17.04.06, 17:55
No wlasnie...nie podniecajcie sie tak UK, Irlandia jest o wiele lepsza jezeli
chodzi warunki pracy i standard mieszkaniowy.
Stawka minimalna 7,65 - bo zapewne wiekszosc o takiej mysli ;P
Ale dla tych, ktory cokolwiek wiecej potrafia niz murzynic, czekaja tutaj
calkiem dobre perspektywy - glowne branze: IT, technicy budowlani (w ogole
wszyscy technicy), lingwisci (tak, tak - to nie zart, irlandczycy po angielsku
mowia tak ze sie pociac idzie...oni szczekaja nie mowia, jezeli komus termin
'RP' cos mowi to wie juz wszystko, komu nie - wyjasniam - tutaj sa specjalne
kursy angielskiego, dla ludzi ktorym angielski powinien byc jezykiem
ojczystym... - po irlandczku oczywiscie tez nie mowia ;p), farmaceuci (gdzes
widzialem - bagatela 80 klockow rocznie, euro oczywiscie, choc to bylo dla
kogos z wieelkim doswiadczeniem, ale spokojne 40 bedzie) - wszelkiego rodzaju
specjalisci. To kraj w kotrym mieszka nieszczesne 6 mln osob, 1,5 mln w Dublin
metropolian area. Nowe miejsca pracy wiaza sie z nowymi inwestycjami
budowlanymi, przyjezdzaja nowi ludzie, rozwijaja sie kolejne dzialy...no chyba
nie musze tlumaczyc. A Irlandczycy to idioci - wiekszosc z nich, wiec
ktokolwiek z odrobina oleju w glowie jest tu na wage zlota.
Tyle - polakow jest duzo, zazwyczaj prostych robotnikow (a jak!). Na szczescie
jeszcze nie sa jak w uk utozsamiani jedynie z tania sila robocza...
Jezeli chodzi o klimat i ludzi - syf jak w Szkocji, ale jezeli ktos jedzie za
granice po pieniadze to jest to najlpsze miejsce Unii. Ja juz nieco
uzbieralem, co nie oznacza ze w jakikolwiek sposob oszczedzam, czekam na
magiczna sume 50 000 ojro i wieje stad forever zakladac wlasny interes :)
Kazdy kto ma podobny plan - nie zawiedzie sie.
PS. Rozmawialem ostatnio z kilkama ludzmi z Anglii, ktorzy tu przyjechali.
Zapytalem o powod. Jest prosty - lepsze pieniadze :) Wiec jezeli anglicy jada
do Irlandii to chyba mowi juz wszystko :)
Obserwuj wątek
    • tomek854 Re: Irlandia 18.04.06, 01:58
      forum.gazeta.pl/forum/73,46481,1540823.html?f=20901&w=40394944&a=40394944&rep=1
      Tak dla rownowagi... :-)
      • tomek854 aaaaaaa 18.04.06, 01:59
        www.networkpl.com/modules.php?name=News&file=article&sid=14329
        To miało być :-)
        • scorpio93 Re: aaaaaaa 18.04.06, 11:08
          Ja juz znam ten panienki po filozofii, studiowalem filozofie, w wiekszosci to
          puste lale, bo jakze inaczej wytlumaczyc to ze szukala pracy w pubie, czy
          hotelu? I niby w niczym winna jest Irlandia, ze spadla w anteresoli, albo ze
          skoczyla?
          Ja tu sie nawet ostatnio usmielem, jak uslyszalem na ulicy jakas poleczke co
          mowila do znajomych 'wyjechalam za granice i w koncu mi sie uklada'. I jakos
          nikt nie skacze. Artyukul jest tendencyjny. Moze by tak mogla odzwiedzic job
          center, a czy ona w ogole po angielsku mowila? (bo na mojej filozofii zajecia z
          anglieskiego to byla kpina, prowadzona przez kretyna po szkole jezuickiej
          ukonczonej w usa...zenujace, cofnelo mnie w rozwoju jezykowym)
          Poza tym - ja nie pisze ze Irlandia to eldorado, napisalem wyraznie ze to dobry
          kraj dla specjalistow, oferuje dla nich fantystyczne zarobki. W Dublinie co
          10-ty to polak, wiec do miotly juz tak duzo nie trzeba, ale jak widze tych
          skretynialych zoltych i czarnych, ktory nie potrafia jednego zdania skelecic po
          angielsku, a i tak pracuja za minimalna krajowa (no w monopolu kolesiowi wszytko
          trzeba na migi pokazywac, on zna tylko liczebniki i to tak nie wszystkie ;P), to
          ja nie wiem jak tepnym trzeba byc polakiem, zeby nie dostac tutaj pracy...
          Drugi przypadek - schizofrenii sie przez irlandie nie nabawia, schizofrenia to
          choroba wrodzona, warunkowana genetycznie. Wiec sie mu ujawnila, wiec mial
          osobowosc schizoidalna - dziwne ze sobie nie poradzil?
          Wiesz - ja tez jak pierwszy raz wyladowalem w szkocji to podkulilem ogon i
          ucieklem, bo chcielem sie wyrwac z polszy, myslalem ze bedzie lepiej - a tu
          horror! I nie chodzilo o kase...chodzilo o caloksztalt. Ale jak sobie czlowiek
          postawi priorytety i jest silny to do nich dazy. A jezeli ktos jest slabym
          maminsynkiem niech w ogole nie wyjezdza, czyzby oczekiwal ze wszystko mu z niebo
          skapnie?
          Poza tym - pracujac za 6 ojro zarowno pracowawca jak i pracownik lamie kodeks
          pracy, mozna to bylo bardzo szybko rozwiazac - pracodawca zabulilby takie
          odszkodowanie, ze by mu sie do konca zycia odechialo ciac w bambusa. Ale jezeli
          polaczki daja sie doic i nic z tym nie robia, to czemu ich nie wykorzystywac?
          No i 'pracownik naukowy' powinien dwa razy pomyslec zanim sie zrobi z siebie
          idiote. Mala ilosc mieszkancow jest wlasnie powodem wielkiego zapotrzebowania i
          luki na rynku pracy, ogromnej ilosci miejsc pracy, dlatego ze kraj sie rozwija i
          brakuje mu kadry. Ale powtarzam - nie do miotly, choc i taka prace idzie znalezc
          juz latwiej niz UK.
          W ogole art o o samobojcach i nieudacznikach...ja natomiast mam znajomych
          zarabiajacych po 40tys i lepiej tysiecy rocznie w IT, widze zwyklych polskich
          robotnikow budowlanych, co ciagnac po 12 ojro na godzine jak chodza z bananem na
          ryju i wybieraja coraz to nowsze graty do swego mieszkania...ludzi
          rozkrecajacych wlasne interesy (fryzjerzy)...po prostu, trzeba byc silnym i
          inteligentnym czlowikiem, jezeli sie wyjezdza i miec tzw biznes plan, a nie
          jechac z mysla ze jakos to bedzie, najczesniej nie znajac prawie w ogole jezyka...
        • scorpio93 Re: aaaaaaa 18.04.06, 11:11
          I jeszcze jeden kwiatek: "wielu polakow w depresji zaczyna pic"
          ROTFL
          Kto pisal to paszkliwie?
          Ot tak, widze pijane polskie bydlo na codzien, wszyscy sa w wybitnej depresji
          uhahahaha
          Bo w polszcze to przeciez abstynencja, Irlandia nam rodakow rozpila...i to z
          rozpaczy!
          ROTFL!
    • chickenbaby Re: Irlandia 18.04.06, 17:35
      scorpio93 napisał:
      To kraj w kotrym mieszka nieszczesne 6 mln osob, 1,5 mln w Dublin
      > metropolian area

Masz zadziwiajace dane. Odsylam do www.cso.ie
      • scorpio93 Re: Irlandia 19.04.06, 12:25
        Sorry, cyferka mi zle wskoczyla - oczywiscie 4 mln

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka