Dodaj do ulubionych

IT - rekrutacja

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.05, 12:37
Czy ktoś kto próbował znaleźć pracę aplikując z Polski przez agencje z branży
IT może sie podzielić swoimi doświadczeniami?
Zapraszam do dyskusji tych, którym się udało jak i tych, którzy nieustanie
szukają ....

Może polecicie jakieś lokalne (polskie) i zdalne (irlandzkie) agencje lub
jakieś kategorycznie odradzicie.

Wasz z góry wdzięczny SzpiQLec
Obserwuj wątek
    • Gość: majster Re: IT - rekrutacja IP: *.as1.srl.dublin.eircom.net 13.10.05, 19:26
      w agencjah siedza nieudacznicy ktorzy nie odrozniaja painta od photoshopa
      za bardzo bym na nich nie liczyl ale moze moze probuj
      najrozsadniej aplikowac bezposrednio do pracodawcy duzo lepiej byc zatrudnionym
      bezposrednio niz przez agencje
      pozatym polskie studia do nich nie przemawiaja u mnie w robocie siecowcami sa
      jacys pajace po rocznych kursach fas jak patrze co oni soba prezentuja to juz
      nie wiem nic
      skonczylem polibude jestem na rozmowie i sie mnie pytaja dlaczego skonczylem
      taki kurs ja mowie ze to nie kurs tylko 4 lata ostrej jazdy ale jakos ich to
      nie przekonalo jesli jestes programista masz szanse jesli w czyms innym to albo
      doswiadczenie 10 lat albo certyfikaty
      no i liczy sie specjalizacja nie ma jak w polsce ze masz wiedziec wszystko
      wiesz za duzo roboty raczej nie dostaniesz u mnie w robocie jest
      administrator hasel do systemu w firmie na jakies 100 osob jego praca polega na
      zrestarowaniu hasla srednio 5 uzytkowinkom na dzien no paranoja
      • Gość: SzpiQLec Re: IT - rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 20:56
        > w agencjah siedza nieudacznicy ktorzy nie odrozniaja painta od photoshopa
        > za bardzo bym na nich nie liczyl ale moze moze probuj
        > najrozsadniej aplikowac bezposrednio do pracodawcy duzo lepiej byc
        zatrudnionym
        >
        > bezposrednio niz przez agencje

Rekruter patrzy na kandydata inaczej niż pracodawca - tak bardziej HR'owo :)
        Faktyczne (techniczno - merytoryczne) kompetencje sprawdza już sam pracodawca.
        Inną rzeczą jest znajomość tematu przez rekrutera. Potrafię wyobrazić sobie, że
        dobry rekruter (z dużym stażem) ma lepszą wiedzę w temacie niż jakiś słaby
        młody project menager. Szczególnie jeżeli chodzi o firmy rekrutacyjne
        specjalizujące się w konkretnej branży.

Pytania moje o proces rekrutacyjny mają potwierdzić lub obalić moją teorię jak
        taki proces się przebiega. Moja koncepcja jest taka:
        1. Pojawia się ogłoszenie firmy rekrutacyjnej prowadzone przez rekrutera
        2. Spływają cv na to ogłoszenie
        3. Rekruter prowadzi wstępną selekcję cv odrzucając te które są kompletnie nie
        halo
        4. Wprowadza cv do bazy danych
        5. Zadaje odpowiednie query i dostale listę kandydatów
        6. Przeprowadza interwievs z kandydatami, sprawdza referncje i wpisuje opinię
        do bazy danych
        7. Przegląda opinie o kandydatach aplikujących wcześniej na podobne stanowkiska
        i wcześniej byli w bazie danych i odbyli już interview
        8. Najlepszych kandydatów rekomenduje pracodawcy
        9. Pracodawca przeprowadza interviews i wybiera najlepszego kandydata
        10. Informacja kto dostał pracę trafia wraz z prowizją do rekrutera

I tak według mnie jest logicznie. Tak może być, ale oczywiście nie musi. To
        tylko teoria, a jaka jest praktyka ... ? Inaczej pewnie jest aplikując z
        Irlandii a inaczej z Polski. Tylko jak?

Myślałem, że ktoś to potwierdzi lub przedstawi inny (rzeczywisty) proces
        rekrutacyjny.
        Wszędzie słychać (a przynajmniej ja słyszałem), że polscy specjaliści w branży
        informatycznej są bardzo poszukiwani w Europie.
        Może i są poszukiwani.
        Może i znajdują pracę.
        Może po znalezieniu pracy mają taki nawał roboty, że nie mają czasu na nic
        więcej.
        Może pracy jest tak mało, że nie chcą sobie robić dodatkowej konurencji.
        Może nie mają dostępu do internetu.
        Może, może, może ....

Chciałbym wyjechać, bo jak każdy mam swoje powody. Oczywiście nie pojadę w
        ciemno dlatego zbieram informacje. Dlatego czytam, przeglądam, pytam ...

Może ktoś wreszcie napisze coś konstruktywnego.
        Może komuś wjechałem na ambicję.
        Ja bym odpisał ...

Wasz z góry wdzięczny SzpiQLec
        • Gość: maslanka Re: IT - rekrutacja IP: *.as1.srl.dublin.eircom.net 15.10.05, 13:43
          dobre to bylo lista poboznych zyczen i wyobrazen :))))
          w irelandzie tak to nie dziala
          sproboj sam najlepiej bedziesz wiedzial
          powodzenia
          • Gość: SzpiQLec Re: IT - rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 12:57
            Odpowiedź godna Marka Kondrata (filar polskiego więziennictwa w filmie "Kiler"
            Juliusza Machulskiego) :
            "Wiem, ale nie powiem"

SzpiQLec
        • Gość: Gosc Re: IT - rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.05, 21:14
          > > najrozsadniej aplikowac bezposrednio do pracodawcy duzo lepiej byc
          > zatrudnionym
          > >
          > > bezposrednio niz przez agencje

prawda! ale niektore firmy nie chca przegladac stosow CV, stac ich na rekrutera
          i zwyczajnie nie zamieszczaja publicznych ogloszen.

> Rekruter patrzy na kandydata inaczej niż pracodawca - <cut>

rekruter patrzy czy gosc sie sprzeda i tyle. Sprawdza prezencje, mowi co
          zmienic zeby wypasc lepiej.

> 1. Pojawia się ogłoszenie firmy rekrutacyjnej prowadzone przez rekrutera

niestety czesc tych ogloszen to nieistenijace pozycje albo proba wcisniecia
          swojej oferty firmie ktora nie prosila o posrednictwo.

> 2. Spływają cv na to ogłoszenie
          > 3. Rekruter prowadzi wstępną selekcję cv odrzucając te które są kompletnie
          nie halo

> 4. Wprowadza cv do bazy danych

raczej tutaj dzwoni i spotyka sie z gosciem. Dopisuje swoje notatki o osobie.
          Jezeli ma jakies inne oferty pasujace proponuje je.

> 5. Zadaje odpowiednie query i dostale listę kandydatów

moze raczej dzwoni do osob z ktorymi niedawno mial spotkanie,
          rozszyla maile do wszyskich 'pasujacych' z bazy (czasami przez wiele lat
          dostaje sie smieci).

> 8. Najlepszych kandydatów rekomenduje pracodawcy
          > 9. Pracodawca przeprowadza interviews i wybiera najlepszego kandydata
          > 10. Informacja kto dostał pracę trafia wraz z prowizją do rekrutera

Co do poszukiwania POLSKICH specjalistow... moze tak, poszukiwani sa
          specjalisci. Najlepiej zeby duzo umieli, chetnie pracowali i nie prosili od
          razu gory pieniedzy. Stanowiska reprezentacyjne/zarzadzajace sa praktycznie
          nieosiagalne dla osoby bez praktyki miedzynarodowej ale na wszystkie dogadac
          sie trzeba umiec.
          Latwiej jest gdy ktos z PL juz pracuje/pracowal i wyrobil dobra opinie ;-)
    • Gość: Karo Re: IT - rekrutacja IP: *.bredband.comhem.se 05.04.14, 20:01
      jezeli chodzi o rekrtuacje IT - SAP - to polecam firme Seargin.
      • Gość: asbierzeraz Re: IT - rekrutacja IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 06.04.14, 05:13
        sru tu tu majtki z drutu
      • marekonserwa Re: IT - rekrutacja 13.06.16, 13:06
        www.seargin.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka