Dodaj do ulubionych

Tryb samolotowy/Flight mode... Proszę o pomoc

IP: *.echostar.pl 24.09.08, 15:38
No więc mam takie pytanie.... Czy jeżeli ustawię sobie w komórce ten tryb
samolotowy to czy lot będzie w 100% bezpieczny? Chciałabym sobie kręcić filmy
i robić zdjęcia podczas lotu, ale nie jestem przekonana czy jest to na pewno
bezpieczne...
Będę wdzięczna za jakąkolwiek odpowiedź.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: ElStefano Re: Tryb samolotowy/Flight mode... Proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 16:49
      przez cały lot obowiązuje zakaz używania telefonów komórkowych , a dodatkowo
      przy starcie i lądowaniu zakaz włączania jakichkolwiek urządzeń elektronicznych.
      • Gość: frequentflyer Re: Tryb samolotowy/Flight mode... Proszę o pomoc IP: 80.241.133.* 24.09.08, 17:21
        skoro tak, czy wyjmujesz baterię z zegarka kwarcowego na czas startu i
        lądowania? powinieneś.
      • Gość: Tomo Re: Tryb samolotowy/Flight mode... Proszę o pomoc IP: *.merinet.pl 24.09.08, 18:23
        Gość portalu: ElStefano napisał(a):

> przez cały lot obowiązuje zakaz używania telefonów komórkowych , a
        dodatkowo
        > przy starcie i lądowaniu zakaz włączania jakichkolwiek urządzeń
        elektronicznych.

Jak można być tak głupim? Po pierwsze zagrożenie jest tak naprawde
        nie udowodnione. Po drugie jeżeli w ogóle jakiekolwiek istnieje to
        jest nim emitowanie fal elektromagnetycznych. A komórka przełączona
        w tryb flight poza niewielką ilością wynkającą z działania baterii
        takowych fal nie emituje. Po to właśnie wymyślono ten tryb. Aby
        można było bez problemu korzystać z coraz bardziej zaawansowanych
        funkcji telefonów bez stwarzania choćby podejrzeń o jakiekolwiek
        zagrożenie. A tak na marginesie Air France rozważa możliwość
        zezwolenia na prowadzenie rozmów przez komórki w czasie lotu.
        Jedynym "mykiem" będzie fakt korzystania wtedy z przekaźnika (coś w
        rdzaju stacji bazowej) znajdującego się na pokładzie i oczywiście
        uiszczenie słonych opłat za to w rachunku telefonicznym. To chyba
        najlepiej dowodzi jak niewielkie jest zagrożenie.
        • Gość: MajkelAndżelo Re: Tryb samolotowy/Flight mode... Proszę o pomoc IP: *.magma-net.pl 24.09.08, 18:32
          Nie tylko AirFrance, bo także Ryanair, TAP, BMI wprowadzają już ową usługę;-)
          Dla Polaków jest ona dostępna w sieci Era, połączenia bodajże za 10zł/min.
          Wykorzystywane jest wtedy połączenie satelitarne, na pokładzie samolotu znajduje
          się natomiast pośrednicząca w połączeniu mini-stacja bazowa, dzięki czemu moc
          nadajników w telefonach utrzymywana jest na niskim poziomie.
      • kissmygrass Re: Tryb samolotowy/Flight mode... Proszę o pomoc 24.09.08, 20:50
        Gość portalu: ElStefano napisał(a):

> przez cały lot obowiązuje zakaz używania telefonów komórkowych , a
        dodatkowo
        > przy starcie i lądowaniu zakaz włączania jakichkolwiek urządzeń
        elektronicznych

To wyjaśnij mi może jak mam wyłączyć PDA, który nie przewiduje trybu
        całkowitego wyłączenia? ;)
        • Gość: a Re: Tryb samolotowy/Flight mode... Proszę o pomoc IP: *.zone5.bethere.co.uk 03.11.13, 14:33
          wyciagnij ku... baterie matole
          • nchyb Re: Tryb samolotowy/Flight mode... Proszę o pomoc 06.11.13, 13:09
            i tylko dla takiego tekstu odkopałeś wątek sprzed ponad pięciu lat?
    • zwirekiwigura Re: Tryb samolotowy/Flight mode... Proszę o pomoc 24.09.08, 20:46
      flight mode jest w pelni bezpieczny.
      • Gość: wiesława Re: Tryb samolotowy/Flight mode... Proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 23:17
        nawet jeśli z flight mode masz możliwość wybrania numeru alarmowego?
        • kissmygrass Re: Tryb samolotowy/Flight mode... Proszę o pomoc 24.09.08, 23:23
          Gość portalu: wiesława napisał(a):

> nawet jeśli z flight mode masz możliwość wybrania numeru alarmowego?

A masz? Tryb samolotowy wyłącza moduł GSM, więc to byłoby jakieś kuriozum :)
          • Gość: Jurek Re: Tryb samolotowy/Flight mode... Proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 01:22
            Inaczej - skoro w instrukcji tlf producent zastrzega, że należy wyłączać aparat
            tam, gdzie, to jest wymagane (np. samolot, szpital) to po kiego grzyba chcesz
            być mądrzejszy od nich?

Kissmygrass pozwala na używanie komórek w samolotach? Fajnie :)Masz jakiś
            certyfikat? RTCA, ARINC, EUROCAE?
            • Gość: MajkelAndżelo Re: Tryb samolotowy/Flight mode... Proszę o pomoc IP: *.magma-net.pl 25.09.08, 05:32
              Nie tylko kissmygrass pozwala. Załoga pokładowa także. Sugerujesz, że linie
              lotnicze same nie przestrzegają względów bezpieczeństwa? To kuriozum.
              • Gość: Jurek Re: Tryb samolotowy/Flight mode... Proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 18:24
                Gość portalu: MajkelAndżelo napisał(a):

> Nie tylko kissmygrass pozwala. Załoga pokładowa także.

To świetna wiadomość! W jakich liniach załoga pozwala?
                • kissmygrass Re: Tryb samolotowy/Flight mode... Proszę o pomoc 25.09.08, 22:52
                  Gość portalu: Jurek napisał(a):

> To świetna wiadomość! W jakich liniach załoga pozwala?

Tak z czystej ciekawości - możesz rozwinąć swoją myśl? Na jakiej zasadzie
                  urządzenie w trybie "samolotowym" miałoby zakłócać pracę elektroniki samolotu?
                  • Gość: Jurek Re: Tryb samolotowy/Flight mode... Proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 23:03
                    kissmygrass napisał:

> Gość portalu: Jurek napisał(a):
                    >
                    > > To świetna wiadomość! W jakich liniach załoga pozwala?
                    >
                    > Tak z czystej ciekawości - możesz rozwinąć swoją myśl? Na jakiej >zasadzie
                    urządzenie w trybie "samolotowym" miałoby zakłócać pracę elektroniki samolotu?

Nadal proszę o odpowiedź na moje pytanie. Chodzi mi głównie o linie europejskie.
                    • Gość: MajkelAndżelo Re: Tryb samolotowy/Flight mode... Proszę o pomoc IP: *.magma-net.pl 29.09.08, 20:33
                      Sprawdzone doświadczalnie w LH, FR, AB, W6 na lotach europejskich. Naturalnie
                      wszędzie już na wysokości przelotowej.

Wystarczy zapytać załogi.
            • kissmygrass Re: Tryb samolotowy/Flight mode... Proszę o pomoc 25.09.08, 09:32

> Kissmygrass pozwala na używanie komórek w samolotach?

Jak widzę czytanie ze zrozumieniem w narodzie zanika. Czy ja gdzieś napisałem o
              zezwoleniu na korzystanie z aktywnego modułu GSM w samolocie po zamknięciu i
              przed otwarciem wyjść? (z wyjątkiem sytuacji lokalnego roamingu sygnału)
              Kierując się Twoim tokiem rozumowania należałoby oczekiwać, że producenci PDA z
              racji sugerowanych przez Ciebie ograniczeń umieściliby w swoich urządzeniach
              opcję całkowitego wyłączenia, a nie tylko tryb standby i możliwość
              włączania/wyłączania poszczególnych opcji komunikacyjnych. Jakoś nie zauważyłem
              masowego pędu do wyjmowania baterii z palmtopów/smartphone'ów...
          • Gość: t Re: Tryb samolotowy/Flight mode... Proszę o pomoc IP: *.grupanoma.pl 25.09.08, 13:30
            Z włączonym trybem FlightMode nie da się połączyć z numerem alarmowym 112,
            telefon SonyEricsson P910i
        • tierralatina Re: Tryb samolotowy/Flight mode... Proszę o pomoc 26.09.08, 02:04
          Jaki Ty masz telefon, ze mozesz dzwonic na numer alarmowy we "flight
          mode"? Ja mam HTC i jest to niemozliwe.
          • Gość: Jurek Re: Tryb samolotowy/Flight mode... Proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.08, 02:29
            nadal czekam na odpowiedź, w jakich liniach można korzystać z flight mode,
            głównie w Europie, bo mnie ten rynek interesuje najbardziej.

proszę o odpowiedź fachowca, zawodowo związanego z lotnictwem cywilnym i podanie
            dyrektyw związanych z tym tematem. dziękuje bardzo :)
            • tierralatina Re: Tryb samolotowy/Flight mode... Proszę o pomoc 27.09.08, 04:44
              W tym roku latalem przez ocean Iberia, portugalskim TAPem i
              Lufthansa. Zawsze korzystalem z roznych funkcji mojego telefonu w
              trakcie lotu. Za kazdym razem personel pokladowy przychodzil upewnic
              sie, czy mam flight mode wlaczony, gdy mowilem ze tak juz sie mna,
              ani moim telefonem wiecej nie interesowali.
            • serendepity Re: Tryb samolotowy/Flight mode... Proszę o pomoc 29.09.08, 12:22
              W kazdych liniach mozesz korzystac z flight mode lub wylaczyc modul telefonu.
              Podczas startu i ladowania prosza o wylaczenie i nie korzystanie z urzadzen
              elektronicznych. W czasie lotu nie ma problemu.
              • kissmygrass Re: Tryb samolotowy/Flight mode... Proszę o pomoc 29.09.08, 15:06
                serendepity napisała:

> W kazdych liniach mozesz korzystac z flight mode lub wylaczyc
                modul telefonu.
                > Podczas startu i ladowania prosza o wylaczenie i nie korzystanie z
                urzadzen
                > elektronicznych. W czasie lotu nie ma problemu.

Jestem ciekaw co podczas startu i lądowania mają zrobić użytkownicy
                Windows Mobile, gdzie taki pojęcie jak "wyłączenie urządzenia" nie
                istnieje.
                • serendepity Re: Tryb samolotowy/Flight mode... Proszę o pomoc 29.09.08, 15:17
                  Szukasz dziury w calym. Wylaczasz swoje urzadzenie, ktore siedzi sobie w stanby
                  czy jak to chcesz okreslic. Wazne, zeby wylaczyc modul telefonu i po sprawie.
                  Korzystam z PDA/telefonu i jakos nie mam dylematow co mam zrobic z windows mobile.
                  Ostatnio do czasu jak nie kazali zapiac pasow przed odlotem korzystalam z
                  internetu na swoim PDA i nie bylo problemu.
                  • kissmygrass Re: Tryb samolotowy/Flight mode... Proszę o pomoc 29.09.08, 15:25
                    serendepity napisała:

> Szukasz dziury w calym.

Nie szukam, sam po prostu wyłączam całą komunikację i usypiam PDA.
                    Jednak z wcześniejszych komentarzy wynika, że procedury lotnicze
                    przewidują jedynie "wyłączenie" urządzeń elektronicznych -
                    odpowiedzi jak to może wpływać na samolot nie uzyskaliśmy, bo
                    najwyraźniej niecertyfikowanym typom się ona nie należy :)
                    • Gość: Jurek Re: Tryb samolotowy/Flight mode... Proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 16:41
                      Kissmygrass, a jaki masz plan na zweryfikowanie przez miłe panie z obsługi na
                      pokładzie, który telefon ma flight mode, czy jest on właśnie włączony, i jak
                      wytłumaczysz panu, którego tlf nie ma tej funkcji, że telefon pana obok ją ma i
                      jego tlf nie zakłóca awioniki samolocie i może sobie siedzieć z włączonym?

A co z osobami, co nie wiedzą, jak się flight mode włącza, podobnie jak mają
                      problem z ustawieniem wibracji we własnym aparacie? Przewidujesz jakieś krótkie
                      szkolenie pre-flight? Dodam jeszcze, że lot trwa, powiedzmy, 1,5h, pasażerów na
                      pokładzie jest 170. I prawdopodobnie to jest Airbus, a może Boeing. Dziękuję za
                      uwagę.
                      • Gość: Jurek Re: Tryb samolotowy/Flight mode... Proszę o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 16:58
                        Aby zakończyć już te dywagacje zalinkuję dobrze znany w lotnictwie raport CAA z
                        2003 roku nt. wpływu pracy m.in. telefonów (commonly used transmitting devices)
                        na systemy pokładowe w samolocie.

Tu masz link do artykułu, a w nim link do samego raportu:
                        www.pcworld.com/article/110576/cell_phones_still_pose_flight_risks.html
                        Wszystko jest po angielsku, ale mam nadzieję, że nie będzie to stanowiło przeszkody.
                        • kissmygrass Re: Tryb samolotowy/Flight mode... Proszę o pomoc 29.09.08, 17:30

> Aby zakończyć już te dywagacje zalinkuję dobrze znany w lotnictwie
                          raport CAA z
                          > 2003 roku nt. wpływu pracy m.in. telefonów (commonly used
                          transmitting devices)
                          > na systemy pokładowe w samolocie.

Z tego co pamiętam, to chyba nieco "świeższe" raporty też są
                          dostępne, prawda? :)
                      • kissmygrass Re: Tryb samolotowy/Flight mode... Proszę o pomoc 29.09.08, 17:37
                        Czepiasz się i przypisujesz mi coś, czego nie napisałem. Skoro liniom
                        lotniczym jest wygodniej nakazać wyłączenie wszystkiego od A do Z, to
                        ja się po prostu kulturalnie zapytałem jak mam wyłączyć coś, czego bez
                        brutalnego odcięcia od zasilania się nie wyłączy (it's not a bug, it's
                        a feature). Nigdy by mi nie przyszło do głowy wymagać jakichkolwiek
                        szkoleń, a fakt, że linie lotnicze muszą fundować przed startem
                        teatrzyk na pokładzie świadczy tylko i wyłącznie o postępującym upadku
                        jakichkolwiek zdroworozsądkowych norm na naszym globie.
                        • serendepity Re: Tryb samolotowy/Flight mode... Proszę o pomoc 30.09.08, 11:18
                          Dalej szukasz dziury w calym.
                          • Gość: MajkelAndżelo Re: Tryb samolotowy/Flight mode... Proszę o pomoc IP: *.magma-net.pl 30.09.08, 13:40
                            A nie przyszło Wam do głowy, dlaczego tak naprawdę linie lotnicze chcą, aby
                            urządzenia elektroniczne były wyłączone na czas startu i lądowania?

Może chodzi o ten sam powód, dla którego odsłaniane są okna i wyłączane światła
                            kabiny w nocy?
                            Faza startu i lądowania to statystycznie najbardziej niebezpieczne momenty w
                            czasie lotu, więc nic nie powinno nadmiernie odwracać uwagi ludzi - niezależnie
                            czy jest to telefon w trybie samolotowym, laptop, przenośne dvd czy odtwarzacz
                            mp3...
    • derduch-milutki-facio Re: Tryb samolotowy/Flight mode... Proszę o pomoc 27.09.08, 09:26
      A co powiecie na takie stwierdzenie Nokii?
      www.nokia.pl/A41201069
      Tryb samolotowy

Trybu samolotowego należy używać w środowiskach wrażliwych na działanie fal
      radiowych, takich jak – samolot czy szpital –. W trybie tym są wyłączane
      wszystkie funkcje używające częstotliwości radiowych. Nadal jednak można
      korzystać z odtwarzacza muzyki, aparatu fotograficznego i kalendarza oraz
      przeglądać numery telefonów. Aby włączyć lub skonfigurować tryb samolotowy,
      wybierz Menu > Ustawienia > Profile > Lot > Uaktywnij lub Dostosuj. Aby wyłączyć
      tryb samolotowy, wybierz dowolny inny profil.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka