Dodaj do ulubionych

poradnik dla emigrantów

IP: *.as13285.net 30.03.14, 20:50
witam. Mam pytanie dla ludzi którzy chcą wyjechać z polski, jakie macie problemy i kłopoty. Czegosię boicie podczas wyjazdu do uk.
Piszę moją prośbę, ponieważ będzie mi potrzebna do ankiety.
Jesli ktos mi napisze, odpowiem na pytania.
Mam 9 lat doświadczenia w uk.
Obserwuj wątek
    • Gość: martinos1501 strach IP: *.atmgrupa.pl 31.03.14, 16:01
      • Gość: martinos1501 Re: strach IP: *.atmgrupa.pl 31.03.14, 16:08
        Witaj!
        Naj większym naszym nie przyjacielem jesteśmy my sami dla siebie niby chęć pomocy a jeden drugiego chce przerobić na pieniążki wykorzystując to że jest świeżo przyjezdny.
        Tak miałem przylatując do Irlandii na lotnisku stało kilku rodaków którzy sprzedawali za 30 Euro formularze do wyrobienia PPs Number.
        Oferta pokojowa gdzie z góry trzeba zapłacić za miesiąc, lub opłata w zamian za znalezienie pracy!
        Teraz też mam obawy jadąc do UK czy znajdę w miare szybko pracę chociaż znam język! Zmieniło się przez te kilka lat a kryzys jest wspaniałą wymówką do płacenia minimalnej pensji.
        • Gość: xsawery Re: strach IP: *.as13285.net 01.04.14, 12:43
          Zgadzam się z tym co napisałeś. W UK coraz ciężej. I pensje poszły w dół. Co nie znaczy że nie można jeszcze pracy znaleść.
          Pozdrawiam
    • skyfall001 Re: poradnik dla emigrantów 08.04.14, 10:05
      A ja z chęcią się dowiem jakie zatrudnienie znajdują młodzi ludzie, którzy po raz pierwszy szukają pracy za granicą?
      • Gość: poprostuczlowiek Re: poradnik dla emigrantów IP: *.warszawa.mm.pl 10.04.14, 07:50
        wszystkiego, byle znalezc robote i miec kase. ja teraz szukam wszystkiego.
      • kostrzyn76 Re: poradnik dla emigrantów 13.04.14, 14:52
        jesli macie prawo jazdy to najlatwiej bedzie znalezc agencje ktora zatrudnia wladnie kierowcow i zaczac od tego . zarobki pewnie min .
        Jrsli znacie angielski w stopniu komunikatywnym to walcie od razu do FIRST albo STAGECOUCH na kietowce sutobusow . w niektorych miastach jesli macie prawo jazdy oplaca wam kurs na autobusy oraz egzamin i jeszcze wam za to zaplaca . Jesli zdacie prace macie zapewniona na kilka lat . Taki warunek jesli wam zrobia prawko na autobusy to musicie u nich pracowac i nie mozecie sieąs zwolnić. firmy kurierskie czesto potrzebuja kierowcow na samozatrudnieniu z wlasnym wanem . Nie martwic sie o vana bo mozecie go wypozyczyc i tak jeszcze dobrze zarobicie . No i poczta Royal mail do roznoszenia listow . stala praca z dobrym pakietem socjalnym
        • kostrzyn76 Re: poradnik dla emigrantów 13.04.14, 14:59
          jeszcze jedno jesli znacie angielski - to konieczny warunek - strona job centre plus i macie od wyboru do koloru pracy i to aktualne zapotrzebowanie . oraz strony gumtree tu raczej znajdziecie prace u malych lokalnych przedsiebiorcow araz agencje pracy .
          Jesli nie znacie angielskiego to nie liczcie na wiele . Wylacznie jesli ktos juz wczesniej nagra wam prace gdzies w fabryce lub gdzieindziej jednaj na wyjaxd typu jakos to bedzie to nie liczvie - nie te czasy .Jrszcze 6 lat temu mozna bylo tak przyjechac jednak teraz wiele sie zmienilo dlatego Jezyk o ktorym tak mowie jest NAJWAZNIEJSZY !!!!
          • kostrzyn76 Re: poradnik dla emigrantów 13.04.14, 15:08
            Dla chlopakow ktorzy chcirliby zaczac od BUDOWY . Sprawa wyglada tak ze aby pracowac na budowach nalexy miec karte CSCS . Jest ona miczym paszport ktory pozwala tobie przektoczyc granice ktora jest plot budowy . Bez niej macie zaledwie 5% szans aby zaczac prace na budowie . Do uzuskania karty podstawowej potrzeba wam zdac egzamin H&S ktory to ustawi wam agencja zatrudnienia lub pracodawca . Na podstawowej teoretycznie mozesz byc tylko od podaj przynies pozamiataj - jednak znam takuch co pracuja jako TRADES . Karte TRADE mozna uzyskac majac wyksztalcenie budowlane . Jak to zrobic jest opisane na CSCS stronie . Aby pracowac jako Tradesmen mudisz zaopatrzyc sie we elasne narzedzia . Jesli chodzi o zawody to nsjtanszy pod wzgledem potrzebnych narzefzi jest chyba malaz . Joiner potrzebuje wydatku rzedu kilku tys funtow w zalexnosci od quality of tools
            POWODZENIA
      • Gość: xsawery Re: poradnik dla emigrantów IP: *.dab.02.net 14.04.14, 00:41
        witam. co do mlodych ludzi.. wszystko zalezy od kwalifikacji doswiadczenia od znajomosci jezyka. generalnie jesli ktos zna w miare jezyk i nie boi sie pracy mysle ze sobie poradzi.
        • Gość: poprostuczlowiek Re: poradnik dla emigrantów IP: *.play-internet.pl 14.04.14, 08:45
          Angielski znam, gorzej z doswiadczeniem. Jestem informatykiem po technikum i nie moge zdobyc doswiadczenia tu. Wiec w UK raczej tez nie dostane pracy w IT. Wiec chcialbym znalezc na poczatek cokolwiek.
          • rezi24 Re: poradnik dla emigrantów 20.05.14, 18:13
            Cześć chłopaki. Tak czytam i widzę, że dziewczyn tu nie ma:) Mam zamiar wyjechać do pracy do Anglii i tak podczytuję różne fora na te tematy. Nie wiem czy się boję, mam 50 tkę na karku, języka uczę się od paru lat..., a moim zapleczem jest mój syn, który pracuje własnie po tamtej stronie. Chciałabym jako opiekunka do osób starszych, ale moja znajomość języka to myślę że na 2+ może wyżej. Troszkę martwię się, czy znajdę dobrą rodzinę, która będzie wporzo wobec opiekunki.
            Nawet nie wiem,czy powinnam tu coś pisać....
            Wyczytałam/wywnioskowałam, że taką umowę podpisać trzeba na cały rok(?) z firmą pośredniczącą. Hm, znaleźć dobrą taką firmę...
    • Gość: Anna Re: poradnik dla emigrantów IP: *.plock.mm.pl 22.05.14, 01:02
      Witam,

mam wyjechać do pracy do Anglii z pewną agencją. Wcześniej sama mam załatwić przejazd i zakwaterowanie. I to jest właśnie problem. Jakie tam są ceny wynajmu? Czy można wynająć pokój np. na tydzień ?

Dzięki za odpowiedź, bo każda wskazówka będzie pomocna.
      • Gość: gosc002 Re: poradnik dla emigrantów IP: *.range217-44.btcentralplus.com 22.05.14, 08:15
        > Czy można wynająć pokój np. na tydzień ?

Hotele, pensjonaty (tzw. B&B czyli bed & breakfast), hostele - oczywiście, że można.

Wpisz w google "b&b" z nazwą miasta, zobaczysz oferty z cenami.
        Pewnie zaczynają się od kilkunastu funtów za noc za miejsce w pokoju wieloosobowym w hostelu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka