Dodaj do ulubionych

Strach przed lataniem

IP: *.range81-159.btcentralplus.com 31.10.05, 09:43
Czy ktos bral udzial w kursie pomagajacym wyzbyc sie leku przed lataniem? Boje
sie latac, niestety czasami musze i dlatego zastanawiam sie czy sie nie
zapisac na taki kurs. Jest on dosyc drogi dlatego chcialam wczesniej sie
dowiedziec czy taki kurs pomogl komus?
Obserwuj wątek
    • Gość: czajnik Re: Strach przed lataniem IP: *.crowley.pl 14.11.05, 14:36
      Niestety nie potrafię wypowiedzieć się na temat skuteczności takich kursów, ale
      jestem bardzo zainteresowany tematem ze względu na to że żona ma podobny
      problem jak Ty. Napisz proszę gdzie można zapisać się na taki kurs? Ja szuałem,
      ale w Polsce nic nie udało mi się znaleźć
    • Gość: ika Re: Strach przed lataniem IP: *.ikard.pl / 195.187.84.* 15.11.05, 11:44
      Chyba mamy przerabane ...
      Ja tez panicznie boje sie latac, choc musze 2-3 razy w roku.
      Bylam na indywidualnej psychoterapii, 7 sesji, bezposrednio po psychoterapii
      lecialo mi sie ok (tzn. bez biedunki, wymiotow i z waleniem serca do 120 na
      minute, nie do 200). Ale pol roku pozniej znow to samo, choc rzeczywiscie ciut
      mniej nasilone. Nie mam ani czasu, ani forsy, by te sesje powtarzac przed
      kazdym lotem. Mialam leciec za ocean, ale chyba poczekam na autostrade ....
      • Gość: quantas Re: Strach przed lataniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 22:24
        To wszystko w głowie siedzi. Więc oczywiście najlepsze jest przytaczanie sobie
        statystyk że latanie to najbezpieczniejszy środek komunikacji oraz że w
        razie ..... zejście będzie szybkie i chyba bezbolesne. Ja tez się panicznie
        bałem.
        Teraz uwielbiam latać chociaż zawsze dreszcz jakiś gdzies przeze mnie
        przechodzi.
        Idź na lotnisko ot tak na spacer, popatrz na te wielkie ptaki , postaraj się je
        polubić . Będzie łatwiej. pzdr
    • Gość: gosc Re: Strach przed lataniem IP: *.range81-159.btcentralplus.com 16.11.05, 21:06
      Prawde mowiac nie wiem konkretnie gdzie i kiedy taki kurs sie odbywa ale
      slyszalam ze wszystkie wieksze linie lotnicze organizuja takie kursy. Wiec
      gdybym miala pewnosc ze to pomoze to po prostu skontaktowalabym sie z LOTem. Ale
      mam przeczucie ze to nie pomoze. Wydaje mi sie ze na takim kursie skupiaja sie
      na tym ze latanie jest bezpiecznie, przytaczaja statystyki, zapoznaja z
      dzwiekami, jakie samolot wydaje podczas lotu tlumaczac co one oznaczaja. To,
      przynajmniej mnie, nie przekona. Mi potrzeba psychologa, hipnotyzera, kogos w
      tym stylu kto mnie "zaczaruje" i wypedzi z glowy te katastroficzne mysli ktore
      mam jak tylko wsiadam do samolotu. Ostatnio ogladalam ciekawy program o pewnym
      psychologu, jest anglikiem i doslownie dokonuje cudow pomagajac ludziom pozbyc
      sie roznych lekow, fobii, chorob. Bylam gotowa do niego pojsc ale na jego
      stronie internetowej wyczytalam ze nie prowadzi konsultacji, szkoda. Ktos
      napisal ze byl na kilku spotkaniach u psychologa i raczej nie pomoglo, moze to
      zalezy od psychologa, nie kazdy jest dobry. A wiec ja chyba najbardziej sklaniam
      sie ku wizycie u psychologa albo nawet hipnotyzera. Najlepiej jakby ktos mogl
      polecic jakiegos dobrego. Ale troche sie tego boje.
      • Gość: czajnik Re: Strach przed lataniem IP: *.crowley.pl 17.11.05, 09:30
        Muszę Cię zmartwić, że LOT raczej nie prowadzi takich zajęć. Niedawno się tym
        interesowałem i udało mi się znaleźć weekendowe szkolenie prowadzone w Berlinie
        przez Lufthanse. Sam kurs kosztował EUR 800 plus czas, koszt dojazdu, nocleg -
        czyli bardzo, bardzo drogo więc nie zdecydowałem się. Podobno jest to jednak
        dość skuteczne.

Gdybyś znalazł jakiegoś dobrego psychologa to będę wdzięczny za kontakt

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka