Dodaj do ulubionych

NCT a stan pojazdu

IP: 86.41.167.* 15.01.07, 01:51
Witam. Mam rover'a 414 z 96 roku. Za kilka dni mam NCT i nie wiem czy moje
autko przejdzie ten test. Stan techniczny jest... jak stan techniczny
11-letniego auta. Czy ktos z Forumowiczow byl na NCT? Czego sie czepiaja? Ok.
Wiem. Wszystko jest na www.nct.ie ale nie wiem jak sie ma teoria do praktyki.
Czy za kilka punkcikow gdzie pojawia sie rdza zostane oblany? Auto nie jest
warte remontu - ma jezdzic tak dlugo, az nie trzeba bedzie robic powaznego
remontu.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kerryman Re: NCT a stan pojazdu 15.01.07, 03:51
      w tescie nie idzie o czepianie tylko o to czy samochod jest bezpieczny i zdrowy
      dla srodowiska. owszem, zdarza sie oblac za np bardzo brudny samochod, wewnatrz
      czy na zewnatrz. mechanik takiego nie dotknie.
      sprawdzaja zbieznosc, hamulce, swiatla - dzialanie i ustawienie przednich,
      spaliny, zawieszenie, same oczywiste rzeczy. potem czy silnik nie cieknie
      olejem, czy wszystkie lusterka, pasy i inne pierdoly sa na miejscu itd.

nie wymaga sie trojkata ani gasnicy.

remontowac nie warto. zrob nct, nawet jesli nie przejdzie pierwszego, na co
      lepiej sie nastawic jesli nie chcesz robic przegladu przed nct, ponowny test to
      chyba 20 kilka euro, wiec nie jest najgorzej.

powodzenia.
    • kaffelek Re: NCT a stan pojazdu 15.01.07, 09:15
      Tak jak pisał Kerryman. Od siebie mogę dodać: sprawne piórka wycieraczek, kilka
      euro-nie warto oszczędzać, żarówki kierunkowskazów: jeśli łuszczy się
      pomarańczowa farba-wymienić. Ważne: koło zapasowe - sprawne.
      Na NCT jedziesz autem z pustym bagażnikiem, jeśli są kołpaki na kołach-należy
      zdjąć.
      Nie czepiają się na ogniska rdzy na karoserii (toć to Irlandia i samochód cały
      czas w wilgoci), ale zwracają uwagę na przewody hamulcowe. Jesli tutaj zauważą
      rdzę - przewód do wymiany.
      Na przegląd umawiasz się z wyprzedzeniem ok. 2 tygodni. Jeśli masz już krótki
      termin, radzę się pospieszyć. Wyznaczają dzień i godzinę. Mnie na tydzień przed
      przeglądem przysłali pocztą "zaproszenie" z informacją na załączonym schemacie
      auta na jakie punkty auta należy zwrócić szczególną uwagę.
      Decyzję "podejmuje" komputer, jesli chodzi o hamulce, amortyzatory, układ
      zawieszenia i kierowniczy, emisję spalin. Jeden "not pass" i lista czynności do
      ewentualnej naprawy.
      Lekko nie jest, ale akurat to popieram. Po takim przeglądzie wiem, ze samochód
      mam w pełni sprawny i dwa lata spokoju z NCT.
      Robiłem przegląd w listopadzie. Super uczucie, gdy się usłyszy: "car good".
      Cały przegląd obserwowałem przez szybę stojąc w boksie dla klientów i mając
      widok na całą halę w której odbywał się przegląd. W "moim" NCT przegląd robiło
      trzech pracowników, jeden spaliny i czystość silnika, drugi: światła, pasy, stan
      zewnętrzny ogólny i trzeci przy podnośniku pod autem.
      Sprawdzali nawet czy korek wlewu paliwa jest sprawny, czyli zabezpieczony
      sprawnym zamkiem.
      Chyba już dość Cię nastraszyłem? (hahaha)
      Ale wszystko szczera prawda. Jeszcze świeże wrażenia.
      Życzę powodzenia

Pozdrawiam
      • Gość: michu Re: NCT a stan pojazdu IP: *.dub2.alter.net 16.01.07, 00:31
        robiłem 8 stycznia i nawet nawiew kolo sprawdzal czy zapodaje na przednią szybę a reszta jak wyżej :) a co do obaw to ajrisze jesli jadą struclem na nct to też się obawiają że nie przejdzie
        strach ma wielkie ocxzy :)
        • kerryman Re: NCT a stan pojazdu 16.01.07, 02:30
          jesli silnik masz brudny to warto go umyc, karczerem i jakims specyfikiem dobrze
          rozpuszczajacym tluszcze, np spray do czyszczenia grilla. jesli bedzie
          smierdzial olejem, nie mowiac juz o obciekaniu - co w starszych roverach chyba
          czasami wystepuje, nie zastanawiaj sie tylko myj. potem tylko wysusz kopulke od
          zaplonu bo nie ruszysz.

zardzewiale bebny potraktuj szczotka druciana i farba w sprayu. duzo nie
          kosztuje a za zbytnio widoczna rdze na bebnach poleci na bank.

a cokolwiek zrobisz to poza nct ktore prawdopodobnie przejdziesz, bedziesz mial
          ciut czystsze i sprawniejsze autko.
          • Gość: pogmahon_ Re: NCT a stan pojazdu IP: 85.134.131.* 23.01.07, 11:36
            Oj czeka mnie mycie silnika bo inaczej nie przejdzie;)
    • Gość: rover Re: NCT a stan pojazdu IP: 86.41.167.* 23.01.07, 02:24
      Dzieki za informacje. Wszystko bylo juz dawno zabookowane, piora wycieraczek
      wymienilem bo juz nie zbieraly. Chodzilo mi glownie o takich kilka wypryskow
      rdzy. Reszte rzeczy sobie wyczytalem w internecie - przygotowany bede na pewno.
      Jutro judgment day. Napisze rezultat :)
      Pozdrawiam
      • Gość: 1spag Re: NCT a stan pojazdu IP: *.cable.ubr09.croy.blueyonder.co.uk 23.01.07, 07:53
        gwoli ciekawosci ten NCT to taki angielski MOT?
        • Gość: rover Re: NCT a stan pojazdu IP: 86.41.167.* 23.01.07, 23:28
          Tak wlasnie. Tutaj MOT przechodza auta komercyjne czyli vany, ciezarowki, itp.
    • Gość: rover Re: NCT a stan pojazdu IP: 86.41.167.* 24.01.07, 14:13
      I stalo sie. Result: FAILED :(
      Za duza emisja dwutlenku wegla przy wysokich obrotach.
      Re-test do 1 miesiaca. I nie wiem co robic, bo remont silnika mi sie nie usmiecha.
      Przewyzszylby wartosc samochodu.
      • kerryman Re: NCT a stan pojazdu 24.01.07, 15:47
        daj sobie wymienic swiece i podregulowac zaplon, moze nie bedzie tak zle. czy
        ten twoj rover stal niejezdzony zanim go dostales? czasami wystarczy go
        rozjezdzic, ale paru funciakow na swiece nie ma co zalowac. przy okazji moglbys
        wymienic mu plyny, i tak powinienes to zrobic zaraz po zakupie uzywanego auta.
      • kerryman Re: NCT a stan pojazdu 10.02.07, 22:03
        jest sposob. podobno stary jak nct, ale ja sie nie znam, powtarzam tylko co moj
        mechanik powiedzial:

jadac na kolejny test poprzeciagaj troche, pojezdzij na wyzszych obrotach, nie
        za dlugo zeby ci sie nie zagotowalo :), ale to podobno zmniejsza emisje CO na
        krotki czas - akurat zeby zmiescil sie w testach.
        warte sprobowania. retest zawsze tanszy niz wymiana swiec i regulacja zaplonu,
        ktore mozesz zrobic pozniej.

powodzenia.
        • kerryman Re: NCT a stan pojazdu 10.02.07, 22:04
          aha jak bys chcial kontakt do jakiegos zdolnego mechanika to w county cork tez
          znam jednego.
          • kerryman robiles cos ze swoim roverem? 17.02.07, 12:37
            udalo sie przejsc nct wreszcie?
    • Gość: lucuś_85 nct IP: *.b-ras3.chf.cork.eircom.net 17.01.15, 22:17
      witam na nct zaznaczyli mi wymiane linki od ręcznego i uszkodzoną podłoge ( rdza ) dostałem termin na re test, jeśli mechanik mi to pospawa to jest szansa że przejdzie kolejny przegląd?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka