Gość: rachunkowosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 18:53 spotkałem sie z opinia ze ksiegowych chetnie zatrudniaja..moze mi ktos napisac jak to jest tak naprawde?przeciez tam jest zupelnie inny system? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ghrom Re: Księgowy IP: *.static.dsl.as9105.com 30.05.06, 23:31 Inny system? Ze niby zamiast debit jest credit? :P Porady dla emigrujacych do UK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homiee Re: Księgowy IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 31.05.06, 00:44 System to jest podobny, jak to z rachunkowoscia. Tyle, ze przepisy inne :) Z tego co wiem, chcac pracowac tu w ksiegowosci, to powinienes miec jakies ich kwalifikacje - np. AAT albo ACCA - co zreszta czesto jest napisane w ofercie pracy. A wiadomo, to trwa...pare latek. Zostaja kursy typu Payee (place) czy Sage (software) - trwa krotko, od jednego do kil;kunastu dni, a juz mozna czegos szukac po czyms takim. Ja znam tylko tych, co robia albo AAT, albo zrobili szybki kurs, a nikogo kto przyjechal z PL i bezposrednio dostal prace w rachunkowosci/ksiegowosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homiee To bylo oczywiscie do goscia Rachunkowosc IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 31.05.06, 00:45 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homiee Re: Księgowy IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 31.05.06, 00:48 Co do systemu i przepisow. Powiem ci, ze wypozyczylem sobie kilka ksiazek z biblioteki tutaj o rachunkowosci, i wiesz co, mialem wrazenie, ze czytam polska ksiazke, ktora wczesniej czytalem....toczka w toczke niemalze...nic nowego nie wymyslaja..tak wiec nie jest tak zle...a przepisy to i u nas pw PL pewnie co troche inne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghrom Re: Księgowy IP: *.static.dsl.as9105.com 31.05.06, 11:46 Jakies mity tu siejesz, a wiesz dobrze, ze ja mitow nie lubie :P Rachunkowosc w UK jest de facto taka sama jak w Polsce, z punktu widzenia misia ktory przyjedzie tu pracowac w ksiegowosci. Przeciez nie zostanie od razu glownym ksiegowym, na litosc, a wklepywac Purchase Ledger tu czy w Polsce to zadna roznica. Roznica jest i owszem, w jakosci pracy. W Polsce ksiegowosc sluzy do tego, by sie wyspowiadac przed fiskusem. Skutkiem czego ksiegowy, ktory potrafi w ksiegach zamieszac, tak by nikt nie wiedzial co sie naporawde w firmie dzieje, to dobry ksiegowy. Zas kazdy blad to problem, bo moze sie do niego fiskus dowalic i psikus. W UK zas ksiegowosc sluzy do tego, do czego zostala oryginalnie wymyslona: by dac wlascicielowi poglad na to, jak dziala jego inwestycja. Porady dla emigrujacych do UK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksiegowy Re: Księgowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 12:22 ciekawe czy sa jakiejs kursy dajace te uprawnienia o których mowicie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksiegowy Re: Księgowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 12:24 oczywiscie juz w Polsce dajace te uprawnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Księgowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 12:28 ale place jakie poznalem raz angielke ktora byla astsentka ksiegowej i zarbial 20 f/ na godzine asytentka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homiee Re: Księgowy IP: *.in-addr.btopenworld.com 31.05.06, 13:28 Jakie mity, ty wszedzie mity widzisz. Przeciez mowie, ze niemal to samo. Nie porownuj wklepywania, bo Data Entry Clerk wszedzie ma taka sama robote. Mowie o takich rzeczach - co sie np. kwalifikuje do sr. trwalych, a co jest tylko wyposazeniem, co moze byc zaliczone do kosztow reprezentacji i reklamy, o roznicach w sposobie rozliczenia Vatu itd., itp. - a te roznice sa bo wynikaja z innych przepisow. Rachunkoowsc ghrom to nie zawsze tylko wklepywanie danych do Purchase Ledger. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghrumowi nie warto Re: Księgowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 13:37 tłumaczysz to gosciowi który jest własnie do tego ograniczony, ale z racji wyrwania sie z magazynu w markecie uwaza ze pozjadał wszystkie rozumy.Dobrze CI radze odpusc sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homiee Re: Księgowy IP: *.in-addr.btopenworld.com 31.05.06, 13:47 A co ja mu mam tlumaczyc? Duzy jest chyba i zrozumie. A jak nie to nie moja sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksiegowy do ghrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 16:32 czy Ty musiałes kończyc jakies specjalne kursy w WIelkiej |Brytanii?I jakie są podstawowe różnice w rachunkowości?Znas może jakiś dobry portal o rachunkowosci w wielkiej brytanii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghrom Re: do ghrum IP: *.static.dsl.as9105.com 31.05.06, 18:23 Nie musialem, ja tylko wdrazam oprogramowanie do szeroko pojetego ksiegowania, nie jestem ksiegowym de facto. Aczkolwiek czasem jak patrze na te kury w ksiegowosci w moich firmach, to plakac mi sie chce. Podstawowa roznica jest taka, ze rachunkowosc w UK jest po angielsku, a nie po polsku, wiec warto wiedzec, co to jest Chart of Accounts, Sales Ledger, Journal Entry, Profit & Loss... Druga sprawa to to, ze ksiegowi w UK sa o niebo bardziej wyluzowani niz ci w Polsce. Ale to trzeba zobaczyc, zeby uwierzyc i zrozumiec, o co mi chodzi. Generalnie nie ma sie czego bac, praca w ksiegowosci tutaj to bajka, kazdy kto twierdzi inaczej w dupie byl i gowno widzial. Porady dla emigrujacych do UK Odpowiedz Link Zgłoś
ksiegowy2013 Re: Księgowy 26.06.13, 10:11 ofert dla głównych księgowych jest wiele. Gorzej z tymi początkującymi młodszy księgowy asystent księgowego itp. to już trudniejsza sprawa. Ciężkie początki w tym zawodzie. Warto własne biura otwierać www.lemans.com.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś