Dodaj do ulubionych

Air Italy Bułgaria Bourgas

IP: *.aster.pl 16.06.08, 18:06
Witajcie.
Poszukuję osób, które szczęśliwie doleciały i wróciły z Bourgas w Bułgarii liniami AIR ITALY POLSKA (nr lotu AEI). Mamy wykupioną wspaniałą wycieczkę do Słonecznego Brzegu 18.07 , a ja po przeczytaniu wszystkiego co było w sieci na temat Air Italy Polska się denerwuję, zadręczam i panikuję. Poczuje się pewniej, jeśli ktoś zda mi relacje.
Zaznaczam, że to mój pierwszy lot czartetem. Latałam już po europie samolotami rejsowymi i do USA. Za obraźliwe albo chamskie posty z góry dziękuję ...
Obserwuj wątek
    • Gość: nati Re: Air Italy Bułgaria Bourgas IP: 91.192.144.* 16.06.08, 18:15
      Nic się nie bój, ja też miałam obawy po przeczytaniu informacji na
      ich temat - niepotrzebnie, lot punktualnie, bardzo miła obsługa,
      żadnych innych problemów też nie było.
      • Gość: Debra27 Re: Air Italy Bułgaria Bourgas IP: *.aster.pl 16.06.08, 18:23
        Uff.... Bardzo Ci dziękuję za wsparcie!:)) To miłe, że miałeś czas to napisać. A
        dokąd leciałeś? I którym samolotem? Lesingowanym Meditereanian czy Ed Force One?
        Na jakiej trasie? Dla mnie catering, ani inne sprawy nie mają takiego znaczenia,
        jak bezpieczeństwo.Czy były spóźnienia? Widać te informacje prasowe przesadzone są.
        • Gość: Gość Re: Air Italy Bułgaria Bourgas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.08, 21:23
          Nie były przesadzone. Po prostu lot Debra27 był jednym z nielicznych
          w których wszystko było ok. Nie ma się co denerwować. Myślę, że
          dolecisz spokojnie i bez standardowych opóźnień:)
        • Gość: al Re: Air Italy Bułgaria Bourgas IP: *.chello.pl 16.06.08, 22:35
          Air Italy lata obecnie trzema samolotami : 2 przez Ciebie wymienione
          + 1 własny- boeing 757
          • Gość: Gość Re: Air Italy Bułgaria Bourgas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 12:00
            Ed Force One już od dawna nie lata dla Air Italy ponieważ wiecznie
            się psuł i miał kilka awaryjnych lądowań.
            • Gość: wiem Re: Air Italy Bułgaria Bourgas IP: 83.238.13.* 17.06.08, 14:07
              oczywiście, że Ed Force One nadal lata!!!!!!!!
              Pani z Air Italy (rozmowa telefoniczna) powiedziała, że będzie latał
              do końca sezonu.
              Usterkę którą miał naprawiono i dopuszczono go do dalszych lotów
              • Gość: Gość Re: Air Italy Bułgaria Bourgas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 15:16
                Może i lata ale na pewno nie dla AIP! Na jego miejsce przyleciał 757-
                23A o rejestracji G-OPJB. www.jetstream.pl/?nr=69 ED, jak
                pisałem wcześniej musiał odejść z powodu nieustannych awarii.

W sumie się nie dziwię twojej błędnej wiedzy na temat sytuacji w
                AIP ale błędne informacje przekazywane ze "źródła" (Air Italy
                Polska) są żenujące. Podobno to norma w Air Italy Polska. Nikt nic
                nie wie:)
                • Gość: Gość Re: Air Italy Bułgaria Bourgas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 15:24
                  A co do "3" maszyny to jest to dawny samolot Fischer Air Polska ex
                  SP-FVP. "Na sezon letni czaerterowa linia lotnicza Air Italy Polska
                  (AIP) wyleasingowała samolot B757-200 od firmy-siostry Euro
                  Mediterranean Airlines, wchodzącej – podobnie jak AIP – w skład
                  Grupy Air Italy.

Samolot obsługuje połączenia do Hurghady i Sharm el Sheikh z pięciu
                  polskich miast – Gdańska, Katowic, Poznania, Warszawy i Wrocławia.
                  pasazer.com"
                  Pozdrawiam
                  • Gość: Kikus Re: Air Italy Bułgaria Bourgas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 08:04
                    A może orientujesz się, która z maszyn Air Italy lata do Agadiru w Maroku ?
                • Gość: wiem Re: Air Italy Bułgaria Bourgas IP: 83.238.13.* 17.06.08, 15:25
                  "G-OPJB zostanie zwrócony liniom Astraeus w październiku tego roku."-
                  to cytat z twojego artykułu i potwierdza to, co powiedziała Pani w
                  Air Italy- że do końca sezonu Iron będzie latał.
                  A ten "nowy" samolot, o którym jest w artykule to trzeci samolot
                  latajacy dla AEI.
                  www.airitalypolska.com.pl/

• Gość: Karol Re: Air Italy Bułgaria Bourgas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 17:30
                    Tydzień temu wróciłam z Zakynthos z AEI samolotem tureckich linii Inter Airlines
                    (jakoś tak). To ich czwarty, czy wyjątkowo go "pożyczyli"?
                • glos_z_sali_obok Re: Air Italy Bułgaria Bourgas 03.07.08, 22:29
                  Aktualnie w Air Italy Polska latają 4 samoloty:
                  1. EI-IGC - ich "własny"
                  2. G-OPJB - wypożyczony z Astraeusa, ze stickerem "Air Italy Polska"
                  3. SU-BPY - Euro Mediterranean
                  4. EC-JRT - granatowy, wypożyczony z hiszpańskich linii do połowy lipca.

Od połowy lipca będą mieli drugi swój "własny" - EI-IGD, a Ed Force One miał
                  rejestrację G-OJIB.
                  • Gość: gość Re: Air Italy Bułgaria Bourgas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 18:01
                    Ten hiszpański 757 bteż starowinek, jak i pozostałe (18 lat). AIP to
                    przewoźnik czarterowy który lata najstarszą flotą w Polsce. Nawet
                    Prima miała nowsze samoloty... Dziadostwo i tyle!
                    • glos_z_sali_obok Re: Air Italy Bułgaria Bourgas 04.07.08, 23:44
                      W kategorii samolotów dalekodystansowych najstarszymi maszynami dysponuje póki
                      co PLL LOT. Natomiast Prima miała samoloty tylko o rok młodsze, nie zapominaj,
                      że jeden z nich (SU-BPY) lata dzis w Air Italy.
                      • Gość: Gość Re: Air Italy Bułgaria Bourgas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.08, 11:05
                        Po pierwsze samolot Boeing 757-200 ER nie jest samolotem
                        dalekodystansowym a po drugie samoloty Primy były 2 lata młodsze
                        (1992 rok produkcji) a co do SU-BPY to jest to najlepszy, pod
                        względem technicznym samolot w Air Italy.
                        • glos_z_sali_obok Re: Air Italy Bułgaria Bourgas 05.07.08, 13:05
                          Nawet gdyby samoloty Primy były 5 lat młodsze to nie miałoby to żadnego znaczenia.
                          • Gość: Gość Re: Air Italy Bułgaria Bourgas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 20:02
                            Osobiście wolę lecieć nowszym samolotem i podejrzewam, że większość
                            się ze mną zgodzi więc nie mów, że nie ma to znaczenia...
                            • glos_z_sali_obok Re: Air Italy Bułgaria Bourgas 06.07.08, 21:25
                              No to zapraszam do odbycia rejsu Tu-204 Cairo Aviation z 1997 roku, a potem B757
                              EI-IGC Air Italy Polska z 1990 roku. Zobaczysz, że nowszy wcale nie znaczy lepszy.
                              • Gość: Gość Re: Air Italy Bułgaria Bourgas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.08, 12:42
                                Do tej pory myślałem, że rozmawiamy o BOEINGU...

PS Rejs Tu-204 Cairo Aviation odbyłem:)
          • blueaviator Re: Air Italy Bułgaria Bourgas 15.08.08, 12:11
            Jeśli chodzi o Air Italy Polska i jej flote,to nie jest do końca prawdą,że
            posiadają tylko jeden samolot.AEI ma baze "macierzystą" w Mediolanie
            Malpensa,wiec często na płycie lotniska możemy zobaczyś,3 Boeingi 757-200 a w
            czerwcu był B767.W sezonie turystycznym,jest normą, że wynajmuje się do datkowe
            samoloty.Pozdrawiam
            • Gość: Gość Re: Air Italy Bułgaria Bourgas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.08, 17:52
              AEI ma JEDEN (wyleasingowany) samolot o rejestracji EI-IGC a jego nr
              seryjny to 24747. Data produkcji 1992 a bazą AEI (jedyną) jest
              Okęcie. To co widzisz na płycie to samoloty Air Italy, nie Air Italy
              Polska. Jeżeli ma się jeden samolot, to sprzedaje się program na
              JEDEN samolot a nie na 3 lub 4. To wykończyło Primę a teraz wykańcza
              Air Italy Polska.
              Pozdrawiam
              • Gość: Gość Re: Air Italy Bułgaria Bourgas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.08, 17:56
                Przepraszam, data produkcji to 1990, nie jak napisałem wcześniej
                1992 więc ma 18 lat:(
    • Gość: t Re: Air Italy Bułgaria Bourgas IP: *.grupanoma.pl 17.06.08, 15:32
      Nic się nie przejmuj. Ostatnio podczas startu z Katowic zdechł im jeden z
      silników i awaryjnie lądowali w Katowicach. I nikomu nic się nie stało. 757 to
      bardzo fajne maszyny.
      • Gość: Gość do "wiem" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 17:46
        Sprawdz może najpierw jaką ma rejestrację "Ed" i jaką ma samolot,
        który aktualnie lata dla AIP z Astraeus'a i dopiero się wypowiadaj a
        nie powtażasz głupoty po pani z firmy "nic nie wiem"
        • Gość: Gość Re: do "wiem" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 17:47
          "powtarzasz" oczywiście.
          • Gość: Debra27 Dziękuję za wpisy IP: *.aster.pl 17.06.08, 18:27
            Bardzo dziękuję za informacje. Ustaliłam, iż samolot do Bourgas lata i dolatuje
            co piątek (rozkład lotów w Bourgas). Jaki konkretnie to samolot nie powiedzieli
            mi w Air Italy niestety, jak dzwonię.

Najbardziej się boję tych przegrzewających silników,a to chyba miało miejsce w
            samolocie od Medditereanian. Chłopak na mnie krzyczy, że panikuję. Więc się
            staram myśleć rozsądnie i koncentrować na wakacjach. Jeszcze raz dzięki za wpisy.
            • Gość: Bob Re: Dziękuję za wpisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 21:20
              I ma rację - panikujesz!!!
              • Gość: Debra27 Obserwowałam loty AEI IP: *.aster.pl 18.06.08, 20:01
                Dziś obserwowałam przyloty i odloty AIR ITALY w Warszawie i Katowicach. Jeden
                przylot, a więc i odlot był opóźniony 1 H 50, natomiast pozostałe były o czasie.
                Zaskoczona jestem, iż tak dużo latają i tylko mają godzinną przerwę na lotnisku.
                Uspokoiłam się co nieco. Będę jeszcze dziś wieczorem obserwować, bo mają wyloty
                do Grecji i Egiptu/
                • ewatr Re: Obserwowałam loty AEI 18.06.08, 21:56
                  • ewatr Re: Obserwowałam loty AEI 18.06.08, 21:58
                    z Antalyi jest 1,20h opóźnienia więc do Egiptu też będzie
                    opóźnienie, ale gdyby były tylko takie to nie jest źle.
                    Niestety bywają 3 i więcej godzinne :(
                • Gość: Pari Re: Obserwowałam loty AEI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.08, 11:19
                  Nie ma się tu czemu dziwić, samoloty są po to, żeby latać a nie stać
                  na lotnisku. Ja jestem zdziwiona, że on stał aż godzinę!!! Zwykle
                  odbywa się to tak, że przylatuje, ludzie wychodzą, tankowane jest
                  paliwo, krótki przegląd techniczny, wchodzą pasażerowie i w drogę.
                  Zwykle starcza na to 30 - 40 minut, każde dodatkowe minuty to
                  kolejne koszty postoju dla linii lotniczej na płycie.
    • Gość: moniam Re: Air Italy Bułgaria Bourgas IP: 77.252.110.* 20.08.08, 13:47
      leciałam z nimi na Rodos, wylot 7/08 z Wawy - terminowo, powrót
      14/08 również bez nieprzyjemnych niespodzianek.
      • Gość: Ja Re: Air Italy Bułgaria Bourgas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.08, 15:37
        Dzisiaj 2 wyloty i 2 przyloty opóźnione o ok 3 godziny! Tragedia z
        tym AIP:(
        • Gość: Debra27 Re: Air Italy Bułgaria Bourgas IP: *.aster.pl 21.08.08, 14:04
          Mogę napisać jak było, bo leciałam i jak widać, szczęśliwie wróciłam, choć denerwowałam sie całą drogę, każdą minutę i sekundę i zgodnie z radami na forum obserwowałam załogę.

Lot z Wawy do Burgas o 6 rano był spóźniony 1h w stosunku do godz wylotu, ale w Bourgas był na czas. Lecieliśmy samolotem z napisem Air Italy w barwach Air Italy (drugi taki samolot jak startowaliśmy stał na płycie lotniska).Musiał to byc zatem ten jeden jedyny samolot, na który jest koncesja, albo ten wyleasingowany od linii egipskich (tak czy siak, któryś z nich miał poprzednio lądowanie awaryjne w związku z awarią silnika). Lądowanie w Bourgas twarde, bo tam są twarde płyty stukające, jak na autostradzie w dawnym NRD

Powrót z Bourgas był co do minuty o czasie, jak w zegarku. Na lotnisku w Bourgas obserwowaliśmy jak po nas przyleciał i "wyładował" pasażerów.

W samolocie monitorki pokazywały miejsce w jakim się aktualnie znajdowaliśmy na mapie i czas planowanego lądowania (ja oczywiście odliczałam każdą minutę do najgorszego, wiedząc, że lądowanie jest trudniejsze niż start i ściskałam cały czas kolano chłopaka).

Bagaże po powrocie też były w dobrym stanie.

Aha, z uwag to jeszcze, że stewardesy siedzą po środku pokładu zwrócone w stronę pasażerów.To uspakaja takich jak ja:))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka