Dodaj do ulubionych

kierowca autobusu

07.07.05, 15:19
Czy może ktoś napisać parę słów jak jest z pracą jako kierowca autobusu(kat.D)
Jakie są wymagania ,płaca,koszty utrzymania ,zamieszkanie itd.Jaka znajomość
języka jest wymagana?Może ktoś niech się podzieli swoimi wrażeniami.
Obserwuj wątek
    • lol21ndm Re: kierowca autobusu 07.07.05, 18:14
      Kiedys juz na podobne pytanie odpowiadalam... Jesli znasz angielski, to
      poszukaj na stronie firmy First, albo StageCoach.

Chwilowo nie moge wiecej napisac, bo mam urwanie glowy...
      Ale moze ktos jeszcze cos dopisze...
      • ceziu Re: kierowca autobusu 08.07.05, 12:31
        Od niedawna poszukuję pracy przez internet,i będę wdzięczny za każdą
        informację. Ale dzięki i za to.
        • effata ogloszenie z www.thegumtree,com 08.07.05, 19:41
          From:monika@drivinggb.co.uk Monika 0044 2083981525

Date: Tuesday 28th June

Permanent Jobs in the UK for bus drivers!
          Requirements: valid and clean D (PCV) driver's license, good level of spoken
          English
          We provide: good salaries, accomodation, bank accounts, NI number.
          We will look after you while your work in the UK
          Please send us your cv in English.
          Anti spam: Do NOT contact me offering services or anything of a commercial
          nature

• effata Re: ogloszenie z www.thegumtree.com 08.07.05, 20:13
            Jeszcze takie linki, zeby sie troche zorientowac odnosnie wymagan dla kierowcow
            autobusow, zapoznac z 'fachowym' slownictwem, zeby wiedziec, co do CV wpisac:

bus driver

I jeszcze troche na temat co to jest LGV albo PCV czyli:
            <a href=”http://www.dsa.gov.uk/buses.asp>Driving Standards Agency</a>
            • effata Re: ogloszenie z www.thegumtree.com 08.07.05, 20:15
              Jeszcze raz ten drugi link, bo cos nie wyszlo :)

DSA

--
              Always look on the bright side of life
    • ceziu Re: kierowca autobusu 11.07.05, 15:10
      Zlozylem CV w kilku firmach w Anglii. Interesuja mnie doswiadczenia kierowcow
      jezdzacych w Anglii lub Irlandii.
      • effata Re: kierowca autobusu 11.07.05, 16:49
        Uderz na to forum lub na priva do Tomziczka
        • tomziczek Re: kierowca autobusu 13.07.05, 22:48
          Dzieki, nie ma problemu, chetnie odpowiem tutaj. Ja pracuje w London United. To
          jest jedna z kilkunastu firm jakie dzialaja na terenie Londynu. Wymagania i
          oferty poszczegolnych firm delikatnie roznia sie pomiedzy soba. W London United
          nie wymagaja by miec przez rok angielskie prawo jazdy ale wymagaja by miec
          jakies doswiadczenie w jezdzie w UK. To moze byc na przyklad posiadanie
          samochodu lub praca w charakterze kierowcy w innej firmie. Na poczatku jest
          interview, na ktorym jest maly test na znajomosc przepisow ruchu drogowego i
          podstaw matematyki. Po tym wysyla sie dokumenty aby otrzymac Provisional PCV
          licence (wczesniej jeszcze badania lekarskie na koszt LU). Po okolo 2
          tygodniach mozna zaczac kurs w osrodku szkolenia LU w Stamford Brook Bus
          Garage. Ten kurs trwa 4-6 tygodni. W tym czasie dostaje sie wynagrodzenie w
          wysokosci 198 funtow tygodniowo, tj jakies 165 na czysto, po podatku. Po zdaniu
          egzaminu (teoria i praktyka) sa jeszcze 4 dni szkolenia jakosciowego BTEC.
          Potem przechodzi sie do jednej z zajezdni. Tam jeszcze dwa tygodnie trwa
          kolejny trening. To jest nauka tras, objezdzenie roznych autobusow i w koncu
          jazda z pasazerami w towarzystwie trenera. Ten trening jest juz platny wedlug
          normalnych stawek kierowcow. Pierwsze 6 miesiecy pracuje sie za nieco nizsza
          stawke. Jest to tzw. probation time. W tym czasie odbywa sie sporo kontroli w
          czasie pracy kierowcy. Czasami wchodzi umundurowany pracownik LU i wtedy
          wiadomo, ze jest sie sprawdzanym, czasami jednak wchodzi ktos anonimowo. Po
          zakonczeniu testu podchodzi do kierowcy, przedstawia sie i mowi, ze bylo OK.
          Jesli cos jest nie tak, to wtedy najczesciej kierowca dowiaduje sie o tym kilka
          dni pozniej od swojego menadzera. W zasadzie jednak nie ma z tymi kontrolami
          problemow.

Forum LONDYN
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=15108
          • ceziu Re: kierowca autobusu 14.07.05, 12:52
            Serdeczne dzięki tomziczkowi.To są informacje jakich potrzebowałem.Lecz nurtuje
            mnie sprawa jezyka,mianowicie różne firmy rekrutujące stawiają rozne wymagania,
            od znajomości bardzo dobrej,po komunikatywną albo minimum 200 słów.Jak jest
            faktycznie? Czy z znajomością narazie podstawową warto wogóle wysyłać CV?
            Zaznaczę że znam więcej niż te 200 słów. No i jeszcze jakiego rodzaju badania
            lekarskie tam przeprowadzają.Tu w Polsce mam zdolność i ważne psychotesty.
            • tomziczek Re: kierowca autobusu 14.07.05, 17:11
              Badania lekarskie to tylko takie podstawowe badania. Wzrost, waga, cisnienie
              krwi, badanie moczu (na obecnosc narkotykow) i oczywiscie komputerowe badanie
              wzroku. To wszystko trwa gora 15 minut. Wypelnia sie tez ankiete dotyczaca
              stanu zdrowia.
              Jesli zas chodzi o jezyk to troche trudno mi cos na ten temat powiedziec. Ja
              nie mialem z tym problemow. Jezyk znam w miare dobrze. Moim zdaniem jezyk jest
              dosc wazny, chocby z powodu rozumienia wykladow BTEC, rozumienia instruktora
              nauki jazdy, ktory nawija caly czas jak katarynka, no i w koncu egzaminu na
              prawo jazdy ktory zdaje sie po angielsku. 200 slow to stanowczo za malo.
              Powtarzam, to jest tylko moja opinia, byc moze sa firmy, ktore radza sobie ze
              slaba znajomoscia jezyka.
              Co zas do watpliwosci, czy warto wysylac CV. Moim zdaniem warto, nie masz
              przeciez nic do stracenia. Jesli z powodu jezyka sie nie dostaniesz to zawsze
              mozna podszkolic sie kilka miesiecy pod tym katem i sprobowac znowu.
              • ceziu Re: kierowca autobusu 15.07.05, 16:03
                Jak widze jestes niewyczerpanym zrodlem informacji. Wnioskuje z tego co piszesz
                ze musze poprostu intesywnie sie uczyc angielskiego.Pozostaje jeszcze kwestia
                przepisow ruchu drogowego, czy kodeks bardzo sie rozni od polskiego?
                • tomziczek Re: kierowca autobusu 15.07.05, 19:54
                  Dziekin za wyrazy uznania :) ale ja po prostu wykonuje te prace wiec cos na ten
                  temat musze wiedziec sila rzeczy...
                  Jesli chodzi o Twoje pytanie to wydaje mi sie ze angielski kodeks jest prostszy
                  od polskiego. Nie ma az tak duzej ilosci przepisow. Jesli chodzi o takie
                  najbardziej widoczne, nie liczac oczywiscie ruchu lewostronnego to np.:
                  - inne znaki poziome
                  - kilka rodzajow przejsc dla pieszych (pelican crossing, toucan crossing,
                  puffin crossing i crossing place)
                  - troche inaczej uzywa sie kierunkowskazow niz w Polsce (!)
                  Nie wiem nawet co jeszcze, jakos nic mi nie przychodzi do glowy...
                  Pozdrawiam!
                  • ceziu Re: kierowca autobusu 26.07.05, 13:46
                    diękuję za ostatnie informacje, mam jeszcze jedno pytanie czy masz może adresy
                    internetowe firm do ktorych mógłbym wysłać swoje CV, oczywiście szukam pracy
                    jako kierowca autobusu.Pozdrawiam
                    • tomziczek Re: kierowca autobusu 27.07.05, 14:10
                      www.londonbusroutes.net/garages.htm
                      Na tej stronie masz linki do wszystkich operatorow autobusow w Londynie>
                      Znajdziesz tam tez liste wszystkich garazy i wszystkich tras. Wybiertac,
                      przebierac!
                      • ceziu Re: kierowca autobusu 08.08.05, 12:50
                        Dziękuje,no teraz sprawy ryszyły z miejsca. Wysłałem parę zapytań no i dostałem
                        odpowiedzi od polskich przedsawicieli którzy zajmują sie rekrutacją w
                        Polsce,głównie jednak chodzi o znajomość angielskiego. Tak więc uczę sie
                        intesywnie.Pozdrawiam
                        • ceziu Re: kierowca autobusu 19.08.05, 14:15
                          Czy wszystkie angielskie firmy zatrudniające kierowćów wymagają zaswiadczenia o
                          niekaralności i zaswiadczenia o ilości punktów karnych(drogowych). Policja nie
                          spotkała sie z takim żądaniem, lecz sa gotowi to wystawić.Pozdrewienia
                          • lol21ndm Re: kierowca autobusu 19.08.05, 22:24
                            Nie mam pojecia. Przy okazji zapytam w lokalnej agencji zatrudniajacej
                            kierowcow...
                            Rowniez pozdrawiam. :)
                          • tomziczek Re: kierowca autobusu 24.08.05, 10:02
                            Moja firma tego nie wymagala. Jesli chodzi o zaswiadczenie o niekaralnosci to
                            albo radza sobie z tym sami albo wcale tego nie sprawdzaja. Byc moze sprawdzaja
                            tylko w angielskich bazach danych. Co zas do prawa jazdy, z tym nie ma problemu
                            bo przed przyjeciem do pracy musisz wymienic je na angielskie. Z tym by
                            sprawdzic ilosc punktow na angielskim prawku nie maja problemu.
                            • ceziu Re: kierowca autobusu 24.08.05, 22:03
                              sądzę że jest to wymóg wyłącznie polskiego oddziału CHEF UK I GRAFFTON.Dla
                              świętego spokoju już to załatwiłem,tyle tylko że są to poprostu koszty.
                            • ceziu Re: kierowca autobusu 26.08.05, 16:00
                              jeszcze jedno pytanko, czy wiesz cos wiecej o FIRST GROUP, bo do tej firmy chcą
                              mnie skaperować.mam juz wiele informacji ale z krajowej reki.
                              • lol21ndm Re: kierowca autobusu 29.08.05, 23:32
                                Chodzi Ci o First - jako firme autobusowa? Jesli tak, to jakie masz konkretne
                                pytania?
                                • ceziu Re: kierowca autobusu 02.09.05, 18:16
                                  Tak chodzi mi o First jako firmę autobusową.Jakie mają stawki
                                  godzinowe,premie,nadgodziny,ilość godzin tygodniowo,godziny pracy,co jest na 5-
                                  tygodniowym kursie,czy pracują tam Polacy? W środę jadę do W-wy na ostateczną
                                  rozmowę kwalifikacjną(firma GRAFTON).
                                  • tomziczek Re: kierowca autobusu 03.09.05, 15:28
                                    First jest jedna z najwiekszych firm transportowych w Wielkiej Brytanii. Maja
                                    autobusy w roznych miastach i pociagi. Jest to tez jeden z najwiekszych (o ile
                                    nie najwiekszy) oerator w Londynie. Nie wiem niestety jakie maja stawki. Wydaje
                                    mi sie ze stawki w Londynie roznia sie jednak bardzo niewiele - kilka,
                                    kilkanascie pensow na godzine. Gora pol funta.
                                  • tomziczek Re: kierowca autobusu 03.09.05, 15:29
                                    Przejrzyj sobie ich strone - tu masz link do rekrutacji
                                    www.firstgroup.com/corpfirst/jobs/index.php
                                  • zdun10 Re: kierowca autobusu 18.05.06, 20:24
                                    Stawki Firsta należą chyba do jednych z najwyższych, około 10/godz przed
                                    podatkiem, za 6 dni pracy. Mój kolega wyciaga ok. czterech paczek na rękę za
                                    tydz. pracy (6 dni). O premiach nic nie wiem. Kierowca autobusu musi
                                    przepracować ok. 38 godzin na tydz. Zmiany są bardzo róźne, Kilka dni wczesne
                                    np. 4.30 - 11.50, potem 2 dni wolnego i potem późne np. 18.30-1.30 i znowu 2 dni
                                    wolnego itd. Możesz też mieć split shifts tzn. rano 4 godz i po przerwie 3-4
                                    godzinnej kolejne 4 godziny pracy (Przerwa płatna za pół stawki godzinowej). Z
                                    tego co wiem to we wschodnim Londynie pracowali Polacy zrekrutowani w Polsce ale
                                    ich dyscyplina pozostawiała wiele do życzenia i ostało się niewielu.
                                    W każdym razie pchaj się tam do pracy bo First to jedna z najlepszych firm
                                    autobusowych tutaj, bardzo bogaty socjal i duże wymagania zarazem. Tu na miejscu
                                    żeby zacząć dla nich pracować trzeba mieć prawko brytyjskie co najmniej 2 lata,
                                    ja mam krócej i nawet nie interesują ich moje uprawnienia (kat. D) z Polski.
                                    W każdym razie życzę powodzenia na rozmowie.
            • robek2000 Re: kierowca autobusu 06.09.05, 13:34
              Witaj, czy Mógłbyś mi powiedzieć gdzie wysłałeś CV w Warszawie? Też szukam
              pracy na autobusie w Angli, ale kompletnie nie wiem od czego zacząć.
              • ceziu Re: kierowca autobusu 08.09.05, 09:38
                ja nie wysyłałem bezpośrednio do firm,lecz zarejestrowałem się na stronie
                Adverts.pl.Poprzez tą stronę zgłosiły się do mnie firmy rekrutujące Grafton W-
                wa UL. Świętokrzyska 36 apartament 12,firma Gawo,oraz firma Staff.jestem już po
                wstępnej rekrutacji, jeżeli masz jakieś konkretne pytania to napisz
                • ceziu Re: kierowca autobusu 10.09.05, 10:08
                  no i niestety poległem w czasie rozmowy kwalifikacyjnej w Graftonie,okazalo się
                  że kwalifikacje zawodowe są bardzo dobre, staż pracy rownież, ale język
                  angielski okazał się być niewystarczający. Firma FIrst Group wymaga swobodnego
                  poslugiwania się angielskim. No cóż, trzeba uczyc sie dalej,choć nauka języka,
                  samodzielna nie jest łatwa, a poza tym są inne firmy, pocieszono mnie, gdzie z
                  moim angielskim i kwalifikfikacjami napewno coś znajdę.
                  • lol21ndm Re: kierowca autobusu 10.09.05, 23:30
                    Ceziu - nie na autobusy, ale u nas np. jest agencja specjalizujaca sie w pracy
                    dla wykwalifikowanych kierowcow, ktora bierze ze slabym angielskim... Wiec moze
                    i cos znajdziesz... Ale raczej ciezarowki niz autobusy...
                    • ceziu Re: kierowca autobusu 11.09.05, 17:02
                      może być i ciężarówka,choć jak wiesz do autobusu ładunek sam wejdzie i wyjdzie.
                      Może masz namiary tej agencji, co zatrudnia ze slabym angielskim. Wszak na
                      ciężarowych też jeżdziłem. W Graftonie powiedziano mi że w Anglii jeżdżą
                      kierowcy z karteczką "nie mówię po angielsku".Będę wdzięczny za te namiary.
                      • tomziczek Re: kierowca autobusu 11.09.05, 17:12
                        Nie martw się za bardzo ładunkiem... Jeśli będziesz kierowcą to będziesz
                        kierowcą. Od załadunku i rozładunku będą inni. Chyba że będziesz jeździł jako
                        dostawca. POza tym jak już będziesz w Anglii możesz szukać pracy na własną
                        rękę. Oprócz First'a w Londynie jest jeszcze kilkunastu innych operatorów.
                        Całkiem możliwe, że wymagania ich odnośnie języka będą mniejsze niż tej firmy w
                        Polsce. Nie zdziwiłbym się gdyby tak było bo w Polsce w ostatnich latach
                        powstała jakaś obsesja na punkcie znajomości języków, podczas gdy tu w Londynie
                        najważniejsze jest by umieć się porozumiewać. W naszej firmie na przykład
                        trzeba zdać test z angielskiego jeśli się chce zostać na przykład kontrolerem
                        ruchu. Kandydaci na kierowców nie zdają takich testów. Przyjęcie zależy od
                        rozmowy kwalifikacyjnej.
                        • eveready Więcej pytań... 22.09.05, 00:56
                          Uff. W końcu trafiłem na normalnych ludzi i forum. Od pół roku śledze forum
                          ogólne ( praca w europie), zadałem kilka pytań i zero odpowiedzi, a tutaj
                          miodzio..., zwłaszcza jestem pełen podziwu dla tomziczka :) OK do rzeczy. Mam
                          prawko ABCDE, 28 lat, angielski "prawie" FCE (prawie bo znalem go na tym
                          poziomie 8 lat temu ale nie uzywalem i sporo zapomnialem) i na początku
                          pazdziernika bede w Londynie (narazie jestem w Polsce). Pracy przez polskie
                          agencje nie szukałem, bo wymyslilem sobie ze jak cos nie wyjdzie na wyspach to
                          pozniej sprobuje w PL. Problemem jest u mnie doswiadczenie ( a wlasciwie jego
                          brak), wiec mocno przychylam sie do pracy na autobusach gdzie zapewniony jest
                          trening. I tu sie pojawiaja nurtujące mnie pytania: 1. Jak mam polskie prawko,
                          wymienie je na brytyjskie to czy musze zdawac jakies testy, tak jakbym zdawal
                          na prawo jazdy od nowa? 2.Jak jest z pracą( moze byc nawet poza Londynem), tzn
                          jak to odbieracie na miejscu, bo na kazdej stronce operatora poszukują
                          kierowcy - prawda to czy nie? 3. temat nadgodzin - ile da rade wyciągnąć
                          godzin, czy wogóle można? No i na koniec kilka pytań mniej lub bardziej
                          związanych z pracą kierowcy autobusu : jak dlugo zajęło wam przyzwyczajenie do
                          drążka biegów z lewej strony i czy mozeci cos powiedziec o szansie pracy na kat
                          C+E posiadając 4-ro miesieczne doswiadczenie z Polski (zestawy chłodnie Renault
                          Magnum i Volvo FH12), głownie na Litwe? Sorry ze tak duzo tego, ale nigdzie nie
                          uzyskalem satysfakcjonującej odpowiedzi i sie troche tego uzbieralo ;)
                          Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
                          • ceziu Re: Więcej pytań... 17.10.05, 10:57
                            mam konkretne pytania do tomziczka, szukam w sieci stron ,na których móglbym
                            poczytać angielski kodeks drogowy lub jakiekolwiek informacje na ten temat w
                            języku polskim, no i jeszcze jedno co może sprawdzić i po co firma rekrutująca
                            w towarzystwach ubezpieczeniowych, ostatnia rozmowa jest obiecujaca lecz
                            stanąłęm przed kolejną barierą, firma chce rozmawiać z bylymi pracodawcami ale
                            byli pracodawcy nie chcą rozmawiać z firmą angielską chodzi o moja skromna
                            osobę . Pracodawcy tłumaczą że przecież wystawili referencje, no ale cierpliwie
                            czekam co z tego wyniknie, pozdrawiam,co firma to inne wymagania, zajoba mozna
                            dostac
                            • lol21ndm Re: Więcej pytań... 17.10.05, 23:35
                              Jesli referencji nie bedzie takich, jakie chca miec, to moga Cie wziac na okres
                              probny z zastrzezeniem, ze z powodu referencji ten okres Ci wydluzaja, albo cos
                              w tym stylu...
                              Czy wystawionych juz referencji nie da sie przetlumaczyc?

Tutaj jest faktycznie jednak tak, ze za kazdym razem ewentualny pracodawca moze
                              prosic o referencje, bo zwykle szuka ich sie pod katem tego, co konkretnie
                              bedziesz tam robil/czy jaki jest profil firmy.

Ja (jako rekrutujacy) zawsze stawiam poprzednim firmom bardzo konkretne
                              pytania...

ps. Ceziu - sorry, ale wciaz nic nie wiem. Moj Maly ma operacje w tym tygodniu,
                              poza tym mam Goscia z PL. Ale pamietam...
                              • pswiezy Re: Więcej pytań... 18.10.05, 00:37
                                Witam.W niedzielę zamierzam lecieć do Anglii.Mam polskie prawo jazdy kat.B,C, przez ponad 2 lata pracowałem jako instruktor nauku jazdy kat.B Przeczytałem co napisaliście i ciągle nie wiem(dotychczas spotkałem się z różnymi opiniami na ten temat) czy w przypadku kiedy nie posiadam prawka na autobusy mogę się starać o pracę kierowcy autobusu?Firma transportowa taki kurs mi zaoferuje i sfinansuje?Ze znajomością języka jest u mnie całkiem dobrze. Proszę o odpowiedź bo niedługo mam samolot:)
                                • lol21ndm Re: Więcej pytań... 18.10.05, 01:46
                                  Czasami firmy transportowe takie wlasnie kursy organizuja i finansuja. Sprawdz
                                  w First...
                                  • ceziu Re: Więcej pytań... 29.10.05, 18:11
                                    No to mam za sobą kolejne doswiadczenie, jedna z firm rekrutujących ITC, to
                                    znaczy osoba wytępująca jako przedstawiciel tej firmy po rozmowie telefonicznej
                                    stwierdził że mój język ang. nadaje się , na drugi dzień odbyła się rozmowa
                                    tel. z firmą angielską, pani pytała o różne rzeczy, poprzez trzaski i szumy
                                    postarałem się odpowiadać jak potrafię, no ale okazało sie że odpowiedz uzyskam
                                    od polskiego przedstawiciela, nie mam jej do dzisiaj, boją się powiedzieć że
                                    się nie nadaję czy co.Co rusz to nowe przeszkody, no ale w myśl powiedzenia w
                                    dzień i noc wszystko mi sprzyja, będę kuł to żelazo aż coś wykuję.
                                    • lol21ndm Re: Więcej pytań... 29.10.05, 18:53
                                      Ja zas chwilowo wciaz nic pomoc nie moge - dziecko dobrze znioslo operacje, ale
                                      potem sie pochorowalo i do tej pory jest zle. :(
                                    • robcio63 Re: Więcej pytań... 29.10.05, 22:21
                                      Pechowy Ceziu. Mój mąż właśniejest w drodze do Angli do pracy jako kierowca
                                      autobusu jk masz jakieś pytania to napisz robcio63@gazeta.pl
                                      • ceziu Re: Więcej pytań... 30.10.05, 19:26
                                        poslałem wiadomośc na priv. Dziękuję za zainteresowanie, nadal uważam że
                                        kwalifikacje mam dobre, no pecha to raczej nie mam, język do nauczenia ,niech
                                        tylko wyjadę.
                                        • qqryqq Re: Więcej pytań... 09.11.05, 13:13
                                          w dzisiejszym METRO warszawskim znalazlem o pracy kierowcy autobusu i
                                          szkoleniach, mnie ten temat nie interesuje wiec nawet nie czytalem forum :
                                          nr telefonu : 022 586 32 60 lub 62 albo mail rekrutacja@firstgroup.com nie wiem
                                          czy komus sie przyda i czy bylo, ale dodaje bo nieraz takich informacji brakuje,
                                          • ceziu Re: Więcej pytań... 09.11.05, 17:30
                                            Dzięki, jutro zadzwonie, natomiast w adresie internetowym musi być jakis błąd,
                                            strona pod tym adresem nie wyświetla się ale jak napisalem zadzwonie i
                                            zobaczę.Pozdrawiam
                                            • lol21ndm Re: Więcej pytań... 09.11.05, 17:41
                                              ceziu napisał:

> Dzięki, jutro zadzwonie, natomiast w adresie internetowym musi być jakis
                                              błąd,
                                              > strona pod tym adresem nie wyświetla się ale jak napisalem zadzwonie i
                                              > zobaczę.Pozdrawiam

Ceziu - tutaj znajdziesz wszystko: www.firstgroup.com/corpfirst/polish-
                                              pages/
                                              • ceziu Re: Więcej pytań... 09.11.05, 18:18
                                                po wejściu na tą stronę której link podałaś, otwiera się strona Graffton , już
                                                tam wysłalem CV, ze dwa razy, narazie cisza, ale zadzwonie.
                                                • lol21ndm Re: Więcej pytań... 09.11.05, 22:04
                                                  ceziu napisał:

> po wejściu na tą stronę której link podałaś, otwiera się strona Graffton ,
                                                  już
                                                  > tam wysłalem CV, ze dwa razy, narazie cisza, ale zadzwonie.

Link wzielam z (brytyjskiej) strony First - tam jest dzial: rekrutacja
                                                  Polakow... Widocznie Graffton dla nich rekrutuje... :/
                                                  • robcio63 Re: Więcej pytań... 09.11.05, 22:18
                                                    Grafton już nie rekrutuje do Firsta. First zerwał w październiku z nimi
                                                    umowę.Rekrutują kierowców ale dla innej firmy tylko nie wiem jakiej.
                                                  • kadlubek1 Re: Więcej pytań... 19.11.05, 17:57
                                                    Witam, jestem po rozmowie w sprawie rekrutacji do First Grup. Ogólnie byli
                                                    zadowoleni. Zaproponowali mi wyjazdowy kurs angielskiego i wyjazd do pracy po
                                                    nowym roku. Dali mi materiały dotyczące kosztów utrzymania w Anglii. I tu
                                                    zaczeły się schody z obliczeniem, czy taki wyjazd ma sens. Jeżeli muszę utrzymać
                                                    siebie w Anglii i rodzinkę w Polsce(żona + trójka dzieci). Podali mieszkanie
                                                    275 F wyżywienie 150 F i 50 F inne na miesiąc. Czy to jest realne, a jeżeli
                                                    przekłamane to w którą stronę? Oczywiście nie chodzi mi o Londyn. Mieszkanie
                                                    obiecują zapewnić, ale może możńą znaleść coś tańszego (w ludzkich warunkach).
                                                    Jeżeli możecie podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem, był bym wdzięczny
                                                    Krzysztof
                                                  • ja_alexander Re: Więcej pytań... 19.11.05, 18:55
                                                    275 Funtów z maieszkanie to raczej tanio. Bezwzględu na region (tymbardziej
                                                    jesli wliczone są rachunki + TAX) Mozesz znależć coś tańszego ale warunki mogą
                                                    pozostawiać wiele do życzenia. Wyżywienie ok L30-40 / tydzień to norma (produkty
                                                    spożywcze z 'dolnej półki' raczej odradzam). Utrzymanie w UK troszeczkę kosztuje.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • kadlubek1 Re: Więcej pytań... 21.11.05, 19:10
                                                    Dzięki
                                                    Mam jeszcze pytanie do kierowców autobusowych (tu uśmiech do tomziczka)
                                                    Jakie są składniki wynagrodzenia czy tylko stawka razy godziny. A może doliczają
                                                    jakieś: nadgodziny, stawki świąteczne, prowizje od sprzedaży biletów, dodatki za
                                                    staż pracy, godziny nocne i.t.p.
                                                    Ile trzeba odliczyć od tej kwoty: na pewno podatek 10 % w Anglii a potem 9 % w
                                                    Polsce, zus ? i co jeszcze.
                                                    Żona prosi o informacje, czy jest możliwe utrzymanie całej rodziny ( 5 osób)i
                                                    wynajęcie mieszkania w Anglii, zakładając, że pracuje jedna osoba na około 1,5
                                                    etatu. Oczywiście nie od razu, ale na przykład po roku, albo dwóch kiedy
                                                    człowiek okrzepnie i nabierze większe prawa. A może tylko tam zarabiać ,a tu
                                                    żyć.
                                                  • robcio63 Re: Więcej pytań... 22.11.05, 00:19
                                                    Jak znajdę jutro wieczorem chwilke a to niełatwe przy czwórce dzieci to chętnie
                                                    odpowiem Ci na wiele pytań mój mąż wyjechał z Firsta 29.10 do Bristolu jest na
                                                    razie b.zadowolony z mieszkania , warunków szkolenia itp.Najlepiej napisz Ty
                                                    lub żona do mnie na prv adres robcio63@gazeta.pl .Przy tej okazji pozdrawiam
                                                    Tomziczka od męża i siebie Ania
                                                  • bozka24 Re: Więcej pytań... 22.11.05, 10:05
                                                    Dziękuję, napiszę do Ciebie na prv.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • delfy33 Re: Więcej pytań... 30.11.05, 13:37
                                                    cześc jestem tutaj pierwszy raz, jestem kierowcą szukam pracy w UK ,
                                                    przeczytałem wszystkie posty dotyczące poszukiwania pracy w tym zawodzie,
                                                    szczególnie tomziczek tu się wykazał i lol21ndm, jezyk znam prawie
                                                    komunikatywnie lub tak mi sie wydaje, zauważylem że sprawa języka jest
                                                    postawiona bardz wysoko, z drugiej strony jak świeży kierowca z Polski nawet z
                                                    dobrym angielskim ma wytłumaczyć pasażerowi topografię Londynu, przecież jej
                                                    nie zna, polecam też ciekawy blog "Ziemia Obiecana" na portalu gazety, kierowca
                                                    opisuje swoje starania o pracę w UK, może mi pójdzie lepiej? zobaczymy
                                                  • ceziu Re: Więcej pytań... 07.12.05, 18:40
                                                    cierpliwość popłaca , dzisiaj dostałem ofertę pracy na sam. ciężarowe w First
                                                    Group na lotnisku , chodzi o transport "przewozy cargo" czy może ktoś coś wie
                                                    na ten temat, pilne, jaka to praca , głównie chodzi o jej charakter, bo stawke
                                                    proponuja godziwą , to narazie tyle co wiem , resztę się dowiem w piątek,
                                                    pozdrowionka.
                                                  • lol21ndm Re: Więcej pytań... 07.12.05, 21:06
                                                    Gratulacje! :)
                          • zdun10 Re: Więcej pytań... 18.05.06, 20:44
                            odpowiadam na twoje pytania:
                            > 1. Jak mam polskie prawko,
                            > wymienie je na brytyjskie to czy musze zdawac jakies testy, tak jakbym zdawal
                            > na prawo jazdy od nowa?
                            nic takiego, ale zauważ że brytyjskie prawo jazdy bedzie ważne do momentu
                            skończenia przez ciebie 45 roku życia, potem musisz zrobic badania lekarskie
                            żeby je oprzedłuzyć

2.Jak jest z pracą( moze byc nawet poza Londynem), tzn.
                            > jak to odbieracie na miejscu, bo na kazdej stronce operatora poszukują
                            > kierowcy - prawda to czy nie?
                            tak ale uważnie czytaj wymagania, tzn. jakie prawko jest akceptowane (nie zawsze
                            z UK) albo wzrost lub waga kierowcy

3. temat nadgodzin - ile da rade wyciągnąć godzin, czy wogóle można?

Jesli bedziesz chciał możesz pracować codziennie. Podaje stawiki ze Stagecoach:
                            nowy kierowca: 420-469
                            po roku pracy i nowi kierowcy z prawem jazdy kat. D: 445-497
                            po dwóch latach: 473-531 funtów brutto za 38 godzin pracy
                            stawka za pracę w dzień wolny: 125 funtów.

No i na koniec kilka pytań mniej lub bardziej
                            > związanych z pracą kierowcy autobusu : jak dlugo zajęło wam przyzwyczajenie do
                            > drążka biegów z lewej strony

Przyzwyczajenie do drążka biegów z lewej strony w autobusach komunikacji
                            miejskiej w GB trwa nanosekundy :))) po prostu wszystki busy to automaty,
                            zwariowałbyś zmieniajac biegi w tych korkach albo pomiędzy przystankami co ok.
                            100-150 metrów.

i czy mozeci cos powiedziec o szansie pracy na kat. C+E posiadając 4-ro
                            miesieczne doswiadczenie z Polski (zestawy chłodnie Renault
                            >
                            > Magnum i Volvo FH12), głownie na Litwe? Sorry ze tak duzo tego, ale nigdzie
                            nie uzyskalem satysfakcjonującej odpowiedzi i sie troche tego uzbieralo ;)

Przykro mi nie pomogę, z tego co wiem dużo zależy od firmy, ja dostałem pracę na
                            kat C bez doświadczenia po 4 dniach szukania pracy rok temu. No i ważna jest
                            znajomość angielskiego...
                        • dusiaw6 Re: kierowca autobusu 06.02.06, 12:17
                          Drogi Tomziczku!Mój chlopak marzy o pracy w anglii jako kierowca autobusu.Na
                          razie uczy sie po polsce.Bardzo chce mu pomoc i dlatego pisze do ciebie bo
                          wiesz jakie sa realia...czytalam all twoje wypowiedzi i wiem juz o badaniach
                          itd ale powiedz mi(napisz)szczerze czy ktos kto rozpoczyna dopiero "kariere"
                          jako kierowca autobusu i zna j.angielski "komunikatywnie" (podstawowo),czy taka
                          osoba ma szanse na anglie?? I Tomziczku jak to wyglada finansowo.Jakie firmy w
                          polsce zajmuja sie BEZPŁATNYM wysylaniem kierowcow za granice?? NAPISZ PROSZE
                          WSZYSTKO W TYM TEMACIE,bo zupelnie nie wiemy jak sie do tego zabrac!Od czego
                          zaczac???????Pomoz:)
                          Pojawiasz sie i znikasz...ale mam nadz.ze szybko odpiszesz na moje all
                          questions;)
                          Bedziemy ci bardzo wdzieczni.
                          Pozdrawiam<y>!!!

PS Napisz nam jak ty sie tam dostales,jakie miales doswiadczenie,jezyk ,kto ci
                          zalatwil,jak jest teraz??Dzieki!!!:)
                          • buszmen47 Re: kierowca autobusu 16.02.06, 18:08
                            Czy majac 50 lat i30 letnia zawodowa praktyke mam jakies szanse?Nie znajac
                            angielskiego?
                            • ceziu Re: kierowca autobusu 16.02.06, 18:22
                              szanse to masz , ja mam 47 i pół roku szukania , wszystko rozbijało sie o
                              znajomość języka, a jeżeli juz język pasował to znowu coś innego stanęło na
                              przeszkodzie, ostatnio to przyczepili sie że nie jestem zarejestrowany w
                              urzędzie pracy jako bezrobotny , jakoś daje sobie radę bez urzędu. Narazie
                              odpuściłem sobie , podszkole język i zobaczę . Powodzenia
                              • marianmerkin Re: kierowca autobusu 11.03.06, 23:03
                                Robota dla kierowców autobusu w Anglii.Dzwonić 665 871 884. Darmowy 2tyg.kurs
                                ang.,potem jazda na Wyspy.
                            • marianmerkin Re: kierowca autobusu 11.03.06, 23:01
                              665 871 884:proszę zadzwonić.
                          • marianmerkin Re: kierowca autobusu 11.03.06, 23:08
                            Robota dla kierowców w Anglii.Dzwonić 665 871 884.Darmowy 2tyg.kurs ang. na
                            Podlasiu.Potem jazda na Wyspy.
                          • zdun10 Re: kierowca autobusu 18.05.06, 20:55
                            Odpowiem ci krótko i innym pytającym o znajomość języka: jeśli ktoś zna język
                            tylko podstawowo to niech sobie daruje prace jako kierowca autobusu w UK. W jaki
                            sposób np. taka osoba zrozumie pasażera pytającego gdzie wysiąść? Albo jak
                            zrozumie prośbę o bilet, albo polecenia dyspozytora (każdy autobus jest
                            połączony radiowo z dyspozytorem zajezdni), albo co zrobi w sytuacjach
                            kryzysowych (wezwanie ambulansu, policji albo przy stłuczce), w jaki sposób
                            przekona pasażera żeby jednak zapłacił za bilet albo jak wyprosi go z autobusu?
                            Bądzcie realistami...
    • tomziczek Re: kierowca autobusu 01.12.05, 10:50
      Dzieki za pozdrowienia w roznych postach. Sorry, ze sie dllugo nie odzywalem
      ale jakos nie mam teraz za bardzo czasu zeby czytac fora (a jeszcze mniej by
      pisac...)
      Rzucily mi sie w oczy dwa pytania.
      Pierwsze odnosnie mozliwosci utrzymania rodziny z pracy kierowcy. Utrzymac sie
      oczywiscie da ale bez zadnych cudow. To tez jest trudno powiedziec, bo kazdy ma
      inne potrzeby. Jednej rodzinie na zycie starczy 100 funtow na tydzien i sa
      zadowoleni a innym i 300 bedzie malo. Zalezy tez wszystko od warunkow w jakich
      sie mieszka itd. "Na koniec dnia" (jak mawiaja Anglicy) uwazam jednak ze jest
      dosc ciezko zyc w UK z jednej pensji kierowcy.
      Pojawia sie tez sprawa jezyka. I to jest kolejna sprawa, ktorej nie sposob
      ocenic przez internet. Sa osoby ktore mowia bardzo dobrze, a uwazaja ze ich
      angielski jest okropny, i sa tacy ktorzy zupelnie odwrotnie - mysla ze swietnie
      mowia, podczas gdy maja trudnosci z dogadaniem sie. Jesli chodzi o prace
      kierowcy autobusu w Londynie to angielski potrzebny jest przede wszystkim do
      komunikowania sie z menadzerami i kontrolerami. Czesto przez radio, co utrudnia
      sprawe. Jesli chodzi o pasazerow to sprawa nie jest az tak istotna. Topografii
      miasta nie trzeba znac w ogole, bo kierowca nie ma obowiazku udzielania
      pasazerom informacji. Ja jesli wiem gdzie jest miejsce, o ktore pyta pasazer to
      oczywiscie staram sie wytlumaczyc ale jesli mam watpliwosci, prosze by ktos
      zapytal pasazerow, bo oni zawsze wiedza lepiej.
    • lol21ndm up - n/t 02.01.06, 21:40

• marimax Re: up - n/t 15.01.06, 14:27
        Jesli ktos zarabjajacy 1500 funtow miesiecznie (tyle mniej wiecej zarabiaja
        kierowcy autobusow) nie potrafi sie z tego utrzymac niech lepiej siedzi w Polsce
        • art.art Re: up - n/t 09.02.06, 15:17
          ktoś wyjechał do Birmingham z Wrocławia na kierowce autobusu??
          • gklej Re: up - n/t 22.02.06, 10:33
            no za 1500 funtów dobrze można żyć w Anglii, w Polsce pracownik z trzema
            fakultetami ma 800,-zł.
    • marianmerkin Re: kierowca autobusu 11.03.06, 22:57
      665 871 884:proszę dzwonić po informacje.
      • vooop Re: kierowca autobusu 24.03.06, 00:47
        Witam wszystkich na forum,
        przeczytałem uważnie wszystkie wasze wypowiedzi i niepokoji mnie jedna sprawa.
        Mam polskie D, ale mam mały problem z jednym okiem (niedowidzenie - powinny być
        okulary ok +4, których nie mam już od kilkunastu lat, bo drugie oko jest ok).
        Polski lekarz nie widział przeszkód abym pracował w zawodzie. Obawiam się, czy
        zostanę dopuszczony do pracy na wyspie. Czy ktoś wie gdzie mógłbym poszukać
        informacji o normach zdrowotnych jakie musi spełniać kierowca w Anglii?
        Z góry wielkie dzięki za każdą pomoc.
        • lol21ndm Re: kierowca autobusu 24.03.06, 20:26
          Garsc info jest tutaj, z tym, ze po angielsku... Nie mam teraz czasu
          przegladac, moze pozniej albo kto inny Ci odpowie. W kazdym razie tutaj masz
          link:
          www.dvla.gov.uk/drivers/drivers.htm
    • agusja Re: kierowca autobusu 25.03.06, 14:05
      ale wlasnie-jaka jest znajomosci jezyka?skladam papiery do firsta dla taty a on
      ma 50 lat i angielskiego ni w zab narazie;)

dzieki
      plis odpisuj na mejla:)
    • lionna Re: kierowca autobusu 31.03.06, 20:44
      Mam pytanie, czy ktoś wyjechał po kursie językowym w Międzyrzeczu Podlaskim.Jak
      trudna jest rozmowa kwalifikacyjna?Będęwdzięczna za odpowiedż.Pozdrowienia
      • lerun Re: kierowca autobusu 01.04.06, 11:11
        Dziędobry ?
        Ale jeszcze prócz egz. językowego mam pitanko z kim, za ile i dokąd się z
        tamdąt wyjeżdża ? (znaczy na jakich warunkach)
    • lionna Re: kierowca autobusu 02.04.06, 11:05
      Podobno organizująkursy angieskiego .Potem rozmowa kwalifikacyjna
      ipodobnojeżeli wypadnie dobrze to jakiś egzamin praktyczny.Umowa o pracę tu na
      miejscu.Zaznaczam że znikim nie rozmawiałam kto wyjechał.Pozdrowienia.
    • andrzej1101 Re: kierowca autobusu 26.04.06, 22:17
      Ogloszen w Londynie jest duzo. Ale, niestety, firmy stawiaja wymagania.
      Dzwonilem z ciekawosci do FIRST, METROLINE i ARRIVY (przewoznicy miejscy w
      Londynie). We wszystkich trzeba spelniac 3 warunki:
      1. Mieszkac w UK minimum 1 rok
      2. Posiadac brytyjskie prawo jazdy min. 1 rok. Moze byc kat. B.
      3. Znac angielski (dobrze)
      Obydwie - po spelnieniu powyzszych warunkow daja mozliwosc kursu na zawodowe
      prawo jazdy. Za udzial w kursie placa ok. £180/tydzien. Ale warunki trzeba
      spelniac bezwzglednie. Nie interesuje ich polskie ani EU prawo j.
      • tomski1 Re: kierowca autobusu 07.05.06, 00:55
        Witam wszystkich,
        Przeczytałem wszystkie posty i postanowiłem dodać parę słów od siebie.
        Jestem kierowcą autobusu ponad rok. Od kilku miesięcy prowadzę trening nowych
        kierowców - poznawanie tras, obsługa maszyny biletów itd.
        W mojej firmie jesli ktoś nie ma prawka kat. D firma sponsoruje mu kurs płacąc
        w tym czasie ok 180F netto tygodniowo. Najpierw trzeba wymienic polskie prawko
        na angielskie - koszt wymiany 42F + 50F badania lekarskie (nie ma się ich co
        obawiać to totalnie podstawowe badania i wywiad środowiskowy)
        Po zdaniu egzaminu kontynuuje się szkolenie przez ok 3tyg. ale już na stawce
        kierowcy 8F/h brutto. Jak juz zaczniecie jezdzic to generalnie nie ma problemu
        z nadgodzinami. Można bez problemu wyciągnąć 400F netto tygodniowo. Ja za
        poprzedni rok finansowy zarobiłem 27000F brutto (podatek razem z ubezp. 25%).

CO DO WYMAGAŃ JĘZYKOWYCH TO BEZ W MIARĘ SWOBODNEJ ZNAJOMOŚCI JĘZYKA NIE MA
        NAWET O CZYM MÓWIĆ.
        Ktoś pytał się o utrzymanie rodziny. Ja mieszkałem tu sam przez 8 pierwszych
        miesięcy. Jak wszystko ustawiłem ściągnąłem rodzinę - jest nas czworo i zyjemy
        sobie spokojnie. Wynajmujemy duży dom - 3 sypialnie, salon, jadalnia, kuchnia,
        2 łazienki, ogród. Mamy 2 samochody i TANKUJEMY BENZYNE!:) Dzieci chodzą do
        szkoły od 9 - 15. Żona sobie dorabia w tych godzinach na waciki:)
        Koszty utrzymania:
        Dom nasz to 750F/mies + podatek lokalny 125F/mies, gaz ok. 35F/mies, prąd ok.
        30F/mies, tel. 20F/mies., internet 16F/miesz - to chyba wszystko. Generalnie
        poza tym to specjanie nie zaciskamy pasa.
        Mniejszy dom np 2 sypialnie salon kuchnia to ok 600F + 95 podatek.
        Koszt wynajmu pokoju: 65-85F/ tyg.

Na koniec ta zła wiadomość.
        W mojej firmie aktualnie nie ma żadnych wolnych etatów - wręcz jest za dużo
        kierowców.

Starałem się jak najlepiej odpowiedzieć na wasze pytania. Jeśli jeszcze jakieś
        macie to odpowiem w miarę możliwości.

Na koniec jeszcze powtórzę że jeżeli chcecie tutaj żyć na dobrym poziomie to
        podstawą jest znajomość języka lepsza niż podstawowa.
      • zdun10 Re: kierowca autobusu 18.05.06, 21:06
        Jeśli moge coś dodać od siebie:
        1. ARRIVA na północy Londynu wymaga 2 lata doświadczenia w jeździe samochodem w
        UK ALBO posiadanie brytyjskiego prawa jazdy 2 lata (Arriva North siedziba na
        Wood Green)
        2. FIRST na Totenhamie - 2 lata brytyjskie prawo jazdy (przy rekrutacji w Polsce
        waruek ten z oczywistych względów nie jest przestrzegany)
        3. Metroline: prawko z UK co najmniej 1 rok,
        4. Stagecoach: prawko EU lub UK co najmniej 1 rok.

• gklej Re: kierowca autobusu 19.05.06, 13:04
          syn chciał byc kierowcą autobusu, przebywa teraz w Anglii, masz jakies namiary.
          • katarzyna61 Re: kierowca autobusu 29.05.06, 17:37
            Jestem kierowcą od roku w UK.Jak wyjeżdżałem to nie wymagano angielskiego aż
            tak jak teraz .Myślę że te pierwsze wyjazdy z przed dwóch, może roku, nie
            wymagano tak angielskiego jak teraz.Na początku musieliśmy zapłacić za autobus
            do Birmingham około 400pln.Na miejscu za miejsce w pokoju 2 osobowym (wielkości
            1 osobowego)Ł70/tydz. i z góry za 2 tygodnie.Stawka to Ł6/godz. po roku
            Ł6.30.na początku szkolenie 10 dni płatne około ł220/tydz.netto.Potem jazda
            różnie jedni uczą się 40 dni około 60 tras.Inni w 14 dni.Teraz pracuję jako
            kierowca coach'a (bus-to po angielsku MPK,coach-to po angielsku PKS).Mało kto
            pisze na forum o stawkach ,może nie wolno?
            • gklej Re: kierowca autobusu 30.05.06, 10:55
              to nie są te stawki za duże, za godz 6 funtów.
              • katarzyna61 Re: kierowca autobusu 30.05.06, 19:08
                Tak było do 1 maja:Ł6/godz. i 8.44/Godz. wszystkie powyżej 41godziny w
                tygodniu.Teraz płacą 7.30/godz.ale ja już tam nie pracuję .Teraz robię dla NX
                (Nationale Express )i mam Ł7.20 i Ł9.30

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka