Dodaj do ulubionych

ulubione polskie dania na obczyznie

IP: *.ukonline.co.uk 22.10.06, 22:59
Hej,

zoobowiazalam sie ugotowac polski obiad kilku polakom i zupełnie nie wiem, co
zrobić... :) Myślalam o schabowym albo czymś takim, ale nie mam pojęcia...
Jakie są Wasze ulubione polskie dania, które robicie tutaj?
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: ulubione polskie dania na obczyznie 23.10.06, 06:08
      Zrob bigos :) Kapuste dostaniesz prawie wszedzie (takze kiszona) kielbase
      polska takze juz nietrudno kupic. Grzybkow suszonych tylko jeszcze nie
      widzialem (moze za malo sie rozgladalem).
      • korkix78 Gdzie grzyby szuszone ? 23.10.06, 11:16

Przypuszczam, ze sa w wielu miejscach.
        Na pewno pamietam kupowalem swego czasu w Morrisonie, aczkolwiek przyznam
        zakamuflowane w jakims pudelku bynajmniej nieprzezroczystym i gdzies na stoisku
        z zywnoscia wschodnioazjatycka, choc grzyby byly normalne, zwykle, grzybowe i
        nie widzialem po nich latajacych zolwii w brytyjskie flagi.

Jednak nie jest to jakis bardzo standardowy produkt chyba, bo po tym jak sam
        ich nie znalazlem, zagailem kogos z obslugi i po chwili 5-osobowa morrisonowska
        brygada przekopywala pol supermarketu zeby je znalezc - skutecznie :)
        • aniajawo Re: Gdzie grzyby szuszone ? 23.10.06, 11:20
          w sainsbury sa porcini, czyli prawdziwki - niestety troche drogie
          • Gość: greg Re: Gdzie grzyby szuszone ? IP: *.bulldogdsl.com 25.10.06, 19:41
            w tesco tez widzialem ale bylo straszne sito z tych grzybow :-) tzn dodatek
            miesny z robali :-)))).....maly przezr. woreczek made in italy ...pozd.
        • ghrom Re: Gdzie grzyby szuszone ? 23.10.06, 22:35
          > Jednak nie jest to jakis bardzo standardowy produkt chyba, bo po tym jak sam
          > ich nie znalazlem, zagailem kogos z obslugi i po chwili 5-osobowa morrisonowska
          > brygada przekopywala pol supermarketu zeby je znalezc - skutecznie :)

Niom, to jest dosyc niesamowite ;] Staram sie ich nagabywac w ostatecznosci, bo zawsze jestem jakos tak
          zazenowany gwaltownoscia reakcji ;]
      • mike-great Grzybki są w Richmond Park - super! Nikt ich nie z 26.10.06, 15:56
        Grzybki są w Richmond Park - super! Nikt ich nie zbiera, a my żyjemy! :-)

profes79 napisał:

> Zrob bigos :) Kapuste dostaniesz prawie wszedzie (takze kiszona) kielbase
        > polska takze juz nietrudno kupic. Grzybkow suszonych tylko jeszcze nie
        > widzialem (moze za malo sie rozgladalem).
    • soup.nazi Nagotuj im kartofli 23.10.06, 07:16
      Sa tanie, pozywne, spozywane w Polsce jak sakrament, prawie do kazdego obiadu,
      tanio ci wyjdzie, nie natluczesz sie garami, goscie wyjda opchani - same plusy,
      hehehe
      • deadeasy Re: Nagotuj im kartofli 24.10.06, 00:19
        Do tego szklanka smalcu do popicia
    • set111 Re: ulubione polskie dania na obczyznie 23.10.06, 08:29
      GOLABKI!
      • aniajawo Re: ulubione polskie dania na obczyznie 23.10.06, 10:36
        popieram golabki. I barszcz z uszkami...
      • Gość: MI5 Golabki IP: *.claimtracker.com 23.10.06, 13:04
        Ale tez trzeba umiec zrobic ;)
    • korkix78 Pierogi ej 23.10.06, 11:18

Odkrywczy nie bede, ale no pierogi przeciez
      • Gość: alicja Re: Pierogi ej IP: *.ukonline.co.uk 23.10.06, 13:01
        ale pierogów chyba się nie da tutaj - ruskie? serka nie ma, do tych z kapustą i
        grzybami nie mam pojęcia jak się zabrać...
        • korkix78 Re: Pierogi ej 23.10.06, 13:47
          Te z kapusta i grzybami wlasnie wcinalismy w sobote - wyszly naprawde niezle,
          choc perfekcyjnie to wychodza nam tylko ruskie (nie zawsze).

Kapuste kiszona w sloikach kupisz byle gdzie, zwykle niemiecka lub polska, w
          wiekszosci Tesco nawet jest podobno, choc akurat tam jej nigdy nie kupowalem.
          Zawsze pozostaja w razie czego polskie sklepy.

Grzyby patrz kilka postow wyzej - choc ja osobiscie akurat mam troche z Polski.
          150 gram wiecej to problem jak najbardziej przeskakiwalny. miejsca to nie
          zajmuje nic, a zapasu jest na rok.

Do twarogu super zamiennika nie znalazlem, znow polecam polskie sklepy, albo
          rosyjskie, jak sa tam gdzie mieszkasz.
          • Gość: eno Re: Pierogi ej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.06, 13:58
            może ricotta zamiast polskiego twarogu?
          • zsa-zsa Re: Pierogi ej 23.10.06, 21:56
            Do pierogow polecam curd cheese z deli na wage. W mojej opinii najbardziej
            przypomina polski twarog 'pierogowy'.

Suszone grzybki mozna nabyc w kazdym markecie, tyle ze oczywiscie nie w takim
            wyborze jak w Polsce. Najczesciej sa to mieszanki lesnych grzybow 'wloskich', sa
            delikatniejsze i o slabszym aromacie niz polskie.

Z golabkami moze byc o tyle problem, ze tutejsza kapusta, to najczesciej male,
            bardzo zwarte glowki. Z tego powodu, jesli robie golabki, to tylko w lisciach
            kapusty wloskiej.

Z polskich klasycznych dan, oprocz tych wymienionych wyzej, latwo przyrzadzic
            np. zrazy zawijane - wszystkie skladniki do nabycia bez klopotow.
        • ghrom Re: Pierogi ej 23.10.06, 22:39
          I tam. Moja zonka do pierogow uzywa Quark'a z Tesco, kazdy supermarket ma toto albo podobne.
          Normalny zmielony twarog - dokladnie z tego samego wczoraj upiekla sernik. Obu moja rodzona babcia
          by sie nie powstydzila, a to prosze panstwa o czyms swiadczy.
      • uhu_an Re: Pierogi ej 23.10.06, 23:04
        a z miesem juz nie mogą być?
    • Gość: ffds Re: ulubione polskie dania na obczyznie IP: 80.50.29.* 23.10.06, 17:00
      slyszalem (angielskie gazety o tym pisaly) ze teraz na 'wyspach' rzadzi danie
      przygotowane z labedzi zlapanych przez Polakow w miejscowych stawach, podobno
      najsmaczniejsza jest szyjka takie ptaka...
      • profes79 Re: ulubione polskie dania na obczyznie 23.10.06, 22:23
        Wiesz czemu labadz jest taki dumny i tak sie puszy? Bo mysli ze jest jadalny :)
      • soup.nazi Re: ulubione polskie dania na obczyznie 26.10.06, 07:02
        Gość portalu: ffds napisał(a):

> slyszalem (angielskie gazety o tym pisaly)

Slyszales jak pisaly?
    • Gość: kucharz Re: ulubione polskie dania polek w UK IP: 193.35.133.* 24.10.06, 21:56
      DANIE DUPY TURASOWI
      • soup.nazi Re: ulubione polskie dania polek w UK 26.10.06, 07:03
        Gość portalu: kucharz napisał(a):

> DANIE DUPY TURASOWI

Ale dlaczego turasowi?
    • Gość: tom Re: ulubione polskie dania na obczyznie IP: *.cache.pol.co.uk 25.10.06, 00:38
      tylko polski bigos,grzybki w occie
    • soup.nazi opieraja sie na gotowanej kapuscie 26.10.06, 07:10
      Dlatego czesto w blokach/kamienicach/domach/mieszkaniach smierdzi czesto
      ordynarnie gotowana kapusta. Smrod gotowanej kapusty to polska wizytowka
      olfaktoryczna, tak jak smrod curry mowi nam, ze gdzies w poblizu koczuja Hindole.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka