airdream 17.03.07, 21:49 jak jest po angielsku przegub ? musze go wymienic, i nie chce dac ciala (kupic zla czesc) :-) w slowniku jest wiele opcji i nie pisze jasno ktory to ten przegub. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Crusader Re: Jezyk angielski - samochodowy IP: *.range86-152.btcentralplus.com 17.03.07, 23:06 Przegub w samochodzie to "joint" Ponieważ jak sam zauważasz, w słowniku jest wiele opcji, stąd jest też również wiele przegubów. Zapewne w Twoim przypadku chodzi o przegub napędowy, czyli część, która znajduje się na końcu półosi napędowej, przy kole (to jest akurat najczęściej wymieniany przegub w samochodzie osobowym). W takim przypadku musisz prosić o CV joint - wheel side (albo outer - zewnętrzny). Alternatywą jest przegub na tej samej osi, tyle że "od środka". Wtedy trzeba prosić o CV joit, gearbox side. Ale ta część psuje się znacznie rzadziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: airdream Re: Jezyk angielski - samochodowy IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 17.03.07, 23:56 Dziekuje pieknie. Trodno powiedziec ktory to, tego w aucie jeszcze nie robilem. tlucze przy ostrym skrecie w prawa, takie tyk tyk tyk Podnioslem przod auta na lewarku i widze ze kolo lekko lata, jakby bylo niedokrecone. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vitek Re: Jezyk angielski - samochodowy IP: *.leed.cable.ntl.com 18.03.07, 00:19 Jak koło lata to raczej nie przegub prędzej wahacz albo łożysko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crusader Re: Jezyk angielski - samochodowy IP: *.range86-152.btcentralplus.com 18.03.07, 00:40 Łożysko też mogłoby wchodzić w grę, natomiast to, że dziwne odgłosy mają miejsce przy skręcie raczej jednoznacznie wskazuje na przegub jako przyczynę. Zapewne gumowa osłona została uszkodzona, do przegubu dostał się brud i efekt jest taki jak opisano. Zreszą - sorry, nie chciałbym wchodzić w kompetencje mechanika, bo zajmuję się wyłącznie handlem w/w częściami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crusader Re: Jezyk angielski - samochodowy IP: *.range86-152.btcentralplus.com 18.03.07, 00:29 Po opisanych objawach, już prawie na 100 % można stwierdzić, że jest to przegub zewnętrzny, czyli prosisz o: CV joint - wheel side (albo outer). Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vitek Re: Jezyk angielski - samochodowy IP: *.leed.cable.ntl.com 18.03.07, 00:45 OK, pewnie masz rację, nie jestem mechanikiem. Powiedz mi jeszcze co to jest cv gaiter bo żony autko było na mot napisali że to jest walnięte i naprawili ale do dzisiaj nie wiem co to jest :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: airdream Re: Jezyk angielski - samochodowy IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 18.03.07, 01:01 Panowie, dzieki za uwagi, czy CV joint to to samo co driveshaft? Bo wszedlem na strone z czesciami i nie widze do mojej xantii CVjoint tylko wspomniany driveshaft. I to prawie 100 funtow... www.gsfcarparts.com/catalogues/download.asp (trzeba sciagnac MAIN BROCHURE, to jest na stronie ok.90) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crusader Re: Jezyk angielski - samochodowy IP: *.range86-152.btcentralplus.com 18.03.07, 01:27 CV joint to zdecydowanie nie to samo co driveshaft (oś lub półoś napędowa). Natomiast, niestety trafiają się typy samochodów, które mają zintegrowane przeguby z osiami napędowymi i wtedy trzeba kupić całość, co jest bardzo bolesne dla kieszeni. Nie chciałbym Cię martwić na wyrost, ale wśród takich problematycznych pojazdów jest również trochę "francuzów". Stronę, o której piszesz sprawdziłem i w ich katalogu rzeczywiście, dla wszystkich Citroenów są oferowane wyłącznie półosie (driveshaft), pomimo tego, że dla innych marek oferują również same przeguby (CV joint). Może to być po prostu ograniczona oferta tego, konkretnego dostawcy, ale aby być pewnym musisz skonsultować to z jakimś kompetentnym punktem sprzedaży części zamiennych, gdzie podając dane swojego pojazdu (marka, typ, rocznik oraz numer VIN) powiedzą Ci, czy taka część (przegub) jest dostępna osobno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abramik Re: Jezyk angielski - samochodowy IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 18.03.07, 19:48 witam widze ze dosc fachowo sie wypowiadacie wiec zadam swoje pytanie. co to jest ten numer i co on oznacza: Vehicle Identity Check (VIC) czy kazde auto musi go miec? czy jak nie ma to mozna go w jakis sposob go zrobic? jesli tak to ile to kosztuje? pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crusader Re: Jezyk angielski - samochodowy IP: *.range86-131.btcentralplus.com 18.03.07, 22:39 Cóż - ten wątek zaczął się od zwykłego tłumaczenia, a zrobił się typowo samochodowy i zapewne pasuje bardziej na inne forum, chociaż to o czym piszesz (VIC) funkcjonuje od pewnego czasu w UK. Podstawowe informacje i odpowiedzi na Twoje pytania można znaleźć tutaj: www.direct.gov.uk/en/Motoring/BuyingAndSellingAVehicle/AdviceOnBuyingAndSellingAVehicle/DG_4022107 Nie każdy samochód musi mieć VIC - generalnie chodzi o to, aby uniknąć "klonowania" samochodów po naprawach powypadkowych oraz eliminować przypadki, w których samochód został zezłomowany, ale jego dane są nadal wykorzystywane (np.dla legalizacji skradzionych samochodów). Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crusader Re: Jezyk angielski - samochodowy IP: *.range86-152.btcentralplus.com 18.03.07, 01:02 CV gaiter (albo inaczej CV boot), to po prostu osłona przegubu napędowego. Prosta gumowa część, która w detalu nie powinna kosztować więcej niż jakieś 6-8 funtów. Wymiana to ok. 1 - 1.5 godziny czasu i zapewne ta pozycja jest droższa od samej części. Ale generalnie, to objaw solidności, ze strony mechaników na MOT, że to wymienili, bo w przeciwnym razie efekt byłby taki, jak ten, który jest przedmiotem tej dyskusji. A naprawa i nowy przegub, koszuje co najmniej kilka razy więcej niż sama osłona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vitek Re: Jezyk angielski - samochodowy IP: *.leed.cable.ntl.com 18.03.07, 01:29 Dzięki. Na tę osłonę się mówiło manszeta zdaje się... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: airdream Re: Jezyk angielski - samochodowy IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 18.03.07, 08:50 Znalazlem na Ebayu, wiec chyba mozna kupic osobno search.ebay.co.uk/search/search.dll?cgiurl=http%3A%2F%2Fcgi.ebay.co.uk%2Fws%2F&fkr=1&from=R8&satitle=cv+joint+xantia&category0= Ile czasu w przyblizeniu mechanik bedzie potrzebowal na wymiane tego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crusader Re: Jezyk angielski - samochodowy IP: *.range86-131.btcentralplus.com 18.03.07, 10:45 Jeżeli (jak widać) same przeguby są dostępne i przy wymianie nie trzeba będzie demontować półosi napędowej, myślę, że wymianę powinno się zrobić w czasie mniej więcej 1.5 roboczogodziny. Jednak jeszcze raz powtarzam, nie jestem mechanikiem i nie mogę być wyrocznią. Przyjemnej niedzieli życzę (i taniej naprawy samochodu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vitek Re: Jezyk angielski - samochodowy IP: *.leed.cable.ntl.com 18.03.07, 10:51 Krzyżowiec czy firma w którj pracujesz prowadzi sprzedaż przez internet? (podaj adres), potrzebuję łożyska do scenika '01 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crusader Re: Jezyk angielski - samochodowy IP: *.range86-131.btcentralplus.com 18.03.07, 13:01 Obawiam się, że nie będę mógł Ci pomóc. Pracuję jako Export Consultant dla tutejszych producentów, który sprzedają swoje wyroby tylko dużym sieciom handlowym i importerom na całym świecie. Zajmuję się głównie częściami do ciężarówek, a swoje podpowiedzi, które mogłem tutaj podsuwać, wynikają z tego, że czasem prowadzę również szkolenia dla warsztatów. Poza tym sam przerobiłem kiedyś ten problem we własnym samochodzie. Jeżeli chodzi o UK, największym dystrybutorem w tej branży jest UNIPART, ale nie wiem czy oni bezpośrednio sprzedają do detalu, czy też są jedynie kolejnym ogniwem dystrybucji do warsztatów. Odpowiedz Link Zgłoś