Dodaj do ulubionych

powidła śliwkowe

IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 14.08.14, 14:47
Witam, czy ktoś mi podpowie, znalazłam przepis gdzie warstwowo przekłada sie śliwki cukrem,ostatnia warstwa to cukier polewa 3 łyzkaminoctu i zostawia na 12 godz, po tym czasie na maleńkim ogniu gotuje sie NIE MIESZAJĄC!!!
Chciałabym wypróbować ten przepis ale moje sliwki niechcą sie wydrylować, pestka trzyma sie na całego, mogę pestkowe w ten sposób zrobić a po ugotowaniu przecedzić przes grube sito?
Obserwuj wątek
    • Gość: mama-dobra-rada Re: powidła śliwkowe IP: *.96.244.48.tvksmp.pl 19.08.14, 11:51
      Po co ocet? Powidła ze śliwek można zrobić nawet bez cukru. Przecieranie śliwek z pestkami przez sito to ciężka praca.
      • aqua48 Re: powidła śliwkowe 22.08.14, 17:50
        Robiłam z tego przepisu z octem, miały nie przywierać, po zagotowaniu zastanawiałam się czy rondel wyrzucić, czy uda mi się go jednak odmoczyć i odskrobać. Nigdy więcej octu! Śliwki należy wypestkować PRZED usmażeniem i smażyć mieszając.
        • wladzia1954 Re: powidła śliwkowe 08.09.14, 12:49
          nieprawda ,sliwki ja robie w ten sposob ze na dno garnka daje dwie lyaki octu,5kg sliwek wypestkowanych wkladam do tego garnka zasypuje 1kilogramem cukru,i pozostawiam na cala noc nic nie ruszajac,rano garnek wkladam na najmniejszy gaz,i caly dzien z 8 ,10godzin na tym gazie,wylanczm gaz,zostawiam ten garnek do rana,i rano znow na malutkim ogniu z 6 godzin ,pozniej troszke podkrecam gaz na wiekszy ,i gdy zacznie wiecej pyrkac,to mieszam gotuje jeszcze do rozpadniecia sie sliwek wegierek potem do sloiczkow i pasteryzuje 20min ,potem do gory dnem do wystygniecia,i do spizarki .tak robie 30lat powidla i jeszcze ani razu sie nie przypalily.robic dokladnie tak jak napisalam i efekt murowany
    • tarabasia Re: powidła śliwkowe 03.09.14, 10:06
      Ja w tym roku zrobiłam 3 garnki powideł z czego 1 - ten największy mi się strasnzie przypalił bo córka mnie zawołała i zapomniałam o mieszaniu:(
      • kaniedzka Re: powidła śliwkowe 21.09.14, 10:31
        Szkoda tarabasia:( Powidła śliwkowe są przepyszne!!!:) Każda zmarnowana łyżeczka to wieeelka szkoda....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka