Dodaj do ulubionych

zamierzacie kiedys wrocic do Polski?

IP: *.range86-131.btcentralplus.com 10.01.07, 19:23
zastanawia mnie jak wiele z nas chce wrocic?
ja sie zasanawiam.. z jednej strony nie chce wracac do kraju, bo go nie
znosze, nie cierpie chamstwa, obludy i biedy jaka panuje w polsce, uwielbiam
atmosfere zycia w angli, nawet jak sie nie ma pieniedzy to jest to mile zycie,
wszystcy sa mili, usmiechnieci, chce sie zyc!! a z drugiej strony, za cene
domu w angli (L100tys) moglabym zyc w polsce z samych odsetek, byloby mnie
stac na wszystko i zapewnilabym godne zycie sobie i przyszlym dzieciom, ehh
a wy? wracacie, zostajecie?
Obserwuj wątek
    • Gość: rtyuiokjhn Re: zamierzacie kiedys wrocic do Polski? IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 10.01.07, 19:28
      Nie
      • Gość: asia Re: zamierzacie kiedys wrocic do Polski? IP: *.range86-146.btcentralplus.com 11.01.07, 19:10
        ja dopiero jestem 2,5 roku i ciagle sie zastanawiam co zrobic.Mysle ,ze to
        jakos z czasem wyjdzie,Na razie poki moge to bede tu pracowac.W Polsce po 40-
        tce trudno o prace i to jeszcze dobrze platna.
    • Gość: locust Re: zamierzacie kiedys wrocic do Polski? IP: 194.72.105.* 10.01.07, 19:51
      Nie wracam. BTW - gdzie w Anglii sa domy po £100k ? Slyszalem ze jest tylko
      jedno miasto w Walii w ktorym srednia cena domu jest nizsza niz 100k.
      • aron2004 Re: zamierzacie kiedys wrocic do Polski? 14.01.07, 21:35
        Gość portalu: locust napisał(a):

> Nie wracam. BTW - gdzie w Anglii sa domy po £100k ? Slyszalem ze jest tyl
        > ko jedno miasto w Walii w ktorym srednia cena domu jest nizsza niz 100k.

To tam są tak tanie domy jak w Lublinie?
    • Gość: romek Re: zamierzacie kiedys wrocic do Polski? IP: 85.134.136.* 10.01.07, 20:47
      odsedki od 100k funtow czyli 500tys zl ok 4% to by bylo 20tys zl rocznie - od
      tego 20% podatku zostaje 16tys rocznie czyli 1300 zl na miesiac. chyba troche
      przesada z tym starczaniem na wszystko, co?
      • comrade Re: zamierzacie kiedys wrocic do Polski? 11.01.07, 16:38
        > odsedki od 100k funtow czyli 500tys zl ok 4% to by bylo 20tys zl rocznie - od
        > tego 20% podatku zostaje 16tys rocznie czyli 1300 zl na miesiac. chyba troche
        > przesada z tym starczaniem na wszystko, co?

Takiej kwoty nie daje sie na byle lokate, taka kase inwestuje sie w fundusze,
        nieruchomosci lub gra na gieldzie, a nawet jesli chce sie lokate w banku to z
        taka suma juz negocjuje sie indywidualne warunki i z pewnoscia bedzie to
        znacznie wiecej niz 4%. Nawet czlowiek nie znajacy sie dobrze na instrumentach
        finansowych moze wyciagnac 10% w skali roku, troche edukacji, wiedzy, inicjatywy
        i wyciagnac mozna jeszcze wiecej... Majac 500 tys kapitalu do uzycia w tej
        chwili za 3-4 lata mozna miec milion, a wtedy albo pomnazamy dalej albo spokojne
        zycie rentiera :)
    • Gość: mxxx Re: zamierzacie kiedys wrocic do Polski? IP: *.proxy.aol.com 11.01.07, 01:22
      wracaj.

• Gość: Soup Nazi Re: zamierzacie kiedys wrocic do Polski? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.01.07, 06:53
      Gość portalu: martyna napisał(a):

> zastanawia mnie jak wiele z nas chce wrocic?

Hehe, coraz mniej. Kiedy 2 lata temu zajrzalem na to forum, byli sami
      "powracajacy". Dzisiaj prawie ich juz nie widac. Moze wrocili i nie pisza, bo
      nie ma jakby czym sie chwalic, hehehe

> ja sie zasanawiam.. z jednej strony nie chce wracac do kraju, bo go nie
      > znosze, nie cierpie chamstwa, obludy i biedy jaka panuje w polsce, uwielbiam
      > atmosfere zycia w angli, nawet jak sie nie ma pieniedzy to jest to mile zycie,
      > wszystcy sa mili, usmiechnieci, chce sie zyc!! a z drugiej strony, za cene
      > domu w angli (L100tys) moglabym zyc w polsce z samych odsetek, byloby mnie
      > stac na wszystko i zapewnilabym godne zycie sobie i przyszlym dzieciom, ehh

Po pierwsze, to ty tej sumy nie masz, a jeszcze wiele wody uplynie w nielicznych
      angielskich, szkockich i walijskich rzekach zanim ja uzbierasz, o ile w ogole. A
      wtedy, za jakies 100 lat, bedzie miala duzo mniejsza wartosc w Polsce. O
      odwiecznym polskim drimie o zyciu rentiera z odsetek juz ci ktos napisal.
      • anna-dark Znowu ta Nazistowska Zupa ?!?!? 11.01.07, 10:22
        Znowu ta Nazistowska Zupa ?!?!?
      • Gość: Cfany Lolo Re: zamierzacie kiedys wrocic do Polski? IP: 164.143.244.* 12.01.07, 10:36
        Hehe zupa - znasz te emigranckie problemy z wlasnego doswiadczenia co? 25 lat w
        Kanadzie i nadal zyjesz w domu z kartonu i dykty, he he upijajac sie Canned
        Heat dla rozgrzewki.
        • buena_xena Re: zamierzacie kiedys wrocic do Polski? 15.01.07, 13:30
          dokladnie!
    • Gość: matt Re: zamierzacie kiedys wrocic do Polski? IP: *.nott.adsl.virgin.net 11.01.07, 07:21
      a ja wracam za jakies 4-5 miechow i juz tu nie wroce-obludni to sa wlasnie
      angole,wystarczy znac podstawy angielskiego aby zrozumiec ze oni nas tu nie chca
      (olac to) przynajmniej polak powie ci ze cie nie lubi:)
      • Gość: pogmahon_ Re: zamierzacie kiedys wrocic do Polski? IP: 85.134.179.* 12.01.07, 14:15
        No coz , skoro z trudem osiagnales te "podstawy angielskiego" to nic dziwnego ze
        takie wnioski wyciagnales podsluchujac anglikow;)))
    • spacecoyote Re: zamierzacie kiedys wrocic do Polski? 11.01.07, 09:04
      Pytanie, czy zamierzam wrocic, notorycznie zadaja mi rozni dalecy krewniacy i
      bardzo go nie lubie. Skad mam wiedziec? Zobaczymy, jak sie potoczy. Moze mi sie
      kiedys wlacza jakies sentymenty?

Bez sensu jest takie planowanie, ze wroce na emeryturze, albo jak sie dorobie.
      Za pare lat to sie wszystko moze zmienic, ze swiatopogladem na czele.
    • Gość: MI5 Re: zamierzacie kiedys wrocic do Polski? IP: *.claimtracker.com 11.01.07, 09:47
      Zamierzam wrocic.
      • Gość: Doman DeSantis Re: zamierzacie kiedys wrocic do Polski? IP: *.no-dns-yet.enta.net 11.01.07, 09:54
        Ja tez po ponad dwoch latach pobytu zamierzam chyba w tym roku wrocic...
    • anna-dark Życie bez pieniędzy nigdzie nie jest OK 11.01.07, 10:21
      Życie bez pieniędzy nigdzie nie jest OK

> atmosfere zycia w angli, nawet jak sie nie ma pieniedzy to jest to mile zycie,
      > wszystcy sa mili, usmiechnieci, chce sie zyc!! a z drugiej strony, za cene
      > a wy? wracacie, zostajecie?
    • Gość: gosc Re: zamierzacie kiedys wrocic do Polski? IP: *.range86-138.btcentralplus.com 11.01.07, 10:54
      Oczywiscie, ze wroce bo gdzie bede mial lepiek niz w Polsce?!?! Nawet w UK
      majac dobra prace, nigdy albo bardzo pozno osiagne taki poziom jak bym chcial
      wiec bez sensu sie meczyc lepiej wrocic do Polski i miec caly swiat w d.pe;).
    • xiv Re: zamierzacie kiedys wrocic do Polski? 11.01.07, 12:20

> a z drugiej strony, za cene
      > stac na wszystko i zapewnilabym godne zycie sobie i przyszlym dzieciom,

niestety - za 100 tys funtów to kupisz teraz w Polsce dobre mieszkanie, na
      odsetki nic nie zostanie
    • vazz Re: zamierzacie kiedys wrocic do Polski? 11.01.07, 18:05

> wszystcy sa mili, usmiechnieci, chce sie zyc!!

Własnie sie dowiedziałem,ze nie zyje w Polsce bo wokoło usmiechnieci mili
      ludzie,nigdzie nie widze żebrzących ludzi,zyje spokojnie na swoim nie brakuje
      kasy na jedzenie itp itd

Ta anglia to raj...co nie? ;) Zupełnie jak w reklamie, wszyscy usmiechnięci,nie
      ma chamstwa obłudy...no cud miód palce lizać ;) hehe
      • kicior99 Re: zamierzacie kiedys wrocic do Polski? 14.01.07, 13:16
        > Ta anglia to raj...co nie? ;) Zupełnie jak w reklamie, wszyscy
        usmiechnięci,nie
        >
        > ma chamstwa obłudy...no cud miód palce lizać ;) hehe

Nie o to chodzi ze tu tego nie ma - te zjawiska sa wszedzie tam gdzie sa
        ludzie, niezaleznie od narodowosci. Ale jest tego zdecydowanie mniej, bo
        spoleczenstwo brytyjskie to generalnie spoleczenstwo zadowolone, a nie
        kontestujace, jak polskie. Nie rozumiem, dlaczego wszystko czyta sie tu z taka
        doslownoscia - to jest dobre w matematyce, ale na pewno nie w dziedzinie
        relacji miedzyludzkich.
        • vazz Re: zamierzacie kiedys wrocic do Polski? 15.01.07, 13:17
          Mam nie odczytywac dosłownie? Wiec powiedz mi co miała na mysli osoba,która to
          napisała:

martyna "jednej strony nie chce wracac do kraju, bo go nie
          znosze, nie cierpie chamstwa, obludy i biedy jaka panuje w polsce, uwielbiam
          atmosfere zycia w angli, nawet jak sie nie ma pieniedzy to jest to mile zycie,
          wszystcy sa mili, usmiechnieci, chce sie zyc!! "

Co do brytyjczyków to nie wiem, bo nei spotkałem ich zbyt wielu, tych co
          spotkałem cechował alkoholowy oddech, czerwona twarz i głosne wrzaski ;)
          ...co, zbyt dosłownie znów przeczytałem?

• fischer3 Re: zamierzacie kiedys wrocic do Polski? 11.01.07, 18:09

za cene
      > a wy? wracacie, zostajecie?

Nie zamienilbym tego zycia w Anglii na zadne odsetki...polska mentalnosc,
      smutek, fanatyzm i wiele innych negatywow raczej nie zachecaja do powrotu!!!
      Ja zostaje...i moje dzieci tez..:))
    • noteb tak, ja wracam w w najbliższą niedzielę do 4 RP... 11.01.07, 22:51
      ... na całe 2 tygodnie
      • Gość: mat Re: tak, ja wracam w w najbliższą niedzielę do 4 IP: *.nott.adsl.virgin.net 12.01.07, 00:36
        kurka wodna ja w niedziele wracam..na tydzien!!!
    • Gość: Doman DeSantis Re: zamierzacie kiedys wrocic do Polski? IP: *.no-dns-yet.enta.net 12.01.07, 08:29
      ...
    • Gość: Doman DeSantis Re: zamierzacie kiedys wrocic do Polski? IP: *.no-dns-yet.enta.net 12.01.07, 08:31
      ... a ja w srode wracam na caly miesiac sie rozejrzec. Powrot do UK a potem za
      jakis czas IV RP jednak?
    • kadi-lak Emigracja to one way street 12.01.07, 16:17
      Z emigracji sie nie wraca. Jesli ktos wyjechal i przesiedzial rok, dwa,
      kilkanascie lat to prawdopodobienstwo, ze wroci wynosi moze 5%
      Pirwsze lata to wysilek, pozniej szkoda tracic tego co sie wypracowalo.
      Oczywiscie naiwni "inwestuja" w mieszkania od developerow lub domy. Sla kase do
      PL.
      Za 5-10 lat te mieszkania, opuszczone i uzywane 2-3 razy w roku wroca na wtorny
      rynek.

Jesli ktos liczy na to wroci 90% z tych, co wyjechali to po prostu jest idiota.

Emigrant, 19 lat poza krajem.
      • mike-great Powrót zależy od poziomu kasy do wzięcia w PL 12.01.07, 16:24
        Powrót zależy od poziomu kasy do wzięcia w PL
        • kadi-lak Re: Powrót zależy od poziomu kasy do wzięcia w PL 12.01.07, 16:42
          Nie rozumiem, wyjasnij to troche blizej.
          Kasy do wziecia skad? Czy-Dokad?
          • mike-great Jeździ się tam gdzie jest kasa w danym momencie 12.01.07, 19:50
            Jeździ się tam gdzie jest kasa w danym momencie

kadi-lak napisał:

> Nie rozumiem, wyjasnij to troche blizej.
            > Kasy do wziecia skad? Czy-Dokad?
            • Gość: sdsddsdsds Re: Jeździ się tam gdzie jest kasa w danym momenc IP: 86.40.148.* 12.01.07, 20:23
              po paru latach zbierania dobrego dosw. w intratnym zawodzie np. w IT mozna w PL spokojnie wyciagac kilkanascie tys. zlotych miesiecznie

za 2.5 k E w PL zyje sie znaaaaacznie lepiej niz za 2.5k E w IRL czy 2.5k F UK
              • mike-great Trend odwrotny będzie - ale nikt nie wie kiedy 12.01.07, 20:56
                Trend odwrotny do Polski będzie - ale nikt nie wie kiedy (tzn. powroty z emigracji). Widać to na przykładzie USA - Irlandia. W końcu ktoś zbudował prosperitę tamtego "tygrysa Europy Zachodniej".
                • Gość: VT Re: Trend odwrotny będzie - ale nikt nie wie kied IP: *.proxy.aol.com 12.01.07, 23:35
                  mike-great napisał:

> Trend odwrotny do Polski będzie - ale nikt nie wie kiedy (tzn. powroty z
                  > emigracji). Widać to na przykładzie USA - Irlandia. W końcu ktoś zbudował
                  > prosperitę tamtego "tygrysa Europy Zachodniej".

Osobiscie w ten trend odwrotny w przypadku Polski nie wierze. To ze udalo sie w
                  Irlandii wynikalo ze stosunkowo niewielkiego zapoznienia cywilizacyjnego
                  pomiedzy Irlandia a "reszta zachodniego swiata". Dodajmy zapoznienia
                  technologicznego, bo mentalnie Irlandczycy byli zawsze w kregu cywilizacji
                  zachodniej. Polacy natomiast zostali zdemoralizowani latami socjalizmu, wyzuci
                  z etosu pracy i honoru a to sa zaszlosci, ktore leczyc trzeba przez cale
                  pokolenia. Za lat 40 czy 50 nie bedzie istnial zaden racjonalny powod by dzieci
                  i wnuki obecnych polskich emigrantow mialy gdziekolwiek "wracac". Bylyby one,
                  pomimo nazwiska z koncowka -ski, rownie obce w Warszawie jak Eskomosi.

• Gość: eli Re: Trend odwrotny będzie - ale nikt nie wie kied IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 23:43
                    Moze zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego pomogloby wam uwolnic sie
                    raz na zawsze od tego typu problemow ?
                    • Gość: Soup Nazi Re: Trend odwrotny będzie - ale nikt nie wie kied IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.01.07, 07:21
                      Gość portalu: eli napisał(a):

> Moze zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego pomogloby wam uwolnic sie
                      > raz na zawsze od tego typu problemow ?

Jeszcze jak, tyle, ze nie widzimy powodu zeby biegac przez gauntlet im. Jozwy
                      Wissarionowicza, ktory w tym celu jeszcze za Gomulki skonstruowano misternie w
                      Bulbonii. A tymczasem, nie bardzo rozumiem dlaczego kwestia naszego powrotu czy
                      nie ciebie obarcza problemami? Znowu gula wali w czolo? Rwij kapcie na balkon do
                      klepania modlitwy polaczka o krwawych galach.
                      • Gość: Cfany Lolo Re: Trend odwrotny będzie - ale nikt nie wie kied IP: 164.143.244.* 15.01.07, 12:25
                        He he zupa - powtarzasz sie kanadyjski cieciu. Lepiej zapieprzaj na plac
                        obozowy na zbiorke imigrantow bez prawa pobytu bo zamiast obiadu znowu bedziesz
                        zlizywal syrop klonowy z kanadyjskiej flagi.

Paszol won do beczki na sledzie, sopranowy flecie.
                  • anna-dark Nie rozśmieszaj mnie! Irlandia nie zapóźniona w pr 13.01.07, 12:53
                    Nie rozśmieszaj mnie! Irlandia nie zapóźniona w przeszłości? A te irlandzkie baby, co w USA tyłem ze schodów schodziły (jak u siebie na wsi w IRL) to co? Poza tym jak Cromwell przejechał im po głowach pikami swoich janczarów to chyba całkowicie wypadli z orbity cywilizacji europejskiej. Problem obecny Polski polega na tym, że kupa młodych, a i nie młodych a wykształconych, nie chce "czekać" w Polsce na cud (a nawet 2 cudy) kaczorów, lepperów i giertychów, tylko woli od razu zarabiać w $$$, funtach, czy Euro, i przy konsumpcyjnym stylu życia zniewalającym Europę od jakiegoś czasu (czego jeszcze nie zrobicie dla pieniędzy i przyjemności?) trudnojest oczekiwać, aby ktoś, kto się jeszcze nie dorobił, i nie zabezpieczył finansowo sam, albo swojej rodziny, podejmował heroiczne próby powrotu. W końcu ile można jeździć tu i tam? (na "stałe").
                    Powrót Polaków się zacznie, gdy w swoim kraju/Ojczyźnie (coś niewielu się zrzeka obywatelstwa PL lub skutecznie aplikuje o GB lub IRL) będą w stanie spokojnie zarobić ok. 75% swojej zagranicznej pensji.

Gość portalu: VT napisał(a):
                    >
                    > Osobiscie w ten trend odwrotny w przypadku Polski nie wierze. To ze udalo sie w
                    >
                    > Irlandii wynikalo ze stosunkowo niewielkiego zapoznienia cywilizacyjnego
                    > pomiedzy Irlandia a "reszta zachodniego swiata". Dodajmy zapoznienia
                    > technologicznego, bo mentalnie Irlandczycy byli zawsze w kregu cywilizacji
                    > zachodniej. Polacy natomiast zostali zdemoralizowani latami socjalizmu, wyzuci
                    > z etosu pracy i honoru a to sa zaszlosci, ktore leczyc trzeba przez cale
                    > pokolenia. Za lat 40 czy 50 nie bedzie istnial zaden racjonalny powod by dzieci
                    >
                    > i wnuki obecnych polskich emigrantow mialy gdziekolwiek "wracac". Bylyby one,
                    > pomimo nazwiska z koncowka -ski, rownie obce w Warszawie jak Eskomosi.
                    >
                    >
                    >
                    • kicior99 Re: Nie rozśmieszaj mnie! Irlandia nie zapóźniona 14.01.07, 13:12
                      > Powrót Polaków się zacznie, gdy w swoim kraju/Ojczyźnie (coś niewielu się
                      zrzek
                      > a obywatelstwa PL lub skutecznie aplikuje o GB lub IRL) będą w stanie
                      spokojnie
                      > zarobić ok. 75% swojej zagranicznej pensji.

Bo to jeszcze nie tn okres - zacznie sie mniej wiecej za 3 lata (wymogi
                      formalne)
                  • Gość: Rotamistrz Re: Trend odwrotny będzie - ale nikt nie wie kied IP: 83.71.142.* 14.01.07, 02:30
                    Gość portalu: VT napisał(a):

> To ze udalo sie w
                    > Irlandii wynikalo ze stosunkowo niewielkiego zapoznienia cywilizacyjnego
                    > pomiedzy Irlandia a "reszta zachodniego swiata". Dodajmy zapoznienia
                    > technologicznego, bo mentalnie Irlandczycy byli zawsze w kregu cywilizacji
                    > zachodniej.

Pffffffffff.... hihihihihi...

Stosunkowo niewielkie zapoznienie cywilizacyjne Irlandii?! Jestes pewien, ze
                    mowisz o kraju sympatycznych, bo wiecznie pijanych dzikusow; kraju gdzie NIC
                    nie dziala jak powinno; kraju o jednym z najgorszych systemow drogowych w
                    Europie; kraju ktorego stolica ma absolutnie chaotyczny system transportu
                    publicznego i ktorej to stolicy splendor przycmic moze sredniej wielkosci
                    kontynentalne miasteczko; kraju gdzie pociagi klasy IC wygladaja jak nasze
                    osobowe i z takaz predkoscia mkna przez pola (golfowe) i pastwiska; kraju,
                    gdzie zaden kierowca nie potrafi prawidlowo przemieszczac sie dwupasmowa droga
                    o trzech pasach ruchu w jedna strone (a drog o takich parametrach jest az JEDNA
                    (N7 Dublin-Naas), za to jej 30km dlugosc budzi respekt nie tylko u polskich
                    drogowcow; kraju ktory mimo ponad 80 lat niepodleglosci wciaz organicznie wrecz
                    uzalezniony jest od swojego przepoteznego sasiada?

Mentalnie Irlandczycy byli zawsze w kregu cywilizacji zachodniej? Chyba jako
                    tania sila robocza i obiekt nieustannych szykan ze strony Brytyjczykow oraz
                    WASP-owych Amerykanow. Nie slyszales nigdy o glupich Paddych, irlandzkim
                    szczesciu, NINA i Micks fresh off the boat? Przez stulecia narod irlandzki byl
                    w swiecie anglosaskim traktowany jak pies. Proponuje obejrzec "In the name of
                    the Father". Ukazana tam historia to nie tak znowu odlegle czasy.

Poza tym o jakiej wyimaginowanej cywilizacji "zachodniej" piszesz? Z charakteru
                    anglosaskiej, latynoskiej, frankofonskiej, niderlandzko-burgundzkiej, czy moze
                    wielkoniemieckiej?
                    • anna-dark "Wiatr buszujący w jęczmieniu" też polecam... 14.01.07, 18:55
                      "Wiatr buszujący w jęczmieniu" też polecam...

Gość portalu: Rotamistrz napisał(a):

Przez stulecia narod irlandzki byl
                      > w swiecie anglosaskim traktowany jak pies. Proponuje obejrzec "In the name of
                      > the Father". Ukazana tam historia to nie tak znowu odlegle czasy.
              • adamantos Re: Jeździ się tam gdzie jest kasa w danym momenc 26.01.07, 19:32
                Byc moze, ale nie kazdy moze zostac informatykiem.
    • kicior99 Re: zamierzacie kiedys wrocic do Polski? 13.01.07, 08:29
      Nie. Mnie tu jest dobrze. Nioe bede tlumczyl dlaczego, to zbyt skomplikowane i
      osobiste jak na krotki post. W gre wchodzi cala masa przyczyn, niekoniecznie
      ekonomicznych. Jadac do Anglii wyobrazalem sobie, ze bede zyl lepiiej niz w
      Polsce ale rzeczywistosc przerosla moje oczekiwania :) Mieszkam juz prawie 3
      lata i zyje na razie jak w transie...
      • Gość: Calka Re: zamierzacie kiedys wrocic do Polski? IP: *.winn.cable.ntl.com 14.01.07, 00:31
        A ja wracam - i to juz za miesiac (po 2 latach pobytu). W kraju czeka mnie
        dobrze platna praca, wlasne mieszkanie i moj kochany chlopak. Pozdrawiam
        wszystkich wracajacych:-)
      • Gość: Tomek B. Re: zamierzacie kiedys wrocic do Polski? IP: 84.203.105.* 14.01.07, 18:48
        Ja chyba wroce za kilka lat.
        Mieszkam w Irlandii od 3 lat, mam swietna prace, znam jezyk, bardzo dobrze
        zarabiam nawet jak na lokalne warunki, ale brakuje mi Polski, czuje sie tu
        wyobcowany. Za Irlandczykami nie przepadam, z wielu powodow, duzo lepiej
        dogaduje sie z rodakami i przedstawicielami innych nacji. I nie chodzi tu o
        jezykowe bariery, bardziej o roznice kulturowe. Z kolei polskich znajomych mam
        tu bardzo niewielu, przyjaciele zostali w kraju, albo wyjechali do UK:/
        W Polsce pomimo tego, ze zarabialem duzo mniej, prowadzilem duzo ciekawsze i
        szczesliwsze zycie. Bardzo mi tego brakuje, kasa to nie wszystko.
        • anna-dark Respect-niewielu się do tego przyzna, chylę czoła! 14.01.07, 18:57
          Respect-niewielu się do tego przyzna, chylę czoła!

Gość portalu: Tomek B. napisał(a):

> Ja chyba wroce za kilka lat.
          > Mieszkam w Irlandii od 3 lat, mam swietna prace, znam jezyk, bardzo dobrze
          > zarabiam nawet jak na lokalne warunki, ale brakuje mi Polski, czuje sie tu
          > wyobcowany. Za Irlandczykami nie przepadam, z wielu powodow, duzo lepiej
          > dogaduje sie z rodakami i przedstawicielami innych nacji. I nie chodzi tu o
          > jezykowe bariery, bardziej o roznice kulturowe. Z kolei polskich znajomych mam
          > tu bardzo niewielu, przyjaciele zostali w kraju, albo wyjechali do UK:/
          > W Polsce pomimo tego, ze zarabialem duzo mniej, prowadzilem duzo ciekawsze i
          > szczesliwsze zycie. Bardzo mi tego brakuje, kasa to nie wszystko.
    • 2paco Re: zamierzacie kiedys wrocic do Polski? 14.01.07, 01:55
      ja wyjeżdżam za trzy tygodnie, i każdy kto mnie bardzo dobrze nie zna pyta kiedy
      mam zamiar wrócić, więc w kółko powtarzam - nie wiem, może nigdy, może za pięć
      lat. wyjeżdżam, bo jestem znudzony moim dotychczasowym życiem (zaznaczam, że
      dosyć udanym, zwiedziłem już spory kawałek świata, i nie mogę narzekać na to co
      mam).
      właśnie dlatego, że tyle widziałem (jeździłem tylko na zachód) postanowiłem
      wyjechać, zmęczony jestem polskim gulem, wszechobecnymi smutasami, szaleńczym
      wyścigiem szczurów (mieszkam w wawie i coś o tym wiem - gdzie indziej w polsce
      nawet bym nie chciał próbować, bo jestem koszmarnym mieszczuchem ;D) itp., itd.
      pewnego dnia wrócę, jeśli odejdzie skorumpowane do cna pokolenie urzędników, a
      państwo będzie wspierać przedsiębiorców, a nie tak jak teraz rzucać im pod nogi
      kłody.
      jakie na to są szanse, niech każdy sobie odpowie. póki co planuję przyszłość w
      uk (jakoś spośród moich znajomych nikt nie pracuje na zmywaku, każdy robi w
      pracy to co lubi i ma z tego pieniądze, które starczają na dostatnie życie - ich
      obecność w uk też mnie cieszy, bo mam już na miejscu sprawdzoną grupę
      wspaniałych znajomych, poza tym poznam całą masę innych ludzi).
      jeśli pewnego dnia będę znudzony anglią, a w polsce nie będę widział dla siebie
      miejsca, to wyjadę gdzieś indziej, nawet do australii (rozwinięty i młody kraj,
      tylko że cholernie daleko, a póki rodzice żyją nie chcę wyjeżdżać na koniec
      świata, kocham ich i chcę ich regularnie odwiedzać).
      życie i czas pokażą :) a tym co wracają życzę szczęścia, niech im się jeszcze
      lepiej wiedzie :)
      2p.
    • Gość: fajfus Re: zamierzacie kiedys wrocic do Polski? IP: *.tpnet.pl 15.01.07, 02:39
      Większość nie wróci - honor im na to nie pozwoli.
    • Gość: kris_coventry Re: zamierzacie kiedys wrocic do Polski? IP: *.bulldogdsl.com 15.01.07, 13:25
      Chcialbym dodac cos od siebie.
      A wiec czy zamierzam wrocic do Polski ? Jak narazie nie! Powodow jest kilka.
      Tutaj mieszkam sobie sam bez zobowiazan z rodzina. Niestety tak jest ze w Polsce
      mlodzi ludzie jak ja mieszkaja jeszcze z rodzicami bo niestety nie stac ich na
      wlasne mieszkania. Nie chce sie tutaj chwalicz nie jest to jkies osiagniecie ale
      na poczatek( 9 miesiecy) moze byc. Mam 20 lat i jestem Team Liderem u siebie na
      warehousie, jak mowie nie jest to jakas rewelacja ale juz mimo wieku mam kilku
      ludzi 'pod soba'. Mieszkam sam, mam swobode, zarabiam w miare dobrze nie musze
      odkladac jak wielu rodakow. W polsce majac 20 lat nie wiele mozna zarobic
      800-1000 zl co napewno nie starczyloby na wynajecie mieszkania i zycie normalne.
      Za kilka miesiecy bede chcial przejsc kurs na supervisora jednak jeszcze chce
      poczekac bo chce kupic autko :) Moim zdaniem jezeli sie ma glowe na karku, zna
      sie angielski to mozna tutaj zarabiac bardzo dobrze. To tyle jak narazie, jezeli
      ktos bedzie chcial podyskutowac to czekam na jakies info.
      Pozdrawiam
      • Gość: Doc Re: zamierzacie kiedys wrocic do Polski? IP: *.proxy.aol.com 27.01.07, 15:07
        Nie wracam. Praca jako chirurg w UK jest znacznie bardziej satysfakcjonujaca.
        Doc
        PS. Uprzdzajac pytania odpowiem, ze specjalizacje zrobilem w UK.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka