23.02.06, 14:08
Mam problem, znikaja mi funty z konta, czy ktos doswiadczyl czegos takiego?
Bank twierdzi, ze wdrozyl sledztwo, a po kilku dniach znow "jakims cudem" ktos z mojego konta zaplacil za cos ponad 100L.Mam debit card i dostep do konta przez neta.Jestem w totalnej zalamce. Moze ktos cos doradzi? Aha i dodam, ze konto mam juz ponad pol roku i do tej pory wszystko bylo OK
Obserwuj wątek
    • Gość: Jaro Re: Bank HSBC IP: *.md.uwcm.ac.uk 23.02.06, 14:12
      Ja mam dostep online w Barclay's i na razie mi nic nie zniknelo, ale dziwie sie
      ze jest tylko jeden kod dostepu. W mBanku jest oddzielny kod na kazda
      transakcje, mysle ze jak jest tylko jeden kod na wszystkie transakcje to warto
      zmienic bank.
    • kama67 Re: Bank HSBC 23.02.06, 14:25
      Podrzucam link
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15108&w=28940415&v=2&s=0
      • ninka52 Re: Bank HSBC 23.02.06, 14:55
        kama67 wielkie dzieki za linka. Z tego wnosze, ze nie jestem jednak wyjatkiem, co bynajmniej nie jest pocieszajace.Bank mi nie wierzy, ze sama nie dokonalam tej platnosci i to jest bardzo nieprzyjemne. Bede chyba zmieniac jak najszybciej bank, ale mam watpliwosci czy odzyskam swoje pieniadze.
    • jsr184 Re: Bank HSBC 23.02.06, 15:31
      jak na razie nie mam powodow do zmartwienia, tez mam konto w HSBC od prawie 2
      lat i jest ok wszystko, duzo place przez internet, wlasciwie to glownie
      korzystam z platnosci internetowych. co mnie natomiast martwi, to poziom
      zabezpieczen Internet Banking w HSBC. znajac haslo, date urodzenia i jeden kod z
      ktorego trzeba wklepac kilka cyferek mozna robic z kontem co sie komu podoba.
      nie jest problemem przechwycic te dane niestety. porownanie mam do konta
      inteligo z polski, gdzie kazda transakcja musiala byc autoryzowana jednorazowym
      kodem z karty kodow, ktora fizycznie w posiadaniu wlasciciela konta byla. bez
      tego, chocby znac haslo, mozna najwyzej sobie podejrzec stan konta. IB w HSBC
      jest marnie zabezpieczone.
    • Gość: Jaro Re: Bank HSBC IP: *.md.uwcm.ac.uk 23.02.06, 15:45
      Obowiazuje zasada: nie trzymac wiekszych pieniedzy w banku gdzie sie ma current
      account. Lokaty trzeba zakladac tam gdzie nie prowadzimy biezacych transakcji,
      a nawet nie mamy jakiejkolwiek karty czy kodu dostepu.
    • jasiubleep Re: Bank HSBC 23.02.06, 16:07
      To moze byc czubek 'gory lodowej' i musisz te sprawe bardzo dokladnie wyjasnic.
      1. Dlaczego nie sprawdzisz 'ktoredy' pieniadze sie ulatniaja. Od reki mozesz
      zobaczyc, czy to jest Direct Debit, debit Card transaction, transfer, payment.
      2. Jesli debit card transacion i wiesz na pewno, ze to nie twoje transakcje,
      nikomu nie powiedzialas PINu itp., to moze to byc fraud i trzeba powiadomic
      policje, zablokowac karte itp.

Sprawe trzeba potraktowac powaznie, bo jesli ktos zna nasza date urodzenia,
      szczegoly dot. konta bankowego i 2 utility bills, to co stoi na przeszkodzie,
      zeby sobie nie kupic nowego sportowego samochodu na nasze nazwisko?
      • Gość: ghrom Re: Bank HSBC IP: *.static.dsl.as9105.com 23.02.06, 16:30
        > Sprawe trzeba potraktowac powaznie, bo jesli ktos zna nasza date urodzenia,
        > szczegoly dot. konta bankowego i 2 utility bills, to co stoi na przeszkodzie,
        > zeby sobie nie kupic nowego sportowego samochodu na nasze nazwisko?

Powaznie potraktowac, tak. Zas na przeszkodzie stoi np. fakt, ze nie dostaniesz
        nowego samochodu, (niech by i sportowego :) bez potwierdzenia tozsamosci, sztuk
        dwie.

Porady dla emigrujacych do UK
        • jasiubleep Re: Bank HSBC 23.02.06, 16:36
          Ale skad ten pomysl, zeby samochod byl na nazwisko darczyncy? Lepiej jest wziac
          pozyczke na nazwisko darczyncy a potem spokojnie nabyc nowy samochod. Juz na
          nasze nazwisko..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka