Dodaj do ulubionych

Odłożyć 500 funtow/miesiąc realne????????????

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 22:26
Jak w temacie da rade?????
Bo z tego co tu nieraz czytam wynika ze odkladacie w tej Angli po 100 funtow
na miesiac i zywicie sie tanimi produktami z Tesco,a potem przyjezdzacie do
Polski i mowicie "w Angli to zupelnie inne zycie" to jak to jest????.
Obserwuj wątek
    • jot-23 Re: Odłożyć 500 funtow/miesiąc realne???????????? 02.08.06, 22:27
      Gość portalu: Majki44 napisał(a):

> Jak w temacie da rade?????
      >
      da! wystarczy zarabiac koszty utrzymania+500/mies
      • Gość: Ola realne IP: *.range86-138.btcentralplus.com 02.08.06, 22:39
        odkładam spokojnie 250 funtow tygodniowo a jestem zwykłą kelnerką więc chyba
        spokojnie się da odłozyc ponad 1000 funtow miesiecznie.A myslisz ze po co tutaj
        siedzą ludzie.Tesknie za Polską maksymalnie i w jednej chwili spakowałabym sie
        i wrociła -tylko ta cholerna kasa mnie tu trzyma.Polsce sorki na mieszkanie
        zbierałabym cale zycie a tu 2 moze 3 lata.Zrszta nie wiem gdzie slyszałas takie
        opinie ze Polacy jedza tylko w tesco, zyja tak jak kazdy mniej majetny
        anglik.Naprawde nie ma porownania z Polską i to mnie tak załamuje...
        • Gość: Majki44 Re: realne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.06, 22:46
          A ile godzin pracujesz na te 250 ?????
          • Gość: ola Re: realne IP: *.range86-138.btcentralplus.com 02.08.06, 22:51
            250 odkladam a zarabiam ok 350-400tyg(wiadomo ze w to wchodza napiwki) a
            godzin jest troche 40 do 50 tyg max ale cos za cos.Zreszta praca kelnerki
            serio nie jest meczaca
            • Gość: wow Re: realne IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 02.08.06, 23:41
              To ja jestem rozpustnik i burzuj, skoro z 4K miesiecznie odkladam tylko 1k.
              A tu prosze, powinnam isc pracowac jako kelnerka i bede odkladac wiecej niz
              polowe dochodow ;)
              • Gość: ssdd Re: realne IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 03.08.06, 00:50
                4K miesiecznie, a co robisz?
                Moze naprawde rozpustnica? :)
                • Gość: Majki44 Re: realne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.06, 09:22
                  Tak myslalem 400 funtow na tydzien to przesada.czyli jednak sie potwierdza ze
                  przecietny czlowiek wyjezdzajacy do Angli odlozy na miesiac ok
                  100funtow.Pytanie: Czy warto?????
                  • Gość: on Re: realne IP: *.server.ntli.net 03.08.06, 09:28
                    Ja odkladam 600f/mc. a zarabiam cos ponad 1 tys. Ale zyje skromnie, jedzenie,
                    mieszkanie, piwo itp. Nie wydaje na byle co.
                    • Gość: Majki44 Re: realne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.06, 09:30
                      A mozna wiedziec co to za praca ze tyle zarabiasz?????
                      Bo z tego co sie slyszy to wszedzie zarabia sie najnizsza stawke od tego
                      mieszkanie zycie podatki etc.
                      • parsnip Re: realne 03.08.06, 09:44
                        Moze w takim razie potrzebny Ci aparat sluchowy :o) Jest mnostwo ludzi, którzy
                        zarabiaja wiecej niz minimalna stawke i odkladaja wiecej niz 500 miesiecznie
                        bez zaciskania pasa. Jesli posiadasz jakies umejetnosci i znasz jezyk, to
                        rownez masz taka szanse.
                  • magda2219 Re: realne 03.08.06, 18:39
                    ja zarabiam 1200/mies i nic z tego nie udaje mi sie odlozyc.
                    wynajmuje male studio, place rachunki i zyje raczej skromnie w Londynie.

nie wiem jak robia ci co odkladaja te niby 400 £ ??

pewnie mieszkaja po 6 osob w pokojach, pracuja 50 godz/tygodniowo i na
                    wszystkim oszczedzaja, to jest chore wedlog mnie.

moja odpowiedz
                    • Gość: Rafal.74 Re: realne IP: 167.127.24.* 04.08.06, 20:25
                      Magda.
                      To kwestia kosztow zycia. Ja mieszkamw Ulsterze w malej miescince na granicy z Republika. Z ~1k brutto udaje mi sie wykrzesac ~£450 oszczednosci. W okolicy nie ma Tesco, nie gloduje, nie wydaje duzo na transport, mieszkam w domu 3 sypialnie i dzielony living (na 3 osoby). Co weekend jestem w kilku pubach. Zyje raczej normalnie. Pracuje w IT. Pozdrawiam. Rafal
                • Gość: wow Re: realne IP: 217.33.252.* 03.08.06, 10:45
                  Nie robie nic nadzwyczajnego, pracuje w IT i raczej nie jestem odosobnionym
                  przypadkiem, w grupie osob, ktore tu przyjechaly po 2004r.
                  • Gość: Kerberos No prosze - kobieta w IT :>>> IP: *.range86-129.btcentralplus.com 03.08.06, 12:34
                    Rzadki przypadek ;)
      • milosz_furman Re: Odłożyć 500 funtow/miesiąc realne???????????? 03.08.06, 21:04
        da sie wiecej wszystko zalezy od Ciebie.
    • Gość: bbb Re: Odłożyć 500 funtow/miesiąc realne???????????? IP: *.in-addr.btopenworld.com 03.08.06, 10:49
      wspolnie z dziewczyna zarobki ponad 40k,niestety nic sie nie da odlozyc
      • Gość: saletra spozywcza Re: Odłożyć 500 funtow/miesiąc realne???????????? IP: *.intsvc.cra.dublin.eircom.net / 83.70.171.* 03.08.06, 10:59
        Mieskzam w Dublinie. Zarabiam nienajgorzej. I (pewnie wynika to z mojej
        nieudolnosci, moze rozpusty) nie moge odlozyc nic.Lubie dobre jedzenie -skoro w
        PL bylo mnie stac, zeby nie jest byle czego, to dlaczego mialbym tutaj sobie
        odmawiac, skoror tutaj zarabiam relatywnie wiecej?)lubie dobre ciuchy i lubie
        mieszkac w 3 osoby w 3 pokojowym domu w dobrej dzielnicy.Od czasu do czasu
        wychodze do pubu (ponad 6 euro za piwo ect)Uwazam ze od czasu do czasu rowniez
        naleza mi sie jakies wakacje. Czy zyje rozpustnie? Nie, nie sadze.Ja zyje
        normalnie!!!Tak jak wiekszosc ludzi w tym kraju!Ja chce normalnie zyc, nie
        przyjechalem tutaj zacharowac sie na smierc, odmawiajac sobie wszystkiego,
        tylko po to aby wlozyc do skarpety.
        Znam ludzi, ktorzy zarabiaja duzo mniej niz ja, robia zakupy w Lidlu, ciuchy
        kupuja w Pennys i odkladaja po 1000 euro miesiecznie. Nie chce sie wysilac na
        stwierdzenia, ile trzebya by bylo zarabiac zeby odkladac 500-1000-2000
        miesiecznie, poniewaz wraz ze wzrostem naszych zarobkow rosna tez nasze
        wymagania, zmienia nam sie definicja tego co komfortowe a co pospolite, zwykle.
    • Gość: Kerberos Wiecej sie da IP: *.range86-129.btcentralplus.com 03.08.06, 12:31
      Ja bede zarabial od przyszlego tygodnia 1300 na reke i nie sa to zadne kokosy.
      Na pierwsza prace moze byc.
      Moge z tego odlozyc nawet 700 funtow (mimo ze zyje w Londynie). Ale jak bede
      chcial zyc na takim poziomie jak w Polsce, czyli dobre jedzenie, auto, wypady do
      kina i dyskoteki itd moze mi zostac 100 funtow.
      To przy moich zarobkach 21k rocznie brutto. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, ze
      za rok, jak bede mial juz doswiadczenie w UK (maja na tym punkcie odpal tutaj),
      lepiej znal jezyk i podniose kwalifikacje, bede zarabial 40k. Wtedy to i nawet
      2000 miesiecznie odloze. Ale moge z kolei zaczac ubierac sie w lepszych
      sklepach, zrez w restauracjach i znowu 100 odloze. ITD
      Zalezy od priorytetow i po co sie tutaj przyjechalo.
      Po prawdzie, znam tu wielu ludzi, ktorzy nie odkladaja prawie nic. Starcza im na
      zycie i nic ponadto ...
      • Gość: bbb Re: Wiecej sie da IP: *.in-addr.btopenworld.com 03.08.06, 12:37
        a mnie tak bardzo interesuje na co wy wszyscy odkladacie te funty??
        na m3 w sieradzu?? na nowe auto co by sie sasiadom pokazac,czy moze na otwarcie
        jakiegos tam "biznesu" w PL jak kazdy szanujacy sie chlopek roztropek
        • Gość: Kerberos Re: Wiecej sie da IP: *.range86-129.btcentralplus.com 03.08.06, 12:49
          Nie pisalem ze odkladam.
          Poza tym moze i bede, bo nie mam zamiaru osiasc na stale w UK.

Gorka finansowa musi byc i tak robia ludzie rozsadni.W zyciu bywa roznie
        • Gość: wow Re: Wiecej sie da IP: 217.33.252.* 03.08.06, 12:50
          Ja zbieram na depozycik na kupno domu, no i na oplaty z tym zwiazane. Zreszta
          ja nie potrafie zyc bez rezerwy finansowej.
        • Gość: Kerberos Re: Wiecej sie da IP: *.range86-129.btcentralplus.com 03.08.06, 12:50
          Poza tym lepiej byc chlopkiem roztropkiem z wlasnym biznesem w Polsce niz tu
          pracowac na Angoli
          • Gość: bbb Re: Wiecej sie da IP: *.in-addr.btopenworld.com 03.08.06, 12:54
            a nie lepiej miec wlasny biznes tutaj??
            • Gość: Kerberos Re: Wiecej sie da IP: *.range86-129.btcentralplus.com 03.08.06, 13:00
              Byc moze. Szczerze mowiac zastanawiam sie nad tym ;) Jeszcze za malo znam rynek
        • Gość: dix Re: Wiecej sie da IP: 195.217.52.* 03.08.06, 13:15
          Gość portalu: bbb napisał(a):

> a mnie tak bardzo interesuje na co wy wszyscy odkladacie te funty??

A nie powinno Cie to interesowac, bo to nie Twoja kasa i g ... Ci do tych
          pieniedzy.

Chyba ze chcesz, zebysmy sie pochwalili - wtedy bardzo chetnie. Ja odkladam na
          kupno mieszkania w Paryzu, jak bede robic doktorat na Science-Po.
          • Gość: bbb Re: Wiecej sie da IP: *.in-addr.btopenworld.com 03.08.06, 13:21
            czyli odkladasz na nauke,to sie rozumie.mialem na mysli tych wiecznych ciulaczy
            zbierajacych funt do funta czesto nawet kosztem zdrowia
            • Gość: zzzzz Re: Wiecej sie da IP: *.nott.cable.ntl.com 03.08.06, 13:31
              mit z odkladanie pieniedzy mnie nie dotyczy,przyjechalem tu aby przeczekac zly
              okres w kaczolandzie,jezeli sie poprawi za 10 lat to wroce,jezeli nie do tego
              czasu moje dzieci beda juz na tyle zaznajomione w angielskich realiach ze szkoda
              mi bedzie ich zmuszac do zmiany swiatow...
              wracajac do tematu na 10 moich znajomych (moze tylu mam)jedna osoba odklada
              kase(studia,auto) inni pomimo tego ze przyjechali tutaj na krotki okres3-6-12
              miechow zyja identycznie jak w polsce czyli bawia sie,robia dlugie
              wycieczki-poprostu korzystaja z mozliwosci i argumentuja to chcecia zdobycia
              nowych doswiadczen i spedenia milo czasu....
    • Gość: gość Re: Odłożyć 500 funtow/miesiąc realne???????????? IP: *.b-ras1.lmk.limerick.eircom.net 03.08.06, 13:42
      Dlaczego niektórzy myslą że tu sie przyjeżdza tylko po to zeby odkładać
      pieniądze? Niektórzy chca zyc normalnie, dobrze zjeść, wyjść gdzies czasami,
      kupić fajny ciuch, pojechac na wycieczkę. Po prostu żyć.
      • Gość: ale Re: Odłożyć 500 funtow/miesiąc realne???????????? IP: 217.33.252.* 03.08.06, 14:37
        Ale odlozenie jakiejs drobnej gotowki na ciezka chwile, czy po prostu na
        wszelki wypadek nie jest niczym zlym. Nie chodzi o ciulanie, tylko naturalne
        odkladanie sie pieniedzy na koncie.
        • Gość: gość Re: Odłożyć 500 funtow/miesiąc realne???????????? IP: *.b-ras1.lmk.limerick.eircom.net 03.08.06, 15:40
          Ja też odkładam trochę na cięzkie czasy, ale bez jakiejś większych wyrzeczeń,
          powolutku. Denerwują mnie tacy goście, którzy za przeproszeniem w d... były i
          g.... widzieli a mądrzą się.
    • Gość: master chief Re: Odłożyć 500 funtow/miesiąc realne???????????? IP: 194.152.82.* 03.08.06, 19:13
      Przypadek 1:
      Gosc pracuje jako inzynier, ma kontrakt na jakies 40k rocznie, do tego mieszka
      z pracujaca dziewczyna (zarabiajaca powiedzmy 18k) w wynajmowanym 1 bed flat
      (koszty sa dzielone)

Przypadk 2:
      Gosc pracuje w magazynie za stawke 5,05 na 37.5h tygodniowo. Nadgodzin za
      bardzo nie ma bo i tak sa setki chetnych Polakow do pracy a i sezon obecnie
      martwy. Dochody na reke miesiecznie ok. 700 funtow (czasami nawet mniej).
      Oczywiscie musi sie sam z tego utrzymac.

Do czego zmierzam? Pomysl, ktory z opisanych przypadkow bedzie w stanie odlozyc
      te 500 funtow? Niezbyt trudne cwiczenie. Do czego naprawde zmierzam? Jak mozesz
      sie pytac o to ile bedziesz w stanie odlozyc nie podajac ani pracy, ktora
      chcesz wykonywac ani ile bedziesz zarabial??
    • off_shore Re: Odłożyć 500 funtow/miesiąc realne???????????? 03.08.06, 21:12
      moim zdaniem zle postawione zostalo pytanie bo poziom oszczednosci zalezy
      przede wszystkim od zarobkow. ja chcialbym zostac jak najszybciej rentierem
      wiec staram sie odlozyc jak najwiecej. a mam z czego bo zarabiam 50kgbp pa.
      • Gość: on Re: Odłożyć 500 funtow/miesiąc realne???????????? IP: *.server.ntli.net 04.08.06, 08:51
        wlasnie to zalezy co kto lubi i jakie ma cele. ja nie mam tu zamiaru zostac na
        stale dlatego zbieram pieniadze. Ale zyje normalnie, wynajmuje ze znajomymi
        dom, mam net, laptopa i inne rzeczy. A mam znajomych co przez półtora roku
        pracy nic nie odlozyli. Nie wiem może lubią pracować w nocy i w taki sposób
        spędzać zycie. Ja wiem że za jakis czas to skoncze.
    • Gość: Polka w UK Re: Odłożyć 500 funtow/miesiąc realne???????????? IP: *.range81-159.btcentralplus.com 04.08.06, 19:38
      Czemu nie?
      • Gość: gosc Re: Odłożyć 500 funtow/miesiąc realne???????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.06, 20:29
        Pracuje w nocy w dzien spie malo wydaje i ledwie odkladam 600 funtow.
        Mysle ze przecietnej osobie ktora przyjezdza do Angli i zarabia minimum lub nie
        wiecej niz 6funtow/godz, 300 stowy na miesiac odlozyc to max.Inna sprawa jesli
        sie jest jakims specjalista IT czy cos w tym rodzaju,ale to juz inna historia.
        • Gość: Mediator Re: Odłożyć 500 funtow/miesiąc realne???????????? IP: *.range86-128.btcentralplus.com 04.08.06, 21:55
          Witaj/cie/,

Mozna odlozyc 500 funtow. Ale nie w Londynie, chyba, ze ktos zarabia duzo. W moim Leeds jesli ma sie niedrogie mieszkanie lub z kims sie je dzieli, to nie jest nierealne. oczywiscie duzo zalezy od dyscypliny i trybu zycia. Takze od rodzaju pracy. Ale zeby te 500 odlozyc spokojnie, trzeba by bylo zarabiac jakies 1100 na reke. Wtedy naprawde bez problemu. Problem natomiast w tym, ze wiele jest wydatkow generowanych przez to, ze sa bliscy w Polsce, ze sie tam wyjezdza, czasem trzeba cos kupic do chalupy. Nie ma reguly. Wazne, by zachowac proporcje pomiedzy zarobkami a standarem zycia i mieszkania, jaki sobie wybierzesz. Mozna wynajac fajne mieszkanie i zyc naprawde komfortowo ale wtedy niewiele zaoszczedzisz. A w Londynie wyglada to juz zupelnie inaczej. Moj przyjaciel zarabia grubo ponad tysiac funtow na reke ale jego wydatki na mieszkanie i inne oplaty sa takze duzo wieksze niz poza Londynem. Pozdrawiam serdecznie. No i pamietaj, ze polski urzad skarbowy bedzie bardzo dokladnie kontrolowal rok 2006. Konta bankowe Polakow za granica zostaly juz przekazane do Polski - to akurat informacja z oficjalnych komunikatow prasowych. W 2007 to juz calkiem inna sprawa, tylko umowa musi zostac jeszcze ratyfikowana.
          • Gość: ehh Re: Odłożyć 500 funtow/miesiąc realne???????????? IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 04.08.06, 21:58
            Informacje o kontach polskich rezydentow, tzn osob, ktore przy zakladaniu konta
            podaly adres w Polsce. Poza tym informacje o kontach z UK nie zostaly jeszcze
            przekazane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka