Dodaj do ulubionych

notebook + torba na pokład

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 20:25
Witam,
mam pytanie - moze banalne ale nie wiem jak to dokładnei jest, bo po raz
pierwszy bede leciala z notebookiem, ktorego rzecz jasna zabieram jako bagaz
podreczny. No i bede miala jeszcze torebke.
Nie za duzo? Wszedzie piszą, ze dopuszcza sie tylko jeden bagaz podreczny...
Bylabym wdzieczna na informacje od bardziej doświadczonych oblatywaczy :)
Pozdrawiam,
Kinga
Obserwuj wątek
    • iberia30 Re: notebook + torba na pokład 06.03.06, 21:44
      w wizzairze, germanwings, Locie, LH nie robia problemu.
      • Gość: Misiaczek Re: notebook + torba na pokład IP: *.adsl.inetia.pl 06.03.06, 22:49
        Jeśli ktoś wie jak ten problem przedstawia się w Ryanair będę wdzięczny za
        informację.
        • chilijczyk Re: notebook + torba na pokład 06.03.06, 23:47
          Cytat z ich strony:
          Linie Ryanair zezwalają każdemu pasażerowi (oprócz niemowląt) przewóz jednej
          małej sztuki bagażu podręcznego na pokładzie. Bagaż podręczny nie może ważyć
          więcej niż 10 kg i musi mieć wymiary mniejsze niż 55 cm x 40 cm x 20 cm. Ze
          względów bezpieczeństwa i dla wygody wszystkich pasażerów bagaż podręczny musi
          mieścić się pod siedzeniem lub w szafkach nad siedzeniami.
      • Gość: Mark Re: notebook + torba na pokład IP: *.racsa.co.cr 06.03.06, 23:41
        Chyba Pani zartuje! W LH na lotach transatlantyckich nie ma możliwości zabrania
        i laptopa i bagażu podręcznego jeśli całość przekracza 5kg. Bardzo proszę
        poczytac sobie regulamin przewozu, a nie wpedzać PAXa w kłopoty. To jest skrajna
        nieodpowiedzialnośc.
        • chilijczyk Re: notebook + torba na pokład 06.03.06, 23:57
          To Pan chyba zartuje. Czesto latam przez Atlantyk i ZAWSZE mam plecak i torbe z
          laptopem jako bagaz podreczny. Co wiecej mam poteznego laptopa z 17 calowym
          ekranem, ktory wraz z torba i wszystkimi szpejami wazy sporo ponad 10 kg. I
          NIGDY nikt, w zadnej kompanii lotniczej nie robil mi najmniejszego problemu.
          Czasem tylko, ale to przy polaczeniach krotkodystansowych wykonywanych malymi
          samolotami, musze oddac torbe z laptopem przy drzwiach samolotu i tam tez ja na
          zakonczenie lotu odbieram.
          • Gość: Mark Re: notebook + torba na pokład IP: *.racsa.co.cr 07.03.06, 00:36
            No to chyba nie "lufą" Pan lata. Osobiście kilka razy w roku na Aeropuerto
            Comodoro mam okazje lądować a i na stary kontynent bywa ze prosro z Santiago
            zmuszony jestem śmigać ale nigdy nie Luftahansa z Chile! Do Buenos Aires albo
            nawet Toronto dolot jest ekonomik pieknie wychodzi.
            A wracając do podręcznego to na Atlantyku tak na LH jak i Varig-u czy Argentinas
            w tych sprawach są dość nieugięci.

Pozdraiwma prawie rodaka, mimo złosliwości którymi mnie obdarowuje ;-)
            • chilijczyk Re: notebook + torba na pokład 07.03.06, 01:44
              I Lufa (choc nie jest to moja ulubiona linia) i Varigiem i AF i Aerolineas...
              Naprawde nigdy nie mialem najmniejszego problemu. Oczywiscie nigdy sie tez
              zbytnio moja duza komputerowa torba nie afiszuje...
          • Gość: Mark Re: notebook + torba na pokład IP: *.racsa.co.cr 07.03.06, 01:09
            Kliknąłem na Pański link, Porównanie Oscara Rafaela Sancheza do Lecha Wałęsy
            jest bardzo miłe(zona osobiście jutro o tym Go poinformuje, nie jest zadna
            szychą, zwykła urzędniczka ale On wie kto jest Wałęsa i takie porównanie(?) z
            pewnością będzie sympatyczne)ale IMHO nie całkiem trafne. Jednak miło i
            sympatycznie to odczułem. Dziękuje i szczerze pozdrawiam
            • chilijczyk Re: notebook + torba na pokład 07.03.06, 01:45
              Wiem, ze nie jest trafne. To co ich laczy, to jedynie pokojowa Nagroda Nobla. I
              tak staralem sie napisac... :)
              Tez serdecznie pozdrawiam!
        • iberia30 Re: notebook + torba na pokład 07.03.06, 11:10
          Gość portalu: Mark napisał(a):

> Chyba Pani zartuje! W LH na lotach transatlantyckich nie ma możliwości
          zabrania
          > i laptopa i bagażu podręcznego jeśli całość przekracza 5kg. Bardzo proszę
          > poczytac sobie regulamin przewozu, a nie wpedzać PAXa w kłopoty. To jest
          skrajn
          > a
          > nieodpowiedzialnośc.

Panie MArku, a gdzie ja napisalam, ze latalm LH na trasach transatlantyckich??
        • Gość: kasia Re: notebook + torba na pokład IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.03.06, 10:53
          Dwa laptopy /w jednej torbie/,plecaczek malutki i spora walizka jako bagaz
          podreczny.LH Sing-Frankfurt,Frankfurt-Monachium,Monachium -Wro.Żadnych problemów.
        • brtlmj Re: notebook + torba na pokład 11.03.06, 00:43
          > Chyba Pani zartuje! W LH na lotach transatlantyckich nie ma możliwości zabrania
          > i laptopa i bagażu podręcznego jeśli całość przekracza 5kg.

8kg.

Bartek
          • Gość: kasia Re: notebook + torba na pokład IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.03.06, 11:19
            Torba podręczna była ważona w Sydney przy odprawie .Pan pouczył mnie,że 11 kg to
            za dużo,obiecałam mu że coś z tym zrobie a on obiecał ,że to sprawdzi przy
            bramce.Oczywiście nie sprawdził,bo go tam nie było,zresztą wagi też nie.Potem
            już nikt niczego nie ważył i o nic nie pytał ,a miałam 4 przesiadki.
    • Gość: gościowa Re: notebook + torba na pokład IP: 195.94.206.* 09.03.06, 17:59
      torba z laptopem i torebka w sumie i tak zabierają mniej miejsca niż walizki
      wnoszone przez niektórych pasażerów jako bagaż podręczny; jedna sztuka jest
      umowna - inaczej pasażerowie by wszystko władowali do kabiny pasażerskiej;
      chociaz bywa, ze pilnuja przed wejsciem do samolotu i kaza zadecydowac co idzie
      do luków;
      ja prawie zawsze latam z laptopem w plecaku i oddzielna torebka; maksymalna
      liczba sztuk w podrecznym jaka mialam to piec: plecak z laptopem, dwie siatki z
      wolnoclowego, torebka i torba z sziszą; lecialam lufthansą z kairu i nikt o nic
      nie pytał; stewa tylko spytala czy mam miejsce na szisze, bo jak nie to ona mi
      zaniesie do specjalnego schowka;
      • Gość: peter11c Re: notebook + torba na pokład IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 23:46
        to jest tak ze obsluga przy odprawie swoje wie i generalnie zauwazylem ze jak
        ktos ma stosunkowo duzy objetosciowo bagaz podreczny to na wage go daja i
        wtedy jak przekracz to moga byc problemy,
        inaczej podchodza do osob z dziecmi, my zawsze mielismy objetosciowo duze
        bagaze podreczne (wagowo lekkie - nie przekraczaly normy) ale nigdy nie dawali
        ich na wage (chyba ze wzgledu na to ze z dzieckiem bylismy i obsluga byla z
        gory wyrozumiala i uznawala ze z malym dzieckiem to klamotow mozna miec wiecej)
        i nikt sie nie czepial
        • Gość: peter11c Re: notebook + torba na pokład IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 23:48
          a przypomnialo mi sie , albo dlatego sie nie czepiali bo my zawsze mielismy 2
          torby ponizej 20 kg kazda mimo ze przyslugiwalo nam 20+20+10

swoja droga niektorzy co niektorzy pakuja ze maja na 2 osoby przekroczone 40 kg
          bagazu i jeszcze podreczny przeladowany ?
          my w 2+1 zawsze mamy ok. 25-35 kg calego bagazu na 2 tygodnie :P
          • Gość: Z US ale Polka Re: notebook + torba na pokład IP: *.cmc.co.denver.comcast.net 11.03.06, 00:45
            Dokładnie jest tak jak Peterku piszesz, nam wielokrotnie wazyli klamoty i jak
            mały podręczny to nie proble,. jak wiele to zaraz waga i nie prosto!~No ja bym
            tylko chciala zaznaczyc ze ja do Polski zadko, od 1967 7 raz dopiero, mój mąz 4,
            ale on skurkowany(dobrze?) na Switzerland Geneva co misiac mn 3 razy i zareczam
            że ni szpadel ta prascuje(szpadel to jak łopata?)
    • brtlmj Re: notebook + torba na pokład 11.03.06, 00:50
      > mam pytanie - moze banalne ale nie wiem jak to dokładnei jest, bo po raz
      > pierwszy bede leciala z notebookiem, ktorego rzecz jasna zabieram jako bagaz
      > podreczny. No i bede miala jeszcze torebke.

Torebki o typowych "torebkowatych" rozmiarach zazwyczaj nie wlicza sie do bagazu
      podrecznego (lub teoretycznie sie wlicza, ale praktycznie ignoruje), tak wiec
      nie powinno byc problemow.

A co do notebooka - ze wzgledu na bezpieczenstwo radze nie transportowac go w
      firmowej torbie. Bezpieczenstwo samego notebooka oczywiscie :-)

Bartek
      • airpass Re: notebook + torba na pokład sa OK :). 11.03.06, 01:57
        Srednio cztery razy w roku miedzy Nowym Swiatem a Starym
        z garment bag (skladany worek ubraniowy) plus torba z notebook.
        Tylez samo w innych kierunkach i nigdy zadna linia nie
        zakwestionowala. Mozna tak spokojnie leciec.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka