Dodaj do ulubionych

Jakie koszty i najkrotsza droga do Polski?

22.08.06, 12:48
Musialem kupic samochod, poniewaz wymaga tego moja praca. w polowie listopada
zamierzam, a nawet musze przyjechac do Polski, (rozliczyc do konca roku
kapital poczatkowy do emerytury z tym zlodziejem ZUS-em)Mysle teraz, by
przyjechac do Polski tym samochodem. Kto "przerabial juz ten temat" i moze
przekazac mi swoje doswiadczenia.
Obserwuj wątek
    • aniajawo Re: Jakie koszty i najkrotsza droga do Polski? 22.08.06, 12:52
      a Ty sie chcesz tym samochodem pochwalic rodzinie i znajomym w Polsce? Bo jesli
      nie, to taniej samolotem...
      • Gość: bbb Re: Jakie koszty i najkrotsza droga do Polski? IP: *.in-addr.btopenworld.com 22.08.06, 13:01
        no i szybciej
    • elaweybridge Re: Jakie koszty i najkrotsza droga do Polski? 22.08.06, 13:01
      jesli to ma byc duze wygodne auto (zdecydowanie nie polecam jazdy samochodem
      typu C3 czy Mercedes klasy A), a z PL masz w planach pozabierac jakies graty to
      napieraj autem. do towarzystwa 1 lub 2 osoby za oplata i gra.
      koszt? paliwo cos okolo 200f przy w miare ekonomicznej jezdzie (w 2 strony)

jesli masz sie udac do PL tylko po to zeby costampozalatwiac i wrocic, to
      samolotem bezpieczniej i szybciej.
      • aniajawo Re: Jakie koszty i najkrotsza droga do Polski? 22.08.06, 13:06
        jestes pewna, ze £200? Mnie sie wydaje, ze duzo duzo wiecej
        • Gość: dix Re: Jakie koszty i najkrotsza droga do Polski? IP: 195.217.52.* 22.08.06, 13:12
          Hehe, no wlasnie. Ela jak zwykle dojechala z Weybridge w szczere pole.

£200 to chyba w jedna strone. No i dochodzi prom - £80 min, a jak ktos ma
          fantazje przejechac przez tunel - to i £200+
          • korkix78 Cena promu z Dover 22.08.06, 13:15
            Za prom zwykle place 30-45 w jedna strone. A i zdazylo sie chyba z 2 razy ze
            bylo ponizej 30, zdaje sie cos w rewirze 25.
            A naprawde nie plynalem promem firmy "Tesco Value" tylko normalnym promowym
            promem.

Roznice cenowe wynikaja z dobrania odpowiedniej godziny i zakupu zawczasu
            przez neta, that's it.
            • korkix78 Re: Cena promu z Dover 22.08.06, 13:19
              A stosujac zwrot "zawczasu" prosze nie definiowac go jako planowanie teraz
              przyszlorocznych Swiat Bozego Narodzenia, tylko chodzi mi o 1-3 tygodnie.

Koniec prostowania kolejnej klasycznej gminnej legendy.
            • Gość: dix Re: Cena promu z Dover IP: 195.217.52.* 22.08.06, 14:42
              korkix78 napisał:

> Za prom zwykle place 30-45 w jedna strone

Jasne, korkix, w 2 strony srednio po £40 - masz moja cene £80. Nie chce byc
              inaczej.

Zgoda, ze czasem mozna sie zalapac na jakies tansze polaczenia. Mozna tez
              przerobic samochod na hulajnoge i nie placic za paliwo.

A my mowimy tu o SREDNIM koszcie, a nie total cost cutting, ze sie nawet na
              tankstelli nie zatrzymasz na kawe, bo €1.5 bedzie szkoda
              • korkix78 Re: Cena promu z Dover 22.08.06, 15:45

No tak, w 3 strony byloby i 120 :)
                OK ja caly czas mam na mysli jeden kierunek.

I w sensie promu i kosztow paliwozerstwa

A nawiasem mowiac zatrzymuje sie nie tylko na tankszteli ale zazwyczaj u
                przyjaciol w Gelsenkirchen na noc - akurat mniej wiecej w pol drogi :)
                • Gość: tomaszeko Z Dunkierki tylko £ 18 IP: 82.108.110.* 24.08.06, 14:39
                  Jak ktos chce tanio to polecam noc i prom z Dover do dunkierki. Za bilet
                  zakupiony 3 dni przed wyjazdem w jedna strone placilem £18. Prom wyplywal o 4
                  rano z Dunkierki. Prom glownie z ciezarowkami ale dzieki temu jest spokoj na
                  pokladzie i kazdy w kime uderza na fotelach i nikt sie nie gorszy. Ja nawet
                  spiwor i poduszke mialem.
                  • korkix78 Re: Z Dunkierki tylko £ 18 24.08.06, 14:48
                    To chyba nie Norfolk ??
                    Mozesz podac co to za przewoznik ?
            • bigstrand Re: Cena promu z Dover 22.08.06, 14:48
              korkix78 napisał:
              > A naprawde nie plynalem promem firmy "Tesco Value" tylko normalnym promowym
              > promem.
              promy promowe sa do kitu, wogle nie jezdes tryndy, kazdy gostek na poziomie
              taki jak ty zawsze jedzie tunelem i to nie jakims tam tesco value a tunelem
              tunelowym, eurotunelem...

a w zyciu nie wsiadl bym do tescowego promu... tak by powiedzial rysiek ochodzki
            • l_koziar Re: Cena promu z Dover 24.08.06, 16:00
              ja zapłaciłem 38 funtów w obie strony za prom relacji Dover - Dunkierka.
              Zarezerwowałem z około 2 miesięcznym wyprzedzeniem. Ale oczywiście godziny
              trochę niedogodne - tj. 4 rano, a powrót po 22. Przeciętny samochód osobowy,
              dwoje pasażerów. Firma Norfolkline.
          • aniajawo Re: Jakie koszty i najkrotsza droga do Polski? 22.08.06, 13:29
            Zem, wlasnie rozmawialam z kuzynka i jej znajomi (z wybujala wyobraznia co
            prawda) pojechali samochodem do polski (ale oni sie chcieli pochwalic tym
            nabytkiem, wiec to inna sprawa) i rzekomo zaplacili za to ok £700 (paliwo+tunel)
            • korkix78 Re: Jakie koszty i najkrotsza droga do Polski? 22.08.06, 13:55

Albo jezdza Hammerem z podrasowanym silnikiem, albo dodatkowo chcieli pochwalic
              sie tez jaki to maja gest i ile to oni nie wydaja.

Albo jechali okrezna droga zahaczajac o Gibraltar, poludniowa droga zeby
              uniknac deszczow na Peloponez, i potem prosto przez Moskwe na Oslo, a stamtad
              juz bezposrednio promem do Gdanska.

Do Polski jade za 3 tygodnie. Nie licze nigdy dokladnie ile to kosztuje, ale
              zapewniam Cie, ze jest to blizej 200 jesli nie 150 niz 700.
            • konstruktorka1 Re: Jakie koszty i najkrotsza droga do Polski? 22.08.06, 14:29
              Bylismy w Polsce samochodem ostatnio
              150£ prom (tyle ze nasz w obie strony a mozna taniej nawet do 50) + 250£
              paliwo www.directferries.co.uk/
              • elibre Re: Jakie koszty i najkrotsza droga do Polski? 23.08.06, 22:44
                www.speedferries.com
                29L w jedna strone, szybki, maly (krotszy czas za- i wyladunku) prom.
          • elaweybridge Re: Jakie koszty i najkrotsza droga do Polski? 22.08.06, 16:33
            nie macie sie czego czepiac?
            napisalam ze _samo_paliwo_ okolo 200f. tyle wlasnie wydalismy. do Wroclawia.

co do promu to ceny sa rozne.
            • elaweybridge Re: Jakie koszty i najkrotsza droga do Polski? 22.08.06, 16:34
              a jak juz jestesmy przy cenach to za prom na swieta tego roku w P&O zaplacilam
              £50 w obie strony.
              • korkix78 Re: Jakie koszty i najkrotsza droga do Polski? 22.08.06, 16:39
                ....co -dodam od siebie -choc jest transportem tanim, to nie ma co
                mowic 'usralo wam sie', 'pewnie plyneliscie wplaw a czesci samochodowe
                wyslanliscie paczka' itp
                To nie jest jakas niepowtarzalna jedyna w swoim rodzaju oferta.
                Trzeba umiec znalezc dobre polaczenia.

Nie zawsze jest to mozliwe, ale zazwyczaj tak.
        • kruwsko66 Re: Jakie koszty i najkrotsza droga do Polski? 22.08.06, 16:45
          ja jestem pewien tylo do tych 200futuw to w jedna srone moze troszke mniej
          przyjedzie 120 na godzine ale jeszcze bilet promemk okol90 funtu ja miesac temu
          przyjechalem autem
      • kaffelek Re: Jakie koszty i najkrotsza droga do Polski? 23.08.06, 15:20
        elaweybridge napisała:

> jesli to ma byc duze wygodne auto (zdecydowanie nie polecam jazdy samochodem
        > typu C3 czy Mercedes klasy A), a z PL masz w planach pozabierac jakies graty
        to
        > napieraj autem. do towarzystwa 1 lub 2 osoby za oplata i gra.
        > koszt? paliwo cos okolo 200f przy w miare ekonomicznej jezdzie (w 2 strony)
        >
        > jesli masz sie udac do PL tylko po to zeby costampozalatwiac i wrocic, to
        > samolotem bezpieczniej i szybciej.
        >

Dzieki, widze ze sa takze na tym forum ludzie nie zawistni... a pojechac
        samochodem musze, by przywiezc potrzebne mi narzedzia. Na razie "jade" na
        pozyczonych (narzedziach, oczywiscie), ale jak dlugo mozna. Zakup tutaj moze by
        sie i oplacal, ale wszystko co potrzebuje mam w Polsce...
        ...a i pochwalic sie trzeba, a coooo???.... hehehe...
        dzieki
        • Gość: lightshadow ok 60 Norforkline i 200 na paliwo IP: *.dsl.pipex.com 23.08.06, 23:31
          wszystko na temat..
          • Gość: lightshadow Re: ok 60 Norforkline i 200 na paliwo IP: *.dsl.pipex.com 23.08.06, 23:35
            achaaaa... i oczywiście nikt nie odpowiedział rzeczowo na pytanie jaka
            najkrótsza droga, ale to zależy kochany dokoąd w Polsce zmierzasz??
            służe radą jakby co :)
            A.
    • liberalna_konserwa Re: Jakie koszty i najkrotsza droga do Polski? 24.08.06, 17:32
      Tunel + benzyna = duże koszty. Jak Ci się np. na autostradzie w Niemczech
      zepsuje to laweta (za dużą ilość euro) zawozi Cię 1) na złom 2) do naprawy. W
      wielu wypadkach wariant numer 1 plus pociąg do kraju wychodzi taniej niż dwójka.
      Jak boisz się latać jedz autokarem – za bilet zapłacisz tyle co wjazd do tunelu.
      • korkix78 Re: Jakie koszty i najkrotsza droga do Polski? 24.08.06, 17:41

Ubezpieczenie na miesiac w PZU (holowanie, dorazna naprawa ) pokrywajace cala
        Europe - ok 20zlotych.
    • Gość: wujek samo dobro Re: Jakie koszty i najkrotsza droga do Polski? IP: 80.50.29.* 25.08.06, 08:37
      najkrotsza droga do Polski to wplaw przez Morze Polnocne a nastepnie krotki
      dystans przez Baltyk i wychodzisz na placy w Kolobrzegu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka