Dodaj do ulubionych

zasiłek rodzinny

05.11.06, 22:41
witam
mąz wyjechał do legalnej pracy do irlandii, ja z synkiem jestem i pracuję w
polsce, w polsce nie pobieram zasiłku rodzinnego, mam wiec kilka pytań
1. czy mąż może się starac o ten zasiłek w irlandii skoro ja pracuje w
Polsce,
2. mam tez pytanie bo niedługo strace prace i bede bezrobotna z prawem do
zasiłku czy w takim przypadku mąż może pobierać zasiłek rodzinny w irlandi
3. czy jak wyjade do irlandii i podejmę pracę to moge sie starac o ten
zasiłek czy on jest tylko w przypadku gdy matka nie pracuje

bardzo proszę o odpowiedzi, wiem ze temat był juz poruszany ale nie moge
znaleźć odpowiedzi akurat na moje pytania

pozdrawaim wszystkim
Obserwuj wątek
    • morela7 Re: zasiłek rodzinny 06.11.06, 15:30
      O ile sie orientuje, zasilek na dziecko (150 euro miesiecznie) przysluguje
      matce, jesli dziecko (i chyba matka, ale tego nie jestem pewna) przebywa w
      Irlandii i przynajmniej jedno z rodzicow tamze pracuje i placi podatki. Zasilek
      na opieke nad dzieckiem (1000 euro rocznie na dziecko do 6 lat) przysluguje
      nawet jesli dziecko w Irlandii nie przebywa, ale przynajmniej jedno z rodzicow
      pracuje tamze. Czy chodzi ci o cos innego? Bo nie jestem pewna, co masz na
      mysli, piszac o zasilku rodzinnym, ktory mialby przyslugiwac osobie nie
      pracujacej i nie placacej podatkow?

Poczytaj sobie w kazdym razie na stronach social welfare o tym wszystkim, np.
      tutaj www.welfare.ie/schemes/families/
      • andzia7777 Re: zasiłek rodzinny 06.11.06, 17:22
        dzieki o to mi chodzi, miałam tylko jeszcze pytanie czy poiprostu matka musi
        być bezrobotną osobą aby dostawac zasiłek na dziecko , mąż mój pracuje w
        irlandi i płaci podatki, ja natomiast narazie pracuje w polsce. pozdrawiam
        • itonek Re: zasiłek rodzinny 07.11.06, 00:13
          oczywiscie że nie ...matka nie musi być bezrobotna.
          zasiłek na dziecko - jest na dziecko:) ten 150 euro dostaje kady rodzic który
          pracuje w irlandii - nie wazne czy dzieci sa w polsce czy w irlandii [ jesli w
          polsce jest wiecej papierków do doniesienia bodajże itp]
          suplement 1000 euro płatnego kwartlanie po 250 euro dostaje kazdy rodzic na
          dziecko do 6 roku zycia.

tak wiec to że jestes z dziecmi w polsce nie powoduje ze twoj maz nie moze sie
          starac tutaj o zasiłek.....
          czeka sie na niego sporo - ale zwracają kwote [wyrównują] od daty złozenia

powodzenia
          • monika_irl Re: zasiłek rodzinny 07.11.06, 11:27
            a czy te zasilki przypadkiem nie przysluguja po okresie dwóch lat legalnej
            rezydentury w IRL???
            • apas13 Re: zasiłek rodzinny 07.11.06, 13:16
              Moniko, na child benefit i early childcare supplement nie potrzebujesz
              jakiegokolwiek okresu rezydentury. Byc moze jest on potrzebny jezeli
              potrzebujesz jakies inne swiadczenia socjalne ale tymi nie jestem
              zainteresowana wiec nie bede o nich pisac.
              Pozdrawiam
              Asia
    • apas13 Re: zasiłek rodzinny 07.11.06, 13:10
      Andziu, niech twoj maz po prostu zlozy aplikacje o child benefit i tyle. Po
      jakims czasie dostanie list w ktorym bedzie poproszony o dodatkowe wyjasnienia.
      Raz tylko pomagalam pisac oswiadczenie o tym gdzie przebywa zona z dzieckiem,
      czy ma jakies dochody w Polsce itd. Wiem ze chlopak dostal chil benefit ale jak
      dlugo czekal, gdzie sa wysylane pieniadze i czy slal jeszcze jakies dokumenty
      nie wiem. A jezeli juz niedlugo wybierasz sie do Irlandii to najlepiej bedzie
      jesli zrobisz to sama.
      Pozdrawiam
      Asia
      • andzia7777 Re: zasiłek rodzinny 07.11.06, 13:40
        dziękuję bardzo za informacje i pomoc
    • andzia7777 Re: jeszcze pytanko 07.11.06, 13:54
      a czy ten wniosek trzeba osobiscie złozyc czy można wysłac, pytam bo mąż nie
      pracuje w dublinie, tylko w longford czy coś takieho hihihihi. a odrazu jak
      pytam to skąd braliście druki do złozenia, no i co potrzeba jeszcze oprócz
      druków i aktu urodzenia, pozdrawiam
      • apas13 Re: jeszcze pytanko 07.11.06, 15:08
        Andziu, moze odpisze jeszcze ktos kto jest w podobnej do twojej sytuacji i wie
        lepiej. W kazdym badz razie, to niewazne gdzie twoj maz pracuje. My tez nie
        mieszkamy w Dublinie. Nie pamietam skad bralam aplikacje, chyba w najblizszym
        Social Welfare Office. KIedys byly jeszcze na pocztach. Wypelniona aplikacje
        wysylasz za free, koperty z wydrukowanym adresem sa na poczcie. W aplikacji
        znajdziesz tez informacje o potrzebnych dokumentach. Ne pewno musisz miec akt
        urodzenia dziecka, swoj akt urodzenia i akt malzenstwa). Jezeli cokolwiek
        bedzie jeszcze potrzebne, twoj malzonek dostanie list z prosba o doslanie tego.
        Asia
        • nan008 Re: jeszcze pytanko 09.11.06, 23:33
          Do child benefit jest potrzebny TYLKO akt urodzenia dziecka nie ma potrzeby
          wysylania dodatkowych dokumentow poniewaz powstaje niepotrzebny balagan. Jezeli
          przebywaja panstwo wraz z dzieckiem w Irlandii potrzebny jest oprocz aktu ur
          dziecka takze list ze szkoly potwierdzajacy ze dziecko sie tutaj uczy lub w
          przypadku malego dziecka list od lekarza rodzinnego. Jezeli jest tu tylko jedno
          z panstwa nalezy zamiast listu ze szkoly dolaczyc list od pracodawcy
          • apas13 Re: jeszcze pytanko 10.11.06, 10:34
            Ciekawe w ktorym Social Welfare Office pracujesz? Czyzby w tym w ktorym kiedys
            uslyszalam ze ja absolutnie nie potrzebuje PPS-u a jezeli chcemy dostac na
            dziecko child benefit to moj maz powinien zlozyc aplikacje a nie ja?
            Skoro dziewczyna mieszka jeszcze w Polsce to raczej nie ma PPS-u. Jezeli tu
            przyjedzie i to ona bedzie skladac aplikacje o child benefit, to potrzebny jej
            bedzie nie tylko zupelny akt urodzenia dziecka, ale potem i inne okumenty.
            Lepiej zeby zabrala je ze soba niz potem leciala po nie do Polski albo prosila
            kogos o ich wyslanie. Zycze jej tez zeby wszystko zostalo zalatwione (nie lubie
            tego slowa!!!) tak jak pisales (-las?) w dwa miesiace a nie tak jak w moim
            przypadku i wielu moich znajomych, po pieciu miesiacach.
            • beatkak2 do apas13 10.11.06, 15:17
              Witam
              Tak więc żeby nie prosić się kogoś o przesłanie dodatkowych dokumentów muszę
              wziąc ze sobą?
              zupełny akt urodzenia dziecka(czy musi być przetłumaczony?)
              Akt ślubu
              zaświadczenie że nie pobieram w Polsce rodzinnego
              Czy to już wszystko?
              pozdrawiam Beata
              • apas13 Re: do apas13 10.11.06, 15:44
                Beatko, a mozesz mi podac swojego maila? Odpisze.
                Asia
            • nan008 Re: jeszcze pytanko 24.11.06, 23:06
              Pracuje w głównej siedzibie Child Benefit w Donegalu, jezeli powiedziano państwu
              ze nie potrzebuje pani PPS jesli przebywa pani w Irlandii na stale to nie wiem
              jak pani sobie ze wszystkim poradzila bo tu na kazdym kroku potrzebny jest PPS,
              nie mowie zeby nie zabierać ze soba dokumentów z Polski tylko zeby nie wysylać
              wszystkich do departamentu bo jak juz powiedzialam niepotrzebny balagan. NIE
              POTRZEBNY jest pelny akt urodzenia dziecka tylko akt urodzenia ORGINALNY zeby
              nie przesylac kopii bo to tylko spowalnia proces. Nie mowilam takze o matkach
              mieszkajacych w Polsce tylko o matkach mieszkajacych z dziecmi tutaj bo jesli
              matka mieszka na terenie Republiki wedlug prawa irlandzkiego child benefit musi
              byc wypacany matce. Prosze przeczytac uwaznie moje komentarze a dopiero wyrazac
              swoja opinie ktora niestety mija sie z prawda co chyba wyjasnilam powyzej.
              Jeszcze tylko ustosunkuje sie do czasu - jesli potrzebne sa dodatkowe dokumenty
              ktore nie zostaly do nas przeslane zostanie wyslana prosba aby dokumenty doslac
              co spowalnia caly proces gdyż wtedy pani plik laduje na koncu kolejki i zostanie
              znow podjety do rozpatrzenia gdy dojdziemy do korespondencji z danego dnia
              Pozdrawiam
              • apas13 Re: jeszcze pytanko 26.11.06, 19:16
                Szanowna Pani,
                Nie wiem czemu zaklada Pani, ze jestem osoba pozbawiona elementarnej
                inteligencji. Ja wiem, jak POWINNO wygladac otrzymanie PPS i Child Benefit w
                Eire, bo umiem czytac i zapoznalam sie z tymi zasadami jeszcze przed przyjazdem
                na Wyspe. Niestety, rzeczywistosc skrzeczy. Ja (i nie tylko ja) mialam problemy
                z uzyskaniem PPS w biurze w Killmalock, bylam odprawiana z kwitkiem dwukrotnie
                a wyjasnienie zawsze bylo takie samo - zanim nie podejiesz pracy, PPS nie jest
                ci potrzebny. Co do swiadczenia na dzieci: po wyslaniu wszystkich dokumentow,
                wymaganych do uzyskania swiadczenia (odpisy zupelne aktu urodzenia, odpis aktu
                slubu, proof of adress, zaswiadczenie o dochodach meza i jego zatrudnieniu oraz
                placonych podatkach wraz z tlumaczeniami przysieglymi dokumantow polskich)
                czekalam bite piec miesiecy na jakiekolwiek informacje z Waszego biura. Dodam,
                ze ten zestaw dokumentow skompletowalam w oparciu o doswiadczenia mieszkajacych
                w okolicy Polek, ktore wczesniej staraly sie o swiadczenie i otrzymywaly od
                Panstwa listy zwrotne z prosba o doslanie czegos tam. Ja poslalam wszystko.
                Dodam, ze zarowno moje poprzedniczki, podobnie jak ja, czekaly na jakakolwiek
                aktywnosc Biura okolo pieciu miesiecy.
                Po pieciu miesiacach sprobowalam zadzwonic na podany numer kontaktowy i mimo,
                ze bylo to w godzinach pracy, pogadalam z sekretarka. Zgodnie z sugestia
                automatu zostawilam swoje imie, nazwisko i numer telefonu. Nikt sie nie
                odezwal, ale po tygodniu dostalam list z formularzem potwierdzenia rezydentury,
                ktory wypelnilam i odeslalam nastepnego dnia. Okolo 10 dni pozniej przyznano mi
                swiadczenie. Dla jasnosci - moje poprzedniczki nie musialy wypelniac formularza
                zwiazanego z rezydentura, zatem albo procedura ulegla zmianie, albo w Biurze
                panuje balagan. Pani twierdzenie o trafianiu na koniec kolejki po doslaniu
                dokumentow tez nie wytrzymuje konfrontacji z rzeczywistoscia - najpierw piec
                miesiecy nic, potem zalatwienie wszystkiego (wlacznie z doslaniem dokumentu) w
                trzy tygodnie.
                Wydaje mi sie, ze problem jest typowo irlandzki: im dalej od centrum tym
                wszystko toczy sie wlasnym rytmem. Po roku mieszkania tu jestem pewna, ze tak
                wlasnie jest. To wprawdzie nic strasznego, bo to i tak kraj znacznie bardziej
                przyjazny niz Polska ;-), ale pisanie, jak z Pani pewrspektywy sprawy winny
                wygladac nie oznacza, ze wyjasni Pani watpliwosci innych Forumowiczek, bo w
                zyciu bywa inaczej. Ach, oczywiscie PPS udalo mi sie zalatwic jak i wszystko
                inne, co nie zmienia faktu, ze miejscowe urzedniczki przez kilka miesiecy
                odmawialy wydawania go Polkom, ktore pozostawaly bez pracy.

Pozdrawiam
                • nan008 Re: jeszcze pytanko 27.11.06, 21:06
                  Nie zakladam ze jest pani pozbawiona elemetarnej inteligencji tylko powiedzialam
                  ze nie wczytala sie pani w to co ja pisalam wczesniej, NIGDY nie pisalam o PPS
                  poniewaz nie tym zajmuje sie. Mowilam o uzyskaniu Child Benfit i prosze nie
                  pisac ze to nasza wina jako instyucji ze miala pani problemy z PPS bo to podobno
                  nie tylko Polacy maja problemy. Co do dokumentow DLATEGO pisze o dokumentach
                  KTORE sa potrzebne a nie ktore wyslala pani zeby nie bylo balaganu. Z tych
                  dokumentow kotre pani wyslala potrzebny jest TYLKO ORGINALNY akt urodzenia.
                  Mowilam tez o czasie - poniewaz jak pani i wszystkim innym wiadomo ilosc
                  obywateli polskich w Irlandii jest duza wiec sprawy niestety trwaja. Obecnie
                  zmienil sie troche system wiec moze bedzie szybciej i latwiej dostac zasilek od
                  nas. Co do telefonu musiala pani zadzwonic w czasie przerw lub poza godzinami
                  pracy bo automatyczna sekretarka jest wlaczana tylko w tym czasie, Nie staram
                  sie pani atakowac, staram sie tylko ulatwic innym Polkom staranie sie o zasilek
                  Jeszcze jedno ja tez wiem jak powinno wygladac otrzymanie PPS bo sama sie o
                  niego staralam, oraz wiem jak powinno wygladac otrzymanie Child Benefit bo
                  pracuje w tym Departamencie, i pani ironia w poprzednim poscie mi nie umknela,
                  niestety myli pani instutucje wbrew pozorom PPS i Child benefit to osobne
                  rozpatrywane w roznych instytucjach sprawy. Pozdrawiam
    • nan008 Re: zasiłek rodzinny 09.11.06, 23:30
      Maz moze starac sie o zasilek pod warunkiem ze pani go nie pobiera w Polsce i
      Polska zaswiadczy to w podaniu ktrory jest wysylany z Irlandii, jezeli
      przysluguje pani prawo do zasilku dla bezrobotnych to jest tez pani uprawniona
      do pobierania zasilku na dziecko i w takim przypadku Polska jest krajem
      odpowiedzialnym za wyplaty jakoze pani jako matka przebywa na terenie Polski
      NATOMIAST jezeli maz pracuje w Irlandii przekraczaja panstwo kryterium dochodowe
      na zasilek w Polsce i wtedy jest on wyplacany w Irlandii. Jezeli przyjedzie pani
      do Irlandii na stale razem z dzieckiem prosze zlozyc podanie na siebie poniewaz
      wedlug prawa irlandzkiego tylko matka jesli przebywa na terenie irlandii moze
      starac sie o zasilek. Jezeli pani tego nie zrobi moga powstac trudnosci typu
      mezowi zostanie wstrzymany zasilek a pani zostanie poproszona o podanie co
      bedzie sie troche ciagnac co powoduje ze nie dostajecie panstwo pieniedzy na
      biezaco. Jesli podejmie pani prace nie ma to nic wspolnego z zasilkiem aby
      pracowalo jedno z panstwa albo pani albo maz. Wszystkie dokumenty mozna wyslac
      poczta na adres
      Department of Social and Family Affairs
      St Oliver Plunkett Rd
      Letterkenny
      Co. Donegal
      Jezeli nie zlozy pani odpowiednich dokumentow proces bedzie sie przedluzal wiec
      prosze przygotowac wszystko i wyslac razem z podaniem na powyzszy adres
      Mam nadzieje ze pomoglam
      • andzia7777 Re: zasiłek rodzinny 10.11.06, 18:25
        dziękuję slicznie i pozdrawiam
    • beatkak2 do apas13 10.11.06, 15:51
      może być gazetowy beatkak2@gazeta.pl dziękuję
    • beataszutenbach Re: zasiłek rodzinny 26.11.06, 22:47
      witaj ja pobieram zasiłek rodzinny od 2lat a w irlandii jestem z dziećmi od
      półtorej roku,to nieważne czy ty w Polsce pracujesz czy nie ,jak niepobieracie
      zasiłku tam to spokojnie twój mąż może starać się w irlandii.Muszę uprzedzić że
      to może trwać nawet do 8 miesięcy,ale wszystko wyrównają od momentu złożenia
      papierów.Życzę powodzenia i pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka