Dodaj do ulubionych

Kierowca ciężarówki czy autobusu? Co lepsze?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 13:27
Mam prawko C+E i D. Mam też ponad roczną praktykę na autobusie i roczną na
ciężarówce z przyczepą. Zwykłym autem (B) jeżdże od 13 lat (5 lat na
dostawczym) a mam 32 lata.

Na co lepiej się nastawiać? Szukać pracy jako kierowca autobusu czy
ciężarówki? Co jest lepiej płatne? Bo poszukiwani są chyba jedni i drudzy?
Obserwuj wątek
    • Gość: R2 Re: Kierowca ciężarówki czy autobusu? Co lepsze? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 07.11.05, 19:46
      Wedlug moich obserwacji,bo sam kierowca nie jestem, napewno lepsza kase maja
      kierowcy ciezarowek.Praca kierowcy autobusu jest na pewno bardziej poukladana,
      wiesz kiedy zaczynasz i kiedy konczysz, ale kasa jest powiedzmy taka sobie.
      Nadgodziny zlapiesz latwiej jako lory driver, ale wszystko zalezy co kto lubi.
    • polonista.pl Re: Kierowca ciężarówki czy autobusu? Co lepsze? 08.11.05, 14:36

Ja mam znajomego w UK i on 1000 razy woli być kierowcą ciężarówki. Ale to chyab
      sprawa nie stawki godzinowej, tylko raczej nadgodzin.
      • Gość: olek Re: Kierowca ciężarówki czy autobusu? Co lepsze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 15:27
        chyba latwiej jest znależć pracę jako kierowca autobusu, ale więcej zarobić
        można jako kierowca cieżarówki. Najważniejsze aby znależć dobrą firmę ktora
        zainwestuje w twoje poczatkowe szkolenie z jazdy po lewej stronie. A potem już
        pracując można rozgladac sie za lepiej platna pracą
        • Gość: Lucek Re: Kierowca ciężarówki czy autobusu? Co lepsze? IP: 195.224.246.* 08.11.05, 17:23
          Sam nigdy nie jezdzilem, ani ciezarowka, ani autobusem. Ale zdecydowanie
          odradzalbym Ci bycie kierowca autobusu, no chyba ze masz stalowe nerwy i mocna
          psychike. Kierowcy atuobusu maja nieraz takie klotnie i jazdy z pasezerami, ze
          wlosy deba staja, najgorzej jest z mlodymi wyrostkami.
    • Gość: pank Re: Kierowca ciężarówki czy autobusu? Co lepsze? IP: *.cable.ubr07.smal.blueyonder.co.uk 09.11.05, 11:12
      odpowiedz na twoje pytanie brzmi-lepiej oplacani sa kierowcy ciezarowek C+E a
      nawet C, na ciezarowki jest tez wiecej ofert pracy, choc i na autobusy jest b.
      duzo. jesli bedziesz sam szukal pracy a nie przez agencje z polski licz sie z
      tym ze kazdy pracodawca bedzie chcial osobiscie sprawdzic twoja komunikatywnosc
      jezykowa i umiejetnosci. jesli nie jezdziles w anglii samochodem z kierownica
      po prawej stronie na poczatku bedziesz mial problemy mniejsze lub wieksze ale
      to norma. to samo z jezykiem- nie rozmawiales z rodowitymi anglikami nie
      bedziesz ich rozumial na poczatku a niektorych i po dluzszym czasie. na
      autobusy teoretycznie trzeba znac troche lepiej jezyk. jak ktos wyzej napisal
      zdarzaja sie czasami "niemile" rozmowy z pasazerami. ale nie jest tak zle. poza
      tym zalezy tez wiele od ciebie jak sobie radzisz w kontaktach miedzyludzkich.
      ciezarowki to sam wiesz zal. i rozladunki niezaleznie od pogody. czesami
      zasuwasz z paleciakiem itd. godziny pracy na ciezarowkach tak jak w polsce
      9h/dobe kierowanie 12h/dobe max praca. 45h/tydz. max czas kierowania. autobus
      komunikacji miejskiej: 10h/dz max czas kierowania. po 13 dniach pracy
      obowiazkowo 24godz. wolnego. autobusy nie maja max czasu kierowania
      tygodniowego. podsawowy tydz. pracy: -ciezarowe 40-50 godz, -autobusy 38 godz.
      nadgodziny dostepne i tu i tu, chociaz w firmach gdzie pracuje duzo polakow
      roznie z tym bywa. pazernosc ludzka nie zna granic ale inny temat. stawki
      brutto!:autobusy 6-9(w londynie 10)/godz., ciezarowe 7-11/godz. no i na
      ciezarowkach godz. nadliczbowe,soboty,niedziele i nocki sa inaczej (lepiej)
      liczone. autobusy jezdza przewaznie po tych samych stawkach. polskie agencje
      oferja 6-7/godz. tyle ze zalatwiaja na miejscu konto i inne formalnosci.
      ciezarowki przewaznie na tej samej tarczy wracaja do bazy. czy to nocki czy
      dniowki. sa tez oferty ze spaniem w kabinie ale malo. wybor nalezy do ciebie.
      oczywiscie wszystko co napisalem to wiem ze swojego doswidczenia a nie jak
      wiele osob piszacych tu "slyszalem...", "kolega kolegi..."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka