Dodaj do ulubionych

Child Tax Benefit

IP: 82.152.135.* 15.11.05, 14:01
Siedze tu mysle :))) Ja pracuje, moja zona nie, opiekuje sie naszymi dziecmi.
Mam NIN zona nie i mamy problem. W Child tax benefit form jest rubryka ze
potzrebuja zony NIN i co w tym wypadku zrobic? Pomozecie? ))
Obserwuj wątek
    • jagienkaa Re: Child Tax Benefit 15.11.05, 15:56
      nie ma czegoś takiego:) jest albo Child Benefit (ok 17 funtów tygodniowo) albo
      Child Tax Credit.
      Co do Child Benefit, to możesz go dostać na siebie. Ale lepiej żeby był na żonę
      gdyż dolicza się to do emerytury.
      Gdy złożysz formularz o Child Benefit, i nawet gdy nie masz NIN, to oni się
      będą ubiegać w imieniu twojej żony, i ona dostanie zaproszenie z JobCentre na
      interview w sprawie NINo. Trochę to trwa, ale Child Benefit jest płącony wstecz.
    • Gość: nom Re: Child Tax Benefit IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 15.11.05, 19:10
      jesli jestes rezydentem od kilku lat to nie bedziesz miec problemu z
      otrzymaniem tego swidaczenia, niestety nie jest to takie proste gdy sie jest
      dopiero co przybylym, poczytaj na stronach HM revenue & customs, mozesz do nich
      wyslac emaila ,opisujac dokladnie kim jestes, skad pochodzisz, jakie masz
      obywatelstwo i jak dlugo jestes w uk, zapytujac czy takie swiadczenie ci wogole
      przysluguje.
    • Gość: Piotrek Re: Child Tax Benefit IP: *.cable.ubr02.knor.blueyonder.co.uk 15.11.05, 21:44
      ja bylem w takiej samej sytuacji. dostalem child benefit 3 miesiace wstecz od
      daty wypelnienia wniosku. poza tym zone wezwali do job centre i wypelnili
      wniosek na NIN ( ja go juz mam ). ale child tax credit i working tax credit
      jeszcze nie dostalismy,choc wniosek byl zlozony na poczatku wrzesnia. jak dlugo
      moze to trwac? czy w ogole go dostaniemy? poza tym zlozylismy wniosek o
      zmniejszenie council tax oraz doplate do wynajecia mieszkania i choc obiecano
      nam ze w ciagu dwoch tygodni dostaniemy decyzje,nic nie otrzymalismy mimo ze
      minelo juz 3 tygodnie. dziwne,prawda? moze ktos ma jakies doswiadczenia w
      podobnym temacie? pozdr.
      • Gość: mdj Re: Child Tax Benefit IP: *.in-addr.btopenworld.com 16.11.05, 10:20
        Working Tax Credit dostalem po kilku tygodniach, wiec nie ma sie co martwic. Ja
        skladalem online i balem sie ze tez nic z tego nie bedzie, az ktoregos dnia
        zobaczylem tajemnicze pieniadze na kocie :))
        Jesli dostaniesz, to oczywiscie uwzgledniona bedzie data zlozenia wniosku -
        najwyzej dostaniesz wszystkie zalegle na raz :)
        Jesli ta doplata na mieszkanie to Housing Benefit, to moze to troche potrwac,
        zwlaszcza jesli prosiles o "backdating". Swoja droga wniosek o ten ostatni
        przypomina niemala ksiazke, wiec sie nie dziwie... Musza m.in. oszacowac czy
        nie placisz za duzo, przeliczyc to przez wszystkie istniejace warunki
        materialne... uff, sporo tego.
        Powodzenia
        • Gość: Tom Re: Child Tax Benefit IP: 82.152.135.* 16.11.05, 14:12
          Dziekuje bardzo za wpisy. Chodzilo mi oczywiscie o child benefit, sorry :))
          Jestem tu dopiero 2 miesiace, zarabiam za duzo na work tax credit, i kombinuje
          wlasnie child benefit. Czyli jak wypelnie forme tylko z moim NIN i bez zony
          NINu to zaprosza ja na interviev? Jesli sie myle to mnie poprwcie. Dzieki
          jeszcze raz :)))
          • Gość: Tom Re: Child Tax Benefit IP: 82.152.135.* 17.11.05, 06:26
            ... i jeszcze zapomnialem sie upewnic czy moja zona musi miec prace zeby sie
            starac i NIN, w przypadku Child Benefit. Dzieki jeszcze raz.
            • jagienkaa Re: Child Tax Benefit 17.11.05, 18:29
              jeszcze raz powtarzam: nie musi. Inland Revenue/Child Benefit się będzie za nią
              ubiegać. Ja nie pracuję (jestem studentką), złożyłam podanie, za miesiąc mnie
              zaproszono na interview, dostałam nr NINo a zaraz potem Child Benefit.
              • Gość: Piotrek Re: Child Tax Benefit IP: *.cable.ubr02.knor.blueyonder.co.uk 17.11.05, 22:01
                kurcze,wyobrazcie sobie ze dzis dostalem pismo ze musze doniesc w ciagu 2
                tygodni NIN zony,gdyz w przeciwnym wypadku stracimy prawo do Housing Benefit.
                Wniosek na NIN w job centre zostal zlozony 27.10. Czy jest szansa,ze w ciagu
                dwoch tygodni zona go otrzyma? Pozdrowienia!
                • jagienkaa Re: Child Tax Benefit 17.11.05, 23:07
                  zadzwoń do Job Centre i się zapytaj.
                  Możesz też zadzwonić do ludzi od Housing Benefit i powiedzieć, że jesteś w
                  trakcie załatwiania NIN.
                  Ja czekałam prawie 3 m-ce na interview, więc lepiej się upewnić i ruszyć sprawę.
                  • Gość: elvui Re: Child Tax Benefit IP: 194.73.99.* 18.11.05, 17:47
                    moi znajomi czekaja na interview w s. NIN 3 tyg teraz
                    • Gość: Piotrek Re: Child Tax Benefit IP: *.cable.ubr02.knor.blueyonder.co.uk 18.11.05, 20:42
                      Chyba zle mnie zrozumieliscie. Zona byla na interview w sprawie NIN 27.10 i
                      teraz juz tylko czeka na NIN. Bylismy w job centre i tam powiedziano nam ze
                      jeszcze jest za wczesnie aby byl im znany NIN i mogli by go nam podac. A
                      wlasnie w Housing Benefit go zadaja, wiec kolo sie zamyka... Odczekam jeszcze
                      pare dni i bede sie pytal w job centre, moze zdaze. Wielkie dzieki,pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka