Dodaj do ulubionych

Lot Cancun - Mexico City

IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 13.09.05, 11:05
Może orientuje sie ktoś czy są jakies regionalne, między krajowe linie
lotnicze które organizuja przeloty z Cancun do Mexico City. Sprawdzałem
Aerocaribe, mexicane ale troche drogo bo lot one way 210 $ USA.
Obserwuj wątek
    • arekch77 Re: Lot Cancun - Mexico City 13.09.05, 11:31
      Oprócz Mexicana i Aerocaribe jest jeszcze Aeromexico, Aviacsa, Lineas Aereas
      Azteca, Magnicharters...
      Ale raczej trudno będzie znaleźć coś taniej, ceny biletów lotniczych w Meksyku
      są wysokie. Spróbuj na www.despegar.com, może tam coś znajdziesz.
      Ostatnio kupowałem bilet w jedną stronę z Huatulco do Mexico City, cana to
      około 330 USD, więc 210 za lot z Cancun to moim zdaniem jeszcze nie tak źle.

Pozdrawiam!
      Arek
    • Gość: pidżej Re: Lot Cancun - Mexico City IP: 80.241.130.* 13.09.05, 14:15
      a za ile w dwie strony?
      kiedyś sprawdzałem na travelocity ceny z San Francisco do Nowego Orleanu,
      wyszło dwieściekilkadziesiąt USD w dwie strony, 1231 w jedna stronę. z biletami
      nigdy nic nie wiadomo.
      • arekch77 Re: Lot Cancun - Mexico City 13.09.05, 16:57
        Najtaniej chyba będzie z Magnicharters, 1.495 pesos = 140 USD z Cancun de Mexico

adres:
        Av. Nader 95 SMZ 3, MZ 9
        Benito Juarez, C.P. 77500
        Cancun, Quintana Roo
        tel: (998) 884-06-00
        info@magnitur.com

Leciałem kiedyś tą linią z Mexico do Huatulco, wszystko w porządku, mogę
        polecić.

Do pidżeja: rzeczywiście co do biletów w jedną stronę panują jakieś dziwne
        zasady. Koleżanka która pracuje w Delta Air Lines powiedziała mi, że jej linia
        traktuje taki bilet jakby to był bilet na pierwszą klasę, w dodatku open. Co by
        tłumaczyło jego wysoką cenę. Dla przykładu, Lufthansa bilet na trasie Gdańsk-
        Mexico-Gdańsk oferuje za około 3.500 zł, zaś tylko w jedną stronę za ponad
        8.000 zł! Może ktoś wie coś więcej na ten temat, skąd takie różnice...?

Pozdrawiam!
        Arek
        • mojito Excursion fare v. full fare. 13.09.05, 20:31
          Hola Amigos,

American Airlines wyjasnia roznice w cenie biletow roundtrip
          i one-way w sposob nastepujacy:
          Wiekszosc pasazerow leci w dwie strony. Linie zachecaja ich do
          robienia planow podrozy wczesniej i kupowania biletow z wyprzedzeniem.
          Pomaga to liniom lotniczym z planowaniem lotow, iloscia bagazu, paliwem
          i posilkami. Bilety te klasyfikowane sa jako excursion fare (apex fare).

Z biletow w jedna strone korzysta glownie business. Pasazerowie lecacy
          sluzbowo staraja sie leciec w ciagu dnia, od poniedzialku do czwartku
          i z malym lub zadnym wyprzedzeniem. Te bilety klasyfikowane sa jako
          full fare i dlatego sa duzo drozsze. Z punktu widzenia linii lotniczych
          podrozowanie w dwie strony jest dla nich ekonomiczniejsze. A wiec tansze.

Pasazerowie bronia sie przed wysokimi cenami kupujac bilet w dwie
          strony i wyrzucajac bilet powrotny. Tak jest wowczas taniej niz kupujac
          bilet w jedna strone. Jest jeszcze metoda "hidden city". Lot lecacy
          docelowo do miasta K zatrzymuje sie na krotko w miescie M i w tym miescie
          mozna bylo wysiasc. Obecnie linie lotnicze staraja sie wyeliminowac te
          praktyki :).

I jeszcze jedno ulatwienie dla Polakow podrozujacych do Meksyku (Cancun)
          z Polski przez Stany (Miami lub Filadelfia (BA). Wymagany jest obecnie
          tylko paszport bez amerykanskiej wizy tranzytowej.

Pozdrowienia,
          mojito.
          • chilijczyk Re: Excursion fare v. full fare. 13.09.05, 20:41
            Nie opowiadaj takich bzdur. Niestety mozliwosc tranzytu bez wizy (tzw. TWOV)
            juz - od blisko dwoch lat - nie istnieje!
            • arekch77 Re: Excursion fare v. full fare. 13.09.05, 20:53
              Witaj mojito!

Dosyć przekonywujące są Twoje wyjaśnienia odnoście różnicach w cenach biletów
              one-way. Z tego co widzę to LOT nie stosuje takich praktyk, i można tanio kupić
              bilet tylko w jedną stronę, jeżeli jest to robione z odpowiednim wyprzedzeniem.

Co do podróżowania przez USA bez wizy, możesz coś więcej napisać? Ja ten temat
              przerabiałem 2 lata temu, gdy leciałem z Mex do Polski i mój syn nie miał wizy
              ani nawet paszportu, tylko był wisany do mojego. Wówczas obydwoje
              podróżowaliśmy jako pasażerowie TWOV, mimo że ja i reszta mojej rodziny
              posiadamy wizy. Ta podróz była w lipcu, a od sierpnia w ogóle znieśli program
              TWOV i teraz nawet tylko przesiadając się w Stanach potrzebna jest wiza.
              Dlaczego wymieniłeś tylko Cancun, Miami i Filadelfię? Czy na tych lotniskach
              wprowadzono jakieś wyjątki?

Pozdrawiam!
              Arek
              • nocnylot Re: Excursion fare v. full fare. 13.09.05, 21:01
                Nic sie nie zmienilo... Koledze mojito sie cos pokrecilo. Jesli ktos ma
                watpliwosci, najlepiej sprawdzic u zrodla:
                travel.state.gov/visa/visa_1249.html
                nl
                • mojito I stand corrected :). 13.09.05, 21:50
                  Czesc Arek,

nie mam racji z wiza tranzytowa. Optymistyczna informacje powtorzylem
                  za przedstawicielem American Airlines. Powinienem to raz jeszcze
                  sprawdzic. Telefon do United przyniosl zaprzeczenie poprzedniej
                  informacji. Mea culpa.

Wymienilem Filadelfie i Miami poniewaz sa to miejsca przesiadki
                  British Airways lecacych z Berlina przez Londyn do Cancun.
                  W powrotnej drodze i Mexicana i BA laduje w Miami. Znajoma w Polsce
                  prosila mnie o rozejrzeniem sie za biletem do Cancun.
                  Wiec sie rozgladam :). Opcja byc moze bedzie podrozowanie przez
                  Mexico City i dalej do Cancun. Przy okazji zapytalem o amerykanska
                  wize i taka mierda informacje dostalem.

Hasta luego Amigo,
                  mojito.

• arekch77 Re: I stand corrected :). 13.09.05, 22:29
                    Witaj mojito!

Wspaniałe American Airlines! Własnie dzięki ich informacjom de mierda zmuszony
                    zostałem podczas wcześniej wymienionej podróży zostać tydzień dłużej w Polsce.
                    Bilet kupiony w biurze AA był taki: Mexico - Chicago przez American i Chicago -
                    Warszawa LOT-em. Powrót trochę bardziej zagmatwany: Warszawa - Zurich - Chicago
                    SWISS-em i Chicago - Mexico przez American. Lot do Polski super, natomiast przy
                    powrocie na Okęciu pani ze Swissu odmówiła wydania karty pokładowej mojemu
                    synowi twierdząc, zresztą słusznie, iż nie ma on wizy, więc do USA lecieć nie
                    może. Przy czym nie przekonywał jej za nic argument, że przecież bez tej wizy
                    jakoś do Polski przyleciał. W końcu zjawił się ktoś ważniejszy, tzw.
                    specjalista do spraw wizowych, wysłuchał całej historii po czym stwierdził że
                    ten program TWOV obowiązuje tylko na niektórych lotniskach i tylko dla
                    niektórych linii. Swiss, w przeciwieństwie do LOT-u czy American nie ma prawa
                    wwożenia do USA pasażerów bez wizy, więc co najwyżej mogą nas zabrać do
                    Zurichu. Skończyło się na tym że żona z córką poleciała a ja z synem zostałem w
                    Warszawie. Była to niedziela, więc musiałem przespać się w hotelu, w
                    poniedziałek zmieniłem bilet na Warszwa - Londyn - Chicago przez BA i AA, z tym
                    że bilety mieli dopiero na piątek. Po powrocie do Meksyku wystąpiłem do
                    American Airlines z prośbą o zwrot pieniędzy za zmianę biletu - 200 USD, hotel,
                    jedzenie, itp. Nic nie dostałem, stwierdzili że ich informacje były jak
                    najbardziej w porządku i winny jak zawsze jest pasażer. Oczywiście przed
                    zakupem biletu informowali mnie że jak najbardziej mój syn będzie mógł lecieć
                    bez wizy, właśnie korzystając z TWOV; później pani w biurze zapadła na amnezję
                    i w żaden spośob nie mogła sobie przypomnieć tej rozmowy. W dwa tygodnie
                    później rząd USA radykalnie zapobiegł podobynym sytuacjom - zniósł program TWOV.

Dlatego właśnie pytałem się Ciebie o te lotniska, ponieważ TWOV obowiązywał
                    tylko na niektórch lotniskach, myślałem że może coś się zmieniło, ale jednak
                    nie.

Twoja znajoma aby lecieć do Cancun ma mnóstwo opcji, albo z przesiadką w Miami
                    i dalej Mexicana lub Aeromexico, lub w Dallas i dalej AA, albo w Mexico City i
                    już dowolnie... jest w czym wybierać.

Pozdrawiam,
                    Arek
                    • chilijczyk Re: I stand corrected :). 13.09.05, 22:44
                      Wlasnie z powodu tych niekonczoacych sie klopotow i w koncu zniesienia TWOV
                      Iberia likwiduje swoj hub w Miami...
                      • mojito TXL - CUN albo TXL - MEX. 14.09.05, 02:33
                        Czesc Arek,

wyobrazam sobie jak wsciekly byles. W moim przypadku sytuacja sie
                        powtorzyla. Szczesliwie przed kupieniem biletu.
                        Szukam wiec mniej klopotliwego polaczenia i chyba wszystko wskazuje,
                        ze bilet kupie albo w Air France, Iberia, KLM lub Lufthansa.
                        Wszystkie linie leca z Berlina z przesiadka w swoich stolicach
                        i dalej do MEX. Omijaja Stany. Pamietam, ze ktoras z linii miala
                        promocje i sprzedawala tansze bilety na polaczenia wewnatrz Meksyku
                        gdy lecialo sie dalej w ciagu doby. Nie pamietam ktora. Poszukam.

Moje perypetie lotnicze byly mniej kosztowne i szybko rozwiazane.
                        Wracalem w sierpniu British Airways z Berlina przez Londyn. W Londynie
                        na slimaku bagazowym znalazlem swoja walizke z rozprutym wiekiem.
                        Po reklamacji na Heathrow, customer service agent rzucil okiem na
                        walizke i bez slowa zza kontuaru podal mi nowa. Bylem mile zaskoczony
                        prostota zalatwienia reklamacji. Przepakowujac sie w hotelu po trzech
                        dniach na dalsza podroz zauwazylem brak jednego buta. Musial gdzies po
                        drodze wypasc :). Nie sadzilem jednak abym mial szanse powtorzenia z
                        powodzeniem reklamacji. Ale o linii BA mam dobra opinie.

Buenas noches,
                        mojito.
                        • chilijczyk Re: TXL - CUN albo TXL - MEX. 14.09.05, 03:24
                          Mojito,
                          Rzeczywiscie dali Ci nowa walizke, tak z urzedu? Ala jakas dobra?
                          • mojito Wymiana walizki. 14.09.05, 03:56
                            Rzeczywiscie. Zupelnie przyzwoita ze wszystkimi nowoczesnymi
                            bajerami. Wypelnilem mala kartke z imieniem i adresem i sadzilem,
                            ze bede musial czekac na zalatwienie reklamacji. To wystarczylo.
                            Rozpruta (po szwie) przywiozlem ze soba i sklep w ktorym ja kupilem
                            przyjal ja do wymiany. Dobry lot mialem :). Z wyjatkiem buta :).
                            • arekch77 Re: Wymiana walizki. 14.09.05, 19:17
                              Mojito, w takim razie popytaj w Air France - KLM, oni są w Sky Team razem z
                              Aeromexico, może rzeczywiście będą mieli w ofercie jakieś tańsze połączenia w
                              Meksyku.

Co do walizki, to rzeczywiście, pełny profesjonalizm. Mi raz rozwaliali walizkę
                              w Aeromexico, to od razu zapłacili 40 USD, a drugi raz w innych meksykańskich
                              liniach, Allegro. Tam nic nie płacili, tylko wzięli ją do naprawy. Po mniej
                              więcej dwóch miesiącach zadzwonili, że nie mogą jej otworzyć, bo nie znają
                              szyfru. Podałem im kombinację, na co oni, że i tak się nie otwiera w związku z
                              czym nie mogą jej naprawić. Odpowiedziałem że ja walizkę oddałem otwartą, co
                              zresztą było zaznaczone na reklamacji, więc nich jakoś sobie radzą. Po kolejnym
                              miesiącu oddali, ale tak posklejaną, że już do niczego się nie nadawała. Linie
                              te chyba niedługo potem upadły, nie wiem czy jeszcze latają...

Pozdrawiam!
                              Arek
                              • mojito Meksykanskie latanie :). 15.09.05, 03:42
                                Witaj Arek,

doskonala sugestia ze Sky Team. Muchas gracias. Dzisiaj popytalem.
                                Air France za lot TXL-CDG-MEX-CUN w styczniu podaje cene US$ 1.163.72
                                W dwie strony oczywiscie. Odcinek MEX-CUN leci sie z Aeromexico.
                                Minimalny pobyt tydzien - maksymalny miesiac. Rezygnacja z lotu po
                                wykupieniu biletu - 150 euro a ewentualna zmiana daty kosztuje 100 euro.
                                Nie wystawiaja e-biletu poniewaz partner meksykanski nie jest jeszcze
                                na to przygotowany. KLM na podobnej trasie przez AMS zaoferowal cene
                                US$ 1.497.73 Latwy wybor.

Kontuar Allegro chyba widzialem w styczniu na lotnisku w MEX.
                                Byc moze myslales o liniach TAESA. Rzad zawiesil ich dzialalnosc
                                w 1999 roku i chyba nie podniosly sie juz z tego zawieszenia.
                                Pamietam, ze kiedys Allegro latalo do Puerto Vallarta.

Wracajac do walizek to dzisiaj dostalem list z BA wyrazajacy ubolewanie
                                z powodu incydentu z moim bagazem i w ramach pewnej rekompensaty
                                przyslano mi kupon (US$ 50) wazny przy zakupie nastepnego biletu
                                lotniczego w BA. La vida es hermosa :). Bede sie ich teraz trzymal.

Pozdrowienia,
                                mojito.
                                • arekch77 Re: Meksykanskie latanie :). 16.09.05, 00:16
                                  Hola Mojito,

Podziwiam BA za profesjonalizm. Kilkarotnie latałem z nimi, i też byłem
                                  zadowolony. Co prawda 50 USD to raczej mała cześć ceny biletu lotniczego, ale
                                  zawsze :))

Ja dzisiaj znalazłem ofertę Air France na lot WAW-MEX-WAW za 2.713 PLN, już z
                                  opłatami i podatkami - całkiem niezła cena muszę przyznać. A trochę mnie
                                  zaskoczyła Twoja informacja, że Aeromexico nie wydaje biletów elektronicznych,
                                  myślałem że już je mają... Latałem tą linią kilkakrotnie i mogę polecić, moim
                                  zdaniem zdecydowanie lepsza niż Mexicana, którą zresztą wyrzucili ze Star
                                  Alliance.

Miałeś rację co do Allegro. Ja obecnie jestem w Polsce, ale dzwoniłem do
                                  Meksyku do żony, powiedziała mi że dalej latają. A licencję odebrały im władze
                                  lotnicze Kanady:

www.cta-otc.gc.ca/rulings-decisions/orders/2001/A/2001-A-602_e.html
                                  TAESA już od dawna nie lata, odebrali im licencję po katastrofie samolotu w
                                  1999 r. Zresztą na lotnisku Juarez Internacional leży sobie cześć kadłuba ich
                                  samolotu :) Widać go po prawej stronie, jeżeli akurat samolot w którym się
                                  siedzi startuje z pasa 5, w kierunku północno-wschodnim.

Podobno niedługo ma rozpocząć loty pierwszy meksykański low-cost - należąca do
                                  Mexicany linia Click. Ceny mają być do 30% niższe niż u tradycyjnych
                                  przewoźników, ale czas pokaże jak to będzie.

Pozdrawiam!
                                  Arek
                                  • chilijczyk Re: Meksykanskie latanie :). 16.09.05, 00:32
                                    Click juz istnieje i dziala:
                                    www.click.com.mx
                                    • mojito Re: Meksykanskie latanie :). 16.09.05, 05:34
                                      Hola Arek,

polska cena na Air France zupelnie przyzwoita. Natomiast dla osoby
                                      majacej blizej do Berlina niz do Warszawy i lecacej dalej przez MEX
                                      do CUN poprzednia cena tez wydaje sie byc atrakcyjna.
                                      Pare lat temu z Berlina do Acapulco latal Condor. Miedzyladowal w Tampa
                                      na Florydzie. Nie bylo wowczas jeszcze tych piruetow z amerykanska wiza.
                                      Bilet wowczas kosztowal USD 1010. Jezeli w tej cenie uda sie doleciec do CUN
                                      przez MEX to bede uwazal to za dobra cene.

W styczniu ani Aeromexico ani Mexicana nie mialy jeszcze ustawionego systemu
                                      na sprzedaz e-biletow. Mam dobre doswiadczenia latajac tymi liniami.
                                      W gre wchodzi jeszcze Mexipass na Aeromexico i Mexicana. Kupon musi
                                      byc wykupiony przed rozpoczeciem podrozy do Meksyku. Oplaca sie wowczas
                                      gdy leci sie przynajmniej cztery razy wewnatrz kraju.

Piecdziesiat USD rzeczywiscie jest mala suma w porownaniu do kosztow
                                      calego biletu ale gest mily i doceniany. Za ta sume mozna dojechac
                                      z lotniska MEX do centrum i pozniej wrocic. Suma tez pokryje prawie
                                      caly koszt podrozy taksowka z lotniska CUN do Playa del Carmen.
                                      Za ta sume dwie/trzy osoby moga sie dobrze napic lokalnie :). Nawet wiecej
                                      razy gdy trafia na Feliz Hora :). Lub nie pijac - wypozyczyc jeepa na poltora
                                      dnia w Acapulco.

Dzisiaj w Alma de Cuba zaprzyjazniony barman Meksykanin zaproponowal
                                      mi tequile a la vampiro (z sangrita). Uprzejmie podziekowalem pozostajac
                                      przy soli i limetce :). Przez moment wrocily obrazy z Meksyku :).

Saludos,
                                      mojito.
                                      • arekch77 Re: Meksykanskie latanie :). 16.09.05, 12:58
                                        Witajcie!

Click rzeczywiście już lata, na raze tylko na połączeniach krajowych. W sumie z
                                        najciekawszych destynacji uważam Huatulco, Puerto Escondido i
                                        Ixtapa/Zihuatanejo. Ale ceny... wszystkie jaki sprawdzałem, na różne terminy,
                                        nawet z 4-miesięcznym wyprzedzeniem, kształtują się podobnie - 280 USD za lot w
                                        obie strony. Wielki mi low-cost za prawie 300 USD. Ściema i tyle.

Mojito, Mexicana już dawno oferowała bilety elektroniczne. Wszystkie moje
                                        zakupy wyglądały tak: telefon do biura, rezerwacja, podawałem nr karty
                                        kredytowej, w tym samym momencie dokonywli obciążenia, podawali mi kod
                                        rezerwacji i już. Z tym kodem prezentowałem się przy check-in, tam drukowali mi
                                        kartę pokładową i to wszystko. Wszędzie widniało "electronic ticket". Dlatego
                                        się zdziwiłem że Aeromexico tego nie oferuje... Ale mam złe doświadczenia z
                                        Mexicaną, a raczej z ich obsługą na O'Hare, także raczej staram sie unikać tej
                                        linii.

Gest BA jak najbardziej jest miły i doceniany :) Leciałem z nimi 3 razy z
                                        Meksyku, i gdyby nie mało dogodne godziny wylotu i przylotu do/z Warszawy,
                                        zawsze bym z nimi latał. Ich samolot z WAW na LHR wylatuje jakoś tak o 7 rano,
                                        więc żadnym samolotem z Gdańska nie zdążę, muszę przyjechać do Warszawy dzień
                                        wcześniej. Z koli przylatują z LHR do WAW około 22:30, więc też już nie zdążę
                                        na ostatni samolot do GDN. Więc dla mnie najlepsza opcja to Lufthansa, gdyż
                                        oferuje połączenie GDN-FRA-MEX. Cena to około 1100 USD, więc oferta którą
                                        znlazłeś na lot do CUN za 1100 jest świetna!

Pozdrawiam!
                                        Arek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka