Dodaj do ulubionych

następna fala

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 08:17
czy nie uważacie że ze wzgledu na pogarszającą sie sytuacje w
polsc zbliża sie nastepna fala emigracji zarobkowej
Obserwuj wątek
    • Gość: J/\ck Re: następna fala IP: .1.* / 213.249.154.* 05.04.06, 09:39
      sorry, ale kiedy sytuacja w PL byla dobra? Jakos nie pamietam
      Polecam dziesiejszy art w SE.

pozdr,
      J/\ck
      • Gość: VOLLMOND Re: następna fala IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.06, 14:24
        -kiedy w polsce będzie lepiej?
        - już było.
    • Gość: gtf Re: następna fala IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 10:42
      to jesli tyle osob wyjezdza i podobno znajduja prace to dlaczego bezrobocie w
      Polsce sie nie obniza,czy nie jest tak ze moze z 1/2 znajduje zatrudnienie a
      reszta wraca no ale o tym dziennikarze nie napisza.
    • Gość: gosc Re: następna fala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 10:46
      dzisiejsze waidomości z radia: w Polsce jest najwieksze bezrobocie w całej
      Unii, co tydzień kraj opuszcza 5 tys. osób.tendencja wzrostowa.
      • Gość: gt Re: następna fala IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 10:58
        no wlasnie jak to jest?bezrobocie jest duze a wyjezdza po 5 tys osob.
        • Gość: Lili Re: następna fala IP: *.range81-154.btcentralplus.com 05.04.06, 11:16
          czesc wyjezdza,nie wszyscy do UK i Irlandii, jakas czesc wraca z roznych powodow. Raczej w mniejszym niz wiekszym stopniu jakas rownowaga jest zachowana. A co do bezrobocia to wydaje mi sie ze sie nie zmniejsza bo z reguly nie bezrobotni wyjezdzaja, tylko ci ktorzy prace maja, ale niezadowalajaca ich. Powstaja w ten sposob wakaty ktore w duzej czesci sa likwidowane poprzez usuniecie stanowiska, wiekszosc firm raczej zwalnia niz zatrudnia nowych pracownikow. Ponad to znaczaca ilosc osob podejmujacych sie wyjazdu za granice do pracy to ludzie mlodzi, po szkole, i czesto nawet nie rejestruja sie w up.
          • Gość: homiee Re: następna fala IP: *.in-addr.btopenworld.com 05.04.06, 11:22
            <<<Ponad to zna
            > czaca ilosc osob podejmujacych sie wyjazdu za granice do pracy to ludzie
            mlodzi
            > , po szkole, i czesto nawet nie rejestruja sie w up.>>

No wlasnie.
          • Gość: lidia Re: następna fala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 11:23
            bezrobocie wzrasta a nikt on tym nie mówi bo politycy maja inne
            problemy a dziennikarze taka prasa jest wolna ze nie kazdy moze
            napisac co by chcial a wedlug mnie jest tego okolo 40% tak tak bo
            jezeli ktos ma 1 ha ziemi i tylko po to azeby placic krus i
            pracuje za granica to jego tez zaliczamy przecierz jako bezrobotnego
        • business3 A kto powiedział, że wyjeżdżają bezrobotni ??? 05.04.06, 20:09
          A kto powiedział, że wyjeżdżają bezrobotni ??

Gość portalu: gt napisał(a):

> no wlasnie jak to jest?bezrobocie jest duze a wyjezdza po 5 tys osob.
          • Gość: JERZY Re: A kto powiedział, że wyjeżdżają bezrobotni ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.06, 07:56
            A KTO CYMBALE CO SA NA STANOWISKACH I CO MAJA DOBRA PRACE
    • wasyl26700 Re: następna fala 05.04.06, 13:58
      Jest jeszcze jedna sprawa.W ekonomii występuje pewien paradoks,tzn.jeśli do
      jednego kraju wyjeżdża dużo ludzi to wówczas w tym kraju zmniejsza się
      bezrobocie,bo powstają nowe miejsca pracy żeby obsłużyć tych ludzi.Przykładowo
      jeśli wyjedzie Pan Kowalski z Polski,to wskutek tego straci pracę fryzjer,który
      go strzygł.Ale za to w Anglii inny fryzjer znajdzie pracę.
      • Gość: Soup Nazi Re: następna fala IP: 70.54.192.* 05.04.06, 17:11
        Jesli wiesz na temat cos wiecej, to nie upraszczaj. A jezeli nie wiesz, to nie
        pisz w ogole.
        • business3 A ty zjedz zupkę... 05.04.06, 20:10
          A ty zjedz zupkę...

Gość portalu: Soup Nazi napisał(a):

> Jesli wiesz na temat cos wiecej, to nie upraszczaj. A jezeli nie wiesz, to nie
          > pisz w ogole.
          • Gość: Soup Nazi A ty wez dlugi rozbieg, wykonaj podwojne salto.... IP: *.tor.primus.ca 06.04.06, 06:27
            ... i wskocz sobie do doopy, zdebie pasiasty
        • kerryman ?? 07.04.06, 14:43
          Gość portalu: Soup Nazi napisał(a):

> Jesli wiesz na temat cos wiecej, to nie upraszczaj. A jezeli nie wiesz, to nie
          > pisz w ogole.

ale co tutaj za bardzo uproszczone jest? ma nam zrobic wyklad z ekonomii??
          napisane tak zeby kazdy zrozumial. mniej wiecej to samo chcialem napisac, bo o
          tym sie ostatnio na wyspach duzo mowi.
    • Gość: gtf Re: następna fala IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 14:19
      wasyl26700 dobrze napisane i szkoda ze Politycy tak nie mysla ..
    • kerryman fala - tak, ale inna 05.04.06, 16:27
      w zeszlym roku obserwowalem kolejna fale polakow, glownie mezczyzn - czy to na
      ulicy, idacych malymi grupkami partyzantow, czy to na lotnisku itd.

w tym roku - fala jest, ale nie mezczyzn a kobiet i dzieci. przyjezdzaja rodziny.

:)
    • Gość: Soup Nazi Jak to "nastepna"? IP: 70.54.192.* 05.04.06, 17:09
      To jest ciagle ta sama fala. Zaczela sie wraz z przystapieniem Bulbonii do Unii.
      • kerryman nio nastepna 05.04.06, 17:27
        bardziej chodzi tu o roznice natezenia ktore sie da zauwazyc na ulicach, w
        sklepach, wszedzie. sa po prostu okresy w roku, kiedy natezenie przyjezdzajacych
        jest wieksze niz kiedy indziej. np w listopadzie-grudniu-styczniu prawie nikt
        nowy nie przyjezdza. a na wakacje - tlumy - glownie studenci.
        wiec fala jest co roku - a to o czym mowisz nazwalbym raczej przyplywem.
        • Gość: homiee Re: nio nastepna IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 05.04.06, 23:53
          Racja, widac to tez na forum, od mniej wiecej dwoch tygodni coraz wiecewj
          nowych postow. Chociaz teraz troszke sie uspokoilo. No 'cusz', kolekcja
          wiosna/lato 2006 nadchodzi.
          • bigstrand Re: nio nastepna 06.04.06, 00:02
            a ty z ktorej kolekcji? maj 2004?
            • Gość: homiee Re: nio nastepna IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 06.04.06, 01:32
              Ee tam, taki stary wyjadacz to ja nie jestem ;) Kwiecien 2005. A ty, pierwszy
              owczy ped?
              • Gość: ANIApo prostu my Re: nio nastepna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.06, 08:02
                sytuacja w polityce w końcu odbije sie na gospodarce a to oznacza
                wzrost bezrobocia jest okolo40% a to pociagnie za soba nowa fale
                emigracji zaroibkowej trzeba tylko sie rozejrzecn woklo siebie ze nie
                powstaja nowe miejsca pracy i jest po prostu stagncja
              • bigstrand Re: nio nastepna 06.04.06, 10:13
                dlaczego jest tym ktorzy juz sa nagle te wszystkie nastepne "fale" tak przeszkadzaja? boisz sie ze cie "wygryza"?

ja? od 2001 generalnie mi nie przeszkadzaja, nie spotykam sie z nimi...
                • Gość: ania Re: nio nastepna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.06, 10:46
                  nie po to jest ta dyskusja na forum aby kogos wygryzc no bo w jaki
                  sposób samym pisaniem to niemozliwe tylko nie sposób nie zauważyć
                  narastającego problemu bezrobocia i emigracji zarobkowej i otym jest ta
                  duskusja
                • Gość: homiee Re: nio nastepna IP: *.in-addr.btopenworld.com 06.04.06, 14:16
                  Czy ja gdzies napisalem, ze sie boje, ze mnie wygryza. Zartujesz chyba.
                  Dorabiasz sobie sam, moze sam pekasz.
                  I nie przeszkadzaja mi zadne nowe fale, lubie srodowisko Polakow. Wystarczy
                  sobie odpowiednio znajomosci dobierac i wtedy mozna rowniez liczyc na pomoc ze
                  strony Polakow, co niektorzy na tym forum probuja negowac. To na nich tez nie
                  mozna liczyc?
                  • Gość: ania Re: nio nastepna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.06, 14:36
                    każy sądzi wedlug siebie mam 60lat i jestem na emeryturze i nigdzie
                    sie nie wybieram tylko na tym forum dyskutujemy o emigracji i
                    bezrobociu idz lepiej do psychiatry albo uwazniej 300 razy przeczytaj
                    post bo masz jakies fobie na temat polakow za granica i odbieraniu
                    pracy jeden drugiemu milego dnia
    • Gość: homiee Re: następna fala IP: *.in-addr.btopenworld.com 06.04.06, 15:35
      Do kogo byla ta odpowiedz? Chyba do bigstrand.
      • Gość: homiee sam sie zamieszalem hehehe IP: *.in-addr.btopenworld.com 06.04.06, 15:36
        • Gość: wk Re: sam sie zamieszalem hehehe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.06, 12:33
          dużo firm upada, bo wyprodukowanego dobra nie ma kto kupic, bo ludzie mało
          zarabiają, kółko sie zamyka.
          Musza dac ludziom zarobić, żeby w Polsce sie coś rozkręciło.
          Podobają mi się podatki w Anglii, kwota wolna od podatku i wogóle podatki.
          Powinnismy wziąść przyklad z Anglii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka