Gość: DIDS IP: *.oysterinfo.com 04.04.06, 14:16 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alfa156 Re: Ciasto na pizzę 05.04.06, 09:48 na mniej więcej dwie balchy: 4 g drożdży rozpiścić w 3/4 szklanki letniej wody. do miski wsypaćok. 1,5 szklanki maki (tortowa, lukxusowa itp.) wlać drożdże. Wymieszać, powoli dowdawać mąkę. Ciasto ma odchodzic ładnie od ręki, musibyć sprężystei takie gładkei. Nie może byc za twarde. Dodać sól do wyrabiania, odrobine do smaku. Odstawić na ok15-20 min. w ciepłe mniejsce, ale nie za cieple :) podzielić na pół. wałkować lub rozprowadzić ręką, podsypując mąką. nie rozwałkowywać brzegów, muszą być troszkę grubsze niż reszta. Cisto ma być bardzo cienkie. dajemy na blachę. sos pomidorowy, najlepiej wybrać jeden z tych włoskich w słoiku. potem to już wedle uznania, pyszna jest z pesto, czosnkiemi pecorino. aha ja daje prawdziwą mozarelle, tzn. dokładnie to zotarelle, jest tańsza, a na pizzy nie ma różnicy. jedna kulka na blache. na koniec oregano. smacznego buziaki Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Ciasto na pizzę 07.04.06, 10:29 Ale czy z tego wychodzi "polska pizza", tj, na grubym cieście, czy taka cienka? Drożdże sugerują pewną tendencję do wzrostu ciasta a mój kochany toleruje tylko cienkie... Odpowiedz Link Zgłoś
alfa156 Re: Ciasto na pizzę 07.04.06, 15:51 musisz dobrze rozwałkować, ja lubię cieńką jak mgła. Taka włoska tradycyjna. Taka własnie wychodzi, owszem cistao najpierw sobie rośnie ok15/20 min. Ale potem w piekarniku juz nie. i nie dodawaj oliwy do ciasa bo wyjdzie kruche, na blache tez odrobine i rozetrzec recznikiem papierowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niko Re: Ciasto na pizzę IP: *.net.euron.pl 07.02.08, 20:50 Taka włoska tradycyjna - gwoli scisłości: tradycyjna na północy, a na południu raczej zdecydowanie grubsza. Notabene pochodzi z okolic Neapolu, Campanii więc raczej z Południa :-) Odpowiedz Link Zgłoś
alamama3 Re: Ciasto na pizzę 07.12.06, 13:00 Ciasto bardzo dobre, szybko i łatwo sie robi.Ulubione dodatki i wychodzi pizza że palce lizać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dag Re: Ciasto na pizzę IP: *.akron.net.pl 07.12.06, 14:44 A ja mam przepis od prawdziwego Włocha. Składniki mogą być dokładnie takie same jak w/w ale używam tylko mąki krupczatki,a po wyrobieniu ciasta nie odkładam go w ciepłe miejsce lecz do ...................lodówki. Daję Wam słowo że urośnie jak trzeba. Nie wiem w czym tkwi sekret,ale pizza jest naprawdę pyszna. /lubię tylko cienką/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MICHAŁ Ciasto na pizzę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 23:37 CIASTO BYŁO SUPER A CAŁA PIZZA JESZCZE LEPSZA LOL :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pizzerini Ciasto na pizzę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 13:57 nooo nie wiem jak to ocenić eeeeeeee hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KUcharz Ciasto na pizzę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.07, 15:31 ciasto na pizze z..e !! nie wiem co za baran wymyślił taki przepis. po wyłożeniu pizzy z piecyka ciasto "znikło" :O Gó.. Gó.. Gó.. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Ciasto na pizzę 23.11.07, 10:28 nie ma lepszej rezepty jak moja nie wiem skad ja ja mam ale jest wspanialala cisto mozna tez rozwalkowane na kawalki pokrojone tak jesc teraz przepis 1 szklanka(200ml)maki 2 lyzki oleju pol lyzeczki proszku do pieczenia i 1/4 szklanki letniej wody porcja na mala pize wszystko wymieszac i walkowac na grobosc jaka chcesz Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Ciasto na pizzę 23.11.07, 10:34 zapomnialam napisac ze ciasto pokrojone oczywiscie trzeba upiec pare minut wspaniale kruche ciasteczka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkkkk Ciasto na pizzę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 18:08 ciasto jest pyszne Odpowiedz Link Zgłoś