Dodaj do ulubionych

Problem z dynią

19.10.17, 11:45
Korzystając z okresu przed Halloween, gotuję różne rzeczy z dyni. Niedawno zrobiłem gulasz wegetariański z dyni, w sposób następujący:
podsmażyłem 1 cebulę, następnie pokrojoną w drobną kostkę marchew, pasternak, brukiew. Gdy warzywa były już "al dente", dodałem dynię pokrojoną w kostkę i podlewałem bulionem z kostki rosołowej (wege). Efekt – wyszła potrawa jadalna, ale dość nudna i pospolita w smaku. Jak to zmienić, jak poprawić?
Obserwuj wątek
    • tutiki87 Re: Problem z dynią 20.10.17, 07:27
      Nie wspomniałeś o przyprawach, jakich używasz do tego gulaszu. Kiedy robię placki z dyni dodaję do niej sól, pieprz i zioła prowansalskie. Może do gulaszu dodałbyś liścia laurowego? Nie wiem, jak wyraziste smaki lubisz, ale mam wrażenie, że danie było niedoprawione.
    • plutoniczna Re: Problem z dynią 23.10.17, 10:53
      dynia "lubi" przyprawy:
      imbir, papryka słodka/ostra, kurkuma, cytryna, kminek, kumin gałka muszkatołowa.
      to moje typy.
      możesz spróbować.

      dynia jest moim warzywem "number one" jesieni.
      można ja jeść na wiele sposobów.

    • an.16 Re: Problem z dynią 23.10.17, 14:20
      Wbrew utartym opiniom cebula średnio pasuje do dyni. A marchew wcale. Dziwny jest twój dobór warzyw. Brakuje czegoś strączkowego. Wczoraj zrobiłam dynię z białą fasola i szpinakiem. Dodałam gałkę muszkatołową, dużo kminu rzymskiego, nieco szafranu i czosnek (chyba zbędny). Dobre wyszło. Wersja dla córki: zmiksowane, dodane jajko trochę maki pełnoziarnistej i usmażone placuszki.
    • Gość: Andy Re: Problem z dynią IP: *.static.ip.netia.com.pl 23.10.17, 15:06
      Powtórzę za poprzedniczką:
      dodaj śmiało imbir, paprykę słodka/ostra, gałka muszkatołowa ja lubię dodać cynamon a nawet odrobinę anyżu a jak ktoś lubi to i kurkuma, cytryna, kminek, kumin.
      Dynia jak dynia jest "mało wyrazista" w smaku prosi się więc o przyprawy.
      Można dodać odrobinę cukru, wina wytrawnego (daję pól szklanki wina z winogron - własnego wyrobu na 2l zupy) lub octu winnego do smaku. Co kucharz to pomysł.
      Poeksperymentuj. Uwaga po dolaniu wina przegotuj bez przykrycia aby uleciały procenty - szczególnie jeśli dzieci tym zamierzasz poczęstować. Aby skusić milusińskich wszystko miksuję blenderem i podają z grzankami lub pieczonymi w piekarniku rogalikami. Szkoda, że nie zbyt często jest to warzywo w naszym menu.
    • bei Re: Problem z dynią 24.10.17, 11:08
      Przypraw pikantnie, smak możesz podostrzyć porem, którego trzeba dołożyć surowego i drobniutko pokrojonego. Można dodać duszone pieczarki.
    • bene_gesserit Re: Problem z dynią 25.10.17, 17:39
      Nic dziwnego, że wyszło nijakie - dynia jest słodka, marchewka też, pasternak i brukiew - również; do tego przypraw żadnych i dziwisz się, że nudne? Wyszedł ci słodki wywar warzywny na kostce.

      Zrównoważ smak czyms wyrazistym - np grzankami serowymi (ser ostry, nie słodki! może być coś z niebieską pleśnią, albo wędzony - też pasują). Samą zupę dopraw jakąś gustowną mieszanką z wymienionych powyżej (ja bym widziała tu liść laurowy, ziele angielskie, świeżo mielony pieprz, trochę czosnku, kumin i/lub kolendra, chili). Smak zniwelowalabym sokiem z cytryny.
    • anetiss Re: Problem z dynią 14.11.20, 21:08
      J bardzo lubie dynię ale trzeba ja dobrze doprawić. Dobrze pasuje do dań curry albo doprawiona białym pieprzem i gałką muszkatołową. Dobrze wyszło mi także spaghetti z dynią. Moje przepisy można sprawdzić tutaj
    • pnowakowski660 Re: Problem z dynią 18.11.20, 15:18
      gulaszu nie jadłem z dyni,ale zupę i była pyszna, dobrze doprawiona- ostra, może właśnie twój gulasz potrzebował ostrości, może dodaj ostrą świeżą papryczkę chili, lub w proszku, jeżeli w proszku to polecam ją wcześniej podpiec na suchej patelni, wtedy ma więcej smaku.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka