Gość: xx IP: *.bagu.cable.ntl.com 05.04.07, 12:46 Czy ktos pracuje/pracowal jako 'mail sorter'? I moglby podzielic sie spostrzezeniami, wrazeniami? Szczegolnie interesuje mnie praca w Royal Mail. Dzieki i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xiv Re: mail sorter 05.04.07, 12:50 Gość portalu: xx napisał(a): > Czy ktos pracuje/pracowal jako 'mail sorter'? I moglby podzielic sie > spostrzezeniami, wrazeniami? > Szczegolnie interesuje mnie praca w Royal Mail. mam ochotę skomentować to złośliwie, bo zginęło mi trochę listów i paczek... ale się powstrzymam, taki będę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: mail sorter IP: *.bagu.cable.ntl.com 05.04.07, 15:48 ja musze przyznac/wyznac ze mi tez kilka paczek zginelo - zwlaszcza takich z 'bardzo cenna' zawartoscia na ktora czekalo kilku palaczy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mi74 Re: mail sorter 05.04.07, 17:26 A co konkretnie chcialbys wiedziec? Ja pracuje dla 'mailing company'. Ogolnie to praca bardzo nudna - listy najpierw segreguje sie na regiony np. Middle East, potem na kraje, a potem na kody. Na koniec wszystko sie liczy i wazy. Nie wiem jak to jest z Royal Mail ale inne 'mailing companies' maja takze cos co sie nazywa 'fulfiment' - wtedy cala praca polega na wkladaniu do kopert np. katalogow czy listow, zaklejanie kopert i naklejanie znaczkow. Plusy - mozna miec duzo nadgodzin, jesli ktos potrzebuje i chyba nie jest to najnizej platna praca. Minusy - bol kregoslupa, bo listy, ktore juz zostaly posegregowane, trzeba zapakowac w worki i z reguly caly dzien sie stoi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: mail sorter IP: *.bagu.cable.ntl.com 05.04.07, 22:43 Dzieki za informacje! co do nadgodzin to sie zgadza - mam zaczac we WT po swietach a juz sie mnie pytali czy chce przyjsc w SB i ND (w swieta!). Placa - dla zmiany 6-2 to 5.80 a dla zmiany 2-10 to 6.80 - tak dla informacji gdyby byli chetni :-) Tylko to STANIE mnie troche martwi - zobaczymy jak bedzie :-) Wesolych swiat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poborcaskarbowy Re: mail sorter IP: *.smsnet.pl 05.04.07, 23:10 A prezes poczty Adam Crozier, zarobił w w ciągu roku, £1,038,000 Odpowiedz Link Zgłoś
mi74 Re: mail sorter 06.04.07, 12:13 Placa - dla zmiany 6-2 to 5.80 a dla zmiany 2-10 to 6.80 - tak dla informacji > gdyby byli chetni :-) Tu mnie troszke zaskoczyles/as - nie wiem, ile w tej chwili nasi mail sorterzy zarabiaja, ale 5 lat temu, kiedy ja zaczynalam, placono nam £6.00. Kilka miesiecy pozniej pracowalam juz w dziale kadrowym i zajmowalam sie wyplatami - wiekszosc osob pracujaca tam ponad rok lub dluzej zarabiala £6.50 - £7.00. To bylo 5 lat temu, wiec mialam wrazenie, ze teraz stawki sa co najmniej £7-8.oo na godzine. Chyba, ze jest to roznica miedzy Royal Mail a 'mailing companies'. Jak bedziesz mial/a chwile czasu, to popytaj w innych firmach, moze akurat udaloby sie zarobic troszke wiecej za identyczna prace. W kazdym razie gratuluje nowego wyzwania i zycze powodzenia. Wesolych Swiat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: mail sorter IP: *.bagu.cable.ntl.com 06.04.07, 17:13 Rowniez zycze Wesolych Swiat! Co do stawki na godzine - jestem swiadoma roznic pomiedzy PRAWDZIWA stawka a stawka oferowana przez agencje - a praca ta jest wlasnie praca przez agencje. Domyslam sie wiec ze stawka jest 'zanizona' co jest oczywiste. Prace ta traktuje jako 'rozeznanie' - jesli zobacze ze sa mozliwosci rozwoju, to w niej pozostane, jesli nie - popracuje jakis czas uczeszczajac jednoczesnie na kurs. A potem - zobaczymy. Moze byc i tak ze po 1, 2 dniach zrezygnuje, bo to bedzie kompletnie nie dla mnie. Co do drugiej czesci wypowiedzi - na pewno to nie bedzie to typowe 'mailing company' zajmujace sie (jak sie domyslam) rowniez ulotkami reklamowymi. Pozdrawiam i dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
aniolek105 Re: mail sorter 09.04.07, 14:16 Gość portalu: xx napisał(a): > Dzieki za informacje! co do nadgodzin to sie zgadza - mam zaczac we WT po > swietach a juz sie mnie pytali czy chce przyjsc w SB i ND (w swieta!). > Placa - dla zmiany 6-2 to 5.80 a dla zmiany 2-10 to 6.80 - tak dla informacji > gdyby byli chetni :-) > > Tylko to STANIE mnie troche martwi - zobaczymy jak bedzie :-) > > Wesolych swiat! Piszesz,że jakby byli chętni,czy możesz napisać jak znalazłeś tą pracę i gdzie się udać,aby złożyć odpowiednie papiery? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: mail sorter IP: *.bagu.cable.ntl.com 09.04.07, 17:35 Prace znalazlam przez agencje :-) Tzn. najpierw znalazlam ja w jobcentre, musialam zadzwonic na infolinie jobcentre aby dostac detale pracodawcy no i tak okazalo sie ze to agencja. Popytalam wsrod zanjomych Anglikow, powiedzieli mi ze agencja jest OK wiec sie do tejze agencji zarejestrowalam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: policjant Re: mail sorter IP: *.smsnet.pl 09.04.07, 15:00 obyś nie trafił na oszustów - jak ktoś w tamtym roku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=720&w=54014436&a=54014436 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: mail sorter IP: *.bagu.cable.ntl.com 09.04.07, 17:40 spokojnie, dzieki za ostrzezenia ale jestem w UK, od dawna, a praca jest przez agencje, beda pracowali sami Anglicy (widzialam liste) i 3 Polakow-moich znajomych :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: mail sorter IP: *.centertel.pl 09.04.07, 17:46 Do xx Przez jaka agencje pracujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: mail sorter IP: *.bagu.cable.ntl.com 09.04.07, 17:52 dopiero zaczne - jutro :-) przez MANPOWER Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: mail sorter IP: *.centertel.pl 09.04.07, 17:56 W jakim miescie bedziesz pracowac i czy trudno sie dostac do tej pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
mi74 Re: mail sorter 09.04.07, 19:39 > dopiero zaczne - jutro :-) > przez MANPOWER Ja w poprzedniej pracy 'zamawialam' ok 15 mail sorterow dziennie z agencji RANDSTAD. > W jakim miescie bedziesz pracowac i czy trudno sie dostac do tej pracy? Co do dostania sie do tej pracy, to my przeprowadzalismy taki 'mini'egazmin z geografii - nic trudnego, same podstawy. xx, napisz, jakie wrazenia po pierwszym dniu pracy. Na pewno nie jest to najbardziej interesujaca praca na swiecie, ale dla mnie byla o niebo lepsza, niz np. praca w knajpie (ale to sprawa charakteru). Tam, pamietam mialam swiety spokoj, nikt nade mna nie stal a ja robilam swoje. Tego typu firmy, jesli zobacza, ze komus zalezy i jest naprawde dobry a nie leniwy, czesto zatrudniaja taka osobe na kontrakt po 3 miesiacach pracy przez agencje - jest to obopolna korzysc, bo firma placi wtedy pracownikowi mniej niz agencji a pracownik i tak wychodzi na tym lepiej np. osoby pracujace przez agencje zarabialy £5.00 na godzine a firma za nich placila agencji £7.80; po przejsciu na kontrakt, pracownik zarabial £6.50 na godz (stawki na 5 lat wstecz). My zatrudnialismy KAZDA osobe, z ktorej bylismy zadowoleni po tych 3 m- cach. Co do perspektyw, to mysle, ze sa - ja jestem przykladem :), ale trzeba sie najpierw wykazac - tzn. pokazac, ze jest sie 'hard working', dokladnym i lojalnym - moi byli szefowi tak to docenili, ze juz po kilku tygodniach pracy jako mail sorter zastepowalam swoja manager przez 3 miesiace :) Po tym doswiadczeniu dostalam o wiele wyzsze stanowisko w firmie konkurencyjnej. Powodzenia i daj znac jak wrazenia. Odpowiedz Link Zgłoś