Dodaj do ulubionych

praca programisty w londynie

IP: *.14-2.cable.virginmedia.com 11.10.10, 18:16
Mam pytanie...

Mam 22 lata, od 9 lat mieszkam w UK. Mam brytysjkie BSc, 3 lata doswiadczenia jako web developer (2 PHP i rok C#/asp.net). Pracowalem z drupalem, WP, magento i umbraco (jestem certykikowanym developerem tego produktu).

Glasgow, gdzie mieszkam nie jest to jakies super miejsce. Chcialbym preniesc sie gdzies na poludnie - najlepiej do takiego molohu jak Londyn ;)

Chcialbym znalezc prace typu junior .NET lub bazy danych (data warehouses, ORACLE itp) w wiekszej instytucji. Widze, ze jestest duzo graduate jobs w roznych duzych instytucjach finansowych.

Czy ktos moze wie jak wyglada rynek pracy, i czy trudno na dzien dzisiejszy jest dostac tego typu prace? Patrzac na koszty zycia w Londynie, 30k to minimum zeby wyzyc - dzielic mieszkanie w 2/3 strefie, ciuchy, jedzenie, zycie nocne i 2/3 dalsze prodoze w roku?

na tyle moge sobie mniej wiecej pozwolic w glasgow za 20k; ale ten wieczny deszcz i zimno, i troche zadupie. na gap yearze mieszkalem w Toronto i bardzo tesknie za 'big city life' ;) + oprocz malych firm nie ma tu zadnych duzych korporacji - w ktorych mozna sie rozwijac zawodowo :(

blue-and-orange.net/portfolio haslo: qwerty (moje male portfolio)

Pozdr :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Infolinia Re: praca programisty w londynie IP: *.dslgb.com 11.10.10, 23:13
      Z lektury ogloszen wnioskuje, ze zapotrzebowanie na fachowcow od back-end jest calkiem spore. 30k jest calkiem latwo osiagnac...

Popracuj jeszcze troche nad portfolio, przynajmniej dorob latwe poruszanie sie pomiedzy obrazkami jednego projektu.

Ja bym usunal daty ukonczenia projektow (albo uporzadkowal projekty chronologicznie - od najnowszych), teraz na pierwszy rzut oka (drugiego moze nie byc) wyglada to tak, jakbys ostatni projekt oddal ponad poltora roku temu...
    • Gość: Ralph Re: praca programisty w londynie IP: 92.28.111.* 12.10.10, 00:20
      W moich okolicach (Bedfordshire, Northamptonshire, Buckinghamshire), gdzie nie dość że pracy bardzo mało, to jeszcze w ciągu półtora roku oferowane stawki poszły bardzo mocno w dół. W Londynie jest dokładnie odwrotnie - masa pracy dla programistów, a stawki są przyzwoite, przebierać i wybierać.
    • xiv Re: praca programisty w londynie 12.10.10, 11:27

ja troche nie rozumiem - jestes programistą czy grafikiem? jeśli tym pierwszym - to skąd to portfolio?
      • Gość: oster88 Re: praca programisty w londynie IP: *.14-2.cable.virginmedia.com 12.10.10, 12:05
        programista, nie rozumiem co zlego w portfolio projektow? - szczegolnie dla kogos bez wielu lat doswiadczenia...

firma w ktorej pracuje w tym momencie - chyba najwieksza w szkocji digital agency, kiedy otrzymalem prace dowiedzialem sie ze na stanowisko graduate .NET developer nie chcieli rozmawiac z nikim bez portfolio - czyli czasami sie to przydaje...
      • Gość: bonzee Re: praca programisty w londynie IP: 109.243.68.* 12.10.10, 12:06
        ale poleciales po bandzie :-)
        A jak twoim zdaniem programista stron ma prezentowac swoje portfolio?
        Przeciez pod kazdym projektem dokladnie wypunktowal jakich technologii sie imal. Profesjonalnie..
        A jakbys ty to zrobil?
        • xiv Re: praca programisty w londynie 12.10.10, 15:35

Może i pojechałem po bandzie, ale z punktu widzenia osoby zatrudniającej programistę, jeśli ktoś jest programistą i ma swoją stronkę, to raczej bym się spodziewał czegoś o programowaniu i napotkanych problemach programistycznych, a nie opis technologii. [Chyba, że ktoś chce być tzw. implementatorem, to znaczy bierzemy gotowy produkt i dodajemy parę tweaks].

Już bardziej mi podchodzi blog, ale i tam wiele o programowaniu w .NET nie ma. [BTW. Ciekawy wpis: blue-and-orange.net/umbraco-vs-drupal.html, szczególnie, że sama stronka stoi na drupalu ;) czyżby problemy z hostingiem .NET?]

Pomocnicze pytania z .NET:
          - Jakie znasz ORM? [Hint: Co używają ludzie, a co proponuje Microsoft]
          - Co to jest PLINQ?
          - Co to jest boxing/unboxing?
          - Jakie są zalety generics?
          - Jakie są zalety BackgroundWorker?

Jeśli znasz odpowiedzi na te pytania na 95% jesteś programistą .NET. (Moim zdaniem oczywiście)
    • Gość: bonzee Re: praca programisty w londynie IP: 109.243.68.* 12.10.10, 12:03
      Jak na 22-latka to bardzo fajne portfolio. W liscie motywacyjnym bardzo mocno podkresl, ze chcesz pracowac w .net, bo po obejrzeniu portolio ma mysl przychodzi raczej PHP.
      Powodzenia.
      • Gość: oster88 Re: praca programisty w londynie IP: *.14-2.cable.virginmedia.com 12.10.10, 12:06
        dzieki :) wiem, nie dodalem zadnych nowych projektow od ponad roku :) mam duzo nowych, szczegolnie .NET do dodania ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka