Dodaj do ulubionych

Podatki - inaczej

IP: *.bulldogdsl.com 11.12.06, 00:16
Witam,

mam pytanie dotyczące miejsca rozliczania podatku od dochodu uzyskanego na
Allegro?
Jestem rezydentem podatkowym w UK. tutaj też rozliczam swoje podatki, ale
sprzedałem kilka rzeczy na Allegro i dochód ten powinien być opodatkowany.
Tylko nie bardzo wiem gdzie powinien być rozliczony...
Macie pomysły?

Dziękuję,
M.
Obserwuj wątek
    • Gość: Mwaruwari Re: Podatki - inaczej IP: *.autocom.pl 11.12.06, 00:34
      Ha, wiem jedno - nie obejdzie się bez kapituły brodatych, uczonych w najbardziej
      niewiarygodnych tajnikach prawa, mężów.
      • jaleo Re: Podatki - inaczej 11.12.06, 10:44
        Nie jestem mezem, ani nawet brodata :-) ale i tak odpowiem:

Jesli dochod jest przez Ciebie podejmowany i/lub wydawany na terenie UK oraz
        jestes brytyjskim rezydentem podatkowym, to powinienes sie rozliczyc z Inland
        Revenue. Nawet jesli Twoj dochod pozostaje w PL i nie jest przez Ciebie
        wydawany na terenie UK, ale oprocz rezydencji podatkowej spelniasz jeszcze
        warunki na ordinarily resident oraz domiciled in UK, to tez musisz sie z niego
        rozliczyc z brytyjskim fiskusem. Linki do definicji tych pojec podawalam kilka
        dni temu w innym watku o podatkach.

Jesli sprzedajesz pojedyncze przedmioty na aukcjach, tzn. nie jestes firma lub
        samozatrudnionym handlowcem, to dochody ze sprzedazy podlegaja capital gains
        tax. Dobra wiadomosc - bardzo duzo rodzajow przedmiotow jest zwolniona z tego
        podatku. Poczytaj sobie tutaj:
        www.direct.gov.uk/MoneyTaxAndBenefits/Taxes/BeginnersGuideToTax/BeginnersGuideToTaxArticles/fs/en?CONTENT_ID=4016313&chk=dyI1d%2B

Dodatkowo poczytaj sobie definicje chattels oraz wasting chattels (one sa
        zwolnione z CGT), bo strona powyzej tego nie wyszczegolnia:

A wasting chattel is a chattel with a predictable useful life of less than
        fifty years. For example, a personal computer could fall into this category.
        The general rule is that, on their disposal, wasting chattels are entirely
        exempt from capital gains tax. However, where the asset has been used in a
        business, and capital allowances were or could have been claimed, the exemption
        does not apply. Therefore, in the above example, if the computer had been used
        in a business, it would not be exempt for capital gains tax purposes.

Non-wasting chattels are normally chargeable to capital gains tax when they are
        sold. However, the chattel exemption may be claimed on such disposals. If the
        chattel is sold for less than £6,000, the sale will be completely exempt from
        capital gains tax. This exemption is applied to gross sale proceeds so if, for
        example, the chattel is sold at auction, the exemption applies to the proceeds
        before any auctioneer costs are deducted. If the sale proceeds exceed £6,000, a
        marginal relief may apply. The capital gain is calculated normally but is
        restricted to five-thirds of the excess sale proceeds over £6,000.
        • Gość: allegrowicz Re: Podatki - inaczej IP: *.in-addr.btopenworld.com 11.12.06, 12:14
          > Nawet jesli Twoj dochod pozostaje w PL i nie jest przez Ciebie
          > wydawany na terenie UK, ale oprocz rezydencji podatkowej spelniasz jeszcze
          > warunki na ordinarily resident oraz domiciled in UK, to tez musisz sie z niego
          > rozliczyc z brytyjskim fiskusem. Linki do definicji tych pojec podawalam kilka
          > dni temu w innym watku o podatkach.

Jaleo, bardzo dziękuję. Linki widziałem wcześniej i trochę niejasna jest dla
          mnie definicja "ordinarily resident" - nie do końca jestem pewien, czy się tam
          mieszczę.
          W każdym razie z tego, co piszesz wynika, że powinienem się rozliczyć w UK.

Czy jeżeli odezwie się do mnie US z żądaniem zapłaty podatku od tego dochodu,
          mam im powiedzieć, żeby się ugryźli w nos, bo podatek już jest rozliczony w UK?
          Czy dla świętego spokoju te kilkanaście zł zapłacić w PL? Z Twojego postu
          wynika, że w UK nie musiałbym płacić nic...
          • Gość: vitek Re: Podatki - inaczej IP: *.leed.cable.ntl.com 11.12.06, 12:40
            Jeżeli sprzedawanie na alegro czy ebayu nie jest dla ciebie źródłem stałego
            dochodu (czyli robisz to 'hobbystycznie') nie musisz nigdzie opodatkowywać
            zysków ani w UK ani w Polsce.
            Co innego jeśli ta działalość jest prowadzona regularnie i stanowi źródło
            stałych dochodów wtedy zgłaszasz dochody tam gdzie je uzyskujesz czyli w Polsce
            i tam płacisz podatek.
            • Gość: allegrowicz Re: Podatki - inaczej IP: *.in-addr.btopenworld.com 11.12.06, 12:51
              Działalność na Allegro jest "hobbistyczna". Jednak sprzedałem nowe przedmioty,
              które "kupiłem z zamiarem odsprzedaży". Zgodnie z polskim prawem, takie
              działanie nie wymaga rejestrowania działalności gosp., jednak wymaga rozliczenia
              się z dochodu.

Co do miejsca uzyskania przychodu, to nie do końca jest to dla mnie jasne
              (dlatego pytam) - sprzedaż przez Internet rządzi się troszkę innymi prawami.
              Gdybym sprzedał te rzeczy we Francji, Włoszech, czy jeszcze gdzie indziej to
              powinienem się rozliczać w tamtych krajach? A gdybym sprzedał te rzeczy w
              Polsce, ale wystwił je do sprzedaży w eBayu amerykańskim?
            • jaleo Re: Podatki - inaczej 11.12.06, 13:04
              Gość portalu: vitek napisał(a):

> Jeżeli sprzedawanie na alegro czy ebayu nie jest dla ciebie źródłem stałego
              > dochodu (czyli robisz to 'hobbystycznie') nie musisz nigdzie opodatkowywać
              > zysków ani w UK ani w Polsce.

Niezupelnie - jesli przychod ze sprzedazy jest ponad £6K i dany artykul nie
              zalicza sie do "wasting chattels" - patrz definicja powyzej - to trzeba
              zaplacic CGT. Bez wzgledu, czy sie sprzedaje hobbystycznie, czy nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka