IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.05, 08:52
Witam!
Proszę o pomoc.
Jak długo ważne jest polskie prawo jazdy w UK? Jak długo można tam jeździć
samochodem na polskich numerach? Są w tym zakresie jakieś ograniczenia?
Wyjeżdżam na 1,5-roczny kontrakt - stąd to pytanie.

Pozdrowienia
J.
Obserwuj wątek
    • Gość: m Re: Samochód IP: *.range81-159.btcentralplus.com 21.11.05, 11:20
      2 lata
      • Gość: agata Re: Samochód IP: 217.97.150.* 21.11.05, 17:41
        mam pytanie czy trzeba wykupic w uk jakies ubezpieczenie na samochod i ile ono
        kosztuje??
      • Gość: Ralph Re: Samochód IP: *.server.ntli.net 21.11.05, 21:32
        Gość portalu: m napisał(a):
        > 2 lata

Skąd takie informacje? Polskie prawo jazdy jest ważne praktycznie bezterminowo.
        Cytuję ze strony DVLA:
        "You may drive in GB until aged 70 or for 3 years after becoming resident
        whichever is the longer period. (...) In order to continue driving after these
        periods, a British driving licence must be obtained."
        Czyli do 70-tki można spokojnie jeździć na polskim prawie jazdy, jeżeli się
        przyjechało jako 70-latek to po 3 latach trzeba wymienić na brytyjskie. Mowa
        oczywiście o zwykłym prawie jazdy kategorii B.
    • Gość: ebola_zaire Re: Samochód IP: *.range86-138.btcentralplus.com 22.11.05, 23:23
      Gość portalu: Jurek napisał(a):

> Witam!
      > Proszę o pomoc.
      > Jak długo ważne jest polskie prawo jazdy w UK?

Ralph juz odpowiedzial...
      Jak długo można tam jeździć
      > samochodem na polskich numerach? Są w tym zakresie jakieś ograniczenia?
      Dzis po przeczytaniu Twojego watku poszedlem na posterunek policji i zapytalem policjantke jak dlugo mozna jezdzic...
      Tak wiec: Samochod na polskich numerach rej. moze poruszac sie na terenie UK przez okres 1 roku.Po tym czasie nalezy wykupic ubezpieczenie angielskie.

P.S. Swoja droga mam znajomych co juz prawie 2 lata jerzdza na rej.PL i nikt sie nie czepial, ale to inna historia :)
      Pozdrawiam

-------
      Ostatni wyjeżdżający z kraju gasi światło...
      • Gość: Ralph Re: Samochód IP: *.server.ntli.net 23.11.05, 20:51
        Gość portalu: ebola_zaire napisał(a):
        > Tak wiec: Samochod na polskich numerach rej. moze poruszac sie na terenie UK
        > przez okres 1 roku.Po tym czasie nalezy wykupic ubezpieczenie angielskie.

Wykupić ubezpieczenie brytyjskie, czy zarejestrować w UK? To chyb różnica.
        • Gość: Jurek Re: Samochód IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.11.05, 11:41
          Rozumiem, że po roku jadę do Polski - wracam do Anglii - i znowu jeżdżę rok w
          UK?
          dobrze myślę?

Pzdr
          J.
          • Gość: mac Re: Samochód IP: *.lns4-c8.dsl.pol.co.uk 25.11.05, 01:05
            mowicie ze po roku jezdzenia na polskich blachach trzeba kupic angielskie
            ubezpieczenie, nastepny post obejsc to mozna wyjezdzajac na "minute" z angli,
            ale mam jedno zastrzezenie, do k...wy nedzy jak teraz jestesmy w unii to na
            granicy nikt nie wbija pieczatki, przynajmniej mi, jechalem ju 4 razy bo
            musialem, czy tez mialem taka ochote ale nigdy nie stemplowali mi paszportu

teraz konkluzja: jak moga tutaj sprawdzic jak dlugo jezdzisz polskim autem po
            angielskich drogach??????????
            • Gość: Ralph Re: Samochód IP: *.server.ntli.net 25.11.05, 21:10
              Teoretycznie są gromadzone rejestracje samochodów płynących promem lub
              podróżujących tunelem, tylko kwestia czy policja ma do tego wygodny dostęp. Z
              tego co wiem nie, bo jest wielu Polaków, którzy kilka lat jeżdżą na polskich
              numerach i nic (no, dopóki ich "życzliwy" sąsiad nie podkabluje).
    • kerryman Re: Samochód 25.11.05, 21:40
      > Jak długo ważne jest polskie prawo jazdy w UK? Jak długo można tam jeździć
      > samochodem na polskich numerach?

Sprawdzone w barakach Gardai (posterunkach policji):
      prawojazdy bez ograniczen, byle byloby nowe, standardowe w Unii
      blachy 1 rok.

Sprawdzone w praktyce: blachy mozna miec ile sie chce, nikt nie ma mozliwosci
      sprawdzic. Ale lepiej na miejscu kupic woz, zarejestrowac normalnie, tylko
      ubezpieczyc w PL (tzw OC graniczne). Potem opodatkowac na miejscu. Nie namawiam,
      bo sam mialem z tym nie lada klopot. ale oplacalo sie. wozu z PL nie chcialem
      wiezc. a tutaj ubezpieczac to porazka. Na dzien dobry 1500-2000 euro.

Pytanie do osob w UK: na druku OC granicznego ktore dostalem z PZU jest miejsce,
      w ktore mozna dopisac dodatkowego kierowce, bez oplat. Jak to dziala w praktyce?
      Wszyscy posiadacze OC w UK moga za darmo dopisac 1 kierowce do swojej polisy?
      pozdrawiam.
      • Gość: Ralph Re: Samochód IP: *.server.ntli.net 25.11.05, 22:12
        Wszyscy posiadacze OC w UK moga dopisac kierowce do swojej polisy za odpowiednią
        opłatą uzależnioną od płci, wieku, doświadczenia, historii wypadkowej itd.
        dopisywanego kierowcy. Można dopisać nawet więcej kierowców, tylko to kosztuje...
      • Gość: lokis Re: Samochód IP: 84.13.8.* 27.11.05, 09:48
        jakieś bzdury straszne 1500-2000euro???płace miesiecznie 40 funtow (dwa
        ostatnie miesiace roku gratis) za oc plus ubezp. od kradziezy samochod o
        pojemnosci 2l rok prod 98 a place raczej duzo bo to pierwszy samochod
        zarejestrowany na mnie wiec jeszcze nie mam znizek
        • Gość: A Re: Samochód IP: *.server.ntli.net 27.11.05, 15:36
          No,dobra... Rozumiem wszystko: prawo jazdy,waznosc blach itp. ale jak do licha
          zalatwiacie kwestie przegladow technicznych??? Na samochody nieco starsze
          przeglad jest wazny 1 rok,a co potem? Wycieczka do PL w celu wykonania
          przegladu? Jakos kiepska to impreza,bo zakladajac,ze taki wyjazd kosztuje ok
          500L w obie strony (jadac w 4 osoby to 125L czyli wiecej niz samolotem),a o
          tego zamiast podrozy trwajacej ok. 6 godzin meczace 24 godziny jazdy (w tym
          kwestia,ze jakos nie widze jazdy tyle km w jednego kierowce). Srednio oplacalny
          biznes... A co jak w danym momencie nie bedzie wiecej chetnych do przejazdu to
          wyjdzie,ze musze na miec w zapasie 500 L,bo inaczej zostane z autkiem,ale bez
          mozliwosci jezdzenia (brak przegladu).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka