Dodaj do ulubionych

Chleb razowy przepis

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.13, 21:56
Cześć możecie podrzucić jakiś ciekawy i co najważniejszy sprawdzony, prosty sposób na chleb razowy do zrobienia w piekarniku. Z góry dziękuje. :)
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • condor Re: Chleb razowy przepis 31.03.13, 22:27
      Możesz śmiało korzystać z mojego przepisu. Smacznego !
    • squirk Re: Chleb razowy przepis 01.04.13, 02:17
      Zajrzyj na blogi Moje wypieki i Piekarnia Tatter, to sprawdzone, znane w sieci od lat adresy a autorki są życzliwe i chętnie podpowiedzą w razie wątpliwości. Na forum Kuchnia także dostaniesz sporo wartościowych porad, napisz tylko jaki wypiek Cię interesuje i jakie masz składniki. Jeśli chodzi o chleb razowy musisz mieć zakwas, na szczęście bardzo prosty do zrobienia.
      :-)
      • condor Re: Chleb razowy przepis 01.04.13, 13:32
        To nieprawda że do upieczenia chleba razowego niezbędny jest zakwas. Można upiec z powodzeniem chleb pszenny z mąki razowej czyli tej o typie 2000, zarówno na drożdżach jak i na zakwasie. Pieczywo na zakwasie piecze się najczęściej z mąki żytniej, głównie dlatego żeby poprzez zakwaszenie nadać mu walorów zdrowotnych, pszenicy to nie dotyczy i dlatego chleby pszenne pieczone są na drożdżach.
        • squirk Re: Chleb razowy przepis 01.04.13, 14:11
          condor napisał:

> To nieprawda że do upieczenia chleba razowego niezbędny jest zakwas.

Pomyłka, pisałam o chlebie w 2 wątkach jednocześnie, chodziło mi o żytni, nie o razowy.
    • condor Re: Chleb razowy przepis 02.04.13, 20:14
      Najprostszy chleb razowy to pszenny na drożdżach.

Składniki na 2 keksówki:
      1. Kilogram mąki pszennej razowej typ 2000
      2. Sól - ja sypie 2 łyżeczki
      3. Suszone drożdże 2 łyżeczki
      4. Letnia woda
      5. Miód 2 łyżeczki
      6. Opcjonalne dodatki do wyboru: czarnuszka, siemię, ziarna słonecznika, płatki owsiane, śliwki suszone, orzechy, lub co ci akurat przyjdzie do głowy.

Rozmieszaj w wodzie drożdże i miód, wlej do miski z mąką i wyrób ciasto do momentu aż będzie odchodziło od dłoni. Trwa to od 5 do 10 minut. Jeśli masz pod ręką jakieś ugotowane ziemniaki to ze 2 możesz dodać do ciasta żeby chleb lepiej zachowywał wilgoć. Jest to też dobry moment na dorzucenie któregoś z dodatków. Włóż ciasto do foremek (metalowe wykładam papierem i posypuję odrobiną mąki) i poczekaj aż wyrośnie - 30 minut. Nagrzej piekarnik do 200 stopni, wstaw chleb i za około 40 minut możesz wyjmować upieczony. Następnie wyjmij jeszcze gorący z keksówek, nakryj ściereczką do wystygnięcia.
      Cała zabawa trwa maksymalnie 80 minut, ale przyjemności z jedzenia jest na kilka dni.
      • Gość: Ves Re: Chleb razowy przepis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.13, 16:00
        ile trzeba dodać wody i ile wagowo drożdży - nie używam drożdży instant tylko świeżych i muszę przeliczyć proporcje
    • the_kami Re: Chleb razowy przepis 19.04.13, 12:59
      Ja od wielu lat piekę wg tego przepisu.
      Brzmi skomplikowanie, ale realnie praca zajmuje niewiele czasu.
    • tescik55 Re: Chleb razowy przepis 06.06.13, 00:50
      super przepis
    • justyna_1981 Re: Chleb razowy przepis 01.07.13, 22:24
      Kiedyś kupowałam chleb w takim fajnym blisku, taka polska piekarnia w Londynie, mieszkałam niedaleko. Obecnie się przeprowadziłam, ale brakuje mi często takiego smaku. Sama piec nie mam czasu, ale wolę nawet pojechać dalej do dobrej piekarni i kupić, niż iść do zwykłego supermarketu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka