Dodaj do ulubionych

Ranking miast?

IP: *.chello.pl 06.05.07, 13:44
Czy istnieje takie cos? Chodzi mi o porownanie kosztow zycia/wynajmu
mieszkania itp.

I mam na mysli dluuuga liste miast, nie tylko Londyn, Manchester, Edynburg i
inne najwieksze...

Z gory dziekuje

Obserwuj wątek
    • jaleo Re: Ranking miast? 06.05.07, 14:00
      Jesli chodzi o koszty mieszkania, to sa zestawnienia sredniej ceny domu - co
      prawda to jest cena sprzedazy, a nie wynajmu, ale w 99% przypadkow, im wyzsze
      ceny domow, tym wyzsze ceny wynajmu. Tu sobie poogladaj:
      news.bbc.co.uk/1/shared/spl/hi/in_depth/uk_house_prices/html/houses.stm
      • Gość: Miastowy Re: Ranking miast? IP: *.chello.pl 06.05.07, 14:22
        To juz cos, dziekuje :-)

Czy mam rozumiec, ze - jesli chodzi o Anglie - najtanszym rejonem jest
        YORKSHIRE, czyli Leeds, Bradford i inne takie?

A moze Wy potrafilibyscie stworzyc taki ranking?

Jak to w rzeczywistosci wyglada? Walia tansza od Anglii? A gdzie w tym rankingu
        Szkocja? A moze tak sie poukladac tego nie da? Moze Edynburg duzo drozszy od
        mniejszych od Londynu, ale jednak w miare duzych, miast Anglii, ale juz Aberdeen
        czy Dundee sa korzystniejsze pod tym wzgledem od - nie wiem - Manchesteru,
        Liverpoolu czy jeszcze innych?

Hmm, nie ukrywam, ze zastanawiam sie nad miejscem w Wielkiej Brytanii pod katem
        wyjazdu. Zdaje sobie sprawe, ze to wszystko trzeba by tez porownywac biorac pod
        uwage ewentualna oferte pracy, ale mi chodzi tylko o jakies ogolne pojecie o
        miastach/rejonach Wielkiej Brytanii, w ktorych nie ma moze Big Bena, ale mozna
        prowadzic spokojne, na srednim poziomie, zycie...

A jesli to mogloby pomoc w stworzeniu takiej klasyfikacji (za nia, ale i za
        wszelkie informacje, tez takie jakie dostalem od jaleo, BARDZO dziekuje!), to
        podam jakie w moim przypadku regiony wchodza w ogole w gre:

1. Londyn - ale tu rzecz jasna, baaardzo drogie zycie...
        2. North East (Bradford, Hull, Leeds, Stockton-on-Tees, Sunderland)
        3. North West (Stockport)
        4. Central (Birmingham, Leicester, Northampton, Nottingham, Wolverhampton)
        5. South West (Bournemouth, Bristol)
        6. Wales (Cardiff)
        7. Scotland (Aberdeen, Dundee, Edinburgh, Glasgow)
        • Gość: asd Re: Ranking miast? IP: *.ipt.aol.com 06.05.07, 15:32
          W twoim zestawieniu sa miasta i ladne i brzydkie, wez tez pod uwage takze
          otoczenie, bo to wazne na samopoczucie. Poogladaj w internecie lub w
          przewodnikach o UK jak wygladaja rejony i miasta jakie wyszczegolniasz, to moze
          ci sie obraz zawezi. Moze najmniejsze koszty wynajmu nie zrekompensuja
          brzydoty, ktora bedzie cie otaczac?
          • Gość: Miastowy Re: Ranking miast? IP: *.chello.pl 06.05.07, 15:49
            Tez prawda, tak zrobie, ale fajnie by bylo tak choc troche wiedziec jak to
            wyglada pod katem ekonomicznym. ;-)

Najbardziej chcialbym zyc w Szkocji, to wiem na pewno, no ale jesli mialbym do
            wyboru - dajmy na to - drogi, choc przepiekny Edynburg i jakies miasto
            przemyslowe w Anglii, a zarobki bylyby porownynwalne, to - na poczatek -
            musialby, niestety, zwyciezyc we mnie rozsadek, a nie poszukiwanie piekna.

Twoja rade biore pod uwage, natomiast wciaz czekam na dalsze podpowiedzi.
            • Gość: asd Re: Ranking miast? IP: *.ipt.aol.com 06.05.07, 16:09
              A tos trafil :)))) Jestem z Edynburga i nie narzekam na koszty mieszkania, choc
              w porownaniu z Anglia, gdzie mieszkalismy 2005-2006, jest drozej. Ale to
              stolica i mozliwosci tez inne, a teraz to nam sie szykuje nowe panstwo :))
              • carnivore69 Re: Ranking miast? 06.05.07, 16:12
                > a teraz to nam sie szykuje nowe panstwo :))

A jak z prawem do swobodnego przemieszczania sie itp jesli nie znajdzie sie ono
                w Unii?

Pzdr.
                • Gość: asd Re: Ranking miast? IP: *.ipt.aol.com 06.05.07, 16:31
                  Szkocja jest bardzo pro - UE, wiec pewnie wejdzie, poza tym problem nas dotyczy
                  mniej, gdyz mamy juz tu stalą rezydenturę... :)
                  • carnivore69 Re: Ranking miast? 06.05.07, 16:39
                    Szkocja jest pro-EU, co nie znaczy, ze jej wejscie do EU byloby automatyczne i
                    natychmiastowe (jako ew. kandydat, sciezke legislacyjna mialaby teoretycznie
                    zblizona do innych krajow ubiegajacych sie o wejscie do Unii).

A rezydentury - gratuluje!

Pzdr.
        • jaleo Re: Ranking miast? 06.05.07, 16:53
          Gość portalu: Miastowy napisał(a):

> > Czy mam rozumiec, ze - jesli chodzi o Anglie - najtanszym rejonem jest
          > YORKSHIRE, czyli Leeds, Bradford i inne takie?

Srednia faktycznie, wychodzi nisko, ale bardzo zalezy, gdzie trafisz -
          Yorkshire to jest ogromne county, w ktorym jest np. bardzo drogie Harrogate i
          tanie okolice Doncaster, to tak dla przykladu, ale ogolnie roznice w Yorkshire
          sa ogromne.

-
          ------
          Four days, no kidding
          • xiv Re: Ranking miast? 08.05.07, 12:20

> Yorkshire to jest ogromne county

nawet bym powiedzial, ze najwieksze :)

a York byl kiedys "druga stolica" Anglii
    • bonzee32 Re: Ranking miast? 08.05.07, 15:39
      A ja radze ci sie 'pobujac' najpierw po oklicach. My zjezdzilismy GB i ja
      osobiscie moglabym mieszkac tylko w 3 miastach: Edinburgu, Oxford i Londynie.
      Pamietam jak kiedys wyladowalam w Derby na 2 juz interview. Przeszlam sie po
      miescie w czasie lunchu, (Pamietam, ze nawet Pret a Manager tam nie mieli, tam
      tubylcy w porze lunchu ustawiali sie w kolejce do Grega po pastry, ktorego ja
      osobiscie nie trawie... Niby taki drobiazg... A zrobilam w tyl zwrot!)
    • Gość: ddd a lubisz pracowac?? znasz jezyk, ?? IP: *.lns3-c8.dsl.pol.co.uk 08.06.07, 18:15
      co chcesz konkretnego robic? w czym sie specjalizujesz ? to chyba najwazniejsze....

Szkocja = OK... niskie koszty i dobra kasa... no i nie ma Angoli.
      • Gość: Miastowy Re: a lubisz pracowac?? znasz jezyk, ?? IP: *.chello.pl 08.06.07, 18:30
        Zwiazku miedzy kosztami zycia a moja ewentualna specjalizacja i stosunkiem do
        pracy szczerze mowiac nie widze zadnego...
    • tbo5r Re: Ranking miast? 08.06.07, 19:44
      bardzo kompleksowy obraz daje tzw ineks deprywacji - czy dane opkolice sa OK
      czy mniej OK
      www.neighbourhood.statistics.gov.uk/dissemination/
      musisz znac kod pocztowy interesujacej Cie okolicy
      • Gość: simon Re: Ranking miast? IP: *.range81-153.btcentralplus.com 08.06.07, 22:02
        ja po 3 letniej wyprawie wracam do polski do mojej panny do mojego
        synusia,ktory na dniach przyjdzie na swiat:)-zwiedzilem caly devon i dorset,nie
        mowie ze nie wroce kiedys do uk(zycie ogolnie w uk ok-ale poludniowa anglia
        strasznie droga-nie wyobrazam sobie tutaj zycia-ceny wynajecia mieszkania
        kosmiczne!!!przez 3 lata bylem tutaj sam-wiec bylo ok bo wynajecie pokoju
        ksztaltuje sie w granicach 60-75/tydzien-mieszkania nie bylo sensu wynajmowac
        dla 1 osoby-nauczylem sie jezyka,przepracowalem 3 lata w jednej
        firmie,zdobywajac referencje,ktore mi pozwola na rozpoczecie pracy po moim
        ewentualnym powrocie do uk(praca-moze nie jakas .....ale mozna sie
        przyzwyczaic,od pracownika magazynowego-ciezka fizyczna praca<takie byly
        poczatki bez jezyka:(>poprzez operatora wozka widlowego,kierowce-udalo mi sie
        dojsc do -kierownika magazynu,coz ambicje wieksze ale...na stanowiska wyzej nie
        starczylo czasu-moze kiedys-jesli tu wroce......ale jesli znow tu przybede to
        uderze na polnoc,tansze koszty zycia-zarobki takie same(w mojej firmie,ktora ma
        ponad 80 oddzialow w calej uk-wiec moge jezdzic z polnocy na poludnie lub
        wschodu na zachod:)
        poludnie piekne-gdyby nie te ceny........najpiekniejsze miejsce,zdecydowanie
        polnocny devon:)
        • Gość: Dziunia Re: Ranking miast? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 11.06.07, 08:56
          Jak byś był tak oszczędny jak mój 42-leni mąż Marek z Dolnego Śląska Trzeszyn,
          ojciec trojga dzieci, to znalazłbyś mieszkanie z lokatoreczką 23 lenią Beatka
          za 100 funtów tygodniowo i wciskał rodzinie, że to dla oszczędności zrobił i
          dlatego rodzina ani funa nie zobaczyła na oczy.
          Tak w Piterbourough psychopaci potrafią zarabiać i radzic sobie z samotnością,
          uciekać od alimentów i prawdy o sobie.
          Samotność twoja świadczy chyba o twojej uczciwości i chylę czoła, myśląc że Bóg
          to Ci wynagrodzi , a każdemu i tak przyjdzie zapłacić za wszystko i zebrać co
          się zasiało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka