Dodaj do ulubionych

druga praca - podatek

IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 18.09.06, 18:22
Dziendoberek
Tak jak w tytule: zastanawiam sie nad podjeciem drugiej pracy (part time) w
celu dorobienia paru funciaków do nedznej pensji kelnerskiej. Znajomi mnie
jednak przestrzegaja, ze od drugiego etatu (pół też) Tony&Ela pobieraja jakis
drakonski podatek i ze nie koniecznie musi to byc dobry pomysl...
Macie jakies doswiadczenia w tem temacie?
Dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: wasabi Re: druga praca - podatek IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 18.09.06, 18:56
      plizzzz
    • korkix78 [...] 18.09.06, 19:29
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • korkix78 Peat 18.09.06, 19:36
        Peat, w tym pierwszym watku popierkielbasilo mi sie w jednej licznie, dodalem
        drobny drobiazg, i poprawilem dwie literowki.

Da rade skasowac ten pierwszy i zostawic ten drugi , poprawiony ?

To moze byc pomocne bo identycznych pytan pewnie bedzie wiecej w przyszlosci.
        • peat Re: Peat 19.09.06, 12:06

co ma sie nie dac ;)

wasz

peat
      • Gość: wasabi Re: Podatki od 2 prac a od podatki jednej pracy IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 18.09.06, 19:36
        woooooow
        dzieki
        tego mi bylo trzeba
        • korkix78 Re: Podatki od 2 prac a od podatki jednej pracy 18.09.06, 19:48
          Spoko.

Nie Ty pierwszy o to pytasz, i pewnie nie ostatni.
          Teraz bede tylko wklejal linka :P
    • korkix78 Podatek a jedna praca Vs podatek a dwie prace 18.09.06, 19:34
      W GB sam fakt posiadania drugiej pracy nie skutkuje finansowym dostaniem w dupe
      z punktu widzenia podatkowego.

Suma podatku dochodowego jaki zaplacisz w roku podatkowym bedzie identyczna
      jesli bedziesz mial jedna prace w ktorej zarobisz przez ten rok 16000 funtow,
      lub dwie prace w ktorych zarobisz odpowiednio 12500 i 3500 GBP, jak i w
      sytuacji kiedy masz 160 roznych prac i za kazda z nich otrzymasz 100 GBP
      zarobku brutto.

Natomiast trzeba to odroznic od faktu,ze podjecie dodatkowej pracy powoduje
      zwiekszenie Twojej przewidywanej sumy dochodow w ciagu roku podatkowego, co
      wplywa na 'odczuwalne' pobieranie zaliczek z tytulu podatku.

Przyklad :
      Pracujesz w dzien w firmie A wykopujac w ziemii doly.
      Z tego tytulu zarobisz rocznie 11000 GBP. Nalezny podatek za caly rok wyniesie
      Cie (nie mylic z NIN) ok 830GBP.

Teraz uwaga :

Zalozmy, ze w momencie zatrudnienia szef przejrzal Cie na wskros i widzi, ze
      kopacz dolow z Ciebie wysmienity - otrzymujesz 50 % wieksze pieniadze.
      Oznacza to,ze Twoje roczne zarobki wynosza 16500.
      Za tak skalkulowany dochod podatek wyniesie Cie ... 2270 GBP ! (nadal pisze
      jedynie o podatku, nie o NIN).
      A zatem blisko 3 razy wiecej niz w pierwszym przypadku.

A tymczasem ktos kto zarobi w ciagu roku 5000 funtow nie zaplaci ani funta
      podatku (jesli placi zaliczki - dostanie pelny zwrot) i wlasciwie mowiac ze
      placi najmniejsze podatki - 0% - ma racje.
      Czy to jednak oznacza,ze nie oplaca sie pracowac za wiecej, bo zaplaci sie
      wiecej podatku?

Otoz wynika to z tego,ze podatek efektywny - rosnie. Jednak stawka podatku w
      danym progu jest zawsze taka sama. W roku podatkowym 2006/2007 kwota zwolniona
      z opodatkowania wynosi 5035 GBP. Kolejne 2190 GBP jest obarczone stawka 10%. I
      dopiero kwota powyzej (a zatem wiecej niz 7225) wpada w prog 22%.

Tym sposobem niezaleznie, czy pracujesz w firmie A otrzymujac za to 16500 czy
      tez pracujac w firmie A za wykopujac z ziemii doly za 11k/annum po czym
      dodatkowo w firmie B part-time te doly zakopujesz za 5500, podatek w sumie
      zaplacisz w IDENTYCZNEJ wysokosci.

Dopiero wpadniecie w kolejny, najwyzszy prog podatkowy, powoduje powazniejszy
      spadek dochodow netto. Dochod ten to generalnie ok 37.5k/annum, choc sa od tej
      sytuacji wyjatki (np udzial w Pension Scheme dziala in plus dla podatnika) i
      wtedy stawka podatku wynosi 40% od kwoty zarobionej powyzej.

Aha ! W mojej wypowiedzi zakladam, ze nie otrzymujesz w UK dywidend z akcji,
      przychodow z tytulu wynajmu / sprzedazy mieszkania albo odsetek w banku rzedu
      setek/tysiecy funtow.

Troche dlugo ale mam nadzieje wyczerpujaco i zywie nadzieje,ze zrozumiale.
      • seiw83 Re: Podatek a jedna praca Vs podatek a dwie prace 19.09.06, 11:08
        witam mialbym takie pytanko. student przyjerzdza tu na wakacje i prauje.
        pracodawca nie odprowadza podatku bo wiez ze czlowiek ten jest studentem i nie
        przekroczy 5035 f ale temu czlowiekowi udaje sie przekroczyc ta granice.
        podatek 10% jest naliczany od 5035 do 7 k czy za cala kwote?
        • aznar33 Re: Podatek a jedna praca Vs podatek a dwie prace 19.09.06, 11:24
          10% jedynie od kwoty ponad 5035.

... natomiast niech student weźmie pod uwagę nadal obowiązującą ustawę o
          unikaniu podwójnego opodatkowania pomiędzy PL a UK, czyli konieczność zapłacenia
          podatku dochodowego w PL od przychodów osiągniętych w UK.

Korkix - moje gratulacje za dobre chęci.
          • korkix78 Re: Podatek a jedna praca Vs podatek a dwie prace 19.09.06, 11:34

Abstrachuje tu od podatkowego piekielka w Polsce - skupilem sie na
            rozwiazaniach UK.

Nawiasem mowiac setki (doslownie) znajomych wyjezdzalo na W&T do USA
            (ewentualnie Au Pair, inne wizy znacznie rzadziej) , nikt nawet nie myslal o
            rozliczaniu sie z podatkow w Polsce, bo nie przyszlo to nikomu do glowy.

Nie znam przypadku ganiania fiskusa za wymienionymi aktorami podatkowego
            bagienka.

Fakty..:)

JA do niczego nie zachecam ani nie odwodze.
            Aczkolwiek polecam zapoznac sie z opinia ghroma z jego stronki :P
            • aznar33 Re: Podatek a jedna praca Vs podatek a dwie prace 19.09.06, 11:42
              > Nie znam przypadku ganiania fiskusa za wymienionymi aktorami podatkowego
              > bagienka.

Niemniej jednak takie przypadki się trafiają (źródło - brat na praktykach w US)

> JA do niczego nie zachecam ani nie odwodze.
              > Aczkolwiek polecam zapoznac sie z opinia ghroma z jego stronki :P

No i dobrze, bo Ghrom ni mniej, ni więcej, tylko podjudza do popełnienia
              przestępstwa.
              ;)
            • aznar33 Re: Podatek a jedna praca Vs podatek a dwie prace 19.09.06, 12:37
              BTW Korkix, nie wiesz może jaki jest los nowej ustawy o unikaniu podwójnego
              opodatkowania? Ratyfikowały ją już może oba parlamenty?

• korkix78 Re: Podatek a jedna praca Vs podatek a dwie prace 19.09.06, 12:53

Nic mi o tym nie wiadomo, na dzien dzisiejszy.
        • korkix78 Re: Podatek a jedna praca Vs podatek a dwie prace 19.09.06, 11:26

10% jest naliczane OD 5035 do 7225.

W praktyce najprawdopodobniej beda mialy miejsce potracane kwoty podatku
          tytulem zaliczek, i mozliwe ze wcale niemale ze wzgledu na tzw tax code BR , CO
          JEDNAK NIE ZMIENIA FAKTU ,ze nieprzekroczenie granicy 5035 uprawnia do 100%
          zwrotu podatku.
          • Gość: taxman Re: Podatek a jedna praca Vs podatek a dwie prace IP: *.claimtracker.com 19.09.06, 12:18
            Czyli nie mozna od razu powiedziec, ze druga praca jest po prostu opodatkowana
            od razu stawka 22% podatku doch. (z kodem BR(?))...?
            Zakladajac, ze w full-time job i tak wpada najpierw w 10%, a potem w 22%, to
            dodatkowa praca bedzie tez juz 22%. Dobrze? ;)

Przynajmnirj ja tak mialem, bo wiadomo, ze na dodatkowa prace nie bedzie juz
            stawki 10% do L2090.
            • korkix78 Re: Podatek a jedna praca Vs podatek a dwie prace 19.09.06, 12:52
              To nie jest do konca tak.

Nadany kod determinuje kwoty pobieranych zaliczek, ale ostateczny podatek
              dochodowy nie jest zalezny od kodu, lecz od sumy rocznych dochodow.

Nie jest tak, ze sam fakt posiadania dwoch prac powoduje zwiekszone obciazenia
              podatkowe. Podatki placi sie wieksze, gdyz dochod jest wiekszy.

Jesli ktos przyjedzie na wakacje i bedzie smazyl hamburgery u jednego
              pracodawcy pracujac full-time otrzymujac przez te wakacje wynagrodzenie w
              wysokosci 1800 GBP, a jednoczesnie zdecyduje sie dorabiac jako part-time
              chirurg plastyczny,bo to jego zawod I otrzyma za te kilka godz w tygodniu
              dodatkowo 3200 GBP ,po czym nie zarobi juz nic w Anglii bo powroci do Polski /
              Czechow / na Wyspy Sw. Tomasza to suma sumarum za obie prace zaplaci podatek w
              wysokosci 0 GBP.
              Obliczmy wiec efektywna stawke podatku :
              0/5000 = 0%.

Jednak to jest podatek za rok podatkowy 2006/2007. W trakcie trwania pracy
              najprawdopodobniej poprzez system PAYE (Pay As You Earn) bedzie mial pobrane
              zaliczki na podatek, ktore jednak zostana mu w calosci zwrocone,bo nie
              przekroczyl kwoty wolnej od podatku = 5035.
              • Gość: taxman Re: Podatek a jedna praca Vs podatek a dwie prace IP: *.claimtracker.com 19.09.06, 13:08
                Jesli ktos przyjedzie na wakacje i bedzie smazyl hamburgery u jednego
                > pracodawcy pracujac full-time otrzymujac przez te wakacje wynagrodzenie w
                > wysokosci 1800 GBP, a jednoczesnie zdecyduje sie dorabiac jako part-time
                > chirurg plastyczny,bo to jego zawod I otrzyma za te kilka godz w tygodniu
                > dodatkowo 3200 GBP ,po czym nie zarobi juz nic w Anglii bo powroci do
                Polski /
                > Czechow / na Wyspy Sw. Tomasza to suma sumarum za obie prace zaplaci podatek w
                >
                > wysokosci 0 GBP.
                > Obliczmy wiec efektywna stawke podatku :
                > 0/5000 = 0%.

OK. Uproscilem sytuacje, wzialem najbardziej populaerny przypadek Polakow.

Znaczy sie: pracuje caly rok w full-time w prtacy od 10-20k pa, i ma dodatkowa
                prace - za L5-L9 ph po kilk(nascie) godzin tygodniowo, ta dodatkowa bedzie
                miala juz od razu oszcacowany (odciagniety) pod.w wysokosci 22%, czyz nie?

W innych sytuacjach, takich jak twoja, trzeba oczywiscie liczyc...czy to juz
                czy jescze nie :)
                • korkix78 Re: Podatek a jedna praca Vs podatek a dwie prace 19.09.06, 13:39

Tak, od zarobionej kwoty powyzej 7225 GBP wchodzi sie w prog 22%, tj podatek
                  wynosi 22 pensy od kazdego dodatkowo zarobionego funta. I tak do ok 37500 GBP /
                  rok, kiedy to podatek wynioslby 40%.

Przy czym warto nadmienic, ze to nieistotne czy te dodatkowe funty wypracowane
                  sa w drugiej pracy, czy tez po prostu jako dodatkowe godziny w pracy pierwszej
                  (zakladajac te sama stawke).

Na jedno wychodzi.
    • eutyfrona Re: druga praca - podatek 19.09.06, 13:49
      Ja mam dwie prace, problem polega tylko na tym, że mam tax code tylko do jednej, i w tej ściągają mi podatek zgodnie z tax codem, a w drugiej BR, czyli 22%. Na koniec roku podatkowego dostanę zwrot nadpłaty.
      • aznar33 Re: druga praca - podatek 19.09.06, 14:08
        > Ja mam dwie prace, problem polega tylko na tym, że mam tax code tylko do jednej

:)
        Tax code masz w dwóch pracach.
        BR jest też kodem podatkowym i oznacza właśnie, że masz drugą (podstawową)
        pracę, w której wykorzystasz swoje tax allowance.

Zwrot nadpłaty dostaniesz jedynie, jeśli w pierwszej pracy zarobisz mniej niż
        7225 funtów.
        • korkix78 Re: druga praca - podatek 19.09.06, 14:22
          Aznar,

You have a new mail :) (gazeta.pl)
        • Gość: taxman Re: druga praca - podatek IP: *.claimtracker.com 19.09.06, 15:21
          Dokladnie, tyle jej odprowadza podatku, ile musialaby zaplacic, jezeli zarobi
          ponad te 7225.
          Wszyscy by zwrot chcieli, a ja mam doplate kur-de :) I to calkiem pokazna. Ale
          coz, placz i plac :)
          • seiw83 Re: druga praca - podatek 19.09.06, 16:42
            czyli jesli dobrze rozumniem tobedzie wygladalo to tak jako ze teraz nie placi
            sie zaliczki na poczet podatku do kwoty 7k (10%) a przekroczy sie te 5035 i
            powiedzmy zarobi 6k to trzeba bedzie zaplacic 10% od 6 k czyli na koniec roku
            podatkowego inland revenue przysle prosbe o doplate. czy jednak od tych 5035
            wogole sie nie placi podatku?nikt wogole nie placi? a wydaje mi sie ze placi bo
            po co by brali odrazu zaliczke i przedywidywali zarobki.
            • korkix78 Re: druga praca - podatek 19.09.06, 16:45
              >czy jednak od tych 5035
              >wogole sie nie placi podatku?nikt wogole nie placi? a wydaje mi sie ze placi
              >bo
              >po co by brali odrazu zaliczke i przedywidywali zarobki.

Nikt.
              Zaliczkowo pobiera sie podatek wlasnie po to,zeby nie bylo pozniej potrzeby
              doplaty. Zreszta z punktu widzenia finansowania biezacych wydatkow budzetu,
              wygodniej jest najpierw pobierac pieniadze a pozniej je zwrocic przez Panstwo,
              niz odwrotnie.
              Taki darmowy krotkoterminowy kredyt.
            • aznar33 Re: druga praca - podatek 19.09.06, 17:12
              www.hmrc.gov.uk/pensioners/personal_allowance.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka