Dodaj do ulubionych

Nie lada czekolada

IP: *.devs.futuro.pl 15.02.11, 09:38
zestaw z solą morską jest wg mnie najlepszy, ale pozostałe rodzaje czekolady też są ok.
Cynamon, kardamon? dlaczego nie. Obecnych sześć zestawów to trochę mało. Przydałaby się "czysta" czarna czekolada, np. 75% kakao, coś co robi Villarhona?
Obserwuj wątek
    • Gość: agata Nie lada czekolada IP: 212.2.116.* 15.02.11, 10:14
      A ja proszę o czekoladę bez śladowych ilości orzechów (dla alergików). Na polskim rynku jest tylko jeden taki produkt i bynajmniej nie jest to czekolada dla koneserów (Kinder czekoladki...)
      • llukiz 12zł? 15.02.11, 13:50
        12zł za 100g czekolady, to mimo wszystko lekkie przegięcie. Czemu nie 120zł?
        • Gość: Boa Re: 12zł? IP: *.play-internet.pl 15.02.11, 15:46
          Zmartwię Cię jeszcze bardziej: to nie za 100, a za 50 gramów :]

Ano taka cena manufakturowego towaru luksusowego - płacisz za ręczną produkcję na niewielką skalę, tradycyjne konszowanie, surowiec (ziarna takich a nie innych odmian kakao) etc.
      • Gość: jacek Re: Nie lada czekolada IP: *.sofrecom.pl 15.02.11, 15:42
        Zapytaj może producentów przez ich stronę internetową. Nie mają w asortymencie czekolady z orzechami, ani migdałami, więc moim zdaniem ich czekolada powinna być wolna od "śladowych ilości orzechów".
    • samo_dobro Nie lada czekolada 15.02.11, 12:29
      Szkoda, że nie mają w asortymencie czekolady 90%. Niestety w 70% jak dla mnie jest za dużo cukru.
    • calidris Nie lada czekolada 15.02.11, 14:28
      Do jakiego "perfekcyjnego smaku"?! Słówko "perfect" znaczy doskonały.
    • czekoladowezycie Festiwal Czekolady w Warszawie 15.02.11, 15:27
      Czekolady w najróżniejszych formach, smakach i zastosowaniach można będzie zobaczyć podczas Festiwalu Czekoladowe Życie, już w marcu, w Warszawie :))

www.czekoladowezycie.pl/
      Festiwal to także kawa i herbata:

Wystarczy wyobrazić sobie przestrzeń, w której ziarna kakaowca, kawy i herbaty ukazują nam swoją pełną moc i zastosowanie. Od lejących się, pysznych strumieni czekolady, przez praliny, trufle, tabliczki czekolady, czekoladki, bombonierki, słodycze, aromatyczne filiżanki kawy z najdalszych zakątków świata, znakomite herbaty w najróżniejszych kolorach i odsłonach, przez afrodyzjaki, kosmetyki, produkty pielęgnacyjne i wiele, wiele innych.

• Gość: Boa Precz szatanie!! IP: *.play-internet.pl 15.02.11, 15:53
        Ja już ważę prawie 90 kg! (optymalna waga dla mojej postury i wzrostu to 82 kg...)
    • Gość: technolog_zywnosci Nie lada czekolada IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.11, 16:18
      Niekażda czekolada jest zrobiona bezpośrednio z ziaren kakao! Większość tych ktore znamy z szerokiego rynku powstaje przez wymieszanie poszczególnych półproduktów - tluszczy kakaowycyh i roślinnych, proszku kakao, spulchniaczy (najczęściej lecytyny sojowej), aromatów (wanilina) i innych (jak guma guar itp).
      Porównanie produkcji na małą skalę z ziaren z dużym producentem jest jak porównanie soku wyciskanego z owocu z 'sokiem' ze sklepowej półki. Różnica jednak jest...
      • Gość: chocosmile Re: Nie lada czekolada IP: 178.73.48.* 25.02.11, 22:52
        W tym temacie to ten wpis jest idealny blog.food-law.pl/?p=78
        ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka