Dodaj do ulubionych

Pomozcie!!!!! Prosze

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 14:35
Witajcie !
w marcu przyznano nam dlugo oczekiwany kredyt na nasze wymarzone gniazdko,
ktoregos pieknego wieczora zapadla decyzja o wyjezdzie mojego meza na
obczyzne ,stwierdzilismy ze nie damy rady z pensji polskich wykonczyc naszego
krolestwa ,wiec z bolem ale musielismy sie pozegnac , jest w londynie pracuje
na budowie ale niestety na czarno strasznie tesknimy za soba i bardzo
chcielibysmy byc razem jego angielski moge powiedziec jest sredni moj
niestety mizerny mamy 8-letnie dziecko chcialabym pojechac do niego bo i mi
obrzydly polskie realia ale przede wszystkim chcialabym byc z nim nawet nie
macie pojecia ile wydajemy na telefony! wiem tez ze gdybysmy byli razem
szybciej uzbieralibysmy te pieniadze co potem nie mam pojecia...problem
polega na tym ze ktores z nas musi pracowac legalnie zeby nasz maluch mogl
chodzic do szkoly a ja w tym czasie pracowac probowalam przez jedna z firm
posredniczacych prace ale okazalo sie ze to oszusci w ogole naczytalam sie o
czarnych listach biur posrednictw pracy ,jedyna nadzieja w Was czytalam ze
ludzie pisza tu o roznych sprawach ,problemach wiec i ja pozwolilam sobie na
ten list moja prosbe do Was moze macie jakies pomysly jak to rozwiazac jak
zrobic zebysmy mogli byc razem moj maz probuje szuka ale jak narazie bez
efektu tam gdzie byl wszedzie wymagany jest perfekt jezyk a po drugie nie za
bardzo ma jak szukac calymi dniami trzymaja go na budowie dostepu do
internetu nie ma moge dodac ze przez 18lat pracowal jako mechanik samochodowy
i jest naprawde dobry w tym co robi bylabym wdzieczna za wszelkie info nasze
akumulatorki juz sie wyczerpaly a zobaczymy sie dopiero pod koniec sierpnia
mowie Wam b ciezkie sa takie rozlaki czekam z niecierpliowscia na odzew
pozdrawiam wszystkich cieplutko .
Anka
Obserwuj wątek
    • edavenpo Re: Pomozcie!!!!! Prosze 10.07.06, 15:02

Zajrzyj na te fora:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=591
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=37418
    • lianis Re: Pomozcie!!!!! Prosze 10.07.06, 16:10
      Nie wydaje mi sie zeby forum jakkolwiek moglo ci pomoc, forum polega na luznym
      wymienianiu "pogladow".
      A jesli chodzi o male rady to: sa wakacje, zostaw dziecko z dziadkami i jedz do
      meza, na miejscu masz wieksze mozliwosci rozejrzenia sie i zlapania jakiejs
      pracy, jesli zlapiesz choc na kilkanascie godz tyg to macie juz wieksze
      perspektywy, czesto dziewczyny pracuja w ten sposob sprzatajac biura czy szkoly
      po 3 godz dziennie, pojdziesz do agencji i poszukasz na miejscu, z polski nic
      nie znajdziesz, potem dziecko sprowadzicie, wymarzone gniazdko wynajmiecie i
      zastanowicie sie co dalej.
      • Gość: anka Re: Pomozcie!!!!! Prosze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 16:39
        dziekuje za linki spora lektura moze tam znajde odpowiedzi na swoje pytania a
        jesli chodzi o wyjazd na kilka tyg samej masz racje i owszem myslalam o tym ale
        kiedys juz tak zrobilam wyjechalam i pomimo ze pracodawca chcial mnie zatrudnic
        po rocznych walkach pismach do roznych urzedow arbeitsam odmowil bo niby duze
        bezrobocie w anglii moze jest inaczej bo niemcy niestety a przynajmniej w tym
        rejonie gdzie bylam nie chcieli mnie(wierz mi referencje mialam dobre) i
        wlasnie wtedy przez ten rok widzialam moje dziecko raz na miesiac b duzo mnie
        to kosztowalo mojego malego wiem ze tez i dlatego nie chcialabym go zostawiac
        ale dziekuje za zainteresowanie i rady pozdrawiam anka
        • vierablu Re: Pomozcie!!!!! Prosze 10.07.06, 16:48
          No ale jak tylko znajdziesz prace, bedziesz przeciez mogla zabrac dziecko.
          • Gość: anka do vierablu Re: Pomozcie!!!!! Prosze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 18:15
            niewiem czy masz dziecko wierz mi ze tesknota matki za dzieckiem jest nie do
            opisania przezylam to wlasnie przez ten cholerny pelen nadziei rok kiedy
            dzwonilam do niego a on mi mowil ze liczy na paluszkach ile dni zostalo do
            mojego przyjazdu, kiedy zmuszona jechac autobusem do niemiec na dworcu dziecko
            bieglo tak dlugo za mna az skonczyl sie peron myslalam ze umre caly autobus
            wiedzial ze to moj syn tak ryczalam napisalam do Was bo wiem, ze Wy tam bedacy
            na miejscu jestescie bardziej zorientowani ode mnie tak na marginesie po raz
            pierwszy pisze na forum i po raz pierwszy otwieram sie przed taka rzesza ale
            nie mam wyjscia ja tylko chce miec rodzine w komplecie to tak duzo?
            • ghrom Re: Pomozcie!!!!! Prosze 10.07.06, 18:17
              Nikt ci juz lepszej niz lianis rady nie udzieli. Ja tylko dodam, ze UK to
              zupelnie inny kraj niz Niemcy.
            • vierablu Re: Pomozcie!!!!! Prosze 10.07.06, 18:36
              No przeciez nie napisalam, ze masz czekac rok. Do mnie corka przyjechala po 3
              miesiacach. Odpowiadajac Ci zakladalam, ze znalezienie pracy nie zajmie Ci
              dluzej niz miesiac. Zapytalam, bo siedzi kolo mnie - tesknila tylko wtedy, jak
              jej sie nudzilo :). Rozne sa dzieci, ale tez to, jak zniosa rozstanie zalezy
              rowniez od Twojej postawy.
            • Gość: Lianis Re: Pomozcie!!!!! Prosze IP: *.server.ntli.net 10.07.06, 18:37
              nawet sobie nie wyobrazasz ilu rodzicow bylo i jest zapewne, przed takimi samymi
              dylematami, ludzie decydowali sie na rozlaki z malzonkami czy dziecmi zeby sobie
              poprawic sytuacje, przeciez nikt tego nie robi dla przyjemnosci. Wiekszosc
              rodzin ktore znam musialy sie rozdzielic zeby moc byc razem, mlodsze dzieci byly
              zostawiane z dziadkami na kilka mies. Oczekujesz ze ktos ci na tacy poda gotowe
              i bezbolesne rozwiazanie, nie ma takiego w sytuacji kiedy nie masz pieniedzy.
              Chcesz miec rodzine w komplecie jak najszybciej to albo niech maz wroci do pl
              albo niech znajdzie legalna prace z zarobkami wystarczajacymi na natychmiastowe
              sciagniecie ciebie i dziecka, w innej sytuacji musisz liczyc sie z chwilowa
              rozlaka z dzieckiem, nikt nie mowi ze na lata, przeciec jak tylko znajdziesz
              prace dziecko mozesz sciagnac, za mies czy dwa.
              Zupelnie inna kwestia jest wyciaganie dziecka w wieku szkolnym z pl na rok czy
              dwa kiedy potem bedzie musialo wrocic do pl szkoly z ogromnymi zaleglosciami...
              • vierablu Re: Pomozcie!!!!! Prosze 10.07.06, 18:42
                > Zupelnie inna kwestia jest wyciaganie dziecka w wieku szkolnym z pl na rok czy
                > dwa kiedy potem bedzie musialo wrocic do pl szkoly z ogromnymi
                > zaleglosciami...

Ale z bieglym angielskim. Moim zdaniem warto. Poza tym, jak juz tu przyjada, to
                moze wcale nie beda chcieli do tego dopiero co kupionego miszkania wracac.
                • ghrom Re: Pomozcie!!!!! Prosze 10.07.06, 19:10
                  > Poza tym, jak juz tu przyjada, to
                  > moze wcale nie beda chcieli do tego dopiero co kupionego miszkania wracac.

Dolary przeciw orzechom, ze tak bedzie.
              • ghrom Re: Pomozcie!!!!! Prosze 10.07.06, 19:09
                > zeby sobie poprawic sytuacje, przeciez nikt tego nie robi dla przyjemnosci.

Bzzt! Wrong. 'Poprawa sytuacji' == 'przyjemnosc'.

> Zupelnie inna kwestia jest wyciaganie dziecka w wieku szkolnym z pl na rok czy
                > dwa kiedy potem bedzie musialo wrocic do pl szkoly z ogromnymi zaleglosciami...

Pojdzie do szkoly w UK, no problem.
    • Gość: cos Re: Pomozcie!!!!! Prosze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.06, 16:47
      widze ze nadal panuje przekonanie ze w Anglii nalezy miec pozwolenie itp ,od 1
      maja 2004 mozna pracowac bez ograniczen,wszystko zalezy od pracodawcy .
    • Gość: cos szukaj pracy na tej stronie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.06, 16:49
      www.jobcentreplus.gov.uk/JCP/index.html
      • lianis Re: szukaj pracy na tej stronie 10.07.06, 16:57
        no i co dalej???
        poszuka, moze nawet znajdzie cos co ja zainteresuje, moze nawet zdecyduje sie
        zadzwonic z pl do uk, myslisz uda jej sie dotrzec na spotkanie z potencjalnym
        przyszlym pracodawca ktore o niczym nie swiadczy na pojutrze? jesli sie nie jest
        specjalista w czyms to angielscy pracodawcy maja tyle chetnych do pracy ze nie
        potrzebuja odpowiadac na cv osob ktore nie maja ang adresu i nr tel.
        • profes79 Re: szukaj pracy na tej stronie 10.07.06, 21:29
          Jedz i szukaj - na miejscu jest naprawde o wiele latwiej, zwlaszcza szukajac
          przez agencje. Nawet jak zlapiesz prace na 10 godzin tygodniowo, to i tak
          bedzie dobrze, zwlaszcza, ze masz w GB meza.
          Doswiadczenia wlasne: szukanie pracy zajelo mi dwa tygodnie (+3 tygodnie ktore
          zuzylem na oswajanie sie z otoczeniem - ale mialem ten komfort ze moglem sobie
          na to pozwolic.). Jedz!
          • vierablu Re: szukaj pracy na tej stronie 10.07.06, 21:48
            > Doswiadczenia wlasne: szukanie pracy zajelo mi dwa tygodnie
            > (+3 tygodnie ktore zuzylem na oswajanie sie z otoczeniem

Oswajanie sie z otoczeniem jest w sumie dosc wazne. Ja zaczelam prace w kilka
            dni po przyjezdzie (pierwsza rozmowe mialam jeszcze bedac w Polsce), a poniewaz
            do pracy dojezdzalam metrem, wiec po paru tygodniach mialam dziwne wrazenie, ze
            wlasciwie to nawet nie wiem, gdzie jestem. Rano do podziemnego tunelu, caly
            dzien w klimatyzowanym biurze z przyciemnionymi szybami, wiec nawet nie wiadomo
            bylo jaka pogoda, po pracy do tunelu, potem w domu, gdzie kazda wolna chwile
            zajmowalo nam przeorganizowywanie przestrzeni. Przoebrazenie mieszkania
            kawalera samotnika w mieszkanie rodziny z dzieckiem to dosc wyczerpujaca
            praca :).

No wiec mialam poczucie zagubienia w przestrzeni i musialam spedzic pare
            weekendow na spacerach, zeby jakos sie 'umiejscowic'.
            • Gość: anka Re: szukaj pracy na tej stronie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 15:30
              Witajcie!
              Chcialam Wam wszystkim bardzo podziekowac za zainteresowanie moim
              losem ,dodaliscie mi otuchy,wiecej wiary,rozmawialam dzisiaj z mezem i klamka
              zapadla bedzie zakladal firme ktos ma mu pomoc ,a i prace dla mnie jakas sie
              znajdzie,jestem dobrej mysli,po tym co tu przeczytalam,wiem ,ze sie uda ,musze
              tylko dowiedziec sie odnosnie dziecka ,tak jak pisalam ma 8lat i w przyszlym
              roku idzie do komunii i ja to zrobic czy trzymac go tu do maja?czy jak wyjade z
              nim np w listopadzie to tam pojdzie do komunii?poszperam troche na forach
              pewnie znajde odpowiedzi .Jeszcze raz wszystkim dziekuje , a tak na marginesie
              goscilam na Twojej stronie ghrom ghrom.com/uk-londyn-faq.html
              Chcialabym wszystkim polecic ta strone,wg mnie jest swietna ,wszystko jest
              opisane od a do z,proponuje od razu wpisac ja do ulubionych ,zajrzyjcie nie
              bedziecie zalowac , ta strona jest dla mnie i pewnie dla licznej rzeszy
              wyjezdzajacych, Swietny pomysl Gratulacje! pozdrawiam Anka
              • Gość: anka Re: szukaj pracy na tej stronie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 15:39
                podam jeszcze raz strone ,bo tak napisalam ,ze nic nie widac ,ale to brak
                doswiadczenia w pisaniu na forach no to jesczcze raz

ghrom.com/uk-londyn-faq.html SUPER STRONA DLA WYJEZDZAJACYCH DO UK !!!
              • ghrom Re: szukaj pracy na tej stronie 11.07.06, 15:40
                Dzieki i powodzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka