Dodaj do ulubionych

mail sorter

IP: *.bagu.cable.ntl.com 05.04.07, 12:46
Czy ktos pracuje/pracowal jako 'mail sorter'? I moglby podzielic sie
spostrzezeniami, wrazeniami?
Szczegolnie interesuje mnie praca w Royal Mail.

Dzieki i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • xiv Re: mail sorter 05.04.07, 12:50
      Gość portalu: xx napisał(a):

> Czy ktos pracuje/pracowal jako 'mail sorter'? I moglby podzielic sie
      > spostrzezeniami, wrazeniami?
      > Szczegolnie interesuje mnie praca w Royal Mail.

mam ochotę skomentować to złośliwie, bo zginęło mi trochę listów i paczek... ale się powstrzymam, taki będę!
      • Gość: xx Re: mail sorter IP: *.bagu.cable.ntl.com 05.04.07, 15:48
        ja musze przyznac/wyznac ze mi tez kilka paczek zginelo - zwlaszcza takich
        z 'bardzo cenna' zawartoscia na ktora czekalo kilku palaczy :-)
    • mi74 Re: mail sorter 05.04.07, 17:26
      A co konkretnie chcialbys wiedziec? Ja pracuje dla 'mailing company'.

Ogolnie to praca bardzo nudna - listy najpierw segreguje sie na regiony np.
      Middle East, potem na kraje, a potem na kody. Na koniec wszystko sie liczy i
      wazy.
      Nie wiem jak to jest z Royal Mail ale inne 'mailing companies' maja takze cos
      co sie nazywa 'fulfiment' - wtedy cala praca polega na wkladaniu do kopert np.
      katalogow czy listow, zaklejanie kopert i naklejanie znaczkow.
      Plusy - mozna miec duzo nadgodzin, jesli ktos potrzebuje i chyba nie jest to
      najnizej platna praca.
      Minusy - bol kregoslupa, bo listy, ktore juz zostaly posegregowane, trzeba
      zapakowac w worki i z reguly caly dzien sie stoi.

Pozdrawiam.
      • Gość: xx Re: mail sorter IP: *.bagu.cable.ntl.com 05.04.07, 22:43
        Dzieki za informacje! co do nadgodzin to sie zgadza - mam zaczac we WT po
        swietach a juz sie mnie pytali czy chce przyjsc w SB i ND (w swieta!).
        Placa - dla zmiany 6-2 to 5.80 a dla zmiany 2-10 to 6.80 - tak dla informacji
        gdyby byli chetni :-)

Tylko to STANIE mnie troche martwi - zobaczymy jak bedzie :-)

Wesolych swiat!
        • Gość: poborcaskarbowy Re: mail sorter IP: *.smsnet.pl 05.04.07, 23:10
          A prezes poczty Adam Crozier, zarobił w w ciągu roku, £1,038,000
        • mi74 Re: mail sorter 06.04.07, 12:13
          Placa - dla zmiany 6-2 to 5.80 a dla zmiany 2-10 to 6.80 - tak dla informacji
          > gdyby byli chetni :-)

Tu mnie troszke zaskoczyles/as - nie wiem, ile w tej chwili nasi mail sorterzy
          zarabiaja, ale 5 lat temu, kiedy ja zaczynalam, placono nam £6.00. Kilka
          miesiecy pozniej pracowalam juz w dziale kadrowym i zajmowalam sie wyplatami -
          wiekszosc osob pracujaca tam ponad rok lub dluzej zarabiala £6.50 - £7.00. To
          bylo 5 lat temu, wiec mialam wrazenie, ze teraz stawki sa co najmniej £7-8.oo
          na godzine.
          Chyba, ze jest to roznica miedzy Royal Mail a 'mailing companies'. Jak bedziesz
          mial/a chwile czasu, to popytaj w innych firmach, moze akurat udaloby sie
          zarobic troszke wiecej za identyczna prace.

W kazdym razie gratuluje nowego wyzwania i zycze powodzenia.

Wesolych Swiat!
          • Gość: xx Re: mail sorter IP: *.bagu.cable.ntl.com 06.04.07, 17:13
            Rowniez zycze Wesolych Swiat!

Co do stawki na godzine - jestem swiadoma roznic pomiedzy PRAWDZIWA stawka a
            stawka oferowana przez agencje - a praca ta jest wlasnie praca przez agencje.
            Domyslam sie wiec ze stawka jest 'zanizona' co jest oczywiste.
            Prace ta traktuje jako 'rozeznanie' - jesli zobacze ze sa mozliwosci rozwoju,
            to w niej pozostane, jesli nie - popracuje jakis czas uczeszczajac jednoczesnie
            na kurs. A potem - zobaczymy.
            Moze byc i tak ze po 1, 2 dniach zrezygnuje, bo to bedzie kompletnie nie dla
            mnie.

Co do drugiej czesci wypowiedzi - na pewno to nie bedzie to typowe 'mailing
            company' zajmujace sie (jak sie domyslam) rowniez ulotkami reklamowymi.

Pozdrawiam i dziekuje.
        • aniolek105 Re: mail sorter 09.04.07, 14:16
          Gość portalu: xx napisał(a):

> Dzieki za informacje! co do nadgodzin to sie zgadza - mam zaczac we WT po
          > swietach a juz sie mnie pytali czy chce przyjsc w SB i ND (w swieta!).
          > Placa - dla zmiany 6-2 to 5.80 a dla zmiany 2-10 to 6.80 - tak dla informacji
          > gdyby byli chetni :-)
          >
          > Tylko to STANIE mnie troche martwi - zobaczymy jak bedzie :-)
          >
          > Wesolych swiat!

Piszesz,że jakby byli chętni,czy możesz napisać jak znalazłeś tą pracę i gdzie
          się udać,aby złożyć odpowiednie papiery?
          • Gość: xx Re: mail sorter IP: *.bagu.cable.ntl.com 09.04.07, 17:35
            Prace znalazlam przez agencje :-)
            Tzn. najpierw znalazlam ja w jobcentre, musialam zadzwonic na infolinie
            jobcentre aby dostac detale pracodawcy no i tak okazalo sie ze to agencja.
            Popytalam wsrod zanjomych Anglikow, powiedzieli mi ze agencja jest OK wiec sie
            do tejze agencji zarejestrowalam.
    • Gość: policjant Re: mail sorter IP: *.smsnet.pl 09.04.07, 15:00
      obyś nie trafił na oszustów - jak ktoś w tamtym roku

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=720&w=54014436&a=54014436
      • Gość: xx Re: mail sorter IP: *.bagu.cable.ntl.com 09.04.07, 17:40
        spokojnie, dzieki za ostrzezenia ale jestem w UK, od dawna, a praca jest przez
        agencje, beda pracowali sami Anglicy (widzialam liste) i 3 Polakow-moich
        znajomych :-)
        • Gość: marta Re: mail sorter IP: *.centertel.pl 09.04.07, 17:46
          Do xx Przez jaka agencje pracujesz?
          • Gość: xx Re: mail sorter IP: *.bagu.cable.ntl.com 09.04.07, 17:52
            dopiero zaczne - jutro :-)
            przez MANPOWER
            • Gość: marta Re: mail sorter IP: *.centertel.pl 09.04.07, 17:56
              W jakim miescie bedziesz pracowac i czy trudno sie dostac do tej pracy?
              • mi74 Re: mail sorter 09.04.07, 19:39
                > dopiero zaczne - jutro :-)
                > przez MANPOWER

Ja w poprzedniej pracy 'zamawialam' ok 15 mail sorterow dziennie z agencji
                RANDSTAD.

> W jakim miescie bedziesz pracowac i czy trudno sie dostac do tej pracy?

Co do dostania sie do tej pracy, to my przeprowadzalismy taki 'mini'egazmin z
                geografii - nic trudnego, same podstawy.

xx, napisz, jakie wrazenia po pierwszym dniu pracy. Na pewno nie jest to
                najbardziej interesujaca praca na swiecie, ale dla mnie byla o niebo lepsza,
                niz np. praca w knajpie (ale to sprawa charakteru). Tam, pamietam mialam swiety
                spokoj, nikt nade mna nie stal a ja robilam swoje.
                Tego typu firmy, jesli zobacza, ze komus zalezy i jest naprawde dobry a nie
                leniwy, czesto zatrudniaja taka osobe na kontrakt po 3 miesiacach pracy przez
                agencje - jest to obopolna korzysc, bo firma placi wtedy pracownikowi mniej niz
                agencji a pracownik i tak wychodzi na tym lepiej np. osoby pracujace przez
                agencje zarabialy £5.00 na godzine a firma za nich placila agencji £7.80; po
                przejsciu na kontrakt, pracownik zarabial £6.50 na godz (stawki na 5 lat
                wstecz). My zatrudnialismy KAZDA osobe, z ktorej bylismy zadowoleni po tych 3 m-
                cach.
                Co do perspektyw, to mysle, ze sa - ja jestem przykladem :), ale trzeba sie
                najpierw wykazac - tzn. pokazac, ze jest sie 'hard working', dokladnym i
                lojalnym - moi byli szefowi tak to docenili, ze juz po kilku tygodniach pracy
                jako mail sorter zastepowalam swoja manager przez 3 miesiace :) Po tym
                doswiadczeniu dostalam o wiele wyzsze stanowisko w firmie konkurencyjnej.

Powodzenia i daj znac jak wrazenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka