Dodaj do ulubionych

Speed Camera - ktos wie?

IP: 81.102.15.* 11.02.06, 11:58
Witam
Mam taki problem - w grudniu zlapala mnie 'speedka'. Ograniczenie bylo do
30m/h, Ja natomiast jechalem 39m/h. Dostalem pismo ze maja dowod ze jechalem
za szybko podana byla predkosc ile mialem na liczniku, jakim samochodem
jechalem oraz gdzie i kiedy sie to wydarzylo. Mialem 4 tygodnie na odeslanie
im swoich danych osobowych. Tak tez zrobilem i po okolo tygodniu przyszlo
drugie pismo z tak zwana propozycja -Conditional Fix Penalty. A mianowicie,
place im 60£ a oni naliczaja mi 3pkt. karne i mialo wowczas nastapic
zamkniecie sprawy. Warunkiem Fix Penalty bylo to ze nie moge miec wiecej niz
8pkt. karnych. Do tej pory nie mialem zadnego pkt. karnego. Wiec tak jak
nakazali w tymze pismie, wyslalem im 60£ oraz swoje prawko by mogli sprawdzic
czy nie miam wiecej niz 8pkt. karnych. Po 4 dniach dostalem kolejne pismo -
ze propozycja Fix Penalty dotyczy tylko osob posiadajacych wazne brytyjskie
prawo jazdy(w poprzednich pismach nigdzie nie informowali ze propozycja
dotyczy tylko osob z brytyjskim prawkiem!), Ja natomiast jesli mam polskie
nie moge skorzystac z tej formy polubownego 'zalatwienia' sprawy i ze teraz
sprawa mojego mandatu bedzie rozpatrywana przez sad. No i tutaj mam pytanie,
czy moga mi podwyzszyc kwote mandatu tylko dla tego ze nie mam
brytyjskiego 'prawka', czy kwota mandatu pozostanie nie zmieniona tylko sad
bedzie wnikal w to jak naliczyc mi owe pkt. karne? Ktos juz mial podobna
sytuacje, niech podzieli sie informacjami jak to zalatwil.
Dziekuje za wszelkie odp. i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: bbb Re: Speed Camera - ktos wie? IP: *.as15444.net 11.02.06, 12:20
      mnie zatrzymali autem,nie mialem waznego insurancu,mialem wtedy jeszce polskie
      prawko,nawet sie tego nie czepiali,pozniej byla sprawa w sadzie,dostalem 300f
      do zaplacenia,Po wymianie prawka na angielskie bylo juz tam 6 pkt.Przez te
      punkty znacznie wiecej musze placic za ubepieczenei teraz,no i nikt mnie nie
      chce zatrudnic do pracy jako kierowca,bo za duzo by musieli za mnei placic,heh
      • Gość: croux Re: Speed Camera - ktos wie? IP: 194.72.111.* 11.02.06, 16:00
        Ja mam niemalze identyczna sytuacje z ta roznica, ze odrazu wiedzialem, iz nie
        moge sie ubiegac o fixed penalty i sprawa jest kierowana automatycznie do sadu.
        Mam rozprawe 16 wiec dam znac co i jak. Moja sprawa ciagnie sie od wrzesnia.

W pazdzierniku kamerka zrobila zdjecie mojej zonie i dostala list z informacja,
        ze moze zaakceptowac fixed penalty ale tylko w momencie jak bedzie sie ubiegac
        o counterpart licence - co tez zrobila. Przeslala swoje prawko z counterpart
        licence i teraz czeka na odpowiedz, ale powinno byc bez problemu.

Pozdrawiam
        • Gość: Gostek Re: Speed Camera - ktos wie? IP: *.w82-125.abo.wanadoo.fr 11.02.06, 17:17
          a na przyszlosc polecam zaopatrzenie sie w urzadzenie ostrzegajace przed radarami
          • Gość: palejo Re: Speed Camera - ktos wie? IP: *.server.ntli.net 11.02.06, 17:38
            No to mialem wiecej szczescia:) Jechalem 36 przy ograniczeniu 30. Kamera
            zrobila mi zdjecie i dostalem pisemko, w ktorym mi dano wybor: albo 3 pkt karne
            i 60f. (co w przypadku mojego, jeszcze polskiego prawa jazdy zakonczyloby sie w
            sadzie)albo 60f za 5h szkolenie z przepisow ruchu drogowego w GB w Dorset.
            Poniewaz mieszkam w Hampshire, wybralem szkolenie. Bylo nawet calkiem fajne.
            Kliku Anglikow, jakas Amarykanaka, Wloch, no i ja jako reprezentant PL:) Teraz
            czuje sie bardzo wyszkolony i 0pkt na prawo jazdy. Moze zadzwon i zapytaj, czy
            ewentualnie nie mogliby Cie ukarac takim szkoleniem?
            pozdro
            • Gość: bdc Re: Speed Camera - ktos wie? IP: *.range86-132.btcentralplus.com 11.02.06, 23:21
              a mojemu męzowi umorzono sprawe - tzn. złapali go na kamerze - auto jest na
              brytyjskiej rejestracji ale maz ma polskie prawo nie wymieniał jego - kazali
              załpacic 60 f i 3 pkt karne ale w pismie pisze dokładnie ze to dotyczy
              wyłącznie osób posiadajacych brytyjskie prawo jazdy, wiec moj maz odpisywła do
              nich non stop - tzn ze nie posiada brytyjskiego prawka i co ma zrobic wiec oni
              napisali ze pójda na ugode i żeby złozył podanie o brytyjkie prawko i wtedy
              zapłaci te 60 f i dopisza mu 3 pkt bo polskiego prawka nie maja prawa - potem
              maz znowu do nich napisał tak ze 3 razy i wkoncu przysłali pismo ze zdecydowali
              sie umorzyc mu ta sprawe bo przyznał sie. Wiem natomiast ze w sądzie sprawa
              wyglada nieciekawie tzn doliczą ci koszty sądowe + 2 razy ok. 60 f kary wypada
              gdzies 180 f - lepiej wymienic prawko za 38 f zapłacić 60 kary i dopisza 3 pkt
              karne. Zaproponuj im to.
              • Gość: bdc Re: Speed Camera - ktos wie? IP: *.range86-132.btcentralplus.com 11.02.06, 23:25
                dodam ze nie zapłacił nic i sprawe zamknieto -nie wysyłam im prawka , nie
                kserował tylko słał pisma a oni odpisywali ostanie było takie ze zdecydował sie
                na wymiane na brytyjskie ale zgubił formularz i prosił aby wysłali mu ponownie -
                oni odpisali ze umorzyli sprawe ze ma szczęscie. Dozwolone było 30 - on jechał
                37.
                • Gość: bdc Re: Speed Camera - ktos wie? IP: *.range86-132.btcentralplus.com 11.02.06, 23:30
                  www.nottinghamshire.police.uk/crimeprevention/other/safetycam2.htm
          • Gość: czubek Re: Speed Camera - ktos wie? IP: 195.188.50.* 13.02.06, 10:28
            a ja polecam na przyszlosc trzymac sie ograniczenia predkosci. polscy ciecie
            jezdza wozami drabiniastymi w ju-kej tak jak po padolkach w polandii az sie
            sloma z kamaszy sypie i kradzione pyry z kufajek leca a wiater ino swiscy i
            baby z piskiem uciekaja zadzierajac kiece... zaraz-zaraz, to nie wiater to
            wycie syreny policyjnej a krzyczy dziatwa potracona na tych dziwnych bialych
            pasach co w poprzek drogi leca. tylko sloma w butach zostala po powrocie do
            rzeczywistosci.
            • edavenpo Re: Speed Camera - ktos wie? 13.02.06, 11:09
              Gość portalu: czubek napisał(a):

> a ja polecam na przyszlosc trzymac sie ograniczenia predkosci. polscy ciecie
              > jezdza wozami drabiniastymi w ju-kej tak jak po padolkach w polandii az sie
              > sloma z kamaszy sypie i kradzione pyry z kufajek leca a wiater ino swiscy i
              > baby z piskiem uciekaja zadzierajac kiece... zaraz-zaraz, to nie wiater to
              > wycie syreny policyjnej a krzyczy dziatwa potracona na tych dziwnych bialych
              > pasach co w poprzek drogi leca. tylko sloma w butach zostala po powrocie do
              > rzeczywistosci.

___

LOL ;-)
    • Gość: teo Re: Speed Camera - ktos wie? IP: *.ipt.aol.com 12.02.06, 13:57
      Za jakis czas otrzymasz z sadu zawiadomienie o rozprawie. Bedzie tez papier do
      wypelnienia i odeslania, w ktorym przedstawiasz swoje stanowisko tj. - jestem
      winny i bede uczestniczyl w rozprawie, -jestem winny i nie bede na rozprawie, i
      to samo tylko z opcja ze jestes nie winny. Dodatkowo mozna jeszcze dopisac cos
      od siebie do sadu. Jest jeszcze "ankieta" dotyczaca twoich zarobkow i
      wydatkow.Dodatkowo wysyla sie prawo jazdy.

Mi zasadzili 170 funtow, 140 grzywna i 30 koszty sadowe.Najglupsze jest to, ze
      mialem rozprawe w sadzie gdyz nie mogli mi zabrac 3punktow karnych z polskiego
      prawka, a w wyroku kara oprocz pieniedzy byly wlasnie 3punkty.

Jezeli odeslali ci juz prawo jazdy, to sproboj je teraz wymienic. Odeslesz
      angielskie do sadu i poprosisz o ukaranie jak posiadacza angielskiego prawa
      jazdy. Wowczas pewnie zaplacisz te 60 funtow i koszty sadowe 30.
      • Gość: croux Re: Speed Camera - ktos wie? IP: 194.72.111.* 12.02.06, 15:28
        jzu wypelnilem te papiery z sadu, odeslalem z prawem jazdy i czekam. Na tym
        samym papierku, na ktorym sie podpisalem mialem tez miejsce na swoj komentarz.
        skorzystalem z tego miejsca i napisalem, ze jak tylko mi zwroca prawko bede sie
        taral o UK. Czekamy
      • Gość: kr Re: Speed Camera - ktos wie? IP: *.ipt.aol.com 12.02.06, 15:38
        o ile przekroczyłes?
        • Gość: kr Re: Speed Camera - ktos wie? IP: *.ipt.aol.com 12.02.06, 15:39
          do teo.
          o ile przeroczyłeś że dowalili ci 170?
          • Gość: sss Re: Speed Camera - ktos wie? IP: 81.102.15.* 12.02.06, 16:10
            To ogolem nieciekawie to wyglada. Najgorsze jest to ze w pierwszym tygodniu
            kwietnia zjezdzam do kraju i nie wiem robic? Sprawa do tej pory chyba nie
            zakonczy sie, moze nawet sie nie rozpocznie. Poza tym slyszalem ze jak ktos
            stara sie o brytyjskie prawko to musi oddac im nasze polskie. Co tez jest
            bezsensu bo wracam do Polski a bede jezdzil na brytyjskim??
            • Gość: kierowca Można mieć polskie prawko i dostawać punkty w UK IP: *.server.ntli.net 12.02.06, 23:10
              Gość portalu: sss napisał(a): Poza tym slyszalem ze jak ktos
              > stara sie o brytyjskie prawko to musi oddac im nasze polskie. Co tez jest
              > bezsensu bo wracam do Polski a bede jezdzil na brytyjskim??
              Jeżeli nie chcesz oddawać im polskiego prawka to nie wymieniaj - tylko zrejestruj w DVLA. Dostaniesz wtedy polskie prawko + counterpart i będziesz mógł korzystać z brytyjskiego systemu punktów karnych (bez sądów) mając nadal swoje polskie prawko.
          • Gość: teo Re: Speed Camera - ktos wie? IP: *.ipt.aol.com 12.02.06, 16:26
            Jechalem 48 MPH, mozna bylo 30, ale nie sadze, ze to mialo wplyw na wysokosc
            kary, gdyz gdybym nial angielskie prawko, zalapalbym sie na standardowa kare
            60Pounds i 3 punkty karne. Tak, wiec podejrzewam, że te 170 to standardowa kara,
            za przekroczenie predkosci, przy niemaniu angielskiego prawka.
            • Gość: bdc Re: Speed Camera - ktos wie? IP: *.range86-132.btcentralplus.com 12.02.06, 22:28
              to nieprawda ze 170 to standard moga nawet wlepic 1000 f max bo tak jest w
              przepisach - max. grzywna właśnie wynosi 1000 zł - słyszałam ze lepiej w sądzie
              nie dystkutowac i przyjmowac wszystko z pokorą bo moga nawet podwyższyc karę -
              wszystko zalezy na kogo trafisz to dobra wola sądu to nie sa jakies tam ploty
              lecz potwierdzone słowa anglików.
              • Gość: teo Re: Speed Camera - ktos wie? IP: *.ipt.aol.com 12.02.06, 23:03
                Bog zaplac za panikarskie rady. Jak nie wyrabiasz to zapraszam do tematu
                "Dlaczego Polacy maja tak czeste doly bedac w UK". 1000P to moze dostac ktos,
                kto wszystko olewa, a raczej jest to sumka na postrach, przewijajaca sie w wielu
                ponagleniach zaplaty. Uspakajajac wszystkich powiem, ze za przekroczenie
                predkosci nie idzie sie w UK do pudla.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka