Gość: Jurek IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.05, 08:50 Witam! Wkrótce jadę do Aglii z dzieckiem - 6 lat. Może ktoś wie, jak wygląda sprawa nauczania w szkole? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patrycjabl79 Re: Dzieci w Anglii 07.11.05, 09:06 witaj Jurku, co prawda dziecka nie mam chociaz sie spodziewam (jestem w ciazy) to na przykladzie moje kolezanki ze Slowacji - wiem iz przywiozla w wakacje syna 7 lat bez slowa angielskiego, pochodzila po wszystkich szkolach ( mieszkam w nieduzym miasteczku) i bez problemu zapisala chlopca do tej w ktorej znalazla kilka dzieci z zagranicy. Odwiedzilam ja ostatnio i zapytalam jak maly w szkole, powiedziala iz nauczyciela jak i jemu bylo na poczatku trudno ale po jakims m-cu bardzo dobrze sie zaklimatyzowal a teraz to prawie najlepszy uczen!!! Tak jak widzisz nie powinienes miec problemu Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Dzieci w Anglii IP: *.range81-159.btcentralplus.com 07.11.05, 09:14 moj syn ma 7 lat - w listopadzie skonczy , przyjechalam z nim w kwietniu i od razu znalazalm najblizsza szkole memu zamiekszkaniu - wprawdzie b. prestizowa ale super sie nim zajeli - moj syn znal okolo 150-180 slow po angielsku ale zdan nie potrafil skaladac - poszedl do 1 klasy - teraz chodzi do 2 i naprawde z dnia na dzien idzie mu lepiej - coraz wiecej mowi, ma specjalna pania przydzielona tylko dla niego ktora czyta z nim bajki po angielsku - nawet szkola zakupila slownik pol-ang do komunikacji - w szkole mojego syna chodza sami biali - jest jedna hinduska - szkola zajmuje 3 miejsce w rankingu szkol podstawowych w calym okregu - ale ja nam doradzono - wiec radze skonsultowac sie z anglikami - oni napewno poradza ci dobrze. Mysle ze nie ma sie czym przejmowac - dzieci chodza tu w mundurkach - ktory trzeba zakupic - my kupowalismy taki w specjalnym dla szkoly sklepie - nie kosztowal malo - poza tym dziecko nie musi miec zadnych ksiazek ani zeszytow - wszystko zapewnia szkola - tak jest u nas.Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Dzieci w Anglii IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.05, 10:18 Dzięki za rady i podpowiedzi. Trochę mi lżej na duszy. J. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.brzeska Jurku, 07.11.05, 09:35 Wejdz na forum "Z dala od Polski" forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=591 Najpierw skorzystaj z wyszukiwarki, gdyż wątków na tamtym forum o szkole przewija się sporo (jest to forum dla mam). Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
edgar2005 Re: Dzieci w Anglii 07.11.05, 11:41 Może ktoś wie gdzie można znależć ranking szkół publicznych? Wyjeżdzając z dzieckiem trzeba się kierować szkołą i wynajmować lub kupować mieszkanie tam gdzie jest najlepsza szkoła. Przeciętne szkoły publiczne moga dziecko okaleczyć intelektualnie i społecznie. Jeśli chodzi o szkołę średnią to najlepsze publiczne są grammar schools, ale jest ich niewiele. W nich tez obowiązuje rejonizacja. Słyszałem, że po innej publicznej szkole średniej niż grammar school dostanie sie na prestizowy uniwersytet jest bardzo mało prawdopodobne. Oczywiście, najlepiej mieć pieniądze na prywatną (public) prep school. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.brzeska Edgar, 07.11.05, 12:37 Ostatnio w prasie codziennej było mnóstwo dodatków z tego typu rankingami (było to na przełomie wrzesnia/października), więc chyba można to gdzieś w sieci również znaleźć. Aha, mam na myśli prasę brytyjską. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.brzeska OFSTED 07.11.05, 12:41 www.dfes.gov.uk/performancetables/ Co jakiś czas szkoły przechodzą kontrolę OFSTED. Raporty z kontroli są czasami na stronach www szkoł lub na oficjalnej stronie OFSTED: www.ofsted.gov.uk/reports/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: OFSTED IP: *.range81-159.btcentralplus.com 07.11.05, 13:44 www.direct.gov.uk/EducationAndLearning/Schools/SchoolLife/fs/en Odpowiedz Link Zgłoś
edgar2005 Re: OFSTED 07.11.05, 14:12 Dzięki, nalazłem jeszcze: news.bbc.co.uk/1/shared/bsp/hi/education/04/school_tables/primary_schools/html/bestagg.stm Odpowiedz Link Zgłoś