Dodaj do ulubionych

Forma zapłaty za bilet

12.03.06, 20:15
Hej!
Mam pytanie: czy moge zapłacic za bilet karta kredytowa ale nie na moje nazwisko?tylko np członka rodziny? w maju wybieram sie do londynu,nie mam karty,a wiem ze taka forma zapłaty jest najtansza. A w przypadku pozniejszej zmiany rezerwacji czekaja mnie jakies trudnosci zwiazane z tym,ze płaciłam nie moja karta? dzieki za wszystkie odp.
To moj pierwszy lot wiec troche sie nie orientuje a chce wszystko dobrze wiedziec:)
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • voyager747 Re: Forma zapłaty za bilet 12.03.06, 21:29
      Czasami może się zdarzyć,że pani przy odprawie poprosi o okazanie karty
      kredytowej,którą dokonywało się transakcji. Jak dotąd mi przytrafiło się to
      tylko jeden raz i pytałem czemu tak jest. Pani wyjaśniła,że chodzi o kradzione
      karty itp. i jest to losowe. Z tego co pamiętam to na wydruku z internetu
      potwierdzenia rezerwacji jest napisane,żeby mieć przy sobie kartę,którą się płaciło.
      Najlepiej będzie jak spytasz w linii lotniczej, to dokładnie będą wiedzieć.
      Pozdrawiam
      • Gość: Freek Re: Forma zapłaty za bilet IP: *.mmj.pl 13.03.06, 11:27
        To jakieś dziwne co piszesz...A co w [przypadku gdy bilet kupuje dla Ciebie
        biuro turystyczne będz jakiś pośrednik? Nie,nie nikt nie będzie pytał o kartę a
        na pewno już nie przy odprawie.
        • Gość: mfn76 platnosci IP: 202.58.85.* 13.03.06, 12:29
          voyager747 ma racje ale tylko w przypadku tradycyjnych linii (chociaz LOT i SAS
          nie wymaga tego przy swoich biletach elektronicznych). Jesli odbierasz bilet
          papierowy na lotnisku lub w biurze miejskim AF, Lufthansy czy kogolwiek MUSISZ
          przedstawic karte ktora sluzyla do zakupu biletu.
          W BA, AF, OS i innych jesli bilet elektroniczny kupowales dla siebie, to karte
          pokazujesz przy odprawie. Jesli bilet kupowala Ci inna osoba, to w momencie
          zakupu biletu wpisujesz jakis sposob identyfikacji tej osoby (np. numer
          dokumentu tozsamosci pasazera).
          Wszystko to ma na celu jedynie bezpieczenstwo Twoje i Twoich pieniedzy.

Inaczej ma sie rzecz jesli chodzi o tanie linie. Bilet moze Ci kupic dowolna
          osoba, a Ty zostaniesz wpisany jako pasazer. I tyle. Nie musisz nic pokazywac.
          Jako zabezpieczenie niektore linie przy odprawie wpisuja do systemu Twoj numer
          dokumentu tozsamosci.
          • Gość: Ela_06 Płacąc karta jest taniej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 12:53
            Płacąc kartą jest taniej? tylko na jakich stronach, probowalam sprawdzać na
            onet.pl - samoloty, i tam cena jest taka sama jaką oferuja mi w biurach
            turystycznych.
            • voyager747 Re: Płacąc karta jest taniej? 13.03.06, 20:09
              Najtaniej jest na stronie konkretnej linii lotniczej. Jeżeli znajdziesz np. na
              aero.pl jakiś konkretny lot za np.2100pln, to ten sam lot na stronie linii np.AA
              też tyle kosztuje, z tym,że aero,epodroze itp. pobierają dodatkowo ok.50-60 pln
              opłaty transakcyjnej i to jest ich zysk. Dodatkowo niektóre linie oferują przy
              rezerwacji wybór miejsc w samolocie(mam na myśli oczywiście regularne linie, nie
              tanie).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka