Dodaj do ulubionych

Przesiadka w Rydze RIX

06.09.12, 11:09
Na początek wyjaśnienie, że mam za sobą kilka pojedynczych lotów, które były zorganizowane przez osoby trzecie i nie musiałem się nad niczym zastanawiać (były to loty bez przesiadki).

Teraz muszę sam polecieć do Sztokholmu (na Arlandę) prawdopodobnie z Warszawy. Znalazłem Ciekawy lot z przesiadką w Rydze z czasem oczekiwania na kolejny lot 18 godzin. Czy z lotniska (mając jedną rezerwację, jeden bilet) mogę wyjść i obejrzeć miasto? Gdzie zanocować i ile kosztuje nocleg w Rydze? Czy w mieście dogadam się po angielsku?

Marek
Obserwuj wątek
    • jorn Re: Przesiadka w Rydze RIX 06.09.12, 12:02
      Lotniska w Rydze nie znam, ale byłem kilka lat temu w tym mieście i – w przeciwieństwie do reszty Łotwy, gdzie w wielu miejscach tylko po rosyjsku - żadnych problemów nie miałem z dogadaniem się po angielsku. Co do noclegów, to pamiętam, ze były tańsze niż w Polsce.
    • Gość: frequentflyer Niesłychanie Ciekawy lot IP: *.public.twinsnet.pl 06.09.12, 13:26
      jak byś leciał z Singapuru na Palau z przesiadką na Guam i miał 18h na połączenie, mógłbym zrozumieć, choć znalazłbym korzystniejszą wersję. Ale 18h na tak krótkiej trasie najlepiej wykorzystasz, udając się do jakiejś dobrej poradni.
      Twój czas jest aż tak mało wart że warto dołożyć 18h by oszczędzić sto peelenów albo jeszcze dołożyć za transport z i na lotnisko, hotel i kolację?
      • mwi_net Re: Niesłychanie Ciekawy lot 06.09.12, 14:04
        Jeżeli mogę obejrzeć Rygę nocą niemal "przy okazji" to dla mnie ciekawy lot. Tylko pytanie, czy będę mógł wyjść do miasta
        • Gość: yes yes si si Ryga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.12, 14:28
          Oczywiscie, bedziesz mogl.
        • jot.be Re: Niesłychanie Ciekawy lot 06.09.12, 15:45
          Pewnie że tak. Dla mnie Ryga jest ładniejsza niż Sztokholm :o).
          Piękne miasto to jest. I o dziwo naprawdę nietrudno jest się dogadać po angielsku.
          Możesz wyjść bez problemu. Lotnisko jest blisko centrum - jakieś 10 minut taksówką.
          Jeździ autobus (bodaj 0,5LVL) właściwie na stare miasto - jakieś 25 minut, jeżdżą mikrobusy, jeżdżą taksówki (ciekawostka - na taxi kupuje się na lotnisku voucher za 10LVL i tym voucherem płaci kierowcy).
          Co do noclegu - zależy ile chcesz wydać - możliwości jest sporo...
          Natomiast wg mnie Ryga dość droga. Nadspodziewanie droga rzekłbym...
          Pozdr
          • mwi_net Re: Niesłychanie Ciekawy lot 07.09.12, 10:02
            Jeśli nie będzie jakiejś konferencji, to pewnie nie będzie problemu z noclegiem. Mam świadomość, że w ostateczności będę się musiał szarpnąć na sporo kasy na nocleg, ale tylko w ostateczności

Dzięki za podpowiedź.

A skoro znasz też Sztokholm - mają po mnie podjechać znajomi ze 200 km samochodem - może warto samemu też dzień się i tam zatrzymać i pojechać pociągiem? Oglądam stronę z pociągami szwedzkimi www.sj.se/ i dziwię się, że bilety na ten sam pociąg mogą tak różnie kosztować. Może wiesz, czy zakup tuż przed odjazdem (tak jak w Polsce) biletu na pociąg jest możliwy?

Marek
            • jot.be Re: Niesłychanie Ciekawy lot 07.09.12, 15:43
              mwi_net napisał:

> A skoro znasz też Sztokholm - mają po mnie podjechać znajomi ze 200 km samochodem - może warto samemu też dzień się i tam zatrzymać i pojechać pociągiem?
              >
              Sztokholm? Moim zdaniem jeden dzień od biedy warto, więcej nie.
              Niespecjalnie dużo jest do oglądania, Gamla Stan (1-2h spaceru) , może muzeum Vasy...
              nic więcej nie przychodzi mi do głowy...pomimo że to duuuuuużo większe
              miasto niż Ryga :o)

No i koszty jedzenia i ew.noclegu powiedziałbym......nieadekwatne do atrakcyjności miasta.

Pozdr
    • robert_wisniewski Re: Przesiadka w Rydze RIX 07.09.12, 13:24
      Nie rozumiem sensu oszczędności i wydłużania sobie lotu na tak krótkiej trasie. Do Sztokholmu są tanie bilety lowcostami typu Ryanair (z tym że na Skavsta więc +120 zł za dojazd z lotniska autokarem RT), dziwne tym bardziej, że z przesiadką wyszło ci taniej, chyba, że to jakiś bardzo bliski termin. No, ale:
      - Łotwa w UE, możesz lecieć na dowód i nikt cię na lotnisku nie będzie trzymał
      - to lotnisko to taki baraczek raczej (choć bardzo dobre jedzenie w Lido, które ma też wiele lepszych lokali w centrum)
      - zaleta lotniska to bliskość miasta, a więc jeśli chcesz przyoszczędzić na taxi, to masz zwykły autobus miejski, nie pamiętam ile jedzie ale pewnie z pół godziny
      - noclegi jak w wielu miastach - są tanie, są drogie, zależy gdzie i co poszukasz
      - ogólnie w Rydze jest drożej niż np. w Warszawie, ale z pewnością można powiedzieć, że i tak jest tanio, w stosunku np. do Sztokholmu
      - w Rydze, jak i na całej Łotwie, 1/3 osób mówi po rosyjsku, po angielsku dogadasz się na pewno nieco lepiej niż np. w Warszawie, ale oczywiście znacznie gorzej niż np. w Sztokholmie
      - co do noclegów to nie proś o wskazania stron www, przecież tego od groma. Jeden dzień w zupełności wystarczy na zwiedzenie tego niezbyt dużego miasta, centrum (polecam bar na wieży z widokiem na miasto), może wjazd na wieżę TV (ale to niekoniecznie...), no i koniecznie udaj się do Lido, ceny jak w typowym mcdonaldzie a jedzenie i wystrój na zupełnie innym poziomie:-)
      • robert_wisniewski Re: Przesiadka w Rydze RIX 07.09.12, 13:29
        Jeszcze jedno - co do szwedzkich kolei to pamiętaj, że cena rośnie wraz z ilością kupionych biletów i terminem, co oznacza, że dziś np. bilet na za miesiąc kosztujący w przeliczeniu 60 zł, będzie po paru tygodniach kosztował 200 zł. Oczywiście kupując bilet w tańszej taryfie kupujesz go tylko na wybrany kurs i nikogo nie interesuje, czy nim pojedziesz, czy się spóźnisz i kupisz wówczas już znacznie droższy, kolejny bilet. Szwecja generalnie jest droga, ale gdy zestawimy ją z cenami w Norwegii, okazuje się tylko trochę droższa od Polski:) Piwo w Sztokholmie zwykle kosztuje 7-8 tyle że... euro:-). Ceny oczywiście w koronach.
        • mwi_net Re: Przesiadka w Rydze RIX 08.09.12, 21:34
          Rzeczywiście mówię o locie w dość bliskim terminie i konieczności dostosowania się do terminu (nie lecę wtedy kiedy taniej, tylko wtedy kiedy muszę). A Ryga ma wyskoczyła niejako przy okazji - na lot specjalnie bym się nie zdecydował. I jak napisałeś - mogę wziąć lot z Modlina do Skavsta, ale i tu i tam psy szczekają drugim końcem, więc co zaoszczędzę na locie to stracę na dojeździe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka