Dodaj do ulubionych

az milo przeczytac, kariera...

IP: 86.42.81.* 06.01.07, 23:11
To sie nazywa poczatek kariery, kariery o ktora tak wielu wlasnie pyta,
wszystko zalezy od nas samych i po trosze....szczescia :-)
Agnes powodzenia!

news.bbc.co.uk/1/hi/scotland/highlands_and_islands/6196757.stm
www.timesonline.co.uk/article/0,,2090-2525030_1,00.html
www.stornowaytoday.co.uk/ViewArticle2.aspx?SectionID=2629&ArticleID=1947884
Obserwuj wątek
    • Gość: tia Re: az milo przeczytac, kariera... IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 06.01.07, 23:29
      A jeszcze "milej" sie czyta takie wypowiedzi:

"Gornicka is a classic case. Her father is a sales manager and her mother works
      in a bank in Warsaw. But she was forced to emigrate because she was unable to
      find work. Having studied English at school from the age of 10, Britain was an
      obvious choice.

“Poland has got no opportunities, even if you are young and you have studied for
      years. There are just no jobs,” she said. "

Jasne, nie ma pracy. Wszyscy sa bezrobotni i musza zebrac na ulicach... I to
      mowi osoba, ktora wyjechala w wieku 19/20 lat z Polski. Jakos nie dala sobie
      szansy na miejscu.
      • profes79 Re: az milo przeczytac, kariera... 07.01.07, 00:08
        A na co miala czekac? Szukac pracy dwa lata zeby dojsc do takiego wniosku?
        • Gość: tia Re: az milo przeczytac, kariera... IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 07.01.07, 18:29
          Jasne, lepiej powiedziec tak od razu, bez szukania. W Warszawie nie ma pracy i
          biedaczka musiala wyjechac i teraz bedzie wszedzie mowic, jaka Polska jest zla i
          nie dala jej szansy. Rozumiem jakby ktos pochodzacy z Polski B tak powiedzial
          albo z jakiegos malego miasta czy wsi. Ciekawe co maja powiedziec w takim razie
          ludzie po 40-50-tce, ktorzy faktycznie nie moga znalezc pracy? Powiesic sie?

Jak dla mnie to jest jakies dorabianie ideologi na sile. Czemu nie powie, ze
          chciala sprobowac jak jest zagranica, poznac swiat itp. Niech sobie robi
          kariere, ale nie musi zle mowic, o kraju w ktorym spedzila wiekszosc swojego
          zycia. To tak jakby sie go wstydzila. Jak czesto ludzie innych narodowosci mowia
          tak o swoim kraju pochodzenia? Co dopiero byl watek o podobnej tresci na tym forum.
          • korkix78 Re: az milo przeczytac, kariera... 07.01.07, 21:43
            > Ciekawe co maja powiedziec w takim razie
            > ludzie po 40-50-tce, ktorzy faktycznie nie moga znalezc pracy? Powiesic sie?

Tez po prostu wyjechac?
            No chyba ze powieszenie sie jest szlachetniejsze i bardziej honorowe, kazdy ma
            swoja hierarchie wartosci.

Niezaleznie od tego co indywidualna osoba zdecyduje, tokiem rozumowania ktory
            przedstawiasz to zauwaz, ze owemu wisielcowi uprzednio nie wolno nawet Bron Boze
            napisac listu pozegnalnego typu "Mam juz wszystkiego dosc! Jstem w totalnej
            rozsypce. Absolutna depresja to stan calkiem porzadany w porownaniu do tego, w
            ktorym jestem teraz. Czuje sie niepotrzebny/a, nie moge zwiazac konca z koncem,
            od lat nie mam pracy. Moja psychika siega dna. Dluzej nie wytrzymam tego
            upokorzenia, zegnajcie!" - bo byloby to haniebne 'sranie w swoje gniazdo' ze tak
            pozwole sie sposilkowac sformuowaniem z watku niedawnego.
            Osoba taka powinna napisac "Wszystko super, Polska to kraj duzych mozliwosci,
            podoba mi sie tu wszystko, nie mam nic do zarzucenia politykom, nieprzekupna
            policja zawsze uczynnie wykonuje swoej obowiazki. Jestem szczesliwy, az chce sie
            zyc. W zwiazku z powyzszymi faktami zegnam wszystkich - odchodze z tego swiata."

No nic, ja przyznam, ze raczej staram sie przemiczac to co zle o Polsce, ale jak
            ktos spyta o stan polskich drog np , to nie bede mowil, ze Holandia i Niemcy
            powinny brac je za przyklad, nie dlatego zeby "srac w wlasne gniazdo" ale zeby
            po prostu nie wciskac ludziom kitu.
            • Gość: tia Re: az milo przeczytac, kariera... IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 08.01.07, 00:06
              Czasami lepiej cos przemilczec.

Przyznasz, ze to co innego jak pisza o Tobie i jednak w jakis sposob
              reprezentujesz kraj pochodzenia, a co innego jak rozmawiasz ze znajomym?

W sumie to nie wiem czemu sie tym przejmuje, przeciez nie wracam do Polski i
              powinno mnie guzik obchodzic co ludzie mowia o tym kraju...
      • Gość: Anty Re: az milo przeczytac, kariera... IP: *.bb.sky.com 07.01.07, 01:46
        No jasne, najlepiej w Polsce po studiach pracować w McDonaldzie za 800zł...
      • alter_czarny Re: az milo przeczytac, kariera... 07.01.07, 02:31
        > years. There are just no jobs,” she said. "
        >
        > Jasne, nie ma pracy. Wszyscy sa bezrobotni i musza zebrac na ulicach... I to
        > mowi osoba, ktora wyjechala w wieku 19/20 lat z Polski. Jakos nie dala sobie
        > szansy na miejscu.

nieważne co mówi, bo to prawie dzieciak jest. Ważne że jest twarda, wszędzie by
        sobie poradziła i w Polsce też.
      • Gość: 123 Re: az milo przeczytac, kariera... IP: 199.67.203.* 08.01.07, 12:02
        Przepraszam, jaka kariera?
      • anna-dark You and me bay ain't nothing like mammals... 08.01.07, 12:14
        You and me bay ain't nothing like mammals...
        Podobna!
        • anna-dark You and me baby ain't nothing like mammals... 08.01.07, 12:16
          You and me baby ain't nothing like mammals...
          Miało być.
          Przeklęta klawiatura, i aukcje na e-bay...

anna-dark napisała:

> You and me bay ain't nothing like mammals...
          > Podobna!
      • Gość: mxx Re: az milo przeczytac, kariera... IP: *.proxy.aol.com 09.01.07, 01:26
        “Poland has got no opportunities, even if you are young and you have studied for
        years. There are just no jobs,” she said. "

yeahh, a nie dodala ze w uk zarabia w ciagu 1 miesiaca tyle ile w pl w pol
        roku? o szkoda, to jest przeciez obowiazkowy dodatek do tych historyjek...
    • jasiubleep Simpy just another faux pas.. 07.01.07, 22:51
      Trzeba doczytac The Times do konca:
      'Nevertheless, Scottish tourism chiefs have made a series of faux pas in
      promoting Scotland during recent years.
      In 2004, VisitScotland used Colin Murray, the Radio 1 disc jockey from Northern
      Ireland, and Tess Daly, the English TV presenter, to promote the country
      abroad. In the same year Glasgow chose Marina Schlossberg, a model from
      Uzbekistan, to front its £1.5m campaign to promote the city as a style capital.
      In 2002 the national tourism agency employed Katja Halme, a Finnish model, to
      be the welcoming face of Scotland.'

I cala ironie miedzy wierszami tego artykulu, ale trzeba miec troche
      inteligencji zeby angielski cynizm zrozumiec. Niestety.
      • Gość: gosc Re: Simpy just another faux pas.. IP: *.server.ntli.net 08.01.07, 09:29
        ty dupku, zalosny jestes
        • trelemorele Re: Simpy just another faux pas.. 08.01.07, 11:34
          Gość portalu: gosc napisał(a):

> ty dupku, zalosny jestes

no, zaczyna sie polemika na wysokim poziomie :) Prosimy, rozwin swa jakze
          gleboka opinie.
          • jasiubleep Cala wina corki dupka. 08.01.07, 23:29
            Post pokazalem najmlodszej corce, prawie nastolatce (tu urodzonej z matki
            angielki, hehe). Bardzo nie lubila historii o tej pani w The Times i zal sie
            jej zrobilo, bo pan redaktor taki be. Skad pomysl pana 'goscia' cytowac to, co
            dziecko uwaza za szczyt cynizmu, jako dowod uwielbienia?
    • gonzales.wroclaw A propos kariery... w Tesco 08.01.07, 11:43
      Fakt popełnił ostatnio następujący tekst:

"Laptop, nowe ciuchy, a wkrótce dobre auto. Na to może sobie pozwolić pracownik "Tesco". Na to wszystko stać Marcina Klausa, który pracuje w Tesco, tyle że... w Anglii. W polskim "Tesco" pracownicy ciułają grosz do grosza, żeby przeżyć do pierwszego.

To niewiarygodne! To jest ta sama firma? A jednak. Początkujący pracownik "Tesco" w Anglii zarabia osiem razy więcej od doświadczonego już kolegi z Polski. Stać go na normalne życie, wakacje na Majorce i może jeszcze coś zaoszczędzić. Pracując w "Tesco" w Warszawie, mogłem o tym tylko pomarzyć. Nie byłem w stanie odłożyć ani złotówki z głodowej pensji, jaką dostawałem za ciężką harówkę - pisze reporter "Faktu", który zatrudnił się w hipermarkecie.

Marcin Klaus od siedmiu miesięcy pracuje w Tesco w angielskiej miejscowości Grimsby. Pensje dostaje co tydzień ? po 1600 zł! Do tego dochodzą jeszcze bony, specjalne promocje, na których też się sporo oszczędza.

Nic więc dziwnego, że w odróżnieniu ode mnie Marcin jest zadowolony z pracy. Bo nie tylko zarabia porządne pieniądze, ale i jest przez swoje kierownictwo dobrze traktowany. Nikt mu nie wylicza przerw, a na stołówce może jeść darmowe posiłki. Pochwalił się też, że niedługo go awansują. I jak tu nie myśleć o wyjeździe za granicę."

Źródło: www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ShowArticleId=27114

Nic, tylko pakować się i rozglądać za jakąś marką dobrego samochodu ;).
      • carnivore69 Re: A propos kariery... w Tesco 08.01.07, 23:41
        > Marcin Klaus od siedmiu miesięcy pracuje w Tesco w angielskiej miejscowości Gri
        > msby. Pensje dostaje co tydzień ? po 1600 zł!

To pewnie tez niedlugo kupi dom za 200,000 zl. Ups, funtow.

Pzdr.
      • comrade Re: A propos kariery... w Tesco 09.01.07, 11:50
        PKB/glowe (nominalnie)

UK: 37000
        Polska: 8000

Przecietny Polak wytwarza dobra i uslugi o wartosci nominalnej 5 razy mniejszej
        niz dobra/uslugi wytwarzane przez przecietnego anglika. Wiec zarobki tez sa
        nominalnie 5 razy mniejsze. Wszystko sie zgadza. Nie rozumiem skad to
        zdziwienie, ze "ta sama firma a rozne zarobki". Gdyby cala gospodarka UK to byl
        jeden supermarket Tesco i cala gospodarka Polski to tez jeden identyczny
        supermarket Tesco to zarobki bylyby identyczne.
    • Gość: MI5 Re: az milo przeczytac, kariera... IP: *.claimtracker.com 09.01.07, 14:32
      Nie rozsmieszaj mnie.
    • noteb zawsze zalowalem, ze nie jestem dziewczynka... 09.01.07, 22:48
      ... ze zgrabnym tyłkiem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka