Dodaj do ulubionych

Moneybookers vs mBank walutowy w GBP

IP: *.thomascook.com 05.05.07, 18:20
Witam

nurtuje mnie problem w zwiazku z beznadziejnym kursem funta do zlotowki. otoz
czy jak przesle pieniadze z konta w moneybookers w gbp na konto walutowe w
mbanku ktore mam w gbp takze to przejde przez jakies przeliczniki kursu? czy
np money bookers jako ze wysyla pieniadze do polski nie zamieni ich na
zlotowki (taka notka pojawia sie przy probie zrobienia przelewuy ze przelew
do polski bedzie w zlotowkach wyplacony) a jako ze wplynie na konto walutowa
to czy mbank nie przeliczy znowu ze zlotowek na funty po swoim kursie. bo jak
tak to to troche bez sensu.
czy ktos juz tak przesylal pieniadze z moneybookers na konto walutowe w
polsce? moze podzieli sie doswiadczeniem jak to bylo.

dziekuje za pomoc

Agatka
Obserwuj wątek
    • Gość: vitek Re: Moneybookers vs mBank walutowy w GBP IP: *.leed.cable.ntl.com 06.05.07, 12:00
      Dobrze przewidujesz. Pieniądze w Polsce można wypłacić tylko w złotych, bo jest
      to obowiązująca waluta w tym kraju. Słaby kurs? Im więcej funtów tam wysyłacie
      tym kurs jest gorszy :)
      • Gość: Tunczyk Re: Moneybookers vs mBank walutowy w GBP IP: *.thomascook.com 06.05.07, 17:33
        tu sie mylisz
        pienidze wysylane przez "nas" to kropla w morzu, tak naprawde to kwestja silnej
        zlotowki, pedzoncej gospodarki i inflacji. To czy emigranci cos wysylaja czy
        nie to nie ma zadnego znaczenia na kurs waluty.
    • Gość: maecki Re: Moneybookers vs mBank walutowy w GBP IP: 89.240.102.* 06.05.07, 13:16
      Po drodze jeszcze chyba na euro przelicza. Tzn. GBP-Euro-PLN, a w mbanku
      PLN-Euro-GBP. Moge sie mylic, ale przeciez waluta rozliczeniowa w UE jest Euro.
      • Gość: vitek Re: Moneybookers vs mBank walutowy w GBP IP: *.leed.cable.ntl.com 06.05.07, 17:27
        Gość portalu: maecki napisał(a):

> Moge sie mylic

Dokładnie to robisz. Euro nie jest walutą rozliczeniową w UE.
        UE nie ma żadnej 'waluty rozliczeniowej'.
        To nie jest RWPG z jej rublem transferowym :)
        • Gość: maecki Re: Moneybookers vs mBank walutowy w GBP IP: 89.240.102.* 06.05.07, 19:39

> Gość portalu: maecki napisał(a):
          >
          > > Moge sie mylic
          >
          > Dokładnie to robisz. Euro nie jest walutą rozliczeniową w UE.
          > UE nie ma żadnej 'waluty rozliczeniowej'.
          > To nie jest RWPG z jej rublem transferowym :)

Lepiej by bylo zeby nikt nie widzial, cos ty tam powyzej popisal za madrosci.

Euro JEST waluta rozliczeniowa w EU. Wczesniej bylo to ECU - European Currency
          Unit, uzywany tylko w rozliczeniach miedzybankowych (bezgotowkowych, tak jak
          przelewy), ECU zostalo zastapione przez Euro. To wiedzialem.

A reszte sprawdzilem.

"Zgodnie z postanowieniami Traktatu z Maastricht, od 1 stycznia 2002 r. waluta
          euro zastąpiła waluty narodowe 12 państw Unii Gospodarczej i Walutowej (Austrii,
          Belgii, Finlandii, Francji, Grecji, Hiszpanii, Holandii, Irlandii, Luksemburga,
          Niemiec, Portugalii i Włoch) w roli waluty transakcyjnej i rozliczeniowej"

www.waluty.com.pl/article.php?id=8861
          To jest artykulik maly, ale wystarczy wziac pierwsza lepsza ksiazke o systemie
          bankowym i bedzie to wytlumaczone dokladnie.

Moze lepiej sprawdzic wczesniej, niz pisac "Euro nie jest waluta rozliczeniowa w
          UE". A co jest, guana paragwajska?

Pozdr.
          • Gość: vitek Re: Moneybookers vs mBank walutowy w GBP IP: *.leed.cable.ntl.com 07.05.07, 01:39
            > (Austrii, Belgii, Finlandii, Francji, Grecji, Hiszpanii, Holandii, Irlandii,
            Luksemburga, Niemiec, Portugalii i Włoch)

ale tak się składa że wątek nie dotyczy żadnego z wymienionych krajów chyba że
            coś źle czytam
    • Gość: lk34uk Re: Moneybookers vs mBank walutowy w GBP IP: *.cable.ubr04.haye.blueyonder.co.uk 06.05.07, 13:24
      MB ma calkiiem dobre kursy walut(zblizone do kantorowych) wiec nie wiem za
      bardzo dlaczego chcesz koniecznie odebrac funty w Polsce. Zanim korzystalem z MB
      przesylalem funty na konto walutowe w PKO SA, bank polski pobieral jakies 10-15
      funtow tylko za to, ze otrzymal obca walute.
      Ja mam to zorganizowane tak:
      moje konto w Barclays->moje konto w MB(funty)->zmiana waluty->konto mojej matki
      w MB(zlotowki)->konto mojej matki w mBank(zlotowki). Cala operacja kosztuje
      okolo 10PLN i trwa 7 dni rob.
      • Gość: Agata Re: Moneybookers vs mBank walutowy w GBP IP: *.thomascook.com 06.05.07, 16:52
        otoz mam zamiar przeslac jakies kilka tysiecy w gbp, konto walutowe w mbanku
        jest dobrze oprocentowane to raz , chce miec pieniadze w mbanku bo inwestuje w
        sfi i czekam na dogodny moment zakupu, nie usmiecha mi sie kurs gbp na zl
        ponizej 5.5 a taki teraz wychodzi niestety ztad chcialam wplacic na konto
        walutowe i czekac albo na lepszy kurs albo na okazje zakupu jednostek w sfi.

> moje konto w Barclays->moje konto w MB(funty)->zmiana waluty->konto
        > mojej matki
        > w MB(zlotowki)->konto mojej matki w mBank(zlotowki)
        tu mam pytanie a nie mozna odrazu na mbank przelac a nie z jednego knta MB na
        drogie a potem na mbank? oplata chyba wynosi jakies 2-3 funty to i tak nie
        wiele a mniej kombinacji za odebranie pieniedzy w mbanku chyba nic siew nie
        placi z tego co wiem.

dziekujue za porady
        Agata
        • Gość: Ralph Re: Moneybookers vs mBank walutowy w GBP IP: *.bb.sky.com 06.05.07, 18:01
          Oczywiście że można bezpośrednio, nie wiem po co kombinacje z dwoma kontami
          Moneybookers.
          Wygląda to tak: konto brytyjskie w funtach -> konto Moneybookers w funtach ->
          konto polskie w złotówkach.
          • Gość: Agata Re: Moneybookers vs mBank walutowy w GBP IP: *.thomascook.com 06.05.07, 18:11
            Tak tez robilam do tej pory jak kurs GBP byl satysfakcjonujacy ;) jako ze teraz
            jest daleko od moich oczekiwan to wymyslilam spopsob z kontem walutowym i badam
            czy tak sie da rade zrobic, z tego co slysze i czyttam to chyba nie :( a szkoda
            wielka.

Agata
            • Gość: lk34uk Re: Moneybookers vs mBank walutowy w GBP IP: *.cable.ubr04.haye.blueyonder.co.uk 06.05.07, 18:39
              fragment FAQ'u MB:

W jakiej walucie będą przeprowadzane wyplaty z mojego konta Moneybookers na moje
              konto bankowe?
              Wypaty będą przeprowadzane przez nas w EURO, USD lub oficjalnej walucie kraju, w
              którym ulokowany jest Pański bank. Waluta będzie pokazana przy potwierdzeniu
              każdej z przeprowadzanych przez Państwa wyplat.
          • Gość: lk34uk Re: Moneybookers vs mBank walutowy w GBP IP: *.cable.ubr04.haye.blueyonder.co.uk 06.05.07, 18:38
            Kombinacje wynikaja z tego ze:
            1. Nie mam polskiego konta
            2. Nie uzywam MB tylko do przelewow do PL
            • Gość: jaaaa Re: Moneybookers vs mBank walutowy w GBP IP: 84.13.64.* 22.05.07, 14:13
              wiec jak to jest? czy moneybookers przelicza funty na euro i dalej na zlotowki
              czy od razu funty na zlotowki?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka