IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 18:53
spotkałem sie z opinia ze ksiegowych chetnie zatrudniaja..moze mi ktos napisac
jak to jest tak naprawde?przeciez tam jest zupelnie inny system?
Obserwuj wątek
    • Gość: ghrom Re: Księgowy IP: *.static.dsl.as9105.com 30.05.06, 23:31
      Inny system? Ze niby zamiast debit jest credit? :P

Porady dla emigrujacych do UK
      • Gość: homiee Re: Księgowy IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 31.05.06, 00:44
        System to jest podobny, jak to z rachunkowoscia.
        Tyle, ze przepisy inne :)
        Z tego co wiem, chcac pracowac tu w ksiegowosci, to powinienes miec jakies ich
        kwalifikacje - np. AAT albo ACCA - co zreszta czesto jest napisane w ofercie
        pracy. A wiadomo, to trwa...pare latek.

Zostaja kursy typu Payee (place) czy Sage (software) - trwa krotko, od jednego
        do kil;kunastu dni, a juz mozna czegos szukac po czyms takim.

Ja znam tylko tych, co robia albo AAT, albo zrobili szybki kurs, a nikogo kto
        przyjechal z PL i bezposrednio dostal prace w rachunkowosci/ksiegowosci.
        • Gość: homiee To bylo oczywiscie do goscia Rachunkowosc IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 31.05.06, 00:45
    • Gość: homiee Re: Księgowy IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 31.05.06, 00:48
      Co do systemu i przepisow.

Powiem ci, ze wypozyczylem sobie kilka ksiazek z biblioteki tutaj o
      rachunkowosci, i wiesz co, mialem wrazenie, ze czytam polska ksiazke, ktora
      wczesniej czytalem....toczka w toczke niemalze...nic nowego nie wymyslaja..tak
      wiec nie jest tak zle...a przepisy to i u nas pw PL pewnie co troche inne.
      • Gość: ghrom Re: Księgowy IP: *.static.dsl.as9105.com 31.05.06, 11:46
        Jakies mity tu siejesz, a wiesz dobrze, ze ja mitow nie lubie :P

Rachunkowosc w UK jest de facto taka sama jak w Polsce, z punktu widzenia misia
        ktory przyjedzie tu pracowac w ksiegowosci. Przeciez nie zostanie od razu
        glownym ksiegowym, na litosc, a wklepywac Purchase Ledger tu czy w Polsce to
        zadna roznica.

Roznica jest i owszem, w jakosci pracy. W Polsce ksiegowosc sluzy do tego, by
        sie wyspowiadac przed fiskusem. Skutkiem czego ksiegowy, ktory potrafi w
        ksiegach zamieszac, tak by nikt nie wiedzial co sie naporawde w firmie dzieje,
        to dobry ksiegowy. Zas kazdy blad to problem, bo moze sie do niego fiskus
        dowalic i psikus. W UK zas ksiegowosc sluzy do tego, do czego zostala
        oryginalnie wymyslona: by dac wlascicielowi poglad na to, jak dziala jego
        inwestycja.

• Gość: ksiegowy Re: Księgowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 12:22
          ciekawe czy sa jakiejs kursy dajace te uprawnienia o których mowicie
          • Gość: ksiegowy Re: Księgowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 12:24
            oczywiscie juz w Polsce dajace te uprawnienia.
            • Gość: ja Re: Księgowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 12:28
              ale place jakie
              poznalem raz angielke ktora byla astsentka ksiegowej i zarbial 20 f/ na godzine
              asytentka!
        • Gość: homiee Re: Księgowy IP: *.in-addr.btopenworld.com 31.05.06, 13:28
          Jakie mity, ty wszedzie mity widzisz.

Przeciez mowie, ze niemal to samo. Nie porownuj wklepywania, bo Data Entry
          Clerk wszedzie ma taka sama robote. Mowie o takich rzeczach - co sie np.
          kwalifikuje do sr. trwalych, a co jest tylko wyposazeniem, co moze byc
          zaliczone do kosztow reprezentacji i reklamy, o roznicach w sposobie
          rozliczenia Vatu itd., itp. - a te roznice sa bo wynikaja z innych przepisow.

Rachunkoowsc ghrom to nie zawsze tylko wklepywanie danych do Purchase Ledger.
          • Gość: ghrumowi nie warto Re: Księgowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 13:37
            tłumaczysz to gosciowi który jest własnie do tego ograniczony, ale z racji
            wyrwania sie z magazynu w markecie uwaza ze pozjadał wszystkie rozumy.Dobrze CI
            radze odpusc sobie.
            • Gość: homiee Re: Księgowy IP: *.in-addr.btopenworld.com 31.05.06, 13:47
              A co ja mu mam tlumaczyc? Duzy jest chyba i zrozumie. A jak nie to nie moja
              sprawa.
        • Gość: ksiegowy do ghrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 16:32
          czy Ty musiałes kończyc jakies specjalne kursy w WIelkiej |Brytanii?I jakie są
          podstawowe różnice w rachunkowości?Znas może jakiś dobry portal o rachunkowosci
          w wielkiej brytanii?
          • Gość: ghrom Re: do ghrum IP: *.static.dsl.as9105.com 31.05.06, 18:23
            Nie musialem, ja tylko wdrazam oprogramowanie do szeroko pojetego ksiegowania,
            nie jestem ksiegowym de facto. Aczkolwiek czasem jak patrze na te kury w
            ksiegowosci w moich firmach, to plakac mi sie chce. Podstawowa roznica jest
            taka, ze rachunkowosc w UK jest po angielsku, a nie po polsku, wiec warto
            wiedzec, co to jest Chart of Accounts, Sales Ledger, Journal Entry, Profit &
            Loss... Druga sprawa to to, ze ksiegowi w UK sa o niebo bardziej wyluzowani niz
            ci w Polsce. Ale to trzeba zobaczyc, zeby uwierzyc i zrozumiec, o co mi chodzi.
            Generalnie nie ma sie czego bac, praca w ksiegowosci tutaj to bajka, kazdy kto
            twierdzi inaczej w dupie byl i gowno widzial.

• ksiegowy2013 Re: Księgowy 26.06.13, 10:11
      ofert dla głównych księgowych jest wiele. Gorzej z tymi początkującymi młodszy księgowy asystent księgowego itp. to już trudniejsza sprawa. Ciężkie początki w tym zawodzie. Warto własne biura otwierać www.lemans.com.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka