Dodaj do ulubionych

Kiedy mogę odejść z Tesco

IP: 149.254.200.* 09.09.06, 17:53
Chciałbym opisac swoją sytuację, gdyż myślę, że jest dośc nietypowsa, a zależy
mi aby moją sprawę rozwiązać jak najszybciej i zgodnie z literą prawa pracy w
Anglii. Swoja współpracę z Tesco UK rozpocząłem 13 marca. Dziś, stan na 9
września, chciałbym rozwiązać umowe o pracę jak najszybciej. Cz ktoś orientuje
się jak wygląda sprawa z wypowiedzeniem? Czy składa się jakąś prośbę i jak
długi jest okres wypowiedzenia. Właśnie dziś rozpocząłem swój urlop i potrwa
on 11 dni roboczych, gdyż jak nas poinformowano do końca września trzeba
wykorzystać 15 przysługujących dni urlopowych. Chciałbym odejść jak
najszybiej, nie musze nawet wykorzystywać urlopu, nie jest mi do niczego
potrzebny.Nie wiem w jaki sposób zacząć tą procedure, może ktoś był w podobnj
sytuacji, byłbym wdzięczny za poradę. Niektózy mówią, że muszę pracować przez
miesiąc, a inni że przez tydzień. A może jakoś udałoby się zamienić ten urlop
żeby nie odpracowywać wogóle nocek? Będę wdzięczny za każdą poradę.
Obserwuj wątek
    • Gość: TK Re: Kiedy mogę odejść z Tesco IP: 89.240.117.* 09.09.06, 19:59
      tygodniowe wypowiedzenie do menadzera

i najlepiej czytac ksiazeczke, ktora dali na Induction Day
      • Gość: barbakana Re: Kiedy mogę odejść z Tesco IP: 149.254.200.* 09.09.06, 20:11
        Dzięki za bardzo precyzyjną odpowiedź. Chodzi mi o to kiedy dokładnie mogę
        złożyć tą notkę. W dniu kiedy mija pół roku mojej pracy, czy też po pół roku i 2
        tygodniach mojego urlopu, czy też wogóle nie ma to znaczenia. Chodzi mi o to,
        żeby nie odpracowywać potem jakiegoś tygodnia pracy. Czy można jakoś tak to
        rozegrac, żeby zrezygnowac będąc jeszcze na urlopie. Czy też musze byrakcie
        trwania tygodnia prac, żeby to złożyć. Wydaje mie się, że dobrze to wyłuszczyłem
        teraz. No bo nie uśmiecha mi się pracowac tam jeszcze nawet jeden dzień dłużej.
        • Gość: cidy Re: Kiedy mogę odejść z Tesco IP: 89.241.123.* 10.09.06, 16:55
          moim zdaniem to dziala tak:
          skladasz wypowiedzenie bedac jeszcze na urlopie, ze z dniem takim i takim
          rezygnujesz z pracy w TESCO -czyli po twoim urlopie, ktory trwa jeszcze chyba
          dluzej niz tydzien.. w ten sposob mozesz juz praktycznie czuc sie wolny

nie musisz wcale czekac pol roku zeby zrezygnowac z pracy w TESCO - mozesz to
          zrobic nawet po kilu dniach, po miesiacu a nawet po roku... chyba, ze lacza Cie
          inne zobowiazania typu wynajem mieszkania
          • nieslubne_dziecko_romana Re: Kiedy mogę odejść z Tesco 10.09.06, 17:57
            dokładnie:-)
          • Gość: barbakana Re: Kiedy mogę odejść z Tesco IP: 149.254.200.* 11.09.06, 08:05
            dzięki. troszkę jeszcze doczytałem i wygląda to nienajgorzej. Mam wynajete
            mieszkanie przez agencję współpracującą z tesco, ale to nie jest żaden problem.
            Kolega odchodził z tesco i nie miał żadnych problemow z mieszkaniem. Tylko, że
            on odchodził gdy jeszcze nie miał wypracowanego urlopu, jakoś przed upływem 3
            miesięcy. I rzeczywiście mam urlop, który trwa dłużej niż tydzień. Nie jestem
            pewien jak oni to zinterpretuą, poniewaź jestem tu pół roku a zgodnie z tym co
            nam mówiono za każde 3 przepracowane miesiące należy się 5 dni urlopu. Więc po 6
            miesiącach pacy należy mi się 10 dni urlopu, ktre mijają w sobotę :( Ale
            zobaczymy. Może jqakoś się uda. Nie jest aż tak źle, po prostu ludzie odchodzą z
            tesco, została nas tylko 3 a ja jestem w konflikcie z kilkoma angolami a poza
            tym zalazłem sobie inną, niefizyczną pracę na dzień, więć nie bardzo chce mi się
            już dziergać 'na póły'. Do końca tygodnia wszystko się wyjaśni.
            • Gość: TRYKA Re: Kiedy mogę odejść z Tesco IP: *.ipt.aol.com 11.09.06, 12:40
              JAK MACIE CHATE Z TESCO TO NIC IM NIE MÓW TYLKO NIE POJAWIAJ SIĘ WIĘCEJ W
              PRACY I WYCZYŚĆ SOBIE KONTO!!!A NAJLEPIEJ ZMYJ SIĘ PO WYPŁACIE, UWAŻAJ NA
              TESCO.NIE MUSISZ CZEKAĆ TYDZIEŃ , WYSTARCZY 3 DNI!!!MOŻESZ ODEJSC LEGAL , ALE
              MOGĄ COŚ CI POBRAĆ Z CHATĘ...U NAS NIE WYPŁACILI KUMPLOWI OSTATNIEJ PENSJI
        • Gość: kadela Re: Kiedy mogę odejść z Tesco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 18:49
          A co barbakana...Jest aż tak tragicznie??!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka