maszmi 21.01.09, 18:41 Po faworkach mam 8 bialek, co moge z nich zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania_m Re: co z bialek? IP: *.pools.arcor-ip.net 22.01.09, 09:35 isc na forum kuchnia obok i zadac to pytanie. wszyscy sie uciesza, bo juz cale 7 dni nikt o to nie pytal :)))) a serio, uzyj szukaja. Odpowiedz Link Zgłoś
maszmi Re: co z bialek? 22.01.09, 12:55 Dzieki za mile zdyscyplinowanie,juz teraz postapie wedle instrukcji,pozdrawiam serdecznie :-) M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: co z bialek? IP: *.pools.arcor-ip.net 22.01.09, 14:54 tinyurl.com/bd6mfl Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka102 Re: co z bialek? 25.01.09, 17:13 maszmi napisała: > Po faworkach mam 8 bialek, co moge z nich zrobic? Możesz je zamrozić,a w przyszłości zrobić keks białkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
female Re: co z bialek? 27.01.09, 16:54 Ja robię bezy :) Można również upiec ciasto - przepis znaleniony w necie: Ciasto z białek szklanka białek szklanka mąki szklanka cukru szklanka maku (suchego) lub wiórków kokosowych 1 kostka stopionej margaryny cukier waniliowy, zapach arakowy lub rumowy pół łyżeczki soli łyżeczka proszku do pieczenia bakalie (niekoniecznie) Do dużej miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki i dokładnie ze sobą mieszamy. Dolewamy stopioną, wystudzoną(!) margarynę i mieszamy dokładnie łyżką. Aby powstała masa nie była zbyt sucha można dodać jednocześnie trochę ubitej piany i dokladnie wymieszać. Pianę ubijamy na bardzo sztywno i delikatnie łączymy ze składnikami w misce. Przelewamy do foremek (ja robię to ciasto w podłużnych foremkach, ale chyba można zrobić i w duzej blaszce) i wstawiamy do zimnego piekarnika. Piecze się dosyć szybko, sprawdzamy patyczkiem czy nie jest wilgotne i gotowe. Po wyjęciu posypuję cukrem pudrem. Uwaga 1: jeżeli zamiast maku dajemy wiórki, to trzeba zmniejszyć trochę ilość tłuszczu. Uwaga 2: wszystkie ciasta wkładam do zimnego lub tylko lekko rozgrzanego piekarnika gazowego(!), nie wiem jak to wygląda w kuchenkach elektrycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ozania Re: co z bialek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.09, 21:47 Mi sie jeszcze kojarzy z M.Musierowicz "torcik makowy Tosi".Jakby co to moge wrzucic ten przepis... Zawsze sobie obiecuje,ze wykorzystam na niego pozostałe bialka,ale jeszcze nigdy mi sie to nie udalo :-) Odpowiedz Link Zgłoś