Dodaj do ulubionych

Pneumokoki - szczepionka Prevenar

11.03.07, 21:09
Czesc dziewczyny,

Czytalysciie o tym?
www.pneumokoki.pl/index.php
Co myslicie o tym? Chyba warto nie?
Obserwuj wątek
    • imszulc Re: Pneumokoki - szczepionka Prevenar 11.03.07, 21:36
      Czytam już o pneumokokach od dawna i też się zastanawiałam nad szczepieniem Agaty.
      Nie wiesz czy szczepionka jest dostępna w IRL? Zawsze zapominam zapytać GP,
      chociaż obawaiam się, że spojrzy na mnie jak na kosmitkę.
      • zapytajnick Re: Pneumokoki - szczepionka Prevenar 11.03.07, 22:00
        nie pytalam, bo dopiero o tym przeczytalam. Nie sadze jednak, ze u zwyklego GP
        mozna taka szczepionke dostac.
    • monika_irl Re: Pneumokoki - szczepionka Prevenar 12.03.07, 15:02
      Zapytala aptekarki i..
      szczepionka powinna byc dostepna u kazdego GP, Prenevar ma rejestracje
      europejska i irlandzka. Co wiecej, jest produkowany wlasnie w Irlandii :)

• imszulc Re: Pneumokoki - szczepionka Prevenar 12.03.07, 19:51
        super! ja się chyba zdecyduje, żeby Agatę zaszczepić
        w przyszłym tygodniu wybieram się na wizytę do GP, tak że przy okazji
        porozmawiam o tym
        dzięki wielkie
    • olga32 Re: Pneumokoki - szczepionka Prevenar 13.03.07, 11:28
      Witam! Ja starszego syna (5lat) zaszczepiłam miesiąc temu kiedy byłam "na chwilę" w Polsce. Nie dostał
      Prevenaru tylko Pneumo23, bo jest to szczepionka dla dzieci od lat 2, tańsza (50 zł) w jednej dawce i
      ma szerszyzakres działania( na 23 szczepy pneumokoków). Młodszego (17 miesięcy) jeszcze nie
      szczepiłam, bo miał wtedy szczepienia na odre, świnkę i różyczkę a tego nie wolno łączyć. Pod koniec
      marca znów będę w Polsce i juź się umówiłam na szczepienie Prevenarem przy okazji kolejnej dawki
      Infarixu (można razem). Musi dostać 2 dawki, a następna wypadnie w wakacje, więc akurat. Czytałam
      na stronach rządowych, że w Irlandii też jest to zalecane szczepienie, więc kto chce powinien bez
      problemu zaszczepić dziecko.
      • imszulc Re: Pneumokoki - szczepionka Prevenar 01.04.07, 09:03
        Zapytałam mojego GP o Prevenar. Nie miał wiedzy na ten temat ale obiecał, że
        sprawdzi to dla mnie do następnej wizyty. Powiedział, że nie ma problemu ze
        szczepieniem jeśli tylko szczepionka nadaje się dla dwulatków. Napiszę jak
        dowiem się czegoś więcej.
    • jovanka_lena Re: Pneumokoki - szczepionka Prevenar 03.04.07, 17:26
      pytalam GP, prevnar (w polsce prevanar) jest dostepny na recepte w irlsnadii
      (oni maja inna szczepionke u siebie najczesciej) i kosztuje 118 euro plus ok 25
      euro za podanie, pneumo 23 (ktora oni miewaja) jest dla dzieci najlepiej
      powyzej 5 r.z. lub dla doroslych, prevnar lepiej chroni, poczytajcie wiecej na
      www.pneumokoki.pl, ponoc w irl jest mowa o tym zeby ja wlaczyc do podstaw
      szczepien....
    • ziania Re: Pneumokoki - szczepionka Prevenar 12.04.07, 12:23
      czy ktos ma informaccje o szczepionkach dla maluchow do 2 roku zycia/
      • imszulc Re: Pneumokoki - szczepionka Prevenar 12.04.07, 20:04
        dostałam dzisiaj receptę od mojego GP na Prevenar dla Agaty
        z tego co wyczytaliśmy z jego mądrej książki to od wieku dziecka zależy ilość
        dawek, np. jeśli podana jest pomiędzy 2 a 5 rokiem życia to wystarczy jedna dawka
        z tym, że oni tu chyba nie za bardzo wiedzą jeszcze kiedy i jak to podawać ale
        mówił też, że najprawdopodobniej od przyszłego roku będzie już szczepionką
        zalecaną (w Wlk. Bryt. już jest) i radził poczekać, jeszcze pomyśle co zrobić
    • judzilla Re: Pneumokoki - szczepionka Prevenar 12.04.07, 20:10
      w polsce mamy ten sam problem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka