Gość: Marianek IP: *.adsl.inetia.pl 16.07.12, 09:06 Jak w temacie ? warto foliowac bagaż? może ktoś orientuje się ile teraz to kosztuje na lotnisku okęcie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Juruś Re: Foliowanie bagażu IP: *.ip.netia.com.pl 16.07.12, 09:18 Oczywiście że warto, ja zwykle zużywam tak z 5 kilo folii, potem jeszcze okręcam wszystko grubym łańcuchem. Potem zostawiam jednak walizkę w domu, żeby nie ukradli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianek Re: Foliowanie bagażu IP: *.adsl.inetia.pl 16.07.12, 10:08 dziękuje za złośliwe odpowiedzi i prosze tylko o te odpowiedzi które coś wnoszą do tematu Odpowiedz Link Zgłoś
troms Re: Foliowanie bagażu 16.07.12, 09:42 Jeśli masz bardzo dziurawą torbę, to faktycznie by się przydało, Ew. jeśli Twój bagaż przekracza jakieś wymiary, to możesz go spróbować ścisnąć do wymaganego maksimum. Odpowiedz Link Zgłoś
jakanu Re: Foliowanie bagażu 16.07.12, 10:22 Warto foliować ale własnoręcznie, gdyż na Okęciu taka usługa jest bardzo droga. Nie pamiętam ile, ale wiem że byłem zdziwiony wysoką ceną... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianek Re: Foliowanie bagażu IP: *.adsl.inetia.pl 16.07.12, 10:32 dzięki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jadę Re: Foliowanie bagażu IP: 31.187.12.* 16.07.12, 15:21 Zależy jaką masz walizkę. Moja nowa twarda walizka Samsung za ok. 900 zł. została bardzo porysowana w czasie podróży LOT-em. Reklamacji nie uwzględniono, bo nie straciła własności użytkowych. Na drugi raz nową, sztywną walizkę bym foliowała. Chyba w domu. Widziałam na zagranicznym lotnisku stanowisko do foliowania i to była zadziwiająco droga usługa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianek Re: Foliowanie bagażu IP: *.adsl.inetia.pl 16.07.12, 15:51 właśnie zastanawiam sie ile to kosztuje na okęciu. Mam nowa walizke i wiem jak wygladaja walizki po podróży samolotem. Lece juz za 3 dni. Niektórzy pisza ze foliuja zwykla folia spożywcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysztof Re: Foliowanie bagażu IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 17.07.12, 06:25 nie wiem jak teraz ale w maju na Okęciu kosztowało 40 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wulgarny Re: Foliowanie bagażu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.12, 14:08 Kochaniutki, Twoje pytanie jest nadwrazliwe. Na chuy Tobie foliowanie? Po pieciu lotach walizka bedzie do wymiany. Takie jest zycie. I nie oburzaj sie na praktyczne odpowiedzi. Foliowanie jest dla przestraszonych podroznych. Jezeli lecisz po raz pierwszy pytaj o cos innego. Co, qrva, takiego cennego wieziesz, ze musisz foliowac? Odpowiedz Link Zgłoś
iit2 Re: Foliowanie bagażu 17.07.12, 19:39 Niekoniecznie dla przestraszonych. Dla zapobiegliwych również, jeżeli nie masz kłódki, to się przydaje, dla bezpieczeństwa/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Foliowanie bagażu IP: *.adsl.inetia.pl 17.07.12, 20:29 dla bezpieczenstwa ale tez po to żeby bagaż jakos wygladal jak odbieramy go z lotniska. Wiadomo walizki nie sa wieczne, ale czy po jednej podróży musza wygladac jakby przeżyły wojne ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olek Re: Foliowanie bagażu IP: *.play-internet.pl 18.07.12, 21:07 zafoliowanie to koszt 40 zł. Lecisz 10 razy= 400 = nowa walizka z TKMaxx co 10 lotów. Czy foliować czy nie to już zależy od osobistych preferencji. Niestety i tak uznam Cie za kretyna kiedy poznając ciebie nie będziesz mieć "osobowości": nowa walizka, super samochód, ładna buzia - nie pomoże: będziesz kretynem Odpowiedz Link Zgłoś
aggnieszka Re: Foliowanie bagażu 18.07.12, 23:48 Cóż za miła i ujmująca wypowiedź gościa naszego forum! Pozdrowienia :-( Odpowiedz Link Zgłoś
jakanu Re: Foliowanie bagażu 19.07.12, 08:43 Nie zgodzę się, że walizka po 5 lotach nadaje się do wyrzucenia - to zależy jaką walizkę kupimy. Latam ze swoją już od kilku lat, prawie po wszystkich kontynentach. Pożyczałem ją też innym osobom na dalekie loty. Wytrzymała już ponad 50 dalekich lotów. Fakt, że jest zniszczona i poobijana - ale sprawna. Nigdy jej nie foliuję. Jest to walizka firmy Roncato (około 500 zł) - po prostu nie do zaje...chania :) Zrobiona jest z jakiegoś takiego tworzywa, które ugina się ale nie pęka. Przeleciała tyle tysięcy kilometrów, w tamtym roku nawet zginęła w Hongkongu (na szczęście odnalazła się i przywieziono mi ją do hotelu). Wniosek: kupić dobrą walizkę i nie foliować :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zniesmaczona Re: Foliowanie bagażu IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.12, 14:47 Ktoś zadaje pytanie po to zeby uzyskac odpowiedź która mu pomoze. Po co go obrażasz? Człowiek może leci pierwszy raz i nie wie jak to jest. Wyraźcie swoja opinie czy to sie opłaca czy nie. A nie obrażacie człowieka jakby wam cos zrobil. Ja na przyklad kupiłam sobie walizke za 400 zł wiec moze nie jest to najtansza walizka ale do tych najlepszych tez nie nalezy. Po pierwszym locie tez mi było jej szkoda bo wygladala strasznie. Po powrocie do domu pieknie doczyściłam ją bodajże cifem. Wygladała jak nowa. Foliowanie zabezpieczy przed zarysowaniem i pobrudzeniem ale jeżeli jest słaba i nie wytrzymaja kółka/ suwak to juz foliowanie nie pomoze. Aczkolwiek zabezpiecza tez przed zalaniem walizki przez płyny z innych pechowych bagazy. Niestety czesto sie to zdarza. Pozdrawiam i zycze udanych wakacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albert Re: Foliowanie bagażu IP: *.icpnet.pl 21.07.12, 22:05 To zależy czy lecisz docelowo lub tranzytem przez "cywilizowane" kraje, czy też przez takie kraje gdzie ryzyko kradzieży/uszkodzenia jest większe. Pamietajcie kto pracuje na lotniskach w obsłudze transferów bagażu. Odpowiedz Link Zgłoś
jetlag1 Re: Foliowanie bagażu 21.07.12, 23:42 nie wiedzialem ze wszedzie pracuja "nasi"? latam od prawie pol wieku,wiele setek lotow na wszystkich kontynentach, bagaz okradzono mi raz, pomiedzy WAW i WRO. Buty i jeans'y , watpie zeby ktos na zachdzie pokusil sie na takie rarytasy "The world is a book, and those who do not travel read only one page" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowa Re: Foliowanie bagażu i kradzieże IP: 31.187.12.* 22.07.12, 15:47 Kradli zawsze. Chyba dla sportu. Ja pierwszy raz leciałam samolotem LOT-u z Gdańska do Krakowa w 1969 roku. I od razu okradli mi bagaż. Potem już nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianek Re: Foliowanie bagażu IP: *.adsl.inetia.pl 22.07.12, 15:01 Lecę z Waw do Tunezji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefanek Re: Foliowanie bagażu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.12, 21:25 Do Tunezji to zupelnie inna sprawa. Nie ma potrzeby foliowac poniewaz kradna glownie bagaze foliowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiulka Re: Foliowanie bagażu IP: 31.187.12.* 22.07.12, 22:41 Chyba trzeba kupić drugą walizkę. Na Tunezję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Foliowanie bagażu IP: 178.73.49.* 23.07.12, 21:41 a co to za problem dla złodzieja zerwać folię i obrobić walizkę? Uprzedzając odpowiedzi, poza zdzierstwem nie ma to żadnej wartości praktycznej, i tak samo jak kłódka do której klucz uniwersalny na lotnisku posiadają nie gwarantuje kompletnie nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podróżniczka Re: Foliowanie bagażu IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.12, 14:20 Pewnie nie duzy ale jak maja setki walizek nie zafoliowanych to wybiora właśnie je. Po co ma sie bawic z folia? Niby zaden problem a jednak walizki foliowane nie sa okradane. Zreszta tak z założenia foliowanie nie sluży zabezpieczeniu przed kradzieza tylko zabezpieczeniu przed zniszczeniem. A to ze ludzie foliuja zeby ich walizka nie została okradziona to juz inna sprawa ale jest w tym troche racji Odpowiedz Link Zgłoś