ply_mouth 22.11.06, 13:02 jak najlepiej (najtaniej) dostać do pln-zach irlandii za pomocą samochodu jako środka transportu? jeśli macie jakieś doświadczenia to podzielcie sie proszę. :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: SIMON Re: samochodem do irlandii... IP: *.toya.net.pl 23.11.06, 00:00 Jechałem do IRLANDII trasą z Łodzi na autostradę wielkopolską i dalej "prosto" aż do CALAIS. Tam wziąłem hotel za 34 euro i rano miałem prom do DOVER (75 euro zam. przez net ok 3 tygodnie wcześniej). W UK poszło raczej szybko i po ok. 6-7 godzinach byłem w HOLYHEAD. Stamtąd prom (165 szterlingów, kupiony w kasie:-( do DUNLOAGHAIRE (mogłem pokręcić literki ;-) tj. właściwie południowa dzielnica DUBLINA ok 10 km od CITY CENTER. Koszty paliwa i opłat nie przekroczyły 150 euro. W drodze powrotnej pojechałem do ROSSLARE (ok 120 km na południe od DUBLINA) i stamtąd prom do CHERBOURG'a (samochód+kierowca w promocji + kabina 2os. i opłaty razem 147 euro) bezpośrednio do FRANCJI. Podróż ok 16 godzin. Z Cherbourg'a jest ok. 2000 km. do Łodzi dlatego w połowie drogi wymiękłem i wziąłem hotel za DORTMUNDEM przy pewnej stacji benzynowej duży parking i kilkanaście miejsc hotelowych (42 euro za 2 os. pokój, czyściutko, cieplutko i obsługa po polsku). Przez Francję opłaty mostowe i autostradowe ok. 35 euro. W niemczech ok 60 km przed polską na stacji ARAL zjadłem zaj..... wursta ze świeżutką bułeczką za 1,90 euro. Koszty paliwa nie przekroczyły 150 euro za dojazd do Łodzi. Za trasę DUBLIN GALLWAY (to na zach. wybrzeżu) ok 220 km. zapłacisz jakieś 20-25 euro za paliwo. Ostatnie ceny w Irlandii jakie pamiętam to 101,9 do 111,9 eurocenta za litr benzyny i 103,9 do 116,9 eurocenta za litr DIESEL. Zależy od stacji. Jak będziesz miał drugiego kierowcę, to możesz jechać na raz bez hoteli ale to i tak mordęga a trudno zaplanować dokłądny przyjazd przy takiej trasie. Ja jechałem sam. Koszty spore, żebyś mógł porównać to jechałem Primerą 1,6 benzyna. Mam nadzieję, że nie zrobili mi gdzieś po drodze zdjęć ;-) i nie będzie rachunków z przydrożnych fotolabów. Niestety koszty podróży do DUBLINA to minimum 400 euro (tak około.) i jeszcze musisz mieć na nieprzewidziane rzeczy. Jak jedziesz na rok lub dłużej, to lepiej leć samolotem i na miejscu kup sobie jakiegoś siedmioletniego (tam się inaczej trochę używa samochody)"szrota" za 1000-1500 euro oraz w zależności od wieku od 400 do 2000 euro za roczne ubezpieczenie i pod koniec kontraktu lub pobytu sprzedaj auto. Może to nie najlepsza lokata ale trudno stracić na samochodzie jak się za niego zapłaci 1000 euro. Gdybym miał jechać raz jeszcze swoim autem to tylko do CHERBOURGA. Wychodzi taniej i można po prostu fajnie na statku odpocząć. Tylko weż kabinę. Bo trochę obciach spać na krzesełkach lub fotelikach. Chyba tylko pomiędzy 2 stycznia i 1 kwietnia promy nie pływają ze względu na sztormy. Tak było na początku tego roku i dlatego jechałem przez UK. co kosztowało łącznie ok 550 euro. Do planowania trasy polecam routeplanera ze stromy www.michelin.com. Znajdziesz tam pozycje fotoradarów we FRANCJI. Są naprawdę dokładne. No i dobrze jest mieć jakiegoś nawigatora GPS. Nawet takiego najtańszego z tanią mapą cyfrową. Po prostu nie zabłądzisz. Odpowiedz Link Zgłoś