Dodaj do ulubionych

Pytanie do osób które są w Anglii

IP: *.systemy / *.systemy-informatyczne.com 17.04.06, 17:13
Jadę do Anglii w połowie lipca pracę mam załatwioną na 90% PRACA W HOTELU.
Będe prawdopodobnie pracował jako cleaner lub weiter (mój angielski jest
średni ale mam 3 miesiące na jego podszlifowanie. I tu pada pytanie na co
szczególnie zwrócić uwagę w trakcie uczenia się. Mój pomysł jest taki, aby
uczyć się słownictwa około 5 godzin dziennie i mówienia około 3h/dz, lecz
myślę, że jednak trzeba będzie postawić większa wagę na konwersacje czyli po
pewnym czasie zwiększyć ilośc godzin uczenia sie mowy o jakieś 2 godziny czy
5 g/dz. Mam callanBook na kompie i trochę ksiażek z angielskim. Planuję
również czytać i uczyć sie na pamięć rozmówek polsko angielskich. Może w
późniejszym okresie zaczne słuchać angielskiego radia BBC oraz puszczać sobie
filmy angielsko języczne.

Jak myślicie czy w 3 miesiące dam radę i czy opłaca sie być sprzątaczem
(cleaner)

Jeszcze jedno pytanko czy osoba która ma 20 lat będzie miała nizszą wypłatę,
bo czytałem że osoby ponizej 21 roku życia obowiązuje najniższa stawka 4,10 F
co wydaję mi sie trochę małą stawką(nie chcę być wykorzystywany :)
Czy pracodawcy przestrzegaja tego przepisu
Obserwuj wątek
    • beettinna Re: Pytanie do osób które są w Anglii 17.04.06, 17:58
      Nic nie słyszałam o przepisie dot.wieku,jeśli oferują ci najniższą stawkę to
      będzie 5.05 Ł

Jeśli chodzi o zwroty angielskie to do hotelu najbardziej przydatne są tak jak
      napisałeś konwersacje...nawet jeśli Cię klient zaczepi to musisz mu jakoś
      odpowiedzieć,zareagować,lub nawet umieć grzecznie odpowiedzieć że nie wiesz
      albo pokierować do soby która udzieli odpowiedzi,wszystkie słówka potrzebne do
      wykonywania pracy_czyli podstawy wyposażenia w mieszkaniu,pokoju,rzeczy których
      się używa do sprzątania, doczepki pytaniowe się przydają...itp.nawet jeśli Cię
      zapytają czego Ci brakuje,co dokupić to będziesz wiedział o co im chodzi...

większość jednak rzecz nauczysz się w danym hotelu-nieraz jedną rzecz mają
      inaczej umownie nazwaną w danym hotelu...

Ja jestem pokojówką w Hotelu, nie wiem czy będziesz tylko sprzątał czy również
      robił to co pokojówki-ścielił łóżka,robił śniadania...i sprzątał...,bo np.to
      akurat należy do moich obowiąków..

Jeśli możesz to napisz do jakiego hotelu hotelu jedziesz...i ilu gwiazdkowy
      jest,bo w zależności jaki prestiż hotelu inaczej wyglądają zachowania
      szefostwa..

Pozdrawiam serdecznie
    • robak.rawback angielski 17.04.06, 18:04
      jesli chodzi o uczenie sie -
      zastanow sie przede wszystkim jaki rodzaj slownictwa bedziesz najbardziej
      potrzebowal - czyli jak waiter - to jedzenie i picie, jak cleaner to slowka
      zwiazane ze sprzataniem - jakies plyny, proszki itp oraz rzeczy jakie masz
      sprzatac, do tego jakies zwroty grzecznosciowe w stylu - could i/may i/ would
      you like.... jesli kogos o cos pytasz lub prosisz.
      oprocz tego zebys byl w stanie o sobie opowiedziec - czyli co robiles do tej
      pory, doswiadczenie jakie zdobyles w dotychczasowej pracy, jak ta praca wplywac
      bedzie na przce ktora masz w anglii dostac, etc etc.
      staraj sie slowka poznawac razem z poprawna wymowa (w miare mozliwosci), tak
      aby byly rozpoznawalne dla sluchajacego, (moze jak masz mozliwosc spotkac sie z
      kims kto ma dobra wymowe i poprosic o przeczytanie na glos tych slow zebys
      sobie mogl po swojemu zapisac i nauczyc sie) - bo chyba raczej bedziesz musial
      stawiac na jezyk mowiony niz pisany. (tylko tu uwaga bo nie kazdy nauczyciel
      angielskiego ma poprawna wymowe) moze najlepiej jakas lekcja lub dwie z jakims
      angolem ktory ci ladnie wszystko wymowi.
      jak placisz za jakies lekcje to zastanow sie co wlasciwie oczekujesz po takiej
      lekcji i jasno to powiedz na poczatku - ze jesli chcesz lekcje konwersacyjna na
      taki czy inny temat - to oznacza ze to ty masz wiekszosc czasu mowic a nie na
      przyklad nauczyciel (dotyczy to rowniez anglikow, ktorym sie wydaje ze jak
      gadaja przez godzine to to jest wlasnie lekcja konwersacji na ktorej ma mowic
      UCZEN)
      rradzilabym sluchac angielskiej telewizji itd juz od zaraz, zeby jak najwiecej
      osluchiwac sie z ich mowa, i nie zrazaj sie jak nie bedziesz rozumial. bo to
      jest normalne na poczatku, po prostu trzeba sluchac aktywnie! czyli sluchasz i
      sie zastanawiasz nad tym co uslyszales 9czy na przyklad zrozumiales jakies
      slowa zwroty etc0 a nie sluchac przy okazji robienia stu innych rzeczy.
      to wszytsko ci pomoze.
      jak sie uczysz slowek to nie ucz sie stu nowych kazdego dnia, tylko powiedzmy
      mniejsza ilosc a dokladniej, i co jakis czas powtarzaj to co juz przerobiles,
      bo niestety bardzo szybko sie zapomina.
      warto sie uczyc na pamiec roznych rozmowek, ale trzeba tez zdac sobie sprawe ze
      trzeba jakos takie rozmowki pocwiczyc w bardziej naturalny sposob - czyli
      zastanow sie co sie stanie jak zapomnisz jakas czesc rozmowki - czy jestes w
      stanie sam wymyslic rozsadna wypowiedz. czyli droga prowadzi od uczenia sie na
      pamiec do wytwarzania wypowiedzi po swojemu.
      powodzenia !jak cos chcesz jeszcze wiedziec to pytaj.
      • ebola_zaire stawki itd 17.04.06, 19:39

www.praca-w-anglii.ezin.pl/files/24/praca%20w%20anglii%20departament%20of%20trade%20and%20industry.pdf
    • Gość: vitek Re: Pytanie do osób które są w Anglii IP: *.server.ntli.net 17.04.06, 23:11
      Poniżej 21 lat rzeczywiście stawka minimalna jest niższa, ale nikt nie
      powiedział, że pracodawca musi płacić ci stawkę min., tak w ogóle powinieneś
      chyba wiedzieć ile bedziesz zarabiał zanim wyjedziesz...
      • misspolka Re: Pytanie do osób które są w Anglii 18.04.06, 15:29
        "The National Minimum Wage will increase again in October 2005.
        The Government has recently responded to the recommendations made in the Low
        Pay Commission's 2005 Report on the National Minimum Wage. The Government have
        accepted the following main recommendations:
        • The adult rate of the minimum wage (for workers aged 22 and over)
        should increase from its present hourly rate of £4.85 to £5.05 in October 2005,
        and to £5.35 in October 2006. The 2006 increase is subject to confirmation by
        the Commission in February 2006, to check that the economic conditions continue
        to make it appropriate.
        • The development rate (for workers aged 18-21 inclusive) should increase
        from the present hourly rate of £4.10 to £4.25 in October 2005 and £4.45 in
        October 2006.

NB: The development rate can also apply to workers aged 22 and above during
        their first 6 months in a new job with a new employer and who are receiving
        accredited training.
        • The Government should invite the Low Pay Commission to review the
        operation of the 16-17 year old rate of £3 an hour and to report in February
        2006, with recommendations for any subsequent increases.
        16 and 17 year olds rate
        The Government accepted the Low Pay Commission's recommendations for a new rate
        for 16 and 17 year olds (above compulsory school leaving age) in their 2004
        report.
        £3.00 per hour from 1 October 2004
        Whilst other rates will increase from 1 October 2005, the rate for 16 & 17 year
        olds will remain at £3.00.
        NB: 16 and 17 year old apprentices will be exempt from the new young workers
        rate
        How is the National Minimum Wage decided?
        The Low Pay Commission talks to various organisations, including small
        businesses, before they advise the Government on the National Minimum Wage.
        Who will be exempt from the National Minimum Wage?
        The National Minimum Wage does not apply to
        • people who are genuinely self-employed
        • volunteers
        • people who are under 18
        • apprentices who are over 18 but under 26 in the first 12 months of
        their apprenticeships
        • members of the armed forces and
        • people who work and live as part of a family (for example au pairs)."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka