Dodaj do ulubionych

internet-pomocy!

IP: 80.193.98.* 24.04.07, 10:58
Zdecydowalem sie rozpoczac ten watek gdyz jestem laikiem w tych sprawach i
bardzo prosze kogos o pomoc.Sprawa wyglada nastepujaco:niedlugo mam zamiar
kupic laptopa i oczywiscie zalozyc internet(laptop jak kazdy teraz ma
wireless ale nie mam pojecia czy to cos pomoze),sprawdzam i czytam o
dostawcach w moim regionie i jest ich kilku typu virgin,bt, i tak
dalej.oczywiscie chcialbym zeby nie bylo limitow i cena nie przekraczala 20
gbp.i teraz glw pytanie:czy musze miec aktywna linie telefoniczna?jesli by
sie dalo to chcialbym korzystac z internetu radiowego.mam gniazdko tel w domu
ale jest na 2 pietrze a ja jestem na parterze i nie wiem co wtedy czy
ciagnie sie jakis kabel z gory na dol czy zaklada jakis modem.do tego nie
wiem czy aktywowanie lini telefonicznej wiaze sie z jakas umowa i
platnosciami bo nie zalezy mi na telefonie domowym a tylko na
necie.reasumujac chcialbym po prostu miec internet moc wybrac operatora i
moje obawy wiaza sie glw z tym gniazdkiem bo wszedzie pytaja o kod mieszkania
i numer telefonu gdy sprawdzam czy dany operator obsluguje moj rejon.wydaje
mi sie ze gdyby byl radiowy to wystawiam cos z antenka za okno i mam
zasieg...wiem ze to wszystko smiesznie brzmi ale ja naprawde nie wiem jak sie
do tego zabrac.prosze niech ktos pomoze.pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: katolik Re: internet-pomocy! IP: *.popl.cable.ntl.com 24.04.07, 11:16
      będziesz na wakacjach w Polsce to zadzwonisz i się spytasz w TP
    • peter78 Re: internet-pomocy! 25.04.07, 07:35
      hej. Virgin media (kiedys NTL) oferuje internet przez kablowke. za 20 funtow
      mozesz miec broadband + telefon. Internet bez limitow, nie musisz placic za
      linie telefoniczna, do modemu, ktory dostajesz od nich podlaczasz router
      bezprzewodowy i mozesz cieszyc sie internetem bezprzewodowym w innych czesciach
      domu.
      • matt.cobosca Re: internet-pomocy! 25.04.07, 18:41
        Hej, a czy ten modem mozna bezposrednio podlaczyc do kompa i nie trzeba kupowac
        routera?
        • peter78 Re: internet-pomocy! 25.04.07, 23:07
          mozna, ale chyba wygodniej bezprzewodowo.
    • macsad.uk Re: internet-pomocy! 26.04.07, 05:23
      W sumie jest kilka opcji, niestety dla większości musisz od BT dzierżawić linię
      telefoniczną, koszt 11 GBP/m-c. Osobiście z kumplem wybraliśmy AOL Silver,
      koszt 14.99 GBP/m-c brak limitu pobierania, transfer zależy od lokalizacji od 1
      MB do 2 MB. Oczywiście nic nie jest w 100% piękne, AOL wyznaje zasade
      blokowania niektórych portów (ponoć dla bezpieczeństwa użytkownika) i dlatego
      praktycznie z poczty e-mail można korzystać tylko przez WWW (konfiguracja MS
      Outlook to koszmar !!!), zaleca instalacje pakietu AOL (to samo co TP w Polsce,
      też koszmar), ale np. wszystkie programy P2P działają bez ograniczeń. Dla mnie
      wyznacznikiem był brak limitu pobierania, BT podobny pakiet oferuje za 24.99
      GBP/m-c plus oczywiście dzierżawa linii telefonicznej (co prawda oferują ponoć
      8 MB).
      • xor333 Re: internet-pomocy! 26.04.07, 09:21
        ja korzystam z w sumie najdrozszej opcji - BT total broadband option 3. £11 +
        £28, kontrakt na 12 miesiecy, pierwsze 3 miesiace jakies £4 taniej. szybkosc
        teoretycznie do 8Mb, ale akurat u nas tylko do 3 Mb (brak mozliwosci
        technicznych :/ to co fajne to dodaja huba i telefon wi-fi, z ktorego polaczenia
        do polski na stacjonarki 1.25p + 3p oplata inicjacyjna. p2p chodzi rewelacyjnie :)

porownujac oferty polecalbym talktalk, zamawiasz linie telefoniczna z BT,
        przenosisz ja do talktalk'u, placisz za linie i net ok £20, tez daja huba,
        polaczenia do polski za free. albo bulldogbroadband - szybkosc nawet do 16 Mb -
        wpisz sobie na ich stronie numer telefonu z BT i po chwili bedziesz wiedziec,
        jaka szybkosc jest mozliwa u ciebie.

• Gość: 1spag Re: internet-pomocy! IP: *.cable.ubr09.croy.blueyonder.co.uk 26.04.07, 14:35
          tyle ze nei zapominaj ze talktalk ma limit 40gb niby duzy ale jak sie duzo
          sciaga to hmmm braknie, virgin wychodzi taniej bez telefonu zaleznie jak si
          etrafi na promo od 10-15gbp/mc bez potrzeby linii ale musisz byc w ich zasiegu
          kabla, co do pytan od wifi to mieszkalem na 2 pietrze w domku ktory mial na
          kazdym pietrze jedno mieskzanie jeden sasiad mial chyba wifi na parterze 1
          pietro bylo nie zamieszkane a wokol najblizszy dom byl ok 5 metrow wiec zasieg
          parter - 2 pietro nie powinien sprawiac problemow, ale musisz sie liczyc z
          obnizeniem sily sygnalu i co za tym predkoscia
          • Gość: pele Re: internet-pomocy! IP: 80.193.98.* 26.04.07, 14:50
            dziekuje wszystkim za odp.rozumiem to mniej wiecej tak:1)dzwonie do bt i prosze
            o aktywacje lini telefonicznej-11£,2)dzwonie np do virgin mowie ze chcialbym
            miec od nich neta-15£,3)ktos wpada do domku i instaluje cos kolo gniazdka,to
            cos ma antenke i mam zasieg w calym domku.teraz pytanie:co z kontraktami
            (bt,virgin)na ile miesiecy i czy sa dodatkowe koszty np za posiadanie tych
            routerow itp.i czy na poczatku mam jakas pomoc techniczna co do konfiguracji
            konta(ip)i gdzie podpisuje umowy-wszytsko w domu czy musze sie gdzies kopsnac
            osobiscie.duzo tego-wiem:)pozdrawiam i z gory dzieki za odpowiedzi.
            • Gość: 1spag Re: internet-pomocy! IP: *.cable.ubr09.croy.blueyonder.co.uk 26.04.07, 15:59
              sproboj Virgin za 20 net i phone za jednym zamachem ci moze zalatwia, to cos co
              ci daja to zalezy od oferty, albo cos z antenka (router wifi) albo cos z
              kabelkiem ktory wpinasz do gniazda w kompie zwykle umowa jest na 12 mcy co do
              konfiguracji do na VM nie liczylbym za dluuuuuugoooo sie czekam na polaczenie z
              nimi a na majle odpisuja po dwoch dniach, wszystko zalatwisz z domu a najlepiej
              wejdz na www w bibliotece i zamow przez neta bedzie taniej!!!
              • Gość: pele Re: internet-pomocy! IP: 80.193.98.* 26.04.07, 16:20
                ale najpierw aktywacja lini w bt?a potem juz zabawa z virgin,tak?czy virgin
                zalatwia za jednym zamachem i aktywacje lini i neta i nie musze dzwonic do
                british telephone?
                • Gość: 1spag Re: internet-pomocy! IP: *.cable.ubr09.croy.blueyonder.co.uk 26.04.07, 18:33
                  tego nie wiem na 100% ale VM ciagnie chyba wlasne kable, wiec sa niezalezni, ale
                  tam gdzie jest juz gniazdko BT to chyba wola po prostu zrobic switch z linii BT
                  niz pchac sie z kosztami kabla, zobacz na virginmedia.com nie interesowalem sie
                  telefonem wiec nie wiem , ale moze masz gniazdko TV kablowej akurat z VM to moze
                  bedzie latwiej w koncu w pl telefon w ASTER tez chyba dziala po liniach tv
                  kablowej, albo sproboj SKY tel+net+tv za 26gbp
                  • peter78 Re: internet-pomocy! 26.04.07, 21:39
                    virgin dziala przez kablowke i nie potrzba BT
                    • Gość: radekk10 Re: internet-pomocy! IP: 81.144.199.* 27.04.07, 09:46
                      jest jeszcze jedna sprawa...virgin dziala na angielskim systemie windows bez
                      problemow...na polskim rowniez ale trzeba dzwonic do nich jak to zrobic :))) i
                      potem wszystko hula.jest tak robisz wszystko taka jak kaza(na PL windows) nie
                      dziala,dzwonisz do Virgin,robisz identycznie to samo co poprzednio i
                      dziala :)))
                      • Gość: 1spag Re: internet-pomocy! IP: *.cable.ubr09.croy.blueyonder.co.uk 28.04.07, 12:31
                        Radekk10

udalo ci sie blueyonder zainstalowac na pl windows???

a jaka jest w ogole roznica w dzialaniu z blueyonderem w stosunku do bez, bo ja
                        nie instalowalem i mi dziala
    • Gość: pele Re: internet-pomocy! IP: 80.193.98.* 28.04.07, 14:29
      a ja sie przymierzam do talka talka.jest czescia tej sieci sklepow z telefonami
      (zapomnialem nazwy)i moge sobie do nich podbic porozmawiac i spokojnie
      dowiedziec sie wszystkiego.oferuja linie tel i neta za 21£-net bez limitow a
      jak podpisze umowe to oni sami zajma sie dzierzawa lacza od bt wiec to nie moj
      problem.no i w opcji international darmowe rozmowy do polski na domowy.gdzies
      jednak czytalem ze na razie jakby cala ta zabawa byla zawieszona i talk talk za
      doplata daje lacze innej firmy bo sami sa zawieszeni czy cos w tym stylu.virgin
      nie chce bo mam polsat cyfrowy i nie potrzebuje ang kablowki.aha w talk talku
      chyba jednorazowo trzeba zaplacic za router/modem jakies 30£ ale to nic.a co z
      tym windowsem czy jak jest pl to sa problemy z konfiguracja?czy to tylko w
      virgin j.w.
      • Gość: xor333 Re: internet-pomocy! IP: *.range86-141.btcentralplus.com 28.04.07, 16:06
        jeden watek chyba pomineliscie - o ile sie orientuje korzystanie z kablowki
        wymaga uiszczenia tv licence - £120/py. wiec jak dla mnie taka zabawa robi sie
        bez sensu, no chyba ze ktos chce i bedzie miec czas ogladac telewizje.
        • matt.cobosca Re: internet-pomocy! 28.04.07, 16:14
          Czy tv license dotyczy takze sytuacji kiedy mam tylko internet przez kablowke?
          • Gość: xor333 Re: internet-pomocy! IP: *.range86-141.btcentralplus.com 28.04.07, 17:24
            a jest mozliwosc miec tylko internet bez tv? nie wiem, w sumie moze nie, o ile
            nie posiada sie odbiornika w domu. slyszalem ze nawet karte tv do komputera jak
            sie ma, to trzeba placic :)))
            • Gość: 1spag Re: internet-pomocy! IP: *.cable.ubr09.croy.blueyonder.co.uk 28.04.07, 17:53
              ludzie nie popadajcie w paranoje

mozna miec internet z VM bez potrzeby placenia tvlicense jak masz karte w kompie
              do tv to placisz nie masz nie placisz

co do talktalk (z Carphone Warehouse) to musze zmartwic kolege ostatnio
              widzialem duza reklame na ktorej duzym drukiem unlimited a malym drukiem bylo ze
              download i upload ale z limitem 40gb/mc zreszta na www tez jest
              www.talktalk.co.uk/talktalk/servlet/gben-server-PageServer?article=MAIN.UK.TALKTALK.STATIC.TESTHUB
              • Gość: radekk10 Re: internet-pomocy! IP: 81.144.199.* 29.04.07, 11:34
                1spag jeszcze nie instalowalem nic :) bo neta zakladaja mi 4 maja wiec juz
                niedlugo bedzie staly kontakt ze swiatem heheh.a ogolnie podobno nie wolno nic
                z plyty instalowac to wszystko hula bez problemu :) zobaczymy w najblizszy
                piatek jak to bedzie w praktyce bo na razie znam tylko z opini znajomych.
                pozdro
                • Gość: 1spag Re: internet-pomocy! IP: *.cable.ubr09.croy.blueyonder.co.uk 30.04.07, 10:48
                  wlasnie nie trzeba instalowac i martwic sie ze winda nie jest PL, no ale chyba
                  traci sie tam jakies pierdoly typu konto email etc.
                  • Gość: ramzes Re: internet-pomocy! IP: 80.193.98.* 17.05.07, 14:50
                    Czesc,ja tez mam male zmartwienie odnosnie internetu.probuje dopasowac sobie
                    odpowiedni dla mnie pakiet i w zasadzie juz na dniach mialem zlozyc zamowienie
                    w bt-poniewaz nie mamy jeszcze aktywnej lini telefonicznej i u dosawcy
                    bradbandu ale...pierwszy problem dotyczy form platnosci a mianowicie wszyscy
                    chca zebym posiadal karte kredytowa albo debetowa a ja na ta chwile mam zwykla
                    caschcard i nadal posiadam standardowe konto zalozone przez tesco.nie
                    zauwazylem zeby byly inne mozliwosci placenia a nawet w procesie rejestracji
                    online wskazanie swojej karty jest konieczne i tu najwidoczniej moja prosba
                    zostanie odrzucona.Drugi problem dotyczy windowsa visty a takowy system
                    operacyjny posiadam i tylko bt broadband nie ma z tym problemu(z bt oczywiscie
                    nie chce korzystac)a na innych stronach sa informacje ze pracuja na razie nad
                    dostosowaniem tego systemu i na ta chwile moga wystapic problemy przy
                    instalacji internetu z plytki itp aha do tego moj windows jest pl.Bede
                    wdzieczny jesli pomozecie mi rozwiazac te problemy i niedlugo bede szczesliwym
                    posiadaczem stalego lacza w domu.Pozdrawiam.
                    • Gość: 1spag Re: internet-pomocy! IP: 87.224.68.* 17.05.07, 17:28
                      ramzes
                      nie masz jakiegos pirata z xp zeby zainstalowac? na osobnej partycji? albo po
                      prostu zakup jak masz laptopa z wifi to zakup router wifi i powinno ci lapac sygnal

ja sie przenioslem ale niestety virgin nie zainstaluje mi gniazdka mimo ze
                      numery pode mna sa na jego liscie to mojego nr mieszkania nie maja, wiec
                      zamowilem u nich razem z linia tel zobaczymy jak to bedzie 20gbp/mc no limit na net
                      • Gość: ramzes Re: internet-pomocy! IP: 80.193.98.* 18.05.07, 17:16
                        wlasnie nie mam,nowy laptop z orginalna vista wylatuje do juz jutro z
                        polski.wiem ze musze aktywowac linie tel bt no i potem juz z numerem tel
                        zapodac jakiegos dostawce neta.czyli gdybym za friko dodawali modem z wifi to
                        spokojnie internet powinien hulac,tak zrozumialem.a jak nie to jeszcze sie
                        wstrzymam,moze w koncu dopracuja wszystko tak jak trzeba pod viste.swoja droga
                        dziwne ze na tylu operatowow tylko bt jak byk ma wypisane ze obsluguja ten
                        system,to na co czekaja inni,przeciez polowa z nowych kompow ma najnowsze
                        oprogramowanie.
                        • matt.cobosca Re: internet-pomocy! 19.05.07, 23:40
                          Ja od wczoraj mam internet w Virgin. Zaplacilem £25 za instalacje i place £15
                          miesiecznie za lacze 2Mb bez limitu sciagania. Co do platnosci rachunkow - ja
                          mam standardowe konto zakladane przez Tesco a mianowicie Current Plus oraz
                          karte cashcard i bez problemu mam zalozone direct debit (w Polsce znane jako
                          polecenie pobrania).
                          • Gość: ramzes Re: internet-pomocy! IP: 80.193.98.* 21.05.07, 17:28
                            hej,a moglbys mi wyjasnic jak sie zalatwia ten direct debit bo wlasciwie to by
                            bylo najprosciej,do tej pory wydawalo mi sie ze najpierw sie podpisuje jakis
                            kontrakt i wtedy jako forme platnosci proponuja polecenie zaplaty.nigdzie tez
                            nie widzialem informacji o kosztach instalacji,przeciez przy zamowieniu on line
                            to jeszcze jakies znizki mozna otrzymac.tak czy inaczej glw pytanie jest o
                            direct debit:czy w trakcie rejestracji mozna w ktoryms tam punkcie aktywowac ta
                            forme i podac numer naszej cash karty z podstawowego konta w natwescie czy
                            trzeba isc do jakiegos punktu i prosic o jakis druk...no nie wiem,jakby ci sie
                            chcialo to w paru punktach napisz od poczatku jak to zalatwiles,dzieki.
                            • matt.cobosca Re: internet-pomocy! 21.05.07, 21:20
                              Ja zamowilem broadband Virgin dzwoniac na infolinie i zaplacilem £25, gdybym
                              zrobil to on-line zaplacilbym tylko £15, ale napotkalem kilka glupich pytan
                              ktorych nie moglem ominac i nie udalo mi sie zarejestrowac np. poprzednie
                              miejsce zamieszkania - Polska ;-) Jak zadzwonilem na infolinie, to udalo mi sie
                              wszystko wyjasnic. Gosciu zapytal sie o nr mojej karty i pobrali £25 za
                              instalacje, nastepnie musialem podac nr konta i sort code, zeby zostal
                              uruchomiony direct debit. Jedyny minus Virgin do tej pory jest taki, ze od
                              momentu zamowienia do instalacji czekalem 4 tygodnie.
                              • Gość: ramzes Re: internet-pomocy! IP: 80.193.98.* 23.05.07, 17:08
                                dzieki wielkie,wlasnie o to mi chodzilo.zrobie tak jak ty poniewaz tez
                                przymierzam sie do virgin tylko za 17.99.jeszcze tylko takie ale bo nie wiem
                                czy dobrze skumalem,kiedy sie pyta o numer karty to wyjasniam ze to cashcard i
                                ze chcialbym uruchomic direct debit i oni wysylaja do domu druczek ktory nalezy
                                wypelnic,odeslac i automatycznie wyrazic zgode na comiesieczne pobieranie
                                naleznosci z naszego current plusa w natwescie.dzieki i pozdrawiam.
                                • kinita Re: internet-pomocy! 23.05.07, 23:05
                                  Tylko ze to nie jest takie proste... Mam internet od marca, za instalacje
                                  zaplacilam polska karta kredytowa, reszta ma byc placona poprzez direct debit...
                                  Poki co, nic mi jeszcze nie sciagneli z konta, na razie jestem na urlopie i ani
                                  mi w glowie martwienie sie o to, ale musze wyjasnic ta sprawe, bo slyszalam, ze
                                  w virgin lubia zapominac o pieniadzach a potem potrafia zabrac od razu calosc.
                                  Ta wersje przerabiamz mieszkaniem od tesco i wystarczy:) Poki co internet dziala:)
                                  • Gość: 1spag Re: internet-pomocy! IP: 87.224.68.* 24.05.07, 16:50
                                    ja teraz cwicze z BT i Virginem podlaczenie netu, zalozylem linie bt bo sie
                                    ponoc landlord nie zgodzil na instalacje (za moje pieniadze) gniazdka VM a
                                    adresy sklepow pod moim mieszkaniem sa na liscie a cala kamienica jest
                                    wlasnoscia tego samego landlorda (info od VM,a w agencji twierdzili ze zaden
                                    problem) no wiec czekam az z kolei BT uaktywni mi asdl bo inaczej VM nie wysle
                                    mi modemu i innych pie.. w BT twierdza ze to ok 2 dni roboczych no dzis jest
                                    wlasnie drugi zobaczymy co jutro , codziennie dzwonia do mnie z VM zeby
                                    sprawdzic czy jest oki paranoja jakby wyslali to sam bym sie podpial i probowal
                                    az wreszcie odpali, a tak to jak przesune laptopa o pare milimetrow to zasieg
                                    znika :(((
                                    • Gość: ramzes Re: internet-pomocy! IP: 80.193.98.* 24.05.07, 18:54
                                      dzis chcialem sie zorientowac co i jak z rent line w bt,wszystko fajnie i
                                      pieknie nawet dolaczylem opcje z international calls za funciaka ekstra patrze
                                      a tu ...jakas dziwnie wygladajaca kwota 124£...czy to jest jednorazowa oplata
                                      za przylaczenie tak jak np abonament za tv?nie bralem pod uwage tak wysokich
                                      kosztow na poczatku a gdzie jeszcze jakies charges za internet...chyba ze to
                                      jest podana kwota jaka zaplace za caly 12-miesieczny ores kontraktu.prosze
                                      olsnijcie mnie.
                                      • Gość: 1spag Re: internet-pomocy! IP: 87.224.68.* 24.05.07, 20:00
                                        ramzes miales gniazdko BT w domu?
                                        hmm a moze to oplata za instalacje, lub moze kaucja bo jestes nie za dlugo w UK?
                                        mnie pobrali 25gbp depozytu do zwrotu przy pierwszym rachunku aktywowali w ten
                                        sam dzien linie (gniazdko bylo) kupilem tani telefon w argosie za 3gbp ale on
                                        odbieral polaczenia ale nie nawiazywal wiec wzialem najtanszy bezprzewodowy za
                                        15gbp (promocja z 18 obnizka) i ten hula jak nalezy, tyle ze kontrakt jest na 12
                                        mcy i niestety cos im szwankuje z aktywacja adsl zeby broadband podlaczyc, a ty
                                        po jakim czasie miales aktywna linie do internetu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka