Dodaj do ulubionych

Praca w Anglii jako informatyk

18.02.05, 23:07
Czy ktos z Was pracował lub pracuje w Anglii jako informatyk i może podzielić
się wrażeniami?
Obserwuj wątek
    • xiv Re: Praca w Anglii jako informatyk 19.02.05, 02:29

wrazenia sa pozytywne
      • lplocek Re: Praca w Anglii jako informatyk 19.02.05, 12:57
        A coś więcej? W jakiej firmie Pan pracował, jako kto, jakie warunki finansowe,
        i czy trudno jest znaleźć taką pracę?
        • xiv Re: Praca w Anglii jako informatyk 21.02.05, 10:49

logika wskazuje na zadawanie takich pytan na priva...
          • Gość: czubek Re: Praca w Anglii jako informatyk IP: 217.8.12.* 21.02.05, 11:30
            a to niby czemu?
            :)
            • xiv Re: Praca w Anglii jako informatyk 21.02.05, 14:37

> a to niby czemu?
              > :)

bo sie nie lubie chwalic zarobkami publicznie :P

po za tym, jak podam nazwe firmy, to moze sie zglosic ktos twierdzac, ze potrafi
              dwa razy wiecej i moze to robic za dwa razy mniejsze pienidzadze :)))
              • Gość: czubek Re: Praca w Anglii jako informatyk IP: 217.8.12.* 21.02.05, 16:28
                oj tam zaraz "chwalic" :)

Dla orientacji mozesz przeciez podac stanowisko, "starting salary", staz, czy
                jakies bonusy "wystepuja" i typ firmy (public sector v. private, czym sie firma
                zajmuje). Czasem sa publikowane listy (ostatnio GW sie "wysilila") ale jak sie
                spojrzy to nie wiadomo gdzie oni te liczby wzieli. Poza tym trzeba wiedziec
                rejon kraju no i inne szczegoly.

Ja:
                MIS Officer (Management Information Systems Officer)
                Szkola (FE college)
                North-West
                35g/tyg
                £17,500 rocznie (po 2 latach, "starting salary": £16,900)
                24 dni wakacji (zaczelam od 20), max 30.
                flexi-time: nie
                bonus: nie
                staz: 2 lata (to moja pierwsza praca tego typu)
                moge napisac czym sie zajmuje ale to kurde by sie przydlugie (czytaj:
                przynudne) zrobilo ;)

No i co? Korona mi z glowy nie spadla ;) Chwalic sie tez nie ma czym, ale jak
                ktos chce sie "rozeznac" to bardzo prosze :)
                Moge jeszcze podac "Laser Print Programmer" na specjalne zyczenie ;)
                • Gość: hmm Re: Praca w Anglii jako informatyk IP: *.mdx.ac.uk 21.02.05, 16:40
                  Miesiac temu szukalam pracy.Jakkolwiek szukalam w innej dziedzinie(znalazlam
                  wreszcie i to swietna acz sie nalazilam na psychometryczne testy i
                  interviews:)))) to zauwazylam jest sporo ofert dla software specjalists z j.
                  polskim, ale jak wiadomo okres znalezienia pracy moze potrwac dluzej jesli nie
                  ma sie adresu w uk, bo sa raczej niechetni co do sciagania z innych regionow
                  Europy, wiec wola z tych z adresem w UK. Liczy sie jednak rodzaj i charakater
                  doswiadczenia jakie sie mialo.
                  Hmm... Panie czubek, no to chyba poza Londynem prawda? i "for just graduated"?
                  Bo jak tu po podatkach wyzyc za £17.500 w Londynie:)))
                  • Gość: czubek Re: Praca w Anglii jako informatyk IP: 217.8.12.* 21.02.05, 17:31
                    >Hmm... Panie czubek, no to chyba poza Londynem prawda?

Oczywiscie :) W Londynie to tyle pewnie kierownik drzwi obrotowych zarabia ;o)

Polnocny-zachod. Moja pierwsza praca tego typu ale nie pierwsza w ogole
                    (poprzednio dziergalam jako "Laser Print Programmer" walsnie). Tu na Polnocy
                    mniej placa ale tez "zycie" mniej kosztuje. Dla przykladu: na Internecie
                    znalezlismy w okolicach Ormskirk (West Lancs.) domek: 5 pokoi na dole + shower,
                    kuchnia, utility room x 2, pietro: 5 sypialni (jedna duza z wlasna lazienka),
                    lazienka, duzy ogrod, na "slepej ulicy", pola za plotem. Cena: siedzicie? ;)
                    £250,000. Rozmiary pokoi "calkiem - calkiem" :)

Co do roznicy w placy trzeba tez brac pod uwage czy firma jest "public sector"
                    czy prywatna. Te ostatnie lepiej placa. No i jeszcze jest ciagle tendencja,
                    ze kobiety mniej zarabiaja niz faceci wykonujacy te sama robote. Przekonalam
                    sie na wlasnej skorze: facet byl kompletny matol, o programowaniu nie mial
                    zielonego pojecia (3/4 programowania bylo odwalane za reszte zespolu), zdolnosc
                    logicznego myslenia - zapomnij, wyksztalcenia tez zadnego no i dostawal 4 tys.
                    rocznie wiecej niz ja ;) Za to niezly byl w gebie, manipulowaniu ludzmi i
                    dzganiu w plecy. ;) No ale skoncze bo mi piana na pysk wyjdzie ;) Lece do B&Q
                    kupowac lazienke.
                    • Gość: hmmm Re: Praca w Anglii jako informatyk IP: *.mdx.ac.uk 21.02.05, 17:41
                      Panie Czubek:
                      Oj kierownik drzwi obrotowych to tyle nie zarabia, no chyba ze ten w Harrods i
                      to liczac napiwkami:))))))
                      Jelsi chodzi o private i public secotor to jeszcze dochodzi dodatkow podzial
                      tego PRIVATE na male firmy i duze. Male placa mniej niz w public secotor i dio
                      tego sa beznadziejne benefits i czesto zadne pension plans etc, a w duzych
                      korporacjach to lepiej sie wychodzi niz w przypadku public sector. Public
                      sector ma jednak pewna zalete nad private sector. Otorz, rzadziej sie leci ze
                      stolka, bo przy fudnuszach publicznych rzadziej zachodzi sytuacja z naglym
                      downsizing of the company, gdzie z dnia na dzien moga obciac caly department.
                      Leaving/suspending period notice tez jest dluzszy w przypadku publicznych
                      instytucji.
                • Gość: hmmm Re: Praca w Anglii jako informatyk IP: *.mdx.ac.uk 21.02.05, 16:43
                  no oczywiscie ze nie powinien podawac detali zarobkow czy kwalifikacji
                  publicznie na forum. ja go calkowicie ROZUMIEM. Malo to zlosliwych i
                  nieprzyjemnych typow tutaj przychodzi!? Jak napisze zbyt duzo o sobie to zaraz
                  zazdrosni sie zaczna wyzywac. Pelno tutaj takich przychodzi.
                • xiv Re: Praca w Anglii jako informatyk 21.02.05, 17:04

> oj tam zaraz "chwalic" :)

roznica jest taka, ze ja nie jestem anonimowy...

ale 17-18k za "first line support" to raczej normalna stawka
                  • Gość: hmmmmmm Re: Praca w Anglii jako informatyk IP: *.mdx.ac.uk 21.02.05, 17:09
                    ahaaaaaaaaa.... chodzi o technical support online or on the phone?
                    w takim przypadku to faktycznie jest stawka w tych granicach
                • Gość: grosc Re: Praca w Anglii jako informatyk IP: 212.160.172.* 22.02.05, 17:24
                  W UK panuje miły zwyczaj że przy większości ofert pracy podają równiez widełki
                  płacy.
                  Nic prostszego jak przejrzeć sobie np.: www.jobserve.co.uk

pozdrawiam
    • Gość: m.lingwe Re: Praca w Anglii jako informatyk IP: 5.5R6D* / *.saix.net 21.02.05, 14:00
      w jakiej dziedzinie sie specjalizujesz? Jakie masz doswiadczenie i jak znasz
      angielski? Szukasz permanent czy contrakt? Kontrakty sa lepiej platne, ale sam
      sie o siebie musisz troszczyc jak sie contract konczy.
      A z zarobkami jest roznie, zalezy jakie masz doswiadczenie i co robisz. Wiadomo
      ze prosty IT support - helpdesk bedzie duzo mniej platny niz Project Manager czy
      Senior J2EE developer. Wszystko zalezy od twoich umiejstnosci.
    • Gość: matix Re: Praca w Anglii jako informatyk IP: *.adsl.inetia.pl 22.01.14, 20:32
      Ja mieszkałem w Londynie przez rok i jedyne co udało mi się znaleźć to praca na helpdesku, a z wykształcenia jestem programistą. Po tych doświadczeniach postanowiłem wrócić do Polski i dość szybko znalazłem etat w SMT Software, gdzie pracuję po dziś dzień i nigdzie za granicę się nie wybieram, chyba że na wakacje do Chorwacji albo pojeździć na nartach w Alpach.
      • Gość: Ralph Re: Praca w Anglii jako informatyk IP: *.skybroadband.com 22.01.14, 21:45
        Czy oprócz wykształcenia (ciekawe która uczelnia ma specjalność "programista") cokolwiek umiałeś i miałeś jakiekolwiek konkretne doświadczenie związane z programowaniem? Nie wierzę, że programista nie mógł znaleźć pracy w UK, po prostu nie ma takiej opcji. Albo ściemniasz i próbujesz reklamować nędzną firmę, albo z ciebie była d*pa, a nie programista. Jakbyś coś konkretnego umiał, to nie musiałbyś teraz pracować w swoim "SMT Software" za grosze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka