10.07.06, 10:57
Witam,
W kraju mam jeszcze do wykorzystania 6 dni urlopu.
Planuję wyjechać do UK, we wrzesniu. Czy te 6 dni urlopu
jest "honorowane" w UK? Jak wyglada to od strony prawnej a jak
jest w rzeczywistości ?

Ps.
Jakie sa limity urlopowe w UK ?

Dzieki za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • ja_alexander Re: Urlop 10.07.06, 15:30
      Urlop z Polski nie jest chonorowany co jest chyba logiczne. Tutaj w duzej
      mierze zalezy to od pracodawcy. Czasem mozesz miec odliczone swieta. Z reguly
      jest to ok 21 dni.
      • pak76 Re: Urlop 10.07.06, 16:33
        Hmm. Pewnie zalezy o jaka prace sie starasz, ale z tego co widze, to 25 jest
        standard. Poza tym w kazdym roku masz dodatkowe 8 dni "bank holidays" na
        swieta, nowy rok itd itp.

Poza tym nie zgadzam sie z "chonorowany"!!!!!!!!!!!
        Czyli powinno byc:
        Urlop z Polski nie jest HONOROWANY ;-)
        • ja_alexander Re: Urlop 10.07.06, 20:18
          Wg prawa w UK płatne wakacje przysługują w ilości 4 tygodni. Wylicza sie to na
          pdst. tego ile dni pracujesz w tygodniu i tak pracując 5 dni przysługuje ci 20
          dni wolnego, 6 dni - 24 dni (i to jest generalnie max). Od tego mogą ale nie
          muszą być odjęte 'Bank Holidays' czyli 8 dni. Pracodawca też może ale nie musi
          doliczyć czas ekstra lub dni 'okazjonalne' (wesele, przeprowadzka itp.)

PS. Ortografia nigdy nie była moją mocną stroną.
          • pak76 Re: Urlop 10.07.06, 21:15
            Wszystkie moje prace (za chwile czwarta) + pare kontraktow, ktore odrzucilem +
            prace zony byly piec dni w tygodniu i we wszystkich mielismy 24-25 dni urlopu +
            8 dni "bank holidays". No moze z wyjatkiem Oracle'a, ale tam mozna bylo
            "dokupic" urlop za punkty, ale za to w innej moglem miec dodatkowo jeden dzien w
            miesiacu wolny, jezeli zrobilem godziny w pozostale.

Co masz na mysli mowiac "Od tego mogą ale nie muszą być odjęte 'Bank Holidays'
            czyli 8 dni."?
            • ja_alexander Re: Urlop 10.07.06, 21:45
              To co podałem to dane wyjściowe. Ja miałem różne zaleznie od pracy ( teraz np.
              pracuję w niektóre weekendy i mam jeszcze inne rozliczenie). Mówiąc o 8 dniach
              mam na mysli to ze pracodawca może wliczyć ci te dni do urlopu i odjać od
              całości (np. 24-16=8 - taki przymusowy urlop). Jest to całkowicie zgodne z
              prawem. Inaczej też się liczy jeżeli pracujesz part time, pracownik kontraktowy
              czy konsultant.
              • pak76 Re: Urlop 10.07.06, 23:30
                No to mnie wystraszyles, az sprawdzilem kontrakt, ktory wlasnie podpisalem ;-)

Oczywscie w przypadku kontraktorow, part-time etc to jest inaczej rozwiazywane.
                Najczesciej masz tyle na ile sie pracodawca zgodzi, czyli moze byc znacznie
                wiecej, ale darmowego ;-)
                • ja_alexander Re: Urlop 11.07.06, 09:30
                  Zgadza sie. Niektóre firmy zezwalaja na urlop darmowy (w ograniczonej ilosci
                  oczywiscie). Czasem masz tez cos ekstra jak np. sluby, przeprowadzki, narodziny
                  dziecka itp. W roznych kontraktach tez mialem rozne rozwiazania :)
                  • yadrall Re: Urlop 11.07.06, 18:12
                    Polski urlop najlepiej wybierz w Polsce przed wyjazdem.
                    W anglii bedziesz mial inny wymiar urlopowy tak jak pisali powyzej. W naszej
                    firmie np. ilosc urlopu zalezy od stazu w ej firmie. I tak przez 1-2 lata mamy
                    26 dni urlopu,ale nie przysluguja nam juz zadne dodatkowe Bank holidays czy
                    inne swieta (za wyjatkiem Bozego narodzenia i Nego Roku). Poprostu bierzemy
                    urlop kiedy mamy potrzebe (i szefostwo udzieli,bo nie moze byc tak,ze w jednym
                    momencie wszyscy wezma urlop). Na sytuacje losowe (jak pracownik potrzebuje) to
                    jest mozliwosc wziecia dluzszego (do miesiaca) nieplatnego urlopu.
    • robin_01 Re: Urlop 08.09.06, 01:41
      W umowie mam 26 dni plus 3 dni Bank Holidays. O urlopie z Polski zapomnij.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka