Dodaj do ulubionych

Problem z dynią

19.10.17, 11:45
Korzystając z okresu przed Halloween, gotuję różne rzeczy z dyni. Niedawno zrobiłem gulasz wegetariański z dyni, w sposób następujący:
podsmażyłem 1 cebulę, następnie pokrojoną w drobną kostkę marchew, pasternak, brukiew. Gdy warzywa były już "al dente", dodałem dynię pokrojoną w kostkę i podlewałem bulionem z kostki rosołowej (wege). Efekt – wyszła potrawa jadalna, ale dość nudna i pospolita w smaku. Jak to zmienić, jak poprawić?
Obserwuj wątek
    • tutiki87 Re: Problem z dynią 20.10.17, 07:27
      Nie wspomniałeś o przyprawach, jakich używasz do tego gulaszu. Kiedy robię placki z dyni dodaję do niej sól, pieprz i zioła prowansalskie. Może do gulaszu dodałbyś liścia laurowego? Nie wiem, jak wyraziste smaki lubisz, ale mam wrażenie, że danie było niedoprawione.
      • kicior99 Re: Problem z dynią 20.10.17, 11:27
        Jak zwykle pieprz, zmieloną kolendrę i odrobinę bazylii.
    • baba67 Re: Problem z dynią 23.10.17, 10:15
      Dodaj przecieru pomidorowego i sporo pieprzu.Więcej cebuli,czosnek świeży koniecznie, drobno pokrojony 2 ząbki na pół kilo dyni.
      • kaja70072 Re: Problem z dynią 18.09.20, 15:53
        dzięki

www.blackcatstudio-lodz.pl/
    • alberto_srapovoli Re: Problem z dynią 23.10.17, 10:32
      Drogi kiciorze

Sa dwa sposoby, zeby poprawic wegetarianski gulasz:
      - dolewasz troche wody, dzieki czemu latwiej bedzie go wylac do kibla, albo
      - dodajesz mieso.

Pozdrawiam zyczac smacznego.
    • plutoniczna Re: Problem z dynią 23.10.17, 10:53
      dynia "lubi" przyprawy:
      imbir, papryka słodka/ostra, kurkuma, cytryna, kminek, kumin gałka muszkatołowa.
      to moje typy.
      możesz spróbować.

dynia jest moim warzywem "number one" jesieni.
      można ja jeść na wiele sposobów.

• leoleo Re: Problem z dynią 23.10.17, 12:14
      dynia piżmowa pasuje do wszystkiego, warunek - nie można jej dusić dłużej niż 10 min; zdrowia ludziom
    • an.16 Re: Problem z dynią 23.10.17, 14:20
      Wbrew utartym opiniom cebula średnio pasuje do dyni. A marchew wcale. Dziwny jest twój dobór warzyw. Brakuje czegoś strączkowego. Wczoraj zrobiłam dynię z białą fasola i szpinakiem. Dodałam gałkę muszkatołową, dużo kminu rzymskiego, nieco szafranu i czosnek (chyba zbędny). Dobre wyszło. Wersja dla córki: zmiksowane, dodane jajko trochę maki pełnoziarnistej i usmażone placuszki.
    • Gość: Andy Re: Problem z dynią IP: *.static.ip.netia.com.pl 23.10.17, 15:06
      Powtórzę za poprzedniczką:
      dodaj śmiało imbir, paprykę słodka/ostra, gałka muszkatołowa ja lubię dodać cynamon a nawet odrobinę anyżu a jak ktoś lubi to i kurkuma, cytryna, kminek, kumin.
      Dynia jak dynia jest "mało wyrazista" w smaku prosi się więc o przyprawy.
      Można dodać odrobinę cukru, wina wytrawnego (daję pól szklanki wina z winogron - własnego wyrobu na 2l zupy) lub octu winnego do smaku. Co kucharz to pomysł.
      Poeksperymentuj. Uwaga po dolaniu wina przegotuj bez przykrycia aby uleciały procenty - szczególnie jeśli dzieci tym zamierzasz poczęstować. Aby skusić milusińskich wszystko miksuję blenderem i podają z grzankami lub pieczonymi w piekarniku rogalikami. Szkoda, że nie zbyt często jest to warzywo w naszym menu.
    • bei Re: Problem z dynią 24.10.17, 11:08
      Przypraw pikantnie, smak możesz podostrzyć porem, którego trzeba dołożyć surowego i drobniutko pokrojonego. Można dodać duszone pieczarki.
    • bene_gesserit Re: Problem z dynią 25.10.17, 17:39
      Nic dziwnego, że wyszło nijakie - dynia jest słodka, marchewka też, pasternak i brukiew - również; do tego przypraw żadnych i dziwisz się, że nudne? Wyszedł ci słodki wywar warzywny na kostce.

Zrównoważ smak czyms wyrazistym - np grzankami serowymi (ser ostry, nie słodki! może być coś z niebieską pleśnią, albo wędzony - też pasują). Samą zupę dopraw jakąś gustowną mieszanką z wymienionych powyżej (ja bym widziała tu liść laurowy, ziele angielskie, świeżo mielony pieprz, trochę czosnku, kumin i/lub kolendra, chili). Smak zniwelowalabym sokiem z cytryny.
    • fotomotywacja Re: Problem z dynią 25.10.17, 23:03
      ja też powtórzę po poprzednikach :)
      - IMBIR
      - CURRY
      - KURKUMA
      i będzie pycha!
    • mmagi Re: Problem z dynią 20.11.17, 15:29
      zamiast tego bulionu trzeba było dodac mleko kokosowe i przyprawy indyjskie:)
      • marbella13 Re: Problem z dynią 28.01.19, 10:23
        Niekoniecznie zamiast. Może być i do.
        Oczywiście czosnek. Może trochę chilli. Cokolwiek, żeby nadać wyrazistego smaku. Dynia sama w sobie jest raczej mdła.
    • callie Re: Problem z dynią 08.05.20, 13:30
      Ja bym dodała troche ostrej papryki, curry i śmietanki. No i czosnku.
      • kobalt_x Re: Problem z dynią 10.06.20, 01:29
        Sam bulion do warzyw to tylko smak bulionowy czyli nudny.
    • anetiss Re: Problem z dynią 14.11.20, 21:08
      J bardzo lubie dynię ale trzeba ja dobrze doprawić. Dobrze pasuje do dań curry albo doprawiona białym pieprzem i gałką muszkatołową. Dobrze wyszło mi także spaghetti z dynią. Moje przepisy można sprawdzić tutaj
    • pnowakowski660 Re: Problem z dynią 18.11.20, 15:18
      gulaszu nie jadłem z dyni,ale zupę i była pyszna, dobrze doprawiona- ostra, może właśnie twój gulasz potrzebował ostrości, może dodaj ostrą świeżą papryczkę chili, lub w proszku, jeżeli w proszku to polecam ją wcześniej podpiec na suchej patelni, wtedy ma więcej smaku.
    • katarzyna_564 Re: Problem z dynią 02.03.21, 11:30
      Dodaj imbir, paprykę, carry
    • razemka Re: Problem z dynią 15.06.21, 14:06
      Dodaj smietanki i troche curry

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka