iwona_ol 25.06.07, 18:20 Czy można przewozić leki (na astmę, alergię) w bagażu podręcznym? Rok temu zalecano przewozić je w bagażu podręcznym. Czy coś się zmieniło? Nie chciałabym ich utracić przy odprawie. Będę wdzięczna za informację. Iwona Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iberia.pl Re: Leki 25.06.07, 18:35 zalezy jaka jest pojemnosc tych lekow, zgodnie z przepisami, wszystkie plyby powyzej 100ml sa konfiskowane jelsi latasz w obrebie UE. www.gtl.com.pl/download/eu_rules_pl.pdf Dobrze jest miec ze soba chocby kopie recepty czy inny kwitek od lekarza, zapytaj konkretnego przewoznika. Odpowiedz Link Zgłoś
kicius21 Re: Leki 26.06.07, 01:34 Hello :) Wlasciwie to trudno radzic, szczegolnie ze piszesz o lekach na astme. Wydaje mi sie, ze powinny byc pod reka. No bo niby jak? Nie znam sie na tym, ale "w razie co", to trzeba lek na astme chyba w pore podac? Nie wiem, moze za duzo filmow sie naogladalam. Moze odezwie sie ktos, kto ma taka dolegliwosc. Ja moge tylko napisac, ze leki (rowniez w postaci plynnej w dozwolonej obecnie objetosci, oczywiscie), ktore uwazam, ze moga sie przydac w czasie podrozy, wioze w bagazu podrecznym. I nikt sie nie czepial. Bardziej "przyczepili" sie do czekoladowych batonikow, ktore tez musze miec pod reka. Ale widac glodni byli ;-). Jesli twoja dolegliwosc jest "zagrazajaca zyciu", to lepiej upewnij sie u przewoznika, co mozesz wniesc na poklad. Jesli nie, to zabieraj wszystko w dozwolonych ilosciach. Tak mysle. pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pq Re: Leki IP: *.tczew.net.pl 27.06.07, 21:41 zaświadczenie od lekarza po angielsku powinno znacznei ułatwić sprawe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hiperbola Re: Leki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 23:59 myślę, że doraźnie można zabrać. ostatnio, jak leciałam, nie było problemu. np. ja zabieram zawsze salbutamol 20ml w spreju i nie ma z tym najmniejszego problemu. a stewardesom na pokładzie znacznie ułatwiam robotę, bo nie dostanę ataku, w razie czego. na noc biorę amertil i się nie martwię. jeśli lecisz na dłużej, to zabierz małe dawki "na drogę", a resztę nadaj na bagaż. Odpowiedz Link Zgłoś
kicius21 Re: Leki 28.06.07, 00:32 > zaświadczenie od lekarza po angielsku powinno znacznei ułatwić sprawe Wpisales sie pod moim postem, to zapytam: mowisz o tych lekach na astme? Badz alergie, o ktore pytala "iwona_ol"? Radzisz, by w takim przypadku miec zaswiadczenie po angielsku od lekarza? Pytam z ciekawosci. Nigdy nikt nie czepial sie moich lekow w bagazu podrecznym. Ale tez nigdy nie musialam miec przy sobie lekow "szybkiego reagowania". Gdyby mi moje leki zabrali, to czasem katorga w podrozy, ale przezylabym. W ostatecznosci - gdyby juz wszystko jedno mi bylo - to problem obslugi ;-). Zawsze mam wykupione ubezpieczenie zdrowotne, nawet na wyrost, bo w niektorych krajach karetka, szpital itd. jest dla wszystkich za darmo. W zaleznosci od trasy i terminow, wykupienie ubezpieczenia zdrowotnego to znaczna kwota. To tak dla informacji; nie zdaje sie na "robcie, co chcecie" ;-). Nie umre, jak nie dostane lekow. O to mi chodzi. I byc moze "iwona" tez wykupila ubezpieczenie. Ale chodzi o to, dlaczego ma te zaswiadczenia lekarskie tlumaczyc na angielski i w jakich sytuacjach? Nigdy nie tlumaczylam zadnych recept i zaswiadczen. Sa to dodatkowe koszty i to nie male. I jakie zaswiadczenia sa honorowane? Jezeli znasz temat, to napisz. Mysle, ze wiele osob bedzie zainteresowanych. Jak i gdzie, i dlaczego tlumaczyc zaswiadczenia o lekach. Tylko tak konkretnie, prosze :) pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hiperbola Re: Leki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 01:04 jeśli chodzi o astmę, to szybka reakcja jest najważniejsza. bez tlenu człowiek długo nie wytrzyma. i te wszystkie zaświadczenia można sobie schować... do torby. moja przyjaciółka stewardessa mówi, że na pokładzie mają tylko aminiophylinum, w apteczce przeznaczonej dla lekarzy (tylko oni mogą jej używać), więc lepiej mieć przy sobie niezbędne leki, niż liczyć na te tabuny lekarzy na ziemi... samolot potrzebuje odpowiedniego czasu, żeby się zniżyć i wylądować. ja tak nie ryzykuję. Odpowiedz Link Zgłoś
kicius21 Re: Leki 28.06.07, 02:12 Hello :) > jeśli chodzi o astmę, to szybka reakcja jest najważniejsza. bez tlenu człowiek > długo nie wytrzyma Tak mi sie wydawalo. Ze trzeba szybko reagowac. > i te wszystkie zaświadczenia można sobie schować... No, wlasnie. Tylko ciagle nie wiem, po co miec te zaswiadczenia i na jakie leki. Strzykawki i igly, niebezpieczne, to wiem. Terrorysta z ciebie od razu, bez watpienia ;-). A teraz to i "inhalator" niebezpieczny? No, spray to w koncu chyba. W kazdym razie, ja leki woze w podrecznym. I tak, jak napisalas wczesniej, w ilosciach "na droge". Reszta leci w walizce lub kupuje na miejscu. Ale w sumie tu chodzi o odpowiedz autorce postu, i mysle, ze jej odpowiedzialas. pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
elgry Re: Leki 29.06.07, 09:19 > No, wlasnie. Tylko ciagle nie wiem, po co miec te zaswiadczenia i na jakie leki Nie ma listy leków, na które potrzebne jest, a na które nie, zaświadczenie. Nowe przepisy bezpieczeństwa obowiązujące od listopada 2006 mówią ogólnie, że MOZNA przewozić w bagażu podręcznym lekarstwa i składniki dietetyczne niezbędne w podrózy i że można być poproszonym o udowodnienie, że lekarstwo jest potrzebne. Dlatego na wszelki wypadek warto mieć zaświadczenie lekarskie. Niektórzy biorą karteczkę od rejestratorki z przychodni lekarskiej - taki wypis zaleconych lekarstw z karty chorego. Odpowiedz Link Zgłoś