Dodaj do ulubionych

Financial Times donosi

28.02.06, 21:26
W usa coraz lepiej i to pod kazdym wzgledem

ftd.de/politik/international/52526.html
ale co sie oni na tym znaja ?
Obserwuj wątek
    • felusiak1 Re: Financial Times donosi 01.03.06, 03:44
      nic poza Bruttoinlandsprodukt nie zrozumialem,
      Chyba nie potrafie po niemiecku czy jaka cholera.......
      • club66 Pier.... kotka za pomoca mlotka 01.03.06, 05:43
        tak mozna strescic ten artykul, ktory troche slini sie nad niskim wzrostem gosp.
        w ubieglorocznym IV kw. a reszte poswieca "analizie" sytuacji ostatniego
        miesiaca w odniesieniu do stycznia w wybranych strefach gospodarczych, gdzie
        wiadomo jest, ze zawsze w poczatkach roku index cen jest znizkowy a tym bardziej
        w tegorocznym lutym, kiedy ceny towarow i surowcow zmienialy sie gwaltownie. Tak
        wiec spadl nieznacznie index zaufania do sytuacji ekonomicznej (haha, warto
        zapoznac sie z danymi z przeszlosci jak ten wykladnik potrafi zmienic sie z dnia
        na dzien), bąknęli zdanie o wiekszym zatrudnieniu i mamy tragedie w Ameryce :))
        W Europie wskazniki ekonomiczne wala sie od lat, w Niemczech bazrobocie bije
        rekordy z czasow przedwojennych, inflacja osiagnela najwyzszy wskaznik od 14
        lat, nieustannie znizkuja wskazniki makro, firmy bankrutuja badz uciekaja,itd...
        ale tam wszyscy rozumieja, ze 0,4% wzrost gospodarki trzeba nazywac boooom-em :)
        Zeby dowiedziec sie jak dobre sa dane makro dla gospodarki amerykanskiej i
        calkiem realny jej 5% wzrost w II kwartale, trzeba poczytac troche wiecej jak
        niemiecka szczekaczke.
        • felusiak1 Re: Pier.... kotka za pomoca mlotka 01.03.06, 19:06
          myślę, że znalazłem coś podobnego w amerykanskim wydaniu FT.
          Zastanowilo mnie, ze byla tam mowa nie tyle o wynikach ile o nastrojach i
          wskaznikach nastrojów a te wiemy, ze sa jak chorągiewka na wietrze i w
          najmniejszym stopniu nie odzwierciedlają sytuacji gospodarczej.
          No ale wiadomo, ze jesli nie mozna znalezc pałki to szuka sie kija.
        • kyle_broflovski Re: Pier.... kotka za pomoca mlotka 02.03.06, 05:36
          po co czytac wskazniki ktorych zmiany moga frustrowac mimo ze ekonomia jest
          coraz bardziej elektroniczna ksiegowoscia no i wplywu na nic sie nie ma bo bo
          wbijaniem liczb do tej ksiegowosci zajmuje sie niewidzialna reka wolnego rynku.

lepiej napic sie fluorowanej wody ma ona zbawieny wplyw na myslenie , otepia
          skutecznie
    • schlagbaum Re: Financial Times donosi 01.03.06, 19:46
      Prasa klamie.
      Brukowce takie jak FT w szczegolnosci.

Kaczor ma chyba racje. Wszystkim kagance zalozyc.
      • felusiak1 felusiak donosi szlakbaumowi w menażce 01.03.06, 20:17
        naprawde nie wiem jak z toba rozmawiac. czasem mowisz jak dorosly aby zaraz
        potem marudzic jak przedszkolak.
        Nikt nie twierdzi, ze FT kłamie lub jest brukowcem. Jednak wskazniki przytoczone
        tam, poza tempem wzrostu GDP w IV kwartale sa naprawde malo istotne. Napedza cie
        przemozna chec wykazania jak zle dzieje sie w USA. Ze swojej strony rzycze
        wszystkim niemcom i wszystkim polakom aby w ich wlasnych krajach dzialo sie tak zle.
        Bądź mężczyzną i powiedz nam jak wygladaje identyczne wskazniki dla Niemiec.
        W jakim tempie wzrastal GDP?
        PS. A moze sugerujesz abysmy kazde slowo napisane w FT uznali za swięte, nie
        podlegające dyskusji?
      • club66 Re: Financial Times donosi 01.03.06, 20:17
        schlagbaum napisał:

> Prasa klamie.
        > Brukowce takie jak FT w szczegolnosci.

FT Deutschland manipuluje faktami dla polepszenia nastrojow sfrustrowanych
        niemczaszkow. Gdyby rzetelnie podal informacje, musialby dopisac, ze lutowe
        spadki niektorych indexow maja wymiar krotkoterminowy, o czym wszyscy ekonomisci
        wiedza. Podalby tez, ze index zadowolenia z kondycji gospodarki osiagnal w
        styczniu najwyzszy pulap od trzech lat i tymczasowo znizyl sie w lutym, ale i
        tak byl wyzszy jak w 2005 r. Czytuje troche niemieckich gazet i wiem jaka
        uprawiaja propagande. O grudniowej podwyzce w Niemczech cen producentow o 4,8%
        (najwyzszej od 23 lat) prasa w Niemczech prawie nic nie wspominala, poczekajmy
        tylko pare tygodni jak odbije sie to na indeksie cen konsumentow i inflacji :)
        Ale niemczaszkom raczej ciezko bedzie sie o tym dowiedziec, lepiej wciskac im
        banialuki o "walacych" sie gospodarkach swiatowych z pominieciem tylko
        jedynej-niemieckiej ;)
        • schlagbaum Re: Financial Times donosi 01.03.06, 20:36
          club66 napisał:

> schlagbaum napisał:
          >
          > > Prasa klamie.
          > > Brukowce takie jak FT w szczegolnosci.
          >
          > FT Deutschland manipuluje faktami dla polepszenia nastrojow sfrustrowanych
          > niemczaszkow. Gdyby rzetelnie podal informacje, musialby dopisac, ze lutowe
          > spadki niektorych indexow maja wymiar krotkoterminowy,

wie seit drei Jahren nicht mehr.

auf das Jahr hochgerechneten Rate von 1,6 Prozent gewachsen, teilte das US-
          Handelsministerium am Dienstag mit.

auf das Jahr

US-Handelsministerium
          • club66 Re: Financial Times donosi 01.03.06, 22:26
            schlagbaum napisał:
            > wie seit drei Jahren nicht mehr.
            > auf das Jahr hochgerechneten Rate von 1,6 Prozent gewachsen, teilte das US-
            > Handelsministerium am Dienstag mit.
            > auf das Jahr
            > US-Handelsministerium

Wyslow sie koles a nie rob z siebie grafomana.
            Chciales napisac, ze w III kw.'05 wzrost PKB byl ponad 4%, w IV kw. 1,6% a na II
            kw.0'6 prognozowany jest 5%. Masz jakies wnioski. Oh, rozumiem..., w IV kw.
            odbily sie skutki klesk zywiolowych jakie nawiedzily wschodnie wybrzeza USA i
            Ameryka przez dlugie lata nie podniesie sie, zgadlem? :))
            • felusiak1 Re: Financial Times donosi 01.03.06, 22:40
              szlakbaum jest jednym z tych, ktorzy we wszystkim co amerykanskie upatruja
              zdechlego szczura. domyslam sie, ze jego cale zycie obraca sie wokol znalezienia
              dowodow, ze jest zle a bedzie jeszcze gorzej, ze amerykanie sa debilami a
              amerykanskie praodawstwo jest z gruntu idiotyczne. Aha zapomnialbym, cenzuruja
              nas i rzadowi wprowadzili panstwo policyjne. Juz niedlugo beda nas do pirdla
              wsadzac za odchylenia.
              • club66 Re: Financial Times donosi 01.03.06, 23:24
                > szlakbaum jest jednym z tych, ktorzy we wszystkim co amerykanskie upatruja
                > zdechlego szczura. domyslam sie, ze jego cale zycie obraca sie wokol znalezieni
                > a dowodow, ze jest zle a bedzie jeszcze gorzej,

Jest to typowe lekarstwo dla europejskich frustrantow tzw."Verordnung für
                Erfolg", gdzie powtarzeane w kolko polprawdy i urojenia pozwalaja przez momemt
                poczuc sie lepiej w ich zdezolowanym zywocie.
            • schlagbaum Re: Financial Times donosi 01.03.06, 23:02
              club66 napisał:

>>
              > Wyslow sie koles a nie rob z siebie grafomana.
              > Chciales napisac, ze w III kw.'05 wzrost PKB byl ponad 4%, w IV kw. 1,6% a na
              I
              > I
              > kw.0'6 prognozowany jest 5%. Masz jakies wnioski.

Pisales cos "koles" o manipulacji.
              Widzisz "koles" ja nie dodalem slowa od siebie bo tekst jest oczywisty i jasny.
              Przynajmniej dla mnie "koles" Mozesz wierzyc lub nie.
              Ty koles zaczynasz "interpretowac" inaczej mowiac "manipulowac"
              Co chcesz "koles" udowodnic ?
              Prasa klamie czy znasz sie lepiej ?

Ty religijny jestes "koles"
              Kierujesz sie wiara i mylisz ja z rzeczywistoscia

Oh, rozumiem..., w IV kw.
              > odbily sie skutki klesk zywiolowych jakie nawiedzily wschodnie wybrzeza USA i
              > Ameryka przez dlugie lata nie podniesie sie, zgadlem? :))

Lubisz przewidywac przyszlosc ?
              Polecam wahadelko.
              • club66 Re: Financial Times donosi 01.03.06, 23:26
                schlagbaum napisał:

> Widzisz "koles" ja nie dodalem slowa od siebie bo tekst jest oczywisty i jasny.

Co jest w nim oczywiste i jasne?
                Jedyne co oczywiste to fakt, ze niczego nie rozumiesz ;)

• felusiak1 jak ja żałuję, że po niemiecku ani w ząb 02.03.06, 05:20
                  zamiast w szkole uczyc sie niemieckiego, zbijalem bąki i rozwiazywalem krzyżówki
                  a teraz... już jestem za stary.
                  Ale jakby umiałem to tak by dołożyłem szlakbaumowi,
                  że tylko same suche by zostało by się.
                • schlagbaum Re: Financial Times donosi 02.03.06, 12:52
                  club66 napisał:

> Jedyne co oczywiste to fakt, ze niczego nie rozumiesz ;)

Juz dobrze, koles.
                  Najwazniejasze, ze ty rozumiesz wszystko a nawet jeszcze wiecej.

Interesuje mne cos innego.
                  Skad twoj nik.

Brzmi jak nazwa burdelu w Amsterdamie.
                  >

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka